Kvinnedagen 8. mars

Susanne Kaluza: – Jenter og gutter har ikke like muligheter i Norge

Susanne Kaluza (33) oppfordrer nordmenn til å engasjere seg i samfunnsdebatten.

ENGASJERT: Det er ikke sikkert at regjeringen hadde snudd i spørsmålet rundt reservasjonsretten hvis det ikke hadde vært for Susanne Kaluza. Søndag holder hun tale under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Oslo.
ENGASJERT: Det er ikke sikkert at regjeringen hadde snudd i spørsmålet rundt reservasjonsretten hvis det ikke hadde vært for Susanne Kaluza. Søndag holder hun tale under markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Oslo. Foto: Foto: Gry Traaen
Sist oppdatert

Kvinnedagen 8. mars:

Dagen ble første gang markert New York i 1908. Den gangen kjempet kvinnene for stemmerett. I 1910 ble dagen vedtatt som en internasjonal kvinnedag.

I Norge startet markeringen av 8. mars tidlig og i 1915 blant annet var feiringen stor. Fremdeles går mange norske kvinner i tog og de fleste gratulerer hverandre med dagen.

Kilde: Aktivioslo.no

– Det er ikke rettferdig at folk skal bli behandlet forskjellig eller ha ulike muligheter ut i fra hvilket kjønn de er, hvordan de ser ut eller hvem de blir forelsket i. Jeg vil at sønnen og døtrene mine skal få de samme mulighetene i samfunnet, sier redaktør, blogger og forfatter Susanne Kaluza til Kamille.

Søndag holder hun appell på 8. mars-markeringen på Eidsvolls plass i Oslo. Samme dag inntar hun redaktørstolen hos Egmont-eide Kvinneguiden.

– Det er lett å tenke på de store tingene som skjer med kvinner i verden i dag. Kvinner som blir voldtatt og drept i krig, små jenter som blir giftet bort og at 50 000 kvinner dør årlig av illegal abort. Det er fort gjort å tenke at dette er så stort at man ikke kan gjøre noe med, og at det som skjer her hjemme er bare småtteri, sier Kaluza og legger raskt til:

– Men det går an å ha to ting i hodet samtidig, og det er de nære tingene det er lettest å gjøre noe med!

Holder appell i Oslo

Det vet hun alt om. Det var Susanne Kaluza som for alvor satte dagsorden da regjeringen høsten 2013 la fram et forslag om å la fastleger få reservere seg mot å henvise kvinner til selvbestemt abort.

Det var Susanne som satte i gang e-postaksjoner, varslet Fylkesmennene om fastleger som drev ulovlig praksis, fikk fram pasientenes historier, skrev kronikker, deltok i debatter, mobiliserte til 8. mars-tog mot forslaget og oppfordret folk til å sende høringssvar til regjeringen.

Selv om hun synes det er skummelt å skulle holde appell på kvinnedagen, var det aldri et alternativ å takke nei.

– Det er viktig. Jenter og gutter har fortsatt ikke like muligheter i Norge. Vi må bruke de ressursene vi har. Dytte samfunnet i en litt bedre retning, slik at vi får et litt bedre samfunn som vi kan overlevere til barna våre, påpeker Kaluza.

I morgen, på selveste kvinnedagen, kan du lese om fremtidens kvinnestemmer her på Kamille.no.

Mektig sofakampanje

BRA DAME: Susanne Kaluza ble kåret til «Årets damenes dame» i Kamille i fjor.
BRA DAME: Susanne Kaluza ble kåret til «Årets damenes dame» i Kamille i fjor. Foto: Foto: Gry Traaen

Fjoråret var et intenst år for 33-åringen. Hun startet i ny jobb, ga ut en ny bok, var svært sentral i debatten om reservasjonsrett og så ble hun mamma for tredje gang.

Selv om Susanne var aktiv i debatten, lå hun stort sett passiv på sofaen.

– Jeg var gravid og veldig dårlig. Jeg hadde begynnende svangerskapsforgiftning og bekkenløsning, og jeg kunne knapt bevege meg de siste månedene av svangerskapet. Du kan si at jeg mobiliserte folk til å gå i 8. mars-tog uten å kunne sjøl, fortalte Kaluza til Kamille, da hun på tampen av fjoråret ble kåret til  «Årets damenes dame» i Kamille.

Bakgrunnen for kåringen var de damene som hadde gledet, berørt oss aller mest i 2014.

I tillegg til Kaluza var skuespiller Ingrid Bolsø Berdal (Årets gjennombrudd), utenriksjournalist Kristin Solberg (Årets forteller), artist Lene Marlin (Årets modigste), næringslivsleder, blogger og forfatter Anita Krohn Traaseth (Årets god nok), komiker og skuespiller Henriette Steenstrup og Faten Mahdi Al-Hussaini (Årets tøffeste taler) med i kåringen.

Enormt engasjement

Fra sofakroken med laptopen i fanget, spredte Kaluza engasjementet via bloggen og på sosiale medier. Hun fikk hyggelige og oppløftende tilbakemeldinger, men også hatmeldinger og trusselbrev.

Men Susanne lot seg ikke skremme til taushet. Hun fortsatte mobiliseringen. 8. mars i fjor tok hun med seg mann og barn til Youngstorget i Oslo. Der var hun sammen med over 10 000 mennesker.

– Det var stort å se alle menneskene. Jeg gikk i toget helt til jeg ikke klarte å gå lenger, og da satte jeg meg ned på en benk. Jeg ble rørt av å sitte der og se på strømmen av mennesker som gikk forbi. Toget tok jo aldri slutt. Og det var ikke bare i Oslo at det var tog og markeringer. Det var over hele landet. Engasjementet innad i politiske partier over hele spekteret, i organisasjoner, blant leger, sykepleiere og vanlige folk, var stort, fortalte Susanne til Kamille i fjor.

Hun hadde forberedt seg på flere års kamp, men 25. april fikk hun drømmebeskjeden, regjeringen hadde snudd i abortspørsmålet!

– Om jeg ville ha gjort det samme igjen? Å ja! Selvsagt! Jeg ble jo sliten, men det var aldri noe alternativ å gi seg. Dette var en kamp vi måtte ta, en søstersolidarisk fight for jenter yngre eller i en vanskeligere situasjon enn oss, sa Susanne og før hun la til:

– Vår generasjon har dessuten rykte på seg for å være en generasjon som ikke engasjerer seg. Men når noen rører ved viktige prinsipper og rettigheter – da har vi vist at vi reiser oss. Dette ble på et vis både en seier for demokratiet, og for vår generasjon.

Til opplysning er Kamille også eid av Egmont Publishing.

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også