Kjente kvinner om netthets

Kommentator Martine Aurdal: Voldtektstrusler og trakasserende brev

Martine (36) har fått alt fra voldtektstrusler til brev hjem i postkassen.

TRUET: Kommentator Martine Aurdal har mottatt voldtektstrusler, fått brev på døren og åpne trakasserende eller truende kommentarer på nett.
TRUET: Kommentator Martine Aurdal har mottatt voldtektstrusler, fått brev på døren og åpne trakasserende eller truende kommentarer på nett. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Martine Aurdal er feminist, forfatter, skribent og kommentator.

- Det er mange kommentarer som har vært ubehagelige, men det er mer sammenhengen enn ordene som blir stående. Særlig ubehagelig synes jeg det har vært med voldtektstrusler, brev som har kommet hjem til meg og åpne trakasserende eller truende kommentarer som er blitt stående. En gang ble mange slike kommentarer stående svært lenge på en stortingsrepresentants Facebook-side, en annen gang ble slikt spredd på svenske nazi-nettsteder.

- Hvordan har kommentarene påvirket deg?

- En del ganger har jeg sjekket ut bakgrunnen til dem som har plaget meg over tid, de fleste gangene har det vært beroligende, men et par ganger har jeg blitt redd og en gang har jeg gått til politiet.

- Ellers svarte jeg i starten høflig på disse kommentarene, men fant raskt ut at det å respondere bare øker problemet. Derfor begynte jeg tidlig å ignorere de verste, og svarer fremdeles ikke på telefonen når jeg ikke vet hvem som ringer på tidspunkt da jeg ikke venter fremmede telefonsamtaler.

- Hva vil du si til nettmobberne?

- Jeg tror mange som kommenterer på nett ikke er klar over hvordan det de skriver oppfattes. Vær klar over at også sosiale medier er offentlig, vis folkeskikk.

- Hvordan vil du råde andre å takle netthets?

- Unngå å gå inn i debatt om deg selv, ignorer sjikanerende kommentarer og snakk med andre som har opplevd noe liknende. Jeg har funnet mye støtte i kolleger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning