Kjente kvinner om netthets

Karrierekvinne Cecilie Thunem-Saanum: - Direkte trusler er mest skremmende

Foredragsholder, forfatter og blogger Cecilie (43) har fått direkte trusler som involverer familien hennes.

KARRIEREKVINNE: Cecilie Thunem-Saanum forteller at enkelte kommentarer er så grove at hun ikke vil gjengi dem og gi andre troll gode idéer, men sier det er direkte trusler som involverer familien hennes.
KARRIEREKVINNE: Cecilie Thunem-Saanum forteller at enkelte kommentarer er så grove at hun ikke vil gjengi dem og gi andre troll gode idéer, men sier det er direkte trusler som involverer familien hennes. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Cecilie har nylig gitt ut boken «Tid til alt» og er godt synlig i sosiale medier, hvor hun også deler sine blogginnlegg. Nylig måtte en nettavis stenge kommentarfeltet etter et intervju med henne, bare få timer etter at det ble lagt ut.

Cecilie har for lengst skjønt at hun ikke skal lese kommentarene, men hun har lest mange nok til å føle seg truet. Det verste er likevel når henvendelsene kommer direkte, og ikke via kommentarfelt.

- Enkelte kommentarer er så grove at jeg ikke vil gjengi dem og gi andre troll gode idéer. De går på person, og er direkte trusler som involverer familien min. Kommentarer som kommer daglig eller ukentlig, handler om at folk er lei av meg og budskapene mine, at de ikke liker meg, håret mitt, artiklene mine eller andre ting som har direkte med meg å gjøre. En gang fikk jeg en sms to dager på rad, til samme tid, i det jeg parkerte ved barnehagen, om at personen visste hvor jeg var. En annen gang opplevde jeg at en person møtte opp fysisk for å true meg.

- Hvordan har kommentarene påvirket deg?

- Den sms-en ved barnehagen påvirket meg som mor og som menneske. Når kommentarene blir hatefulle og blir til direkte trusler, da blir det skremmende og svært ubehagelig. Enkelte ganger har jeg vært redd, og en stund våget jeg ikke å twitre om, eller dele i sosiale medier, hvor jeg holdt foredrag, før etter at foredraget var holdt. Det er ille, for en som lever av at folk vil komme og delta på foredragene og kursene mine.

- Heldigvis har jeg i enkelte tilfeller klart å spore opp hetseren. Å gi beskjed om at jeg visste hvem han var og hvor han holdt til, satte en effektiv stopper for sjikane fra den kanten. Jeg har også opplevd at en av hetserne har fått besøksforbud ved dom. I tillegg har jeg ved et par anledninger etablert et mobbefilter hos telefonoperatøren min.

- Hva vil du si til nettmobberne?

- Jeg har ikke noe å si til dem. Jeg vil ikke ha noen form for kontakt eller dialog, og har derfor ingenting å melde i den retningen. Det naturlige ville være å be dem om å la meg være i fred – men slikt gir bare vann på mølla. Jeg lever mitt liv og jeg er ikke redd lenger. Jeg opplever mye mindre direkte sjikane nå enn før, på tross av at jeg er mer synlig enn før. Kanskje fordi jeg har sluttet helt å respondere på slike henvendelser.

- Hvordan vil du råde andre å takle netthets?

- Opprett et mobbefilter dersom noen tar direkte kontakt via telefonsamtaler eller sms, meld ifra til sosiale medier og til politiet dersom du får direkte trusler.

- Unngå dialog. Ignorer vedkommende, helt. Noe av det beste «trollene» vet om, er at vi går i fellen å svare. Det gir vann på mølla. Må du svare, så er det kun for å gi beskjed om at du kommer til å anmelde vedkommende, dersom hetsen fortsetter.

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også