Kjente kvinner om netthets

Forfatter Camilla Läckberg: - Sjokkert over reaksjonene

Den svenske krimdronningen, Camilla Läckberg (41), har måttet tåle mange kommentarer om seg selv på nettet.

SÅRET: Krimdronningen Camilla Läckberg innrømmer at de stygge kommentarene sårer utrolig mye iblant, men at de ikke får styre livet hennes for å behage alle andre.
SÅRET: Krimdronningen Camilla Läckberg innrømmer at de stygge kommentarene sårer utrolig mye iblant, men at de ikke får styre livet hennes for å behage alle andre. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Det tok av da hun ble sammen med Simon.

- Jeg ble sjokkert over de reaksjonene jeg fikk da vi ble sammen, og de negative kommentarene som fylte min Instagram-konto. Det er merkelig hvordan mennesker iblant tror at de er anonyme på nettet.

- Hvordan påvirket kommentarene deg? 

- Jeg lar ikke kommentarene påvirke hvem jeg er. Selvsagt kan det såre utrolig mye iblant, men jeg kan ikke, og vil ikke styre mitt liv for å behage alle andre. Det er umulig. Om jeg skulle ta hensyn til alle kommentarene om hvordan jeg burde være, hvordan jeg burde se ut, og hvem jeg burde være sammen med, så måtte jeg sluttet å være meg.  

- Hva vil du si til nettmobberne?

- Jeg vil si at du er synlig. Det finns ikke noe som heter anonymitet på nettet. Jeg vil også si at den personen du krenker digitalt er en ekte person, ikke en dataprofil. Ville du krenket noen som du gikk forbi på gaten?

- Hvordan vil du råde andre å takle netthets?

- Jeg vil råde andre til å tørre å ta igjen hvis det blir for mye. Vi har for stor toleranse mot netthets i dag, og den harde tonen på nettet utgjør et stort samfunnsproblem. Det er det samme om du krenker noen i en Facebook-kommentar som om du krenker vedkommende personlig.

- Vi har et felles ansvar for å motarbeide netthatet. Derfor bestemte jeg meg for å aktivt delta i en offentlig debatt om emnet gjennom mitt prosjekt #jagärjag. Nylig stiftet jeg også et stipend med samme navn, som jeg kommer til å dele ut til et foretak, organisasjon eller person som arbeider for retten til å være den man er.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning