Earth Hour 2011

Slukk lyset for jorda

Hva med en time i mørket med supermodellen Miranda Kerr, polfarer Børge Ousland og lege og Stordalen-kone, Gunhild Stordalen?

Gunhild Stordalen og Børge Ousland støtter helhjertet opp om Earth Hour.
Gunhild Stordalen og Børge Ousland støtter helhjertet opp om Earth Hour. Foto: Ivan Tostrup
Publisert Oppdatert

Alle tre er ambassadører for årets Earth Hour.

- Vi har alle et ansvar for miljøet på jorda, og hver og en av oss kan gjøre en forskjell, sier Miranda Kerr. Hun lover ikke bare å slukke lyset klokken 20.30 på kampanjekvelden 26. mars, men også å være flink til å resirkulere og kjøpe økologisk og lokalprodusert mat. - Slik kan jeg bidra til mindre bruk av sprøytemidler, og unngå at mat behøver å fraktes så langt, sier Kerr.

Årets norske Earth Hour-ambassadører

- Den store oppslutningen om Earth Hour viser at mennesker over hele verden står sammen for klimaet. Det har aldri vært viktigere enn nå, sier de to Earth Hour-ambassadørene - som oppfordrer hele Norge til å slukke lyset for klimaet på kampanjekvelden.

Gunhild Stordalen håper flest mulig nordmenn benytter anledningen til å vise at de bryr seg.

- Jeg har alltid vært opptatt av dyr og natur, men jeg ble lege fordi jeg er brennende engasjert i mennesker og deres helse. Klima handler også om helse. Avlinger blir ødelagt av saltvann eller tørke. Folk mister tilgang til rent vann. Dette er ikke fremtidsscenarioer. Det skjer allerede i dag. Jeg er stolt av å kunne være med i verdens største folkeaksjon. Earth Hour er vår mulighet til å vise politikerne at vi bryr oss. Vi er utålmodige, sier Gunhild Stordalen.

Tips for å markere Earth Hour

Dramatiske endringer

Polfarer Børge Ousland var den første som gikk alene til Nordpolen uten forsyninger underveis, og den første som krysset Antarktis alene.

- Jeg har selv sett og erfart at isen i Arktis forsvinner. Noen tror at snø og kulde i Norge betyr at klimakrisen er avlyst. Dessverre er det fullstendig feil. Aldri før har det vært målt høyere globale gjennomsnittstemperaturer. Jeg har seilt tvers gjennom konsekvensene: Der det skulle vært is er det nå åpent hav. Endringene i naturen er dramatiske, og alt tyder på at de kommer til å bli mye større i årene som kommer. Å kutte klimautslipp har aldri vært viktigere. Derfor trenger vi alt det engasjementet Earth Hour er med på å skape, sier Børge Ousland.

Kampen har så vidt begynt

- Noen tror kanskje klimakampen er avblåst, men i virkeligheten har den så vidt begynt. Klimaendringene foregår nå, og de koster menneskers liv og helse. Derfor er vi glade for at nettopp legen Gunhild Stordalen og polfareren Børge Ousland stiller opp for årets Earth Hour. De er sterke stemmer med viktige historier å fortelle, sier WWFs Rasmus Hansson.

Tips til klimavennlige klær

Gunhild Stordalen og Børge Ousland fronter årets Earth Hour.
Gunhild Stordalen og Børge Ousland fronter årets Earth Hour. Foto: Ivan Tostrup

Mørkelagte bygg

To uker før Earth Hour er tusenvis av bygninger rundt om i Norge allerede påmeldt. Hoteller, butikker, rådhus, kirker og forsvarsanlegg skal slukke lyset i det som er blitt hele verdens klimakampanje.

Operaen er det mest kjente av en lang rekke norske ikonbygg som kommer til å slukke lyset den 26.mars.

Noen andre bygninger som mørkelegges 26. mars fra klokka 20.30 - 21.30:

Oslo: Postgirobygget, Oslo S

Bergen: Nonnesterkvartalet.

Trondheim: Rockheim.

Kristiansand: Fylkeshuset.

Les mer om påmeldte til, og aktiviteter under, årets kampanje her.

Earth Hour er verdens største klimakampanje. I år deltar Norge for tredje gang. I fjor slukket 1.8 millioner nordmenn og hele 1.1 milliarder mennesker totalt på denne globale klimamobiliseringen.

Hvor mange telys trengs for å lyse opp Operaen, mon tro?
Hvor mange telys trengs for å lyse opp Operaen, mon tro? Foto: Bulls

Mer info

Her er årets offisielle Earth Hour-film.

Verdens største klimakampanje

www.earthhour.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning