Test av ansiktskrem:

Kremene som redder ansiktet

Vi har testet sju fuktighetskremer.

TEST: En av disse kremen vant testen.
TEST: En av disse kremen vant testen. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Fakta om testen:

Testpanelet består av:

Hudpleierne: Annelen Røe, Maja Olsrud, Mia Fossheim, Birgitte Hanssen, Jenny Langerud og Monika Tøraasen.

Slik er testen utført:

Kremene er testet av seks hudpleiere i ett døgn. Det er satt fokus på hvordan kremen føles og virker på huden, samt hvor godt den holder på fuktigheten. Ingrediensene er også vurdert.

Utvalget:

Produktene i testen er bestselgere i de største parfymeriene og apotekene i Norge.

Hudtyper og hudtilstander:

Fet hud:

Fet hud har store og synlige porer. Mennesker med fet hud får ofte urenheter som hudormer og kviser. Denne hudtilstanden kommer av en overproduksjon av talg, og huden ser som regel blank og glinsende ut.

Normal hud:

De med denne hudtypen har et fint og jevnt hudvev, uten store ujevnheter. Denne hudtypen har en god balanse mellom fett og fukt, og har ofte god sirkulasjon, som gir en fin glød. Normal hud har ikke store porer eller fete partier, og den flasser heller ikke.

Kombinert hud:

De med kombinert hud har en blanding mellom fet og normal hud. Ofte med fete partier i t-sonen (panne, nese, hake), og eller normal hud. I t-sonen kan en da se store porer, hudormer, og noen ganger kviser.

Tørr hud:

Tørr hud har ofte små porer, og ser jevn og fin ut. Ofte føles den stram og stiv, spesielt etter dusj. På grunn av tørrheten kan en se sprekker i huden, og rynker og linjer kan sees tydelig. Grunnen til at huden blir tørr er at den produserer for lite talg.

Dehydrert hud:

Er en hudtilstand, ikke en hudtype. Denne hudtilstanden gir små linjer i overflaten av huden, og en kan ofte se det ved å dytte nesen litt opp. Dehydrert hudtilstand flasser ofte. Grunnen til at huden blir dehydrert er at den mangler vann og evnen til å binde vann. Dette kan skje alt fra fet til tørr hudtype.

Sensitiv hud:

Er en hudtilstand, ikke en hudtype. Sensitiv hud er ofte tørr og med fine porer. Reagerer ofte på alt fra ingredienser i kosmetikk til vær og vind. Blir da fort rød, irritert og tørr.

Huden er vårt største organ, og spesielt huden i ansiktet vårt blir stadig utsatt for slitasje. Det viktigste for at huden vår skal holde seg sunn og glødende, er å opprettholde fukt- og fettbalansen.

Etter en sommer med sol og bad, er ofte huden vår tørr, og trenger mye fuktighet. Derfor har vi testet ansiktkremer som skal gi huden den fuktigheten den trenger.

Alle kremene i testen er for normal til kombinert hud.

Fukt eller fett

For lite fukt i huden betyr at cellene og området rundt cellene har for lite vann, og liten evne til å binde vann. Da trenger huden tilførsel av en krem med fuktighetsbindende ingredienser. For lite fett i huden betyr at huden trenger tilførsel av fett og næring.

Når huden blir stiv og irritert er det som regel både mangel på fukt og fett. Lar en dette gå for langt, kan huden begynne å danne sprekker og flasse, noe som igjen setter den i fare for irritasjoner og eksem.

Bruk fuktighetskrem

For å bevare og gjenoppbygge fuktigheten i huden, finnes det mange tiltak. En av de viktigste er å bruke en god fuktighetskrem, hver morgen og kveld.

For å finne en fuktighetskrem som fyller din huds behov, er det veldig viktig å vite hvilken hudtype du har. Noen hudtyper trenger fett og næring i kremen, mens andre trenger mer fuktighetsbindende ingredienser og vann.

Er du usikker på hvilken hudtype du har eller hvilken krem du bør kjøpe, kan det være lurt å gå til en hudpleier for råd og veiledning, for å finne ut hva din hud trenger.

Maske og skrubb

I tillegg til å bruke en god krem, kan det være smart å bruke en fuktighetsmaske. En fuktighetsmaske bør brukes rundt to ganger i uken for å gi best effekt.

For en best mulig virkning av både maske og krem anbefales det å bruke en skrubb på huden opptil tre ganger i uken. En skrubb fjerner døde hudceller og gjør at virkestoffene i maske og krem virker bedre. I tillegg gir det huden en sunn glød.

Pass på å bruke en skrubb tilpasset ansiktet, ikke kroppen. En kroppsskrubb vil ofte være for hard for den mer ømfintlige ansiktshuden.

Jevnlig tilføring av fukt

En smart måte å jevnlig tilføre huden nok fukt på, er en fuktighetsspray. Denne kan du ha med deg i vesken, og spraye ved behov gjennom dagen.

En spray vil i tillegg til å tilføre fuktighet og virke oppfriskende, bidra til at sminken holder seg fin lengre.

Sminken som hjelper

Siden sminke er noe de fleste bruker gjennom hele dagen, kan det også være lurt å velge en som er bra for huden og fuktigheten. Et godt valg er da mineralsminke.

Mineralsminke inneholder mineraler som har en pleiende og nærende effekt på huden, og som ofte gir huden en sunn glød. Denne typen sminke virke mildere på huden, og finnes i både fast og flytende form.

Viktige ingredienser for fuktighet

Planteekstrakter:

Mange planteekstrakter har en aktiv virkning på hudtyper og hudtilstander. Planteekstrakter kan blant annet binde fuktighet og tilføre huden viktige fettstoffer. Hvilke planteekstrakter en bør gå for, kommer an på hudtype og hudtilstand.

Oljer:

Mange planteoljer har god penetrasjon, som betyr at de trekker inn i huden og ikke virker klissete. De har en pleiende virkning på huden. De forskjellige planteoljene har forskjellig virkning og effekt, og hvilken en bør foretrekke, kommer an på hudtyper eller hudtilstanden.

Mineralolje er en olje som bør unngås, siden den ligger på overflaten og dermed kan tette talgkanalene. Dette gir fet og uren hud. I tillegg har den ingen pleiende effekt på huden.

Glykolsyre:

Er en AHA-syre med en unik posisjon som fuktighetsingrediens, og bedrer hudens egen evne til å binde vann.

Vitaminer:

Vitamin E beskytter huden mot frie radikaler, som blant annet sol. Derfor en positiv ingrediens i en fuktighetskrem, siden sol kan ha en uttørrende effekt på huden.

Vitamin B5 har en helende effekt på hudirritasjoner, som fort kan oppstå ved tørr hud. Har også en fuktighetsbindende effekt.

Hyaluronsyre:

Har en veldig god evne til å binde vann i huden, og er derfor en veldig viktig fuktighetsfaktor. Den hjelper ikke ned i de nedre hudlagene, men binder fuktigheten i de ytterste.

Ceramider:

Motvirker fuktighetstap. Ceramider kalles ofte hudens sement, og er viktige for barrierefunksjonen i huden. Blant annet såper kan virke uttørrende på huden, og da hjelper det å tilføre ceramider i fuktighetskremen.

Essensielle fettsyrer:

Fettsyrer som ikke dannes i kroppen, men må tilføres ved mat og drikke. Fettsyren er viktige byggesteiner mange forbindelser i huden, og skades blant annet av soling. Ved mangel på essensielle fettsyrer begynner huden å flasse og får lett eksem.

Les også:

Smarte tips når du farger håret

De beste Taxfree-kuppene

Topp 10 skjønnhetskupp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning