Slik farger du håret selv

Alt du bør vite om hjemmefarging

Følger du disse rådene, kan du trygt farge håret hjemme.

HÅRFIN: Slik kan du farge håret ditt hjemme og få et vellykket resultat.
HÅRFIN: Slik kan du farge håret ditt hjemme og få et vellykket resultat. Foto: Foto: Bulls
Publisert Oppdatert

Å farge håret hjemme kan bety katastrofe. Du har kanskje selv, eller kjenner noen som har opplevd å få grønnskjær i håret? Eller kanskje håret ble mye mørkere enn du trodde det skulle bli? Eller at huden ser merkelig gusten ut i den nye hårfargen?

Les våre gode tips som gjør hjemmefarging til en langt sikrere affære.

Hva slags farge bør jeg velge?

Kalde hudtoner

Har du en kald hudtone og blondt hår, er kalde, askeblonde fargetoner å anbefale. Ønsker du rødlig hår, går du for fiolette toner som har en blå, litt kjølig undertone. Vil du gå for mørkt hår, velg mørke toner uten for mye rødt i. Kalde hudtoner kler kjølige farger bedre enn varme.

Varme hudtoner

Samme prinsipp gjelder for varme hudtoner. Er hudtonen din varm, bør du velge gyllenblond toner og karamellfarger i den lyse enden av skalaen. Ønsker du å bli rødhette, velg kobberrøde toner. Vil du bli brunette eller fremheve bruntonen i håret ditt, prøv sjokoladefarger.

Les også: Vårens største hårtrender

FARGEVALG: Har du varm hudtone som Mary-Kate Olsen - gå for varme toner i hårfargene. Har du kald hudtone slik som Jennie Garth, gå for kjølige nyanser på håret.
FARGEVALG: Har du varm hudtone som Mary-Kate Olsen - gå for varme toner i hårfargene. Har du kald hudtone slik som Jennie Garth, gå for kjølige nyanser på håret. Foto: Foto: Stella

Hva er forskjellen på farge, toning og glansvask?

Dette er de tre ulike fargetypene. Glansvask og toning gjør ingenting permanent med din naturlige hårfarge, og begge vaskes ut over tid.

En toning holder i ca. seks uker, forutsatt at du velger en nyanse som ligger nært den hårfargen du har i utgangspunktet.

Glansvask holder i fire til åtte vask, og er fin hvis du vil friske opp en permanent farge eller bare gi håret en ny tone innenfor samme skala som du allerede har.

Permanent hårfarge er derimot en varig hårfarge som har god dekkevne, og som inneholder ammoniakk. Permanent hårfarge er ofte beste alternativ til grått hår.

Ta hensyn til hudtone, alder og stil når du velger farge.

Les også: Flere tips og råd om hjemmefarging

Hva med lysning og bleking?

Lysning og bleking betyr egentlig å fjerne pigmenter i hårstråene. Jo mer pigmenter som fjernes, jo lysere blir håret.

Dette gjøres enten ved avfarging, bleking eller lysfarging, og sistnevnte er det mest skånsomme for håret. Investerer du i en fargesjampo med blå pigmenter i seg, unngår du at fargen blir skittengul over tid.

Les også og se video: Klikk tester hjemmebleking

Hvilke forholdsregler bør jeg ta?

Du bør alltid teste fargeblandingen på huden først, så du er sikker på at du ikke får en allergisk reaksjon i hodebunnen.

Les alltid bruksanvisningen i pakken nøye, og følg den til punkt og prikke!

Ring produsentens kundeservice dersom du er i tvil om noe.

Les også: Kan du farge håret som gravid?

Hva hvis håret mitt er farget fra før?

Hår som allerede er kjemisk behandlet, er mer porøst enn nytt hår. Det trekker bedre til seg farge, derfor er det viktig for et jevnt resultat å legge fargen aller først i hårrøttene og la det sitte litt, før fargen dras ut i lengdene.

Det kan også være lurt å kure håret før du farger det.

Les mer og se video: Hvordan sette opp håret?

Blir fargen virkelig helt lik den som vises på esken?

Ikke se på bildet på esken, men fargeindikatoren som står på siden eller bak på esken. Der ser du hvilken farge du kan forvente i forhold til fargenyansen du har fra før.

Les også: Nå kan grått hår reverseres

HÅRFARGEPROUKTER: Det finnes en rekke produkter som skal bevare hårfargen lenger. Redken Blonde Glam er beregnet på blondt hår, Davines Alchemic Shampo Rosso skal fremheve rødtoner og Sexy Hair Colour me sexy passer til alle hårfarger.
HÅRFARGEPROUKTER: Det finnes en rekke produkter som skal bevare hårfargen lenger. Redken Blonde Glam er beregnet på blondt hår, Davines Alchemic Shampo Rosso skal fremheve rødtoner og Sexy Hair Colour me sexy passer til alle hårfarger. Foto: Foto: Produsentene

Hva kan jeg gjøre for å unngå at håret blir tørt etter mye farging?

Bruk en fuktighetsgivende balsam hver eneste gang du vasker håret, og en god proteinkur som bygger opp hårstråene et par ganger i uken.

Husk at varmeprodukter som føner og stylingjern gjør håret enda tørrere og sprøere. Farget hår har godt av å lufttørke så ofte som mulig.

Hva gjør jeg for å unngå at fargen blir blass?

Frisk opp fargen en gang i måneden, for eksempel med en glansvask, og bruk en hårpleieserie beregnet på farget hår, gjerne produkter som inneholder solfilter og dermed beskytter håret mot solen.

RØDT: Mange ønsker å bli rødhåret. Utfordringen er bare å velge riktig rødfarge.
RØDT: Mange ønsker å bli rødhåret. Utfordringen er bare å velge riktig rødfarge. Foto: Foto: Crestock.com

Investerer du i en fargesjampo, kan det være nok til å holde fargen fin lenge.

Sjampo for blondt hår frisker opp lyse striper, og sjampo for rødt hår (en farge som lett blir svakere) gjør fargen dypere og finere.

Les også:

25 geniale skjønnhetstips

Neglene avslører deg

Alt om hudpleie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning