To av tre har gule tenner

Slik får du hvitere tenner

Ikke alle produkter som skal gi deg hvitere tenner holder det de lover.

HVITT OG VAKKERT: Mange produkter lover å gi deg hvitere tenner. Men ikke alle er like effektive.
HVITT OG VAKKERT: Mange produkter lover å gi deg hvitere tenner. Men ikke alle er like effektive. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Få ting slår en strålende hvit perlerad, men ditt hvite smil har dessverre mange fiender. Kaffe, te, rødvin, fruktjuice og dårlig munnhygiene gjør alle sitt til at tenner blir misfarget.

Faktisk påstår en ny undersøkelse utført av Norstat for Jordan at så mange som to av tre nordmenn selv mener at de sliter med tenner som er mer gule enn hvite.

Og ironisk nok er vi mer opptatte av å ha et blendende hvitt smil enn noen gang før.

- Rene og sunne tenner er ikke lenger nok, forklarer tannpleier i Jordan, Renate Nylund Derås, til Kamille.

- Alle drømmer også om et pent smil - med hvite tenner.

Bleker tenner som aldri før

Akkurat som vi lar oss påvirke av Hollywood-kjendiser når det gjelder både klær og sminke, så vil mange av oss også nå ha et strålende vakkert Hollywood smil.

PUSS, PUSS: Det er med hvite tenner som med de fleste andre ting; det er lettere å forebygge enn å behandle.
PUSS, PUSS: Det er med hvite tenner som med de fleste andre ting; det er lettere å forebygge enn å behandle. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Det er mange veier til mål om drømmen er hvitere tenner. Noen satser på å bleke tennene kjapt og enkelt hos tannlegen. Andre igjen satser på den noe rimeligere løsningen med å gjøre det hjemme. Og hvordan er det med tannkremer og børster som lover å gjøre smilet hvitt. Funker egentlig disse?

Gode råd som holder tenner og munn sunn

Bruk tanntråd. 30 prosent av alle hull oppstår mellom tennene.

Bytt tannbørste ofte, ekspertene anbefaler hver tredje måned.

Både barn og voksne skal pusse tenner to ganger om dagen, fra første tann.

Kjøp tannbørster spesielt tilpasset alderen.

Vent en halvtime før du pusser tenner dersom du har drukket vin, brus, juice eller spist frukt.

Puss tennene raskt etter å ha inntatt sukkerholdig mat eller drikker, dersom den ikke også er syreholdig.

Ikke røyk. Ingenting misfarger tennene verre eller raskere enn røyk.

Kilde: Tannpleier Renate Nylund Derås

Prøv dette hjemme

Ifølge nettstedet Webmed trenger du ikke løpe til tannlegen først. Ofte kan nemlig misfargede tenner bekjempes med noen smarte grep du kan prøve selv hjemme på badet.

Hjemmebleking med munnskinner

Blekegelé i en form som er tilpasset tennene dine. Tannskinnene varmes opp i varmt vann slik at du etterpå kan lage en avstøpning av din munn.

Blekekremen legges i munnskinnene, og så skal du ha disse i munnen fra 30 minutter opp mot én time. Fortsetter med prosessen daglig til du har oppnådd ønsket effekt.

Blekende tannstrips

Tynne, nesten gjennomsiktige remser, innsatt med en peroxid-basert blekegelé, limes direkte på tennene i noen minutter hver dag, og vil hjelpe til med å fjerne misfarging.

Puss, puss

Det lanserer stadig produkter som hevder å skulle kunne bleke tennene dine hvitere.

Dette misfarger tennene

Rødvin: Vin inneholder både syre og tannin. Hvitvin misfarger også, men ikke like mye som rød.

Te: Vanlig svart te misfarger mest. Noen tannleger påstår at te er verre enn kaffe, fordi kaffe ikke inneholder tannin.

Cola: Inneholder både syre og farge. Selv én cola om dagen kan sette merker på tennene dine. Også brus med mindre farge enn cola kan misfarge tenner.

Sportsdrikke: Inneholder mye syre og bløtgjør tannemaljen. Det er bedre for tennene om du erstatter væsketapet med vann.

Bær: Blåbær, tranebær, bjørnebær, kirsebær, druer, granatepler og annen farget frukt kan misfarge tennene. Det gjelder også juice og matvarer som består av mye farget frukt, som fruktpaier.

Sauser: Tomatsaus, karrisaus og soyasaus kan også gi misfarge på tennene

Søtsaker: Sukkertøy, lakris, tyggegummi og saftis inneholder ofte stoffer som kan misfarge tennene. Om det du spiser setter farge på tungen din, gjør det nok det samme med tennene.

Kilde: webmed.com, Jordan

 - Puten på baksiden av tannbørsten fungerer som en poleringspute, forklarer tannpleier Renate Nylund Derås hos Jordan om den nye Shiny White tannbørsten, som skal kunne fjerne 50% mer misfarging enn andre liknende tannbørster.

- Strukturbusten, som likner på mikrofiber, fjerner misfarging langt bedre enn vanlige nylonbuster.

Men tannlege Ivar Andersen-Gott i Oslo mener det skal godt gjøres at en tannbørste skal kunne gjøre tennene dine hvitere - enten den nå er manuell eller elektrisk.

- Skal du pusse så du fjerner den tynne protein-hinnen på tennene, som er det som fremstår som misfarget, ja da skal du pusse deg helt ned på emaljen, da, forklarer Andersen-Gott til Kamille.

- Det kan hende at du med regelmessig hard pussing og ved å bruke tannkrem som inneholder milde slipemidler klarer å lysne noe av misfargingen på tennene, men da vil du også risikere å til slutt skade både tenner og tannkjøtt.

Tannlegen stiller seg også skeptisk til strips som skal bleke tenner.

- De du får kjøpt her i Norge inneholder så lite blekemiddel at det er fullstendig bortkastet, forklarer Andersen-Gott.

Hvitgjørende tannkrem

Hvitgjørende tannkremer påstår å skulle få tennene til å se lysere og mer jevnt hvite ut. Slipende stoffer polerer overflaten, og vil fjerne skitt, men vil ikke kunne forandre den naturlige fargen på tennene dine.

Andersen-Gott forklarer:

- Denne typen tannkrem fjerner stort sett bare "møkk" som sitter på overflaten, forklarer tannlegen.

- Men den vil ikke kunne gjøre noe med fargen på tennene dine.

Dropp munnskyllevannet

Flere munnskyllevann skilter i likhet med tannkremer og børster med at de har en såkalt "whitening effect" på tenne dine. Dette mener de fleste tannleger er tull.

- Om du har friske tenner og en sunn munn har du ikke behov for slike typer skyllevann i det hele tatt, forklarer Andersen-Gott.

Tannlegen forklarer at mange av de populære skyllemidlene inneholder så mye som 22% sprit.

- Det sier seg jo selv at disse vil bidra til å tørke ut slimhinnene i munnen din. I tillegg til at de fjerner mye av den naturlige bakteriefloraen du er ment til å ha i munnen.

Bleke tenner hos tannlegen

Laserbleking av tennene innebærer at blekingsgelen på tennene aktiveres ved hjelp av laserlys. Ved laserbleking brukes det en sterkere konsentrasjon av blekingsgelé enn ved tannbleking hjemme, noe som gjør at blekingen går raskere.

- Flere og flere velger jo å bleke tenner på denne måten rett og slett på grunn av resultat og brukervennlighet, forklarer tannpleier Elisabeth Mørck, hos tannblekeklinikken Calia i Oslo.

DISSE KAN DU PRØVE HJEMME: 1. Crest 3D Whitestrips, ca. kr 120, Whitestripsforyou.co.uk. 2. V6 White tyggegummi, kr 39, dagligvarebutikker. 3. Smilelab tannblekestrips, kr 499, Vita. 4. Loreal Glam Shine gloss, i fargen Aqua Curacao, får tennene til å se hvitere ut - og gjør ikke leppene blå, kr 99, Vita.
DISSE KAN DU PRØVE HJEMME: 1. Crest 3D Whitestrips, ca. kr 120, Whitestripsforyou.co.uk. 2. V6 White tyggegummi, kr 39, dagligvarebutikker. 3. Smilelab tannblekestrips, kr 499, Vita. 4. Loreal Glam Shine gloss, i fargen Aqua Curacao, får tennene til å se hvitere ut - og gjør ikke leppene blå, kr 99, Vita. Foto: FOTO: Thinkstockphotos/Produsenten

- De aller fleste vil oppleve å få tenner som er flere nyanser lysere enn utgangspunktet, men man kan aldri fullstendig forutse akkurat hvor mye lysere resultatet vil bli.

Mørck, som har arbeidet med tannbleking i 9 år, forklarer at det eksisterer misforståelse rundt dette med tannbleking.

- Mange tror de kan bleke seg til en lysere farge på selve tannen, men det er ikke tilfelle, forklarer eksperten.

- Man har den tannfargen man er født med, og noen har naturlig gråere eller gulere tenner enn andre. Men med bleking på denne måten kan man fjerne misfarging, som får tennene til å se mørkere og mer ujevne ut i fargen.

Et annet alternativ er å få laget spesialtilpassede skinner til munnen din hos tannlegen, og så bleke hjemme ved hjelp av blekegelé.

- Denne metoden vil gi deg like bra resultat som du får ev klinikkbleking, forklarer Andersen-Gott.

Få hvitere tenner med disse matvarene

Ifølge American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) bør du satse på å spise rikelig av disse matvarene om du vil holde smilet ditt perlehvitt:

1. Ananas

Enzymet bromelain, som finnes i rikelige mengder i ananas, fungerer som en naturlig flekkfjerner.

2. Ingefær

Ingefær fungerer som en betennelsesdemper i munnen, og beskytter tannkjøttet ditt.

3. Gulerøtter

Vitamin A er viktig for emaljen. Spis gulerøttene rå, og stimuler spyttproduksjonen, munnens eget rensesystem.

4. Basilikum

Basilikum fungerer som en naturlig antibiotika som reduserer bakterienivået i munnen.

5. Ost

Ost er rik på proteiner, kalsium og fosfor som holder syrenivået i munnen din under kontroll.

6. Sesamfrø

Sesamfrø "skrubber" vekk plakk. Frøene inneholder også kalsium, som styrker tennene og benbygning.

7. Løk

Løk inneholder også stoffer som reduserer de bakteriene som kan forårsake hull i tennene. Men husk; løken må spises rå for at dette skal ha noen effekt.

8. Laks

Laks inneholder ikke bare kalsium, men også vitamin D, som også er viktig for tenner og benbygning.

9. Brokkoli

Brokkoli inneholder jern, som hjelper til med å forme en syre-resistent barriere på tennene, noe som beskytter emaljen.

- Men det tar jo selvsagt lengre tid. Her bleker man tennene i løpet av en periode på et par uker, hvor man bruker skinnene noen timer hver dag.

Mørck bekrefter:

- På samme måte som når man bleker på klinikk, vil man heller ikke her kunne forutse nøyaktig resultat, det kommer mye an på utgangspunktet. Og så er det viktig å være klar over at ingen type bleking er permanent, og man vil alltid måtte gjenta behandlingen for å beholde resultatet.

Men eksperten advarer mot å gjøre dette for ofte.

- Det er ikke bra for tennene dine om du overbleker. Vi anbefaler å la det gå minimum ett år mellom hver gang, gjerne to. 

Betaler for uperfekte smil

Mens amerikanere ifølge United States Department of Health and Human Services kommer til å bruke i overkant av 110 milliarder på tannpleie i år for å få mest mulig perfekte smil, betaler ifølge New York Times nå flere og flere japanere for å få en tannlege til å gjøre tennene deres mer skakke og skjeve.

- Dette er fordi mange nå mener at det er ikke det perfekte stakittgjerdesmilet man ser på Hollywoodkjendiser som er det vakreste, forklarer Michelle Phan, en vietnamesisk-amerikansk skjønnhetsblogger, til avisen.

- I Japan ser man faktisk på tenner som er litt skjeve som bedårende, det viser at man er jo ikke så perfekte.

Dr. Jeff Golub-Evans, en tannlege basert på Upper East Side i New York forklarer til New York Times at han faktisk råder pasienter bort fra den unaturlig perfekte tanngarden.

- Jeg pleier å si at det er mye penere om man har tenner som er littegrann skjeve og har sin naturlige hvitfarge, forklarer Golub-Evans til avisen.

- Et smil er uten tvil penest om det ser naturlig, sunt og friskt ut.

Andersen-Gott er enig:

- Det ser aldri verken pent eller naturlig ut med sånne unaturlig hvite og perfekte legokloss-tenner.

Les også:

Smarte tips til flotte negler

Hvor jålete er du?

3 av 4 norske kvinner vil fikse på utseendet

Geniale skjønnhetstriks for deg med liten tid

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning