Fine pupper både med og uten kirurgi

Slik får du fine pupper

Både med og uten kirurgi.

SPRETTPUPPER: Ok, så er modellen kanskje 19 år og har ikke fått barn ennå. Men ved å gi litt ekstra oppmerksomhet til brystpartiet ditt, kan du beholde huden fin og spensten spretten en stund lenger. Og det er jo bra!
SPRETTPUPPER: Ok, så er modellen kanskje 19 år og har ikke fått barn ennå. Men ved å gi litt ekstra oppmerksomhet til brystpartiet ditt, kan du beholde huden fin og spensten spretten en stund lenger. Og det er jo bra! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Bruk både rens, peeling, maske og fuktighetskrem på brysthuden samtidig som du gjør det i ansiktet.

- Det er ingen vei utenom; brystene vil komme til å henge med alderen. Allerede rundt 30-års alderen begynner bindevevet i huden å miste spensten, og allerede fra 25 begynner kollagen og elastindannelsen å avta. Dette er grunnen til at brystene siger stadig lenger ned, forklarer Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris Bad.

Det er ikke til å komme utenom. Tiden med sprettpupper er forbi. Alderen vil alltid innhente oss og sånn er det jo bare. Men heldigvis finnes det noen triks oppi ermet som kan forebygge at puppene mister mer av spensten enn nødvendig.

Behandle puppene som ansiktet

Noe av det viktigste for å holde huden rundt og på brystene sunn, er å bevare fuktighetsnivået. Behandle derfor brystet som du behandler ansiktshuden. Bruk både rens, peeling, maske og fuktighetskrem på brysthuden samtidig som du gjør det i ansiktet.

- Det finnes også egne kremer på markedet som skal stimulere kollagen- og elastindannelsen, og dermed gi et løft. Det finnes også masker som skal ha denne effekten, sier Hanssen.

Peeling huden en til to ganger i uken, det øker blodsirkulasjonen, som er veldig bra for å bevare spensten.

Masser jevnlig

I tillegg til kremer og peeling, er det også veldig lurt å massere puppene flere ganger i uka for å øke sirkulasjonen.

Massasjen bidrar til å holde puppene sunne og friske, og kan stimulere celleveksten i brystvevet og bidra til utrensing av avfallsstoffer.

Bruk bh og tren

Det er også viktig å bruke en god og støttende sports-bh under trening, for å unngå at puppene disser.

For at ikke tyngdekraften skal få virke inn på huden rundt puppene, og dermed få de til å sige ned, er det viktig å bruke riktig bh.

Det er mange kvinner som bruker feil bh-størrelse, og dette går utover både spensten i puppene og kroppsholdningen. Ta turen innom en undertøysbutikk for å få veiledning på hvilken bh-størrelse som er riktig for deg og dine pupper.

Det er også viktig å bruke en god og støttende sports-bh under trening, for å unngå at puppene disser. Dissing kan gå utover bindevevet og spensten.

Ikke dropp brystøvelsene når du først er i gang med treningen. Å styrke brystmuskulaturen er nemlig med å å holde brystene opp i den høyden du ønsker.

Beskytt deg mot UV-stråler

Som på alle annen hud på kroppen, er også UV-strålene en fiende for brysthuden.

- Solen UV-stråler tærer på kollagenet og elastinet, bryter det rett og slett ned, forklarer Hanssen.

Å ligge mange timer ubeskyttet i solen bil med andre ord framskynde hudens aldringsprosess, og dermed også framskynde puppenes aldringsprosess.

- I tillegg fører oversoling til at huden blir fortykket, fordi den må beskytte seg, og da får man noe som kalles lærhud, sier Hanssen.

Lærhud vil ofte se både tykk og rynkete ut, og er ikke noe en helst vil ha på brystpartiet (eller noe annet sted for den saks skyld).

Leksen er med andre ord at en alltid bør bruke solkrem ute i sola. Alltid alltid alltid.

Hos hudpleier

Om du føler du kommer til kort hjemme, finnes det behandlinger du kan ta hos profesjonelle hudpleiere.

- En kan for eksempel bruke et oksygenapparat. Dette er en maskin som dytter en spesialkrem ned i vevet på brystet, og kan hjelpe på spenstigheten, sier Hanssen.

En kan også gå for et apparat som stimulerer musklene ved faradisk strøm. Dette apparatet vil hjelpe musklene med å trekke seg sammen, og dermed tone og bedre muskulaturen rundt brystene. Dette vil holde de spenstige lengre.

Om du vil legge deg under kniven

PRODUKTER SOM ER FINE TIL BYSTEN: Loreal Nutrilift (kr 79), Aco Soft Skin Body Scrub (kr 69), Eos Nourish Body Lotion (kr 88), Decleor Baume Circularome (kr429), REN Moroccan Rose Otte Body Oil (kr 350).
PRODUKTER SOM ER FINE TIL BYSTEN: Loreal Nutrilift (kr 79), Aco Soft Skin Body Scrub (kr 69), Eos Nourish Body Lotion (kr 88), Decleor Baume Circularome (kr429), REN Moroccan Rose Otte Body Oil (kr 350). Foto: FOTO: Produsent, nelly.no

Det er ikke for alle, men det viser seg at flere og flere tør å legge seg under kniven i forfengelighetens navn. Ønske om å fikse på puppene er faktisk det vi norske kvinner fabler mest om. Og typisk er det kvinner som har fått barn som ønsker å få kroppen tilbake der den var før graviditeter, fødsler og amming.

INNGREP: Kirurgen forsikrer om lav risiko ved kirurgiske inngrep.
INNGREP: Kirurgen forsikrer om lav risiko ved kirurgiske inngrep. Foto: FOTO: Colourbox.com

Kirurg Bjørn Tvedt ved Akademiklinikken forteller om de tre vanligste metodene for brystkirurgi.

Løft med implantat:

Ved denne operasjonen lager en et fem centimeters kutt i brystfolden, hvor en legger inn en anatomisk protese under brystvevet. Dersom pasienten er tynn, legges den under muskelen.

- En anatomisk protese er klart å foretrekke dersom du vil løfte brystvorteområdet, for da kan brystvorten sitte på en hylle. Men dette avhenger også en del av brystformen, forklarer Tvedt.

Etter operasjonen bør en være forsiktig med å holde armen over skulderen, spesielt om implantatet ligger under muskelen.

- Jeg pleier også å si at en bør ha bh på seg både natt og dag de første to ukene etter inngrepet, samt et brystbånd for å stabilisere implantatet inntil det har festet seg til vevet, forteller Tvedt.

Du bør ikke jobbe, hoppe eller lignende som gjør at brystene disse og beveger seg de seks første ukene etter operasjonen, for implantatet må få tid til å feste seg til vevet og bli robust.

Brystløft/mastopexi:

Under dette inngrepet skjærer kirurgen en smultring av huden rundt brystvorteområdet.

- Dersom huden er strukket horisontalt i veet under brystvorteområdet, må en skjære vekk en vertikal hudellipse i tillegg, som vil gi et lite arr ned mot brystfolden, forteller Tvedt.

Etter inngrepet trengs ikke like mye ro og hvile som ved implantat. Det holder med litt ro og stabilisering, og at en unngår å dra i huden slik at arrene revner .

Brystreduksjon:

Om en har for store bryster, kan de med alderen begynne å sige. Da kan en brystreduksjon være det aktuelle inngrepet.

- Brystreduksjon er et av de beste kirurgiske inngrepene som finnes da det har svært god effekt på nakke-og ryggsmerter forårsaket av tunge bryster, sier Tvedt.

Ved dette inngrepet vil du få et arr under brystfolden og et ankerformet arr på brystene.

Etter operasjonene bør en ta det fornuftig rolig i seks uker, samt unngå at puppene utsettes for dissing og bevegelse.

- Ved dette inngrepet er det større sår som skal gro sammen, og i tillegg er belastningen større på grunn av vekt, forklarer Tvedt.

Liten risiko

Eksperten Bjørn Tvedt forteller at flere og flere tyr til kirurgiske inngrep for å fikse på puppene, og lover at operasjonene er svært lite risikofylt.

- En brystforstørrelse og løft er inngrep som er svær overfladiske på kroppen. Brystreduksjon kan derimot være litt mer omfattende, men foregår i huden utenpå muskulaturen, og er således også ganske overfladisk, forteller han.

Brystreduksjon er mer assosiert med blødning det første døgnet, men dette begrenser seg selv. Enkelte ganger kan en reoperasjon være nødvendig.

- Infeksjoner kan også forekomme, men er sjeldent. Om det forekommer vil det kreve en behandling med antibiotika, sier Tvedt.

Brystreduksjon kan iblant få små kviselignende reaksjoner på stingene, som behandles med sårbehandling.

Les også:

- Skjul det du hater, og vis frem det du elsker

Slik bevarer du brunfargen

Smink bort strekkmerkene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning