Hårtips

Slik får du drømmehåret

Disse triksene gjør håret ditt sunt og vakkert.

GLANSFULLT: Eva Longoria har alltid et sunt og glansfullt hår.
GLANSFULLT: Eva Longoria har alltid et sunt og glansfullt hår. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Håret er noe av det første vi legger merke til hos et annet menneske. Med andre ord er det viktig for førsteinntrykket.

Derfor er vi stadig på utkikk etter mirakelkurer for å få et sunt og glansfullt hår, men egentlig er det de vanlige hårrutinene i hverdagen som utgjør forskjellen på om håret ditt ser slitt eller sunt ut.

Under gir ekspertene sine beste tips til drømmehåret.

Lett å se slitt hår

Det første tegner på at håret ditt ikke er sunt, er slitte tupper. Det vil si at hårstråene deler seg nederst, eller at hvite prikker knekker av. Da vil håret ofte floke seg, og mister blankheten.

- Et hår kan sammenlignes med en kongle. Er håret sunt, vil det nesten virke impregnert, og vann preller lett av. Er håret slitt vil det se ut som en sprikende kongle, sier Tom Ur Kjørsvik, frisør hos Bob Stylister.

Ikke vask håret for ofte

Mange vasker håret sitt hver dag, og noen til og med flere ganger daglig. Dette kan være for ofte.

- Hodebunnen produserer fett som beskytter hårstrået. I sjampo er det vaskestoffer som renser håret, dette kan sammenlignes med hvordan Zalo virker på fettet i oppvasken. Hvis dette fettet blir hyppig renset bort, vil håret bli tørt, forklarer Kjørsvik.

Vask heller håret annenhver dag med en mild sjampo tilpasset ditt hår og hodebunn, og bruke heller en tørrsjampo den dagen du ikke vasker det.

Vær også obs på hvordan du grer håret ditt, det skal blant annet ikke gres mens det er vått, sånn som mange gjør. Se hvordan det skal gres her.

Ikke farg hele håret hver gang

Det som er enda verre for håret enn daglig vask, er hyppig farging. Da spesielt hjemmefarging.

- Jeg vil ikke anbefale å farge håret hjemme, da disse produktene ofte er mye sterkere enn det frisørene tilpasser kunden, sier Kristine Svanem, Art Director i Nikita Hair Norway.

Hennes erfaring er også at kunder som farger håret hjemme, ofte farger hele håret hver gang de farger det, i stedet for bare å ta etterveksten.

- Resultatet da er at fargen i lengder og spisser ser mye mørkere ut enn i bunnen, og at det blir tørt og livløst, forklarer Svanem.

Hun anbefaler at man prøver å unngå å farge håret hver gang, og i stedet kun tar etterveksten. Vil man friske opp lengder og spisser, er det bedre å bruke en mild glansvask. Det sliter ikke like mye på skjellaget. Se hvordan du fjerner flekker fra hårfarge her.

Viktig å føne håret

Mange bruker hårføner i håret hver gang man har dusjet, og vi har lenge hørt at dette skader håret. Det er ikke Tom Ur Kjørsvik enig i.

- Det er verre å naturtørke håret enn å føne det tørt. Det kan sammenlignes med å ha fuktighet liggende mot huden over lengre tid, det tørker ut. Ingen ting tørker ut hår mer enn vann, så føn med moderat varme etter vask er smart, sier han.

Det som er viktig under føning er alltid å bruke varmebeskyttende produkter, varmen fra føneren tar nemlig lett knekken på tuppene om du ikke bruker beskyttelse.

For et godt føneresultat er det viktig å kunne noe triks, lær dem her.

Balsam er ikke hårkur

Balsam er viktig å bruke, uansett hvilken hårtype du har. Mange tror at balsam gjør håret tungt og flatt, men det stemmer ikke. Du må bare finne den rette balsamen for ditt hår.

- Det er også viktig å ikke tro at balsamen gjør samme nytte som en hårkur, for det er ikke tilfellet, sier Morten Eiknes, Art Director i Hair and There Norway.

Hårkur er designet for en lengre virkningstid enn balsam, og den trenger lengre inn i hårstråene. Eiknes anbefaler å kure håret ved hver femte vask, for å holde håret sunt og glansfullt.

Husk å bruke balsam selv etter at du har brukt kur, siden balsamens jobb er å lukke skjellaget. Da låses kuren inne i håret, og gjøre det glatt og lettere å jobbe med.

Det er mange diskusjoner om hvorvidt det er forskjell på frisørsjampo og sjampo du kjøper i dagligvaren. Les mer om den diskusjonen her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning