Kroppsundersøkelse

Dette synes vi om kroppen vår

Noen digger rumpa, andre er stolte av puppene. Mage og lår plager oss mest.

UREALISTISK SELVBILDE: Sexolog Gro Isachsen mener kvinner bør bli flinkere til å peke ut sine egne fordeler, og ikke fokusere så mye på kompleksene.
UREALISTISK SELVBILDE: Sexolog Gro Isachsen mener kvinner bør bli flinkere til å peke ut sine egne fordeler, og ikke fokusere så mye på kompleksene. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock, Tono Balaguer
Publisert Oppdatert
HELLER BEYONCÉ ENN VICTORIA: Nora Louise Jøssang mener helt klart at Beyoncé har drømmekroppen.
HELLER BEYONCÉ ENN VICTORIA: Nora Louise Jøssang mener helt klart at Beyoncé har drømmekroppen. Foto: Foto: Nora Louise Jøssang

Komplekser er noe alle har, i større eller mindre grad, men hva er det som plager oss mest?

Bladet Kamille har spurt 512 lesere hva de synes om kroppene sine.

Hele 25 prosent av de spurte digger rumpa si, men flertallet svarte derimot at de er mest fornøyd med håret og ansiktet.

Les også: Slik skjuler du magen

Del

Spretten rumpe

Det ser også ut til å være enighet om at mage og lår er de største problemområdene.

Student Nora Louise Jøssang er derimot ganske fornøyd med både lår og legger, men er heller litt skeptisk til rumpa.

- Jeg føler at rumpa ser bra ut med bukse på. Men jeg er ikke like fornøyd med hvordan den ser ut uten klær, sier hun til Klikk.no.

Det er ikke størrelsen på rumpa som ligger til grunn for dette komplekset, men heller et ønske om en fast og spretten bakdel.

Formfull eller slank?

Store rumper har blitt populært de siste årene, takket være kvinner som Jennifer Lopez og Beyoncé. Og mange kjendiser jukser seg til sprettrumpe ved hjelp av spesialundertøy.

LANG OG SLANK: Selv om de fleste anser drømmekroppen som slank og atletisk, er det bare 2 prosent av leserne som ønsker seg kroppen til Victoria Beckham og Renee Zellweger.
LANG OG SLANK: Selv om de fleste anser drømmekroppen som slank og atletisk, er det bare 2 prosent av leserne som ønsker seg kroppen til Victoria Beckham og Renee Zellweger. Foto: Foto: Stella

Undersøkelsen til Kamille avslører at mange kvinner har motstridende meninger når det gjelder kropp. Og ofte synes de at former ser bedre ut på andre enn på seg selv.

Over halvparten av de spurte så på sin egen kropp som formfull, og mente at drømmekroppen er slank og atletisk.

Vil ha kroppen til Beyoncé

Da leserne ble spurt om hvilken kjendiskropp de helst kunne tenke seg, svarte bare to prosent at de ønsket seg den slanke kroppen til Victoria Beckham, mens hele 30 prosent kunne tenke seg Beyoncé's former.

Jøssang er helt enig i at Beyoncé har drømmekroppen.

- Det handler om proporsjonene mellom midje og hofte. Beyoncé har litt å ta i, men er likevel stram i fisken. Dette kommer nok av hard trening, sier hun.

Menn mindre kritisk

Menn er ofte ikke i nærheten av å være like kritisk til kvinnekropper som kvinner selv er. Heldigvis er mange kvinner også klar over dette.

KVINNELIGE FORMER: Kjendiser som Kim Kardashian, Beyoncé og Jennifer Lopez er stolte av sine flotte former, og er gode forbilder for dagens unge.
KVINNELIGE FORMER: Kjendiser som Kim Kardashian, Beyoncé og Jennifer Lopez er stolte av sine flotte former, og er gode forbilder for dagens unge. Foto: Foto: Stella

Mens bare seks prosent er svært fornøyd med egen kropp, er hele 39 prosent overbevist om at partneren er meget fornøyd med den.

Kroppen min og meg

Her er noen av resultatene fra Kamille sin undersøkelse:

  • 47 % er mest fornøyd med håret sitt
  • 39 % foretrekker ansiktet
  • 32 % liker leggene sine
  • 28 % synes huden er det fineste
  • 27 % er stolte av puppene
  • 25 % digger rumpa si

Vi liker ikke:

  • Valker: 56 %
  • Vekta: 48 %
  • Hårvekst: 24 %

2 % vil ha kroppen til Victoria Beckham, mens 30 % vil ha Beyoncés.

Og komplimenter fra partneren viser seg også å være en viktig faktor for kvinners selvbilde.

Ser bare de ekstra kiloene

Sexolog Gro Isachsen mener at mange kan ha godt av å se seg selv gjennom partnerens øyne, og sette pris på begjæret de vekker.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt mannen si at han elsker hvert gram av henne og han synes hun er verdens vakreste, mens hun bare ser de ekstra kiloene, sier hun til klikk.no.

Dårlig selvbilde rammer sexlivet

Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen i Oslo. Men hun er også forfatter, og har gitt ut fire bøker om sex- og samliv.

I hennes siste bok «Mer lyst!» tar hun for seg hvordan kvinner sliter med et urealistisk selvbilde og hvordan dette også kan ramme sexlivet på en negativ måte

- Et dårlig kroppsbilde kan ofte føre til manglende lyst på sex, siden det ofte innebærer å måtte vise fram en kropp som mange kvinner er konstant misfornøyd med, forklarer hun.

Påvirket av motebransjen

Isachsen mener mote- og forskjønnelsesindustrien tjener milliarder på misfornøyde kvinner som tror lykken kan kjøpes for penger.

- Kvinner piner og plager seg selv for å nå et kroppsideal som ofte er skapt av homofile i motebransjen. Et ideal som er langt unna de fleste menns ideal av feminine kvinner, sier sexologen.

En undersøkelse fra University of Missouri-Columbia viser at syltynne modeller har en negativ effekt på selvbildet.

STORT FORBILDE: Crystal Renn er en populær plus-size modell, og et friskt pust i en ellers så syltynn bransje.
STORT FORBILDE: Crystal Renn er en populær plus-size modell, og et friskt pust i en ellers så syltynn bransje. Foto: Foto. Stella, Abaca

Men det er også viktig å huske på at bilder av kjendiser er photoshoppet, slik at de ser både yngre, tynnere og strammere ut.

Selvtillit er sexy

En sunn porsjon med selvtillit oppfattes ofte som sexy. Det handler ikke alltid om hvor flott du ser ut, men hvor flott du føler deg.

- Kvinner streber etter perfeksjon, som også er basert på å ha kontroll. Dette er jo noe som står i motsetning til den gode sexen, som handler om nettopp å gi slipp på kontrollen og tørre å gi seg hen, sier sexologen.

Tenk positive tanker

Om man har ti kilo for mye eller for lite, mener hun at det er vanskelig å ha det godt med seg selv når man har idealer som ikke er skapt for et nytende menneske.

- Det spiller ingen rolle om nesa vår er stor eller liten, det er jo slike ting som gjør oss unike. Dette ser vi svært ofte på som kvaliteter hos våre venninner, men ikke hos oss selv, sier Isachsen.

Hun legger til at man bør gjøre det til en vane å peke ut sine egne fordeler, gjerne hver dag. Et positivt fokus kan nemlig bidra til å gjøre deg mer fornøyd med deg selv.

Les også:

Disse fargene kler du

Store modeller er trendy

Nå kommer slankesolarium

Gnir kattesand i ansiktet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning