DIY - Sminkevideo: Dropp kostene

Hvordan sminke uten koster

Koster er vel og bra når vi sminker oss, men det er faktisk mulig å klare seg helt uten!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Jeg får utrolig mange spørsmål om koster, hva de forskjellige egentlig brukes til og hvorvidt man må investere i dette sminkeverktøyet eller ei.

Svaret er litt forvirrende. For selv om det er veldig bra å ha gode sminkekoster, og de kan gjøre jobben enklere og mer detaljert - kan vi også klare oss uten.

De beste kostene er også ofte ganske stive i pris, som for all del er en god investering.

Mine favorittkoster fra MAC, Jane Iredale, Trucco, Monsoon og Make Up Store har jeg hatt i snart et tiår, og med riktig behandling er det fullt mulig.

Men hvis du ikke har lyst til å bruke pengene på akkurat sminkekoster, så har jeg noen supre tips til hvordan du kan påføre sminke kun ved hjelp av fingrene og kleenex.

Ja, til og med q-tipsen slapp unna i denne videoen!

PRODUKTER BRUKT I VIDEO: 1. No1 Purity Cleansing Balm 100ml fra REN  (kr 345), 2. Advanced Time-Zone Wrinkle hudpleieserie fra Estée Lauder, 3. Eight Hour Cream uten parfyme fra Elizabeth Arden (kr 325), 4. Toleriane Teint Foundation i fargen 10 Ivory fra La Roche-Posay (kr 179), 5. Duo Concealer fra Nilens jord (kr 199), 6. Eye Quartet Mineral Palette Limited Edition i fargen 10 Iris Blossom fra Clarins (kr 375), 7. Flex Tip Eyeliner fra IsaDora (kr 109), 8. Colour Riche Le Sourcil i fargen Deep Brown fra L'Oréal Paris (kr 119), 9. Nude Magique BB Blush fra L'Oréal Paris (kr 159), 10. Prep + Prime Transparent Finishing Powder Loose fra MAC (kr 200), 11. Powder Puff Halfmoon Black fra Make Up Store (kr 60), 12. False Lash Wings fra L'Oréal Paris (kr 179), 13. Lea Bronzer fra Gina Tricot Beauty (kr 69), 14. Super Shiny Smooth Lipgloss i fargen Innocent fra Makeup Mekka (kr 49).
PRODUKTER BRUKT I VIDEO: 1. No1 Purity Cleansing Balm 100ml fra REN (kr 345), 2. Advanced Time-Zone Wrinkle hudpleieserie fra Estée Lauder, 3. Eight Hour Cream uten parfyme fra Elizabeth Arden (kr 325), 4. Toleriane Teint Foundation i fargen 10 Ivory fra La Roche-Posay (kr 179), 5. Duo Concealer fra Nilens jord (kr 199), 6. Eye Quartet Mineral Palette Limited Edition i fargen 10 Iris Blossom fra Clarins (kr 375), 7. Flex Tip Eyeliner fra IsaDora (kr 109), 8. Colour Riche Le Sourcil i fargen Deep Brown fra L'Oréal Paris (kr 119), 9. Nude Magique BB Blush fra L'Oréal Paris (kr 159), 10. Prep + Prime Transparent Finishing Powder Loose fra MAC (kr 200), 11. Powder Puff Halfmoon Black fra Make Up Store (kr 60), 12. False Lash Wings fra L'Oréal Paris (kr 179), 13. Lea Bronzer fra Gina Tricot Beauty (kr 69), 14. Super Shiny Smooth Lipgloss i fargen Innocent fra Makeup Mekka (kr 49). Foto: FOTO: Produsentene.

Ren hud er snill hud

For å gjøre jobben enklest mulig, er det ekstra viktig med en nyrenset og fuktet hud.

Hvis huden er litt ekstra gusten, kan vi med hell bruke en balm i tørre områder rundt nesa, i kinn og i panna for at foundationen skal feste seg penere.

En urenset hud, kanskje med litt sminkerester, er også mer utsatt for å bli irritert. Den blir derfor ikke fullt så glad for at vi stryker over den med fingrene som vi straks skal.

Jeg bruker alltid en øyekrem både under øynene og rund leppa for å unngå linjer.

Foundation

De aller fleste har vel prøvd å påføre foundation med fingrene før, men det finnes en bra og en dårlig måte å gjøre det på.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Den dårlige måten er å klæsje foundationen du skal bruke mellom begge hendene, gni de sammen og påføre raskt over hele ansiktet.

Da blir foundation for det første for tykk, den jobber seg lett inn i brynshår og hårfestet, og overflaten kan lett bli kraklete og ujevn.

Den beste måten å påføre foundation med fingrene på, er ved å legge den mengden du skal bruke på én hånd, og ta et liten del av den på ring-, lang- og pekefingeren.

Begynn så å jobbe fra kjeven og opp mot under øynene i sirkulære bevegelser. Hold deg kun i dette området, til foundationen har blitt jobbet helt ut, og huden er jevn.

Det er nemlig vitkig å jobbe i inndelte områder om gangen, og så hente mer foundation og bevege seg videre til neste område - som jeg viser i videoen over.

Etter at hele ansiktete er dekket (eller kun deler av det hvis du ønsker det), og foundationen har blitt dratt nedover på halsen for en jevn overgang, kan du gå over på samme måte med runde nummer to hvis du ønsker ekstra dekk.

Concealer

Fordel concealeren du bruker under øynene i striper som strekker seg utover, litt som værhårene til en katt, og klapp og klem den inn i huden med hele lengden på en finger - til den er jevn og ingen kanter er synlige.

Unngå å dra for mye i concealeren, spesielt under øyenene.

Dette er både for hardt mot den sarte huden, og man ender egentlig opp med å bare dra på concealeren frem og tilbake.

På mindre områder i ansiktet hvor du ønsker concealer, bruker du bare tupper på lange- eller pekefingeren, og igjen klapper og klemmer produktet inn. Nå er det lov til dra litt i concealeren hvis det trengs.

Øyne

Mens huden får sitte å godgjøre seg litt, og virkelig ta til seg foundation og concealer, kan vi gå videre til øyne.

FINT REDSKAP: Fingrene er et flott redskap for sminke, så lenge de er nyvaskede og fri for olje! Både foundation, øyenskygger, rouge, pudder - og til og med solpudder, går enkelt på med et par hjelpsomme tips som Tove viser i videoen på toppen av denne artikkelen.
FINT REDSKAP: Fingrene er et flott redskap for sminke, så lenge de er nyvaskede og fri for olje! Både foundation, øyenskygger, rouge, pudder - og til og med solpudder, går enkelt på med et par hjelpsomme tips som Tove viser i videoen på toppen av denne artikkelen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Pass på å vaske fingrene godt, så de er fri for olje, da dette kan ødelegge øyenskyggene, og gjøre de vanskelige å jobbe med.

Begynn med å legge en lys base fra vipper, og helt opp til bryn med langefingeren. Her skal vi lysne godt, og fargen skal være veldig lik huden - så det er bare å kjøre på! Pass på at den legger seg i indre øyekrok ved å bruke lillefingeren - slik jeg viser i videoen over.

Så bruker vi en litt mørkere farge som plasseres med hjelp av ringfingeren ytterst på øyelokket og litt inn i global. Vi kan ikke gå for så harde og definerte kanter når vi ikke bruker koster, så blend alt godt inn i huden.

Hvor langt inn du går på lokket, bestemmer du etter hvor dramatisk og tydelig du vil at makeupen skal være.

Så legger jeg en flytende eyeliner til cirka midten av vippekanten, og noe vinget ut.

Dette kan du selvfølgelig droppe hvis du ikke vil ha en liner. Hvis du vil vite hvordan man legger en perfekt liner, har jeg laget en video om dette tidligere.

Påfør maskara - eller vent med dette helt til slutt hvis du vil, og fyll inn bryn lett med en øyenbrynsblyant.

Rouge

Du kan godt påføre pudderouge med ring-, lange- og pekefingrene klemt sammen, men her tester jeg en rouge-gel som skal tilpasse seg hudfargen din.

Uansett om du bruker denne typen, eller kremrouge, er det fint å påføre lett fra midten av eplekinn og jobbe deg i en sirkel som gradvis blir større.

Dra gjerne produktet lett bakover for å få en perfekt fasong på rougen.

Bruk så en ren finger til å blende kantene - også den i en sirkulær bevegelse.

Hvis du bruker pudder-rouge, er det lurt å påføre denne etter du har lagt vanlig pudder.

Pudder

Nå kan vi godt sette foundation- og krem eller gele-rougen med pudder for å være sikker på at den holder seg på plass.

Du kan bruke hele lengdene på fingrene til å påføre dette også, men jeg liker godt å bruke en kleenex.

Først kan kleenexen klemmes forsiktig over hele ansiktet for å absorbere olje og gi et mattere resultat.

Dytt så en rett flate av kleenexen ned i pudderet, helst et gjennomsiktig et, og plasser det utover i ansiktet. Pass på at du ikke drar i huden, men bare sveiper kleenexen over det hele.

Solpudder

Ja, til og med solpudder kan man påføre uten koster!

Legg igjen ring-, lang- og pekefingeren i solpudderet, og sveip rundt et par ganger. Påfør så langs linjen som går rett under kinnbenet for å legge klar formen, og jobb så produktet ut i små sirkulære bevegelser.

Jobb gjerne solpudderet litt opp mot tinningen og langs hårfestet i panna. Pass på at du ikke tar for mye farge på med en gang, og jobb heller styrken opp sakte.

Ferdig!

Påfør en lipgloss eller leppestift som vanlig hvis du vil, og det er egentlig det!

Fargene og formene jeg viser i videoen over er også en helt genial dagsminke som kler absolut alle.

Enten du har blå, brune eller grønne øyne, passer den ypperlig - den er til og med nydelig til en brud!

Så, du kan helt fint legge en hel sminke uten koster - men hvis du vil kjøre på med en veldig dramatisk og detaljert look, anbefaler jeg absolutt å ha et par liggende for det perfekte resultatet.

FØR/ETTER: Ingen vil legge merke til at du har sminket deg helt uten koster med Tove sine sminketips!
FØR/ETTER: Ingen vil legge merke til at du har sminket deg helt uten koster med Tove sine sminketips! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Hva synes dere om denne sminken? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet under hva dere syns - og det er bare å fyre løs med sminke- eller motespørsmål.

Husk at jeg lager videoer her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, så jeg håper vi sees i neste video også!

Les også:

Drømmer du om dådyrblikket? Vi guider deg gjennom vippejungelen

Tørr og gusten vinterhud? Ikke nå lenger. Slik kan du se fantastisk ut hele vinteren

Følg Klikk Mote på Facebook

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning