Økologisk kosmetikk

Dette bør du vite om økologisk kosmetikk

Det er fort gjort å bli lurt. Her finner du garantert sertifisert økologisk kosmetikk.

ØKOLOGISK KOSMETIKK: Naturen har også mye godt å by på når det kommer til kosmetikk.
ØKOLOGISK KOSMETIKK: Naturen har også mye godt å by på når det kommer til kosmetikk. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

Cecilie H. Eggen

Cecilie Hauge Eggen er redaksjonssjef for Klikk Mote. Under Klikk Mote-paraplyen ligger Det Nye, Kamille, ELLE og Alt for damene. Cecilie har fotografi, makeupartistutdanning og kunsthistorie i bunnen, og har blant annet tidligere jobbet som kreativ leder og rektor på Art Complexion Makeupskole, og som skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

I likhet med mineralsminke, er økologiske skjønnhetsprodukter en av de sterkeste trendene i kosmetikkens verden nå.

Men det skal godt gjøres å ikke la seg forvirre av alle økologi-merkingene på kosmetikk. Du har kanskje sett produktmerkinger som eco, grønn, organisk eller bilder av trær og blader?

Jada, innpakningen kan se veldig miljøvennlig og økologisk ut, men det er slett ikke sikkert at produktet du holder i hånden faktisk er økologisk.

Økologi er noe forbrukerne etterspør, og dette vet produsentene. Derfor er det dessverre mange som gir inntrykk av at produktene er økologiske, selv om de ikke lever opp til standardene sertifiseringsordningene setter.

Del

Hva betyr egentlig økologisk?

Økologisk betyr kort og godt at plantene er dyrket uten sprøytemidler og kunstgjødsel. Tanken bak økologisk jordbruk er at det skal være sunt og bærekraftig.

At et kosmetikkprodukt klassifiseres som naturlig, betyr bare at ingrediensene er hentet ut fra naturen, men det sier ingenting om dyrkings- eller produksjonsmetodene.

Det at et produkt er naturlig, betyr dermed ikke nødvendigvis at det også er økologisk.

Økologiske dyrkningsmetoder forbyr bruk av giftige og ikke-nedbrytbare eller vanskelig nedbrytelige giftstoffer.

Øko-sertifiseringer

Et produkt som kaller seg økologisk, skal være sertifisert.

En liten ordbok

Organic på engelsk betyr økologisk. Men vær obs. Organisk på norsk, betyr kun at noe er nedbrytbart, ikke at det er økologisk.

Eco er et ord som blir mye brukt. Det er engelsk og betyr miljøvennlig, ikke økologisk.

Det finnes ulike sertifiseringer, og de største er for eksempel Frankrikes EcoCert , Tysklands BDIH , USA sin USDA Organic og britiske Soil Association .

På norsk kosmetikk er det Ø-merket til Debio du skal se etter.

Nå har EU kommet med sin standard for økologisk kosmetikk, kalt Cosmos . Den er ikke særlig utbredt ennå, men trolig vil vi se merkingen i større grad i fremtiden.

Vær opppmerksom på at det finnes ulike graderinger på noen av sertifikatene. Eksempelvis viser Ecocert Organic-merket at produktet inneholder minst 95 prosent økologiske ingredienser (av de som er plantebaserte), samt at minst 10 prosent av alle ingrediensene målt i vekt skal komme fra økologiske jordbruk.

I tillegg utsteder de sertifikatet Ecocert Natural Cosmetic, hvor kravet er at minst 50 prosent av alle planteingrediensene og minst 5 prosent av produktets totale vekt skal komme fra økologisk jordbruk.

Mange produkter inneholder for øvrig en lavere andel økologiske ingredienser, men ikke nok til å oppnå et sertifikat. Disse produktene er ofte merket med «inneholder økologiske sertifiserte ingredienser».

Hva innebærer det at et produkt er sertifisert?

Er produktet du kjøper sertifisert økologisk er hele utviklingsprosessen fra idé til forpakning tatt med i betraktning. Et økologisk produkt skal per definisjon være bærekraftig.

SERTIFIKATER: Her er noen av de mest vanlige økologiske sertifikatene: Britiske Soil Association, tyske BDIH, franske Ecocert, amerikanske USDA Organic og norske Debio.
SERTIFIKATER: Her er noen av de mest vanlige økologiske sertifikatene: Britiske Soil Association, tyske BDIH, franske Ecocert, amerikanske USDA Organic og norske Debio. Foto: Foto: produsenten

I tillegg skal ikke produktene inneholde såkalt GMO (genmodifiserte organismer), parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme og fargestoffer, PEG (syntetbase i mange kremer), petrokjemikalier som for eksempel mineralolje og petrolatum.

De skal heller ikke inneholde animalske ingredienser, såfremt det ikke er naturlig produsert av dyrene. Melk og honning er eksempler på dette.

Et annet krav for økologisk kosmetikk, er at produktet og innpakningen skal være tydelig merket for deg som forbruker slik at du kan ta et kvalifisert valg før du kjøper.

Hvor finner jeg sertifisert økologisk kosmetikk?

Ønsker du å kjøpe sertifisert økologisk kosmetikk, er det heldigvis ikke vanskelig å få tak i. Det selges mer eller mindre overalt. Du finner det i helsekosten, i hudpleiesalonger, i enkelte dagligvarebutikker, på Vita og i mange nettbutikker.

Det finnes allerede ganske mange merker som innehar sertifikat, og flere kommer fortløpende.

I helsekostforretninger finner du ofte produkter fra Weleda, Dr. Hauschka og Lavera som alle er har det tyske BDIH-sertifikatet.

Helseogkost.no tilbyr også Weleda og Dr. Hauschka, samt Aubrey Organics som faktisk er sertifisert gjennom både USDA Organic og tyske BDIH.

Urte-haven.no : Tilbyr Debio-sertifisert og svanemerket kosmetikk i nettbutikk. Inneholder også en fin og forklarende ingrediensliste.

Greenspirit.no : Nettbutikk som tilbyr økologisk sertifiserte velvære- og pleieprodukter som de selv importerer. De har for eksempel Ecocert-sertifiserte Dr. Kadir Exclusive Organic Care (hudpleie), Amazonia Precosia (hårpleie) og parfymene fra Acorrelle, samt Tomtom Baby og Tomtom Mama som er BDIH-sertifisert.

Gimle Parfymeri: Gimle Parfymeri i Oslo har en egen økologisk avdeling. De fører både eksklusive og mer rimelige merker, blant annet Erbaviva som er USDA Organic-sertifisert, Soil Association-sertifiserte The Organic Pharmacy, samt Patyka, Huiles & Balmes Ecocert, Absolution og Rudolph Care som alle har Ecocert-sertifikater.

Greenpeople.no Tilbyr rimelig priset kosmetikk til kropp og ansikt. Dette merket har både EcoCert Organic- og Soil Association-sertifisering.

Lillelavendel.no tilbyr det britiske rimelige hudpleiemerket Skinblossom som er sertifisert gjennom Soil Association.

Kilder: Oikos.no, debio.no, nrk.no

Les også:

Slik får du sexy katteøyne

Denne fargen må du ha

Slik avslører du falske skjønnhetsprodukter på nett

GARANTERT ØKOLOGISK: Erbaviva Relax Body Lotion (kr 175), Rudolph Care Anti-Aging Facial Oil (kr 550), Absolution La crème du Jour (kr 560), Skinblossom Hand Cream (kr 145).
GARANTERT ØKOLOGISK: Erbaviva Relax Body Lotion (kr 175), Rudolph Care Anti-Aging Facial Oil (kr 550), Absolution La crème du Jour (kr 560), Skinblossom Hand Cream (kr 145). Foto: Foto: produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning