DIY - Stylingvideo: Hvordan bruke blyantskjørt

Blyantskjørtet er formenes beste venn!

Stylist Tove Eggen mener norske kvinner har lett for å glemme det klassiske blyantskjørtet. Hun tar derfor saken i egne hender, og viser oss et hav av stylingmuligheter for det ultrafeminine skjørtet.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Uansett hvilken størrelse eller alder du er, om du er høy eller lav - så er formene våre en del av den vi er, og noe vi kan være stolte av.

Nettopp derfor vil jeg nærmest gi en hyllesten til blyanskjørtet, eller pencil skirt om du vil, fordi det er et av de få plaggene som får frem de fantastiske formene ved enhver kvinne.

Istedenfor å gå imot de naturlige formene vi har, så følger et blyanskjørt disse, og lengden på det er av de mest flatterende man kan finne.

Ved at skjørtet har litt høyde i midjen, og stopper ved det smaleste området ved knærne, skaper skjørtet en fremhevet versjon av personen som bærer det.

Skjørtet strammer akkurat passe rundt hoftene, og slipper taket ved enden av plagget - noe som gir enhver kropp en forlengelse fordi linjene i silhuetten fortsetter nedover.

Mange kan synes at det er skummelt med et blyantskjørt fordi det sitter såpass stramt rundt magen, rumpe og lår.

Enten fordi man tenker at man er en størrelse for stor, eller ikke har nok rumpe til å pull it of.

Så i videoen over viser jeg looker som ikke bare passe meg, som er en størrelse 48, men absolutt alle former. Uansett om rumpa er stor eller liten, så vil den nemlig ta seg godt ut i et blyantskjørt!

ET HAV AV BLYANTSKJØRT: 1. Blomstrete blyantskjørt fra H&M (kr 199), 2. Klassisk sort blyantskjørt fra Lindex (kr 199), 3. Melert og vevd blyantskjørt fra Lindex (kr 299), 4. Leopard blyantskjørt fra H&M (kr 249), 5. Blyantskjørt fra H&M (kr 249), 6. Grafisk blyantskjørt fra H&M (kr 399), 7. Blyantskjørt med blonder fra Lindex Generous (kr 299), 8. Sequin Skirt fra Vivikes (kr 499), 9. Jeansskjørt fra Lindex (kr 299), 10. Flower Skirt fra Vivikes (kr 399).
ET HAV AV BLYANTSKJØRT: 1. Blomstrete blyantskjørt fra H&M (kr 199), 2. Klassisk sort blyantskjørt fra Lindex (kr 199), 3. Melert og vevd blyantskjørt fra Lindex (kr 299), 4. Leopard blyantskjørt fra H&M (kr 249), 5. Blyantskjørt fra H&M (kr 249), 6. Grafisk blyantskjørt fra H&M (kr 399), 7. Blyantskjørt med blonder fra Lindex Generous (kr 299), 8. Sequin Skirt fra Vivikes (kr 499), 9. Jeansskjørt fra Lindex (kr 299), 10. Flower Skirt fra Vivikes (kr 399). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Tenker du at magen blir for synlig, så vil faktisk skjørtet trekke den innover. Selv velger jeg å bruke shaping-undertøy - da slipper jeg å tenke på det i det hele tatt.

Selv om jeg har en stor mage, så blir den helt jevn når jeg bruker et blyantskjørt. Kroppen min får rene linjer som er ultrafeminint og flatterende.

Hva så om man har en større mage enn sidemannen, den blir jo ikke borte selv om man går for et A-formet skjørt? Man skjuler den kanskje lett, men man får også en mye større silhuett - noe man unngår ved bruk av blyantskjørtet.

Føler du at du blir for spinkel og sped med et trangt skjørt, så kan du ta det helt med ro. Formene kommer heller tydligere frem, og virker derfor - ikke nødvendigvis større, men absolutt sensuelle.

Det virker kanskje som om jeg har et romantisk forhold til dette skjørtet, men det er nesten sånn! Et hvert antrekk som virkelig trekker frem det vakre ved en kvinne, og som får meg personlig til å føle glede over kroppen min, er et fantastisk funn rett og slett.

Allsidig til tusen

I en moteverden fylt av mangfoldige trender i en og samme sesong, som ofte hopper mellom det maskuline og det feminine, er blyantskjørtet det perfekte utgangspunktet for så utrolig mange antrekk.

TRINNY & SUSANNAH: Damene bak det populære britiske tv-programmet har tatt Norge med storm, og shaping-produktene er som skapt for alt som kan strammes, løftes, skjules og fremheves.
TRINNY & SUSANNAH: Damene bak det populære britiske tv-programmet har tatt Norge med storm, og shaping-produktene er som skapt for alt som kan strammes, løftes, skjules og fremheves. Foto: FOTO: Produsenten/Buyhelse.no

Man kan gå fra forretningskvinnen til førskolelæreren - kun ved å slenge en cardigan over skjorta - men fortsatt bruke ett og samme skjørt.

En tur til Paris blir raskt en dag full av ærend ved å bytte ut kilehælene med flate boots.

Blyantskjørtet fungerer like godt til en kveld på byen, som til søndagsmiddag med svigers. Det er rett og slett en motepotet!

I og med at skjørtet sitter middelst stramt, og ikke er for kort, så takler det enhver situasjon. Enten det er å hente ungene fra barnehagen eller sette seg elegant ned i en lounge-sofa.

Jeg digger også at det enkelt blir et kult antrekk du kan henge med venninner i, slappe av og bare ha det gøy!

Look nr. 1 : Allbruks-antrekket

Den første looken jeg viser i videoen over, er utrolig enkel - men fungerer til det meste.

LOOKEN SOM PASSER TIL ALT: 1. Jeansskjørt fra Lindex (kr 299), 2. Ryggsekk fra H&M (kr 199), 3. Double Texture jakke fra H&M (kr 499), 4. Armbånd fra Ellos (kr 99), 5. Ankelboots fra H&M (kr 299), 6. Neonfarget genser fra H&M (kr 149), 7. Linen Leather Jacket fra Vivikes (kr 1999).
LOOKEN SOM PASSER TIL ALT: 1. Jeansskjørt fra Lindex (kr 299), 2. Ryggsekk fra H&M (kr 199), 3. Double Texture jakke fra H&M (kr 499), 4. Armbånd fra Ellos (kr 99), 5. Ankelboots fra H&M (kr 299), 6. Neonfarget genser fra H&M (kr 149), 7. Linen Leather Jacket fra Vivikes (kr 1999). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Den litt mer avslappede t-skjorten, som kan være med eller uten print, gjør at det relativt pynta blyantskjørtet får en nedtonet vri.

Selv om man har strømpebukser på, så er det skoene som avgjør om looken heller mot fest eller hverdag. Men hverdagen burde jo være en fest, så jeg synes det er helt topp med både høye hæler eller lave sko til dette antrekket.

Igjen har valget av jakke mye å si for det endelige resultatet. Her har jeg en double-textured som både er moteriktig, og hverdagslig.

Så dette er en look du kan bruke til absolutt alt - det være seg reise, cafetur, jobb, ærend eller date. Man føler seg fresh, men ikke stivpynta. Helt perfekt!

Look nr. 2: Storbyferie-antrekket

Her har jeg byttet ut t-skjorta med en klassisk pologenser som sitter stramt og løst der den skal.

Den har også sorte og hvite striper, som er veldig in akkurat nå - men også en trend som konstant er en del av motebildet. En sikker investering med andre ord.

REISEANTREKKET: 1. V-hals genser fra H&M (kr 199), 2. 20-Pack armbånd fra H&M (kr 49,50), 3. Sandalett fra Skopunkten (kr 299), 4. Hårstrikk fra Lindex (kr 39,50), 5. Retro Blazer fra Ellos (kr 399), 6. Kilehæler fra Din Sko (kr 499), 7. Veske fra Lindex (kr 199).
REISEANTREKKET: 1. V-hals genser fra H&M (kr 199), 2. 20-Pack armbånd fra H&M (kr 49,50), 3. Sandalett fra Skopunkten (kr 299), 4. Hårstrikk fra Lindex (kr 39,50), 5. Retro Blazer fra Ellos (kr 399), 6. Kilehæler fra Din Sko (kr 499), 7. Veske fra Lindex (kr 199). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Når man er på ferie i en storby, vil man føle seg komfertabel mens man løper rundt på shopping, restaurant og museer - men absolutt være fresh og se fin ut. Derfor har man mange valg når det kommer til jakker. Blazer, trenchcoat og skinnjakke er alle helt kurrante til denne looken, men jeg har valgt en litt annen vri.

På Instagram

Er du på Instagram? Det er vi!

Ta bildet av deg selv der du tester ut en av lookene som Tove har vist på Klikk Motes videoer!

Hashtag bildet ditt med #klikkmote, så kan vi se bildene dine!

Følg makeupartist Tove Eggen på Instagram: iknowthatmagazine

Følg redaksjonssjef for Klikk Mote, Cecilie Eggen: cecilieeggen

Vintage-jakka var et fantastisk markedfunn som gir antrekket et litt annerledes og personlig preg.

Resten er rimelig nedtoned, så en farge- og mønstersprakende jakke som denne er perfekt for å løfte antrekket. Ridejakkene, som er en annen stor trend nå, er perfekt til storbyferie da de ikke er for varme, men holder kulda ute.

Look nr 3: Jobbantrekket

Jobb er jo så mangt, og hvordan man kler seg er selvfølgelig opp til enhver.

Men dette er i alle fall et veldig klassisk jobbantrekk, som er både profesjonelt, fint, kvinnelig og litt søtt på en og samme tid.

Nøkkelen til et flott jobbantrekk er for meg bluser! Jeg får aldri nok av bluser, og det er absolutt et plagg det bør være et lite mangfold av i enhver garderobe. Dette fordi bluser alltid er på moten, og det kryr av dem i både vanlige klesbutikker og vintage-markeder - som den jeg har på meg.

JOBBANTREKKET: 1. Bluse fra Lindex (kr 299), 2. Bluse fra HM+ ( kr 299), 3. Ballerinasko fra Skopunkten (kr 199), 4. Skulderveske fra Ellos (kr 200), 5. Marine Dicte Topp fra Vero Moda (kr 199,95), 6. Zay jakke fra Ellos (kr 699), 7. Halsskjede fra Ellos (kr 199), 8. Printed Top fra Vivikes (kr 299).
JOBBANTREKKET: 1. Bluse fra Lindex (kr 299), 2. Bluse fra HM+ ( kr 299), 3. Ballerinasko fra Skopunkten (kr 199), 4. Skulderveske fra Ellos (kr 200), 5. Marine Dicte Topp fra Vero Moda (kr 199,95), 6. Zay jakke fra Ellos (kr 699), 7. Halsskjede fra Ellos (kr 199), 8. Printed Top fra Vivikes (kr 299). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Det finnes selvfølgelig flere yrker som krever en uniform. Likevel har jeg pratet med et par venninner, som er alt fra sykepleiere til kokker, som forteller meg at de elsker å pynte seg eller kle seg slik de i utgangspunktet ville kledd seg på jobb - og går med dette antrekket til og fra arbeidsplassen. Da bruker de ofte blyantskjørtet.

De synes det får opp humøret, og gjør det enklere å kle seg til en ny arbeidsdag!

Bluse kombinert med et blyantskjørt er også så perfekt fordi de balanserer ut silhuetten fint. Med en stram underdel, er det fint med en noe løsere overdel.

Men fortsatt er det viktig at alt følger linjene på formene våre og ikke bryter dem.

Look nr. 4: Venninne-antrekket

Det er jo faktisk disse vi kler oss mest for, venninnene! De vi vil imponere, inspirere og tørre og være oss selv 100 prosent med - og det er jo så deilig!

Legg merke til hvordan uttrykket og silhuetten til blyantskjørtet forandrer seg med en funky, baggy genser med nagle-dekor.

Et mer behagelig antrekk skal du lete lenge etter - som man kan shoppe i mange timer i, eller slappe av på sofaen med potetgull, Sex in the City og jentene.

Dette er virkelig casual-chill, men ofte når vi er med jentene så drar vi på litt ekstra.

MED VENNINNENE: 1. Bikerjakke fra HM+ (kr 599), 2. Oversized genser fra Lindex Generous (kr 399), 3. Cool LS Biker Denim Jacket fra Vero Moda (kr 499,95), 4. Hatt i 100% ull fra Ellos (kr 100), 5. Bikerjakke fra Lindex Generous (kr 599), 6. Kilehæl-sneakers fra Din Sko (kr 399), 7. Sailor Veske fra Ellos (kr 499), 8. Alma Printes Leggings fra Vero Moda (kr 99,95 per stk.).
MED VENNINNENE: 1. Bikerjakke fra HM+ (kr 599), 2. Oversized genser fra Lindex Generous (kr 399), 3. Cool LS Biker Denim Jacket fra Vero Moda (kr 499,95), 4. Hatt i 100% ull fra Ellos (kr 100), 5. Bikerjakke fra Lindex Generous (kr 599), 6. Kilehæl-sneakers fra Din Sko (kr 399), 7. Sailor Veske fra Ellos (kr 499), 8. Alma Printes Leggings fra Vero Moda (kr 99,95 per stk.). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

For la oss være ærlige, det er en del trender gutta ikke nødvendigvis er så glade i.

Så da drar vi det frem foran venninner for å få den feedbacken vi har lyst på - og det er helt lov! Hvis ikke livet var en liten og selvfølgelig, useriøs, motevisning så ville det jo ikke vært så gøy med klær!

Look nr. 5: Selskap- og festantrekket

Her er jo selvfølgelig mulighetene endeløse. Festlige sammenkomster er jo tross alt stedet hvor blyantskjørtet som oftest blir dratt frem!

Men også her kan vi skape totalt forskjellige looker.

Er det et middagselskap, restaurantbesøk eller en litt roligere samling du skal på, er en statementbluse og smykke absolutt tingene!

Disse fantastiske blusene fra rundt 70- og 80-tallet er perfekte med sine fine print-detaljer, kraver og litt puff på ermene.

Husk at blusen ned i skjørtet er mest flatterende og veldig kult til dette.

SELSKAP: 1. Bluse med kravespenner fra H&M (kr 149), 2. Armbånd fra Ellos (kr 149), 3. Slingback pumps fra H&M (kr 499), 4. Brenda Bag i Burgundy fra Alexander Wang - Farfetch.com (ca. kr 5000), 5. Pepe Jeans Bluse fra Ellos (kr 799), 6. Halskjede fra H&M (kr 99), 7. Topp fra H&M (kr 199), 8. Topp fra Lindex Generous (kr 399).
SELSKAP: 1. Bluse med kravespenner fra H&M (kr 149), 2. Armbånd fra Ellos (kr 149), 3. Slingback pumps fra H&M (kr 499), 4. Brenda Bag i Burgundy fra Alexander Wang - Farfetch.com (ca. kr 5000), 5. Pepe Jeans Bluse fra Ellos (kr 799), 6. Halskjede fra H&M (kr 99), 7. Topp fra H&M (kr 199), 8. Topp fra Lindex Generous (kr 399). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Men er det litt mer full-on party som står på agendaen, kan vi dra på litt ekstra og boltre oss i paljett-topper og fancy overdeler.

En peplumtopp syns jeg er helt perfekt, fordi den gir en ekstra curve til kroppen, som er fantastisk fint uansett hvilken størrelse du er. Dette fordi den gir innsving til midje, og riktige former til rumpe og hofte.

Samtidig så gjemmer en peplumform, enten det er på selve skjørtet eller toppen, magen - så da slipper man å tenke på det, og kan bare danse og nyte kvelden.

Slipp skjørte-frykten

Så hvorfor tenker så mange norske kvinner at blyantskjørtet, eller skjørt i det hele tatt, ikke er noe for oss?

Jeg har jo selv tenkt akkurat de samme tankene. At det er for pynta, for voksent, for fint, for avslørende for min kropp. Men etter å ha bodd i Barcelona i snart tre år, har jeg endelig fått øynene opp for hvilket fantastisk klesplagg det egentlig er.

Her flyr damene rundt, ikke bare i blyantskjørt, men i høye hæler som om de skulle vært født med strømpebukser på beina istedenfor ski som oss.

I Norge ville jeg tidligere sperret øynene opp hvis ei venninne kom i et blyantskjørt på cafetur, men her er det ingen som en gang tenker over det.

Kanskje er det fordi her i Barcelona skal kvinnelig sensualitet og styrke vises, og hylles. Og det er nettopp der vi nordmenn kommer litt til kort - vi skal jo tross alt ikke tro at vi er noe eller vise oss for mye frem.

Ok, ok - dette grenser over til melodramatisk, og jeg setter dette litt på spissen. Men jeg har i hvert fall bestemt meg for å slippe taket på skjørte-frykten, og la spesielt blyantskjørtet være en del av min ukentlige garderobe.

PARTY: 1. Mint Green Mary Janes Platå fra Eurosko (kr 699), 2. Øredobber med fjær fra Glitter (kr 99,90), 3. Peplumtopp fra H&M (kr 399), 4. Retro jakke fra Ellos (kr 499), 5. Clutch med nagler fra Glitter (kr 249), 6. Pumps fra Eurosko (kr 799), 7. Peplumtopp fra Lindex Generous (kr 199).
PARTY: 1. Mint Green Mary Janes Platå fra Eurosko (kr 699), 2. Øredobber med fjær fra Glitter (kr 99,90), 3. Peplumtopp fra H&M (kr 399), 4. Retro jakke fra Ellos (kr 499), 5. Clutch med nagler fra Glitter (kr 249), 6. Pumps fra Eurosko (kr 799), 7. Peplumtopp fra Lindex Generous (kr 199). Foto: FOTO: Produsentene og Tove Eggen.

Som dere ser i videoen over, er det så mange stylingmuligheter at det ville være nærmest umulig å ikke få det til.

Ferdig!

Så da håper jeg dere fantastiske jenter har fått øynene opp for blyantskjørtet, og at dere som allerede var fan kanskje har fått ny insirasjon til antrekksammensetning?

Husk, både sminke og mote er best når det er gøy og man tørr å leke seg litt med uttrykket.

Som oftest så passer vi alle til de forskjellige lookene og trendene der ute - det gjelder bare å finne den riktige passformen, sammensetningen og fargekomboen. Nettopp derfor er blyantskjørte så topp, for da er halve jobben gjort!

Gleder meg til å høre hva dere synes om denne videoen i kommentarfeltet under, og husk at jeg svarer på alle spørsmål dere måtte ha om styling eller sminke.

Jeg lager videoer her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, så håper at vi sees i neste gang også - og følg oss gjerne på facebook.com/klikkmote for daglig artikler innen mote og skjønnhet.

Les også:

Plagget flest kvinner bruker feil

Følg oss på Facebook!

En av de vanligste sminketabbene: Slik unngår du den

Dette mener gutta om vårens trender

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning