Balsam for kopp og sjel

Slik pleier du huden din hjemme

Om du ikke har råd til å oppsøke en hudpleieklinikk eller spa, let i kjøkkenskap og skuffer og se hva du kan bruke.

GJØR DET SELV: Egenpleie hjemme er enkelt og greit, men virker det?
GJØR DET SELV: Egenpleie hjemme er enkelt og greit, men virker det? Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
Hjemmelaget peeling er greit å lage og bruke, men husk at det må en kjemisk prosess til for at produktene skal kunne virke

Er du stadig i farta og har dårlig tid til å prioritere å oppsøke spa eller hudpleieklinikker, eller er en av dem som ikke har råd til å gå dit så ofte, fortvil ikke.

Det er mye man kan lage hjemme en rolig søndag uten at det koster deg mye penger.

Det eneste du trenger er å sjekke hva du har i kjøkkenskapene dine. Har du sitron, honning og melk hjemme, kommer du langt.

I boken 1001 kjerringråd og husråd - i moderne tid er et av kjerringrådene å lage en enkel ansiktsskrubb av en blanding av honning og havremel.

Man skrubber i vei og vasker det godt av etterpå.

Ifølge Meditrina, har mange av ingrediensene som du kanskje har i kjøleskapet ditt, en virkning på huden din. De sier at honning vil gjøre huden din myk og beskytte deg mot fuktighetstap.

En av deres oppskrifter her en honning- og eggmaske:

  • 1 egg
  • 2 ts honning
  • 1/2 ts eddik
  • 2 dråper eteriske oljer av sitron (for fet hudtype)

eller

  • 2 dråper eteriske oljer av lavendel (for normal til tørr hud)

Hvis huden din er veldig fet, kan du skille egget og bruke bare eggehviten i denne oppskriften. Og hvis du har en veldig tørr hud kan du bruke bare eggeplommen.

Bland sammen egget. Ha i honning og edikk, og rør godt. Bland i eteriske oljer til slutt.

La virke på huden i 15-20 minutter.

Les også:

12 trinn til vakker vinterhud

Slik finner du din biologiske alder

Dansk skjønnhetsguru

Ole Henriksen er dansk hudpleier, men etablert i Los Angeles hvor han driver egen skjønnhetssalong.

Henriksen har vunnet mange priser for sine produkter og han tar i bruk naturens egne ingredienser når han lager skjønnhetsprodukter.

Her er en av hans oppskrifter som består av melk og sitronsaft:

  • Saften av en hel sitron
  • Lik mengde helmelk

Bland sammen ingrediensene og hell det i en liten bolle. Dypp en flat, liten ansiktssvamp i blandingen til den er fuktig.

Massere svampen over ansiktet i små, forsiktige bevegelser.

Gjør dette i ett til to minutter. Denne behandlingen kan du gjenta to til tre ganger i uken før du legger deg slik at blandingen virker over natten.

Du vil oppnå at melkesyren vil fjerne overflødig olje og fjerne døde hudceller som kan tette porene i huden. Melk virker også beroligende for huden.

Sitronsaften vil stramme opp og rense huden og vil gradvis fjerne ujevnheter.

Du kan lese flere av hans oppskrifter her.

Fungerer det?

Tessa Blagoje er hudterapeut og jobber på Clinique Madeleine på Colosseum i Oslo. Hun forteller at det er en del ting man selvsagt kan gjøre hjemme, men at man også skal passe litt på hva man gjør med huden sin og hvordan man gjør det.

- Det er mange som sier etter en tur ute at de skal hjem og pleie seg selv med en varm dusj eller et dampbad for ansiktet. Dette er selvsagt veldig godt, men pass på dersom det er veldig kaldt ute,sier Blagoje.

Det som skjer er at kapillærene i huden trekker seg sammen ved kulde og utvider seg ved varme, så dersom det er kaldt ute og en tar et dampbad for ansiktet, så vil man kunne bli rødmusset og få sprenge kapillærer.

Det ser ikke pent ut. Særlig kan dette skje dersom man skal ut igjen i kulden like etter dampbadet.

Blagoje mener at det er helt fint å ta et dampbad for ansiktet hjemme, men den beste effekten oppnår man likevel ved å oppsøke en hudpleiesalong.

- Dette er fordi damping av ansiktet inngår i en helhetlig behandling, slik at man i tillegg til å dampe huden vil få en riktig behandling av den både før- og etter, mener Blagoje.

En av de behandlingene som Blagoje opplever som er mest populær hos dem, er nettopp klassisk hudpleie som består i å fjerne sminke, rense huden og dampe huden.

Det mykgjøre huden og gjør den klar for videre behandling, i tillegg en peeling på 10-20 minutter.

- Hjemmelaget peeling er greit å lage og bruke, men husk at det må en kjemisk prosess til for at produktene skal kunne virke. Det er sammensetningen i produktet som er viktig for at man skal få en effekt av den. Produktet i seg selv vil ikke ha noen særlig effekt på huden din i det lange løp, avslutter Blagoje.

Les også:

Vinterens hotteste hårtrender

Alt du trenger å vite om hudpleie

Slik rekker du å trene i lunsjen

Har du egne tips til ansiktsmasker eller andre ting man kan lage hjemme, tips oss i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning