Reise

Brussel på sitt beste

Pent brukt eller nytt og eksklusivt - Brussel er byen hvor selv fashionistaer får problemer med å velge!

STORBY-SHOPPING: Brussel er en fantastisk handleby, så ta med deg venninner på tur til Europas hovedstad.
STORBY-SHOPPING: Brussel er en fantastisk handleby, så ta med deg venninner på tur til Europas hovedstad. Foto: FOTO: Istock Photo
Publisert Oppdatert
OPPDAGELSESFERD: Bailli-strøket oppdages best hvis du går på kryss og tvers i gatene.
OPPDAGELSESFERD: Bailli-strøket oppdages best hvis du går på kryss og tvers i gatene. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Tankene går kanskje heller mot sjokolade og skummende ølglass enn shopping når man snakker om Brussel. Feil! Europas hovedstad er en fantastisk handleby hvor talentfulle designere fra Belgias moteakademier får garderoben til å juble av fryd.

Belgisk mote er både avantgardistisk og fornyer seg hele tida. Selv franske moteskapere ser mot belgisk design.

Morsomme Bailli

Er du derimot på jakt etter noe mer atypisk, svinger du inn en av sidegatene til avenue Louise, Rue du Bailli, hvor du finner Brussels triveligste handlestrøk. Her er brustein og små plasser med livlige fortauskafeer, trendy barer og restauranter, alleer med høye trær – og ikke minst masse morsomme butikker.

Det meste av strøket ble bygget i begynnelsen av 1900-tallet, da rike industriarbeidere og forretningsfolk begynte å investere i landsbyer som Saint Gilles og Ixelles og bygget ­bygårder i den nye, originale stilen som ble kalt art nouveau.

Hvis du holder hodet høyt, finner du detaljer som mosaikker, blyglassvinduer og smijernsbalkonger, som er typiske for denne epoken.

60-tallskupp

I Rue du Bailli bugner det av uavhengige butikker som selger alt fra belgisk mote og interiør, til japansk te og italiensk olivenolje. Går du på oppdagelsesferd her og i sidegatene rundt, ­finner du mye rart. Innerst inne i en portgang en bruktbutikk som selger 60-tallskjoler til ­under hundrelappen, og et smug fører til et fabrikk­utsalg hvor du finner et par Miu Miu gull­sandaler til halv pris, hvis du er heldig. Dytt opp ei dør, og vips er du inne vakker hage hvor du kan spise lunsj under svale trær.

Hot hovedstad

  • Brussel er hovedstaden i Belgia.
  • De siste årene har byen seilt opp som en hot hovedstad og trendy weekend-destinasjon.
  • Her er det mange kule barer og kunstscener, og byen er et shoppingmekka for vintage- og moteinteresserte.
  • Les mer på Visitbrussels.be og Visitbelgium.com.

Gigantiske kaker og ferske økologiske ­bakvarer frister i vinduene i Rue Américane, hvor hipstere og studenter spiser billige ­koreanske nudler, italiensk pizza og veggismat på de mange spisestedene.

Litt sør for Place Châtelain, ligger det flere lekre butikker. Kryss Chaussée de Waterloo og følg Avenue Louis Lepoutre mot Place ­Brugman.

Besøk disse stedene

Sjablons sjokoladeprodusenter
Du kommer ikke utenom et besøk på vakre Place de Sablon for å handle med deg sjokolade. Det er her du finner den virkelige gode kvalitetssjokoladen Belgia er kjent for. Her ligger produsentene tett, blant annet den eldste produsenten Wittamer, som er hoffleverandør, den mer avantgardiske Pierre Marcolini og Neuhaus som fant opp pralinefyllet.
Det er bare å ta for seg, sjokolade hjelper nemlig mot ­depresjon – akkurat som shopping!

ZZZZZZ
Fordi mange jobber i Brussel i uka og forsvinner i helgene, kan du få kjempegode tilbud på de aller beste hotellene, så det er verdt å søke litt på nettet. Men unngå å velge hoteller i den nedre delen av byen, rundt Børsen, hvor det ofte er høylytt og ikke alltid hyggelig å bevege seg på kveldstid.

PAUSE: Brussel har flust av kafeer for dem som trenger en shoppingpause.
PAUSE: Brussel har flust av kafeer for dem som trenger en shoppingpause. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Antwerpen six
I 1986 presenterte en gruppe belgiske designere fra Antwerpens moteakademi kolleksjonene sine i London. Visningen høstet stor applaus, og den britiske pressen omtalte dem som Antwerpen six – en elegant måte å slippe unna de kompliserte navnene på medlemmene av gruppen. Dirk Bikkembergs, Walter van Beirendonck, Marina Lee, Dirk von Saene, Anne Demeulemeester og Dries van Noten fortsatte å tegne egne kolleksjoner i tiårene som fulgte, og de to sistnevnte er fremdeles å finne på catwalken i dag.

Dille&Kamille(!)
Butikken bak dette navnet er en av de triveligste butikkene i Brussel. Her finner du utstyr til kjøkkenet – alt fra den minste dupeditt som syltetøykrukker, kjøkkenhåndklær og urteteer til olivenolje og hjemmelagde karameller. Kolleksjonene er laget av naturlige materialer, har duse farger og masse nostalgisk sjarm. Tida forsvinner helt mens du titter og hører på klassisk musikk eller nipper til dagens te. Et sted der det er umulig å ikke bli i godt humør.
Rue Jean Slas, 16. M° Louise.

Dansaerts designerverden
For å ta pulsen på belgisk design, lønner det seg å legge ­turen til Dansaert-kvartalet. Mange turister krysser aldri Boule­vard Anspach som ligger nedenfor Børsen, men det er først her det begynner. I smågatene som går på kryss og tvers mellom Børsen og kanalen finner du det beste belgisk design har å by på. Innholdet i gatene Dansaert, Léon ­Lepage, Flandre og Chartreux vil garantert få deg i godt humør.

SHOPPING: Brussel er den perfekte shoppingby, uansett om du er på jakt etter brukt eller design.
SHOPPING: Brussel er den perfekte shoppingby, uansett om du er på jakt etter brukt eller design. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Her ligger de beste vintagebutikkene men også butikker med kul interiørdesign. Og når du trenger en pause fra prøverommene, kan du slå deg ned på Place Saint Catherine eller Vieux Marché aux Grains for teste Brussels mange gastronomiske perler. Her ligger blant annet Mer du Nord som er en institusjon i Brussel-sammenheng. Det er nærmest en utendørs snackbar hvor du står på høye bord og nyter ferske østers, små tapas av sjømat og drikker hvitvin. Garantert livlig!

Le fabuleux Marcel de Bruxelles
I denne butikken har undertrøya fått hedersplass. Den belgiske moteskaperen Kaat Blommaert har redefinert plagget og gjort det til et must for moteelskere verden over. Hun har også en flott kolleksjon med kjoler og gensere.
Rue Léon Lepage, 10

Gabriel Vintage
Eieren, tyske Gabriele Wolf, var designer før lidenskapen for vintageklær tok helt overhånd. For 15 år siden åpnet hun Garbiele Vintage, som er kjent for å tiltrekke film, teaterfolk og moteskapere som finner inspirasjon i klesstativene hennes.
– Vintage er en livsstil som setter farge på tilværelsen og gjør oss glade, mener Gabriele.
Rue Chartreux, 27

AM Sweets
En nostalgisk liten godtebutikk som også har et tearoom. Her finner du gammeldagse sukkertøy, sjokolader fra Gerbaud, kjeks fra Dandoy og den belgiske spesialiteten cuberdon. Stikk innom for å handle med deg søte gaver og la deg friste av en av de himmelske kakene.
Rue Chartreux, 4

GABRIEL VINTAGE: Et sukkertøy av en butikk for alle som er glad i vintageshopping.
GABRIEL VINTAGE: Et sukkertøy av en butikk for alle som er glad i vintageshopping. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Toit
Interiør- og gavebutikk med masse sjarm hvor du finner trendy gjenstander valgt med omhu. Noe er nytt, noe er gammelt og noe er resirkulert – men alt passer sammen.
Rue Chartreux, 46

Stijl
Butikken, som er selve flaggskipet for belgisk design, ble åpnet for 30 år siden i Dansaert-kvartalets spede begynnelse. Eieren Sonja Noël, som er kjent som både nyskapende og trendsetter, håndplukker designere til butikken sin. Her finner du klær fra Antwerpen six men også nye, mer ukjente moteskapere. Pris­nivået er høyt, men butikken er absolutt verd et besøk hvis du vil vite hva som rører seg innen belgisk design og mote.
Rue Antoine Dansaert, 74

Her vil vi shoppe

DOD Streetwear
Outlet med kjente designermerker som Versace, DKNY, Ralph Lauren, Superdry, Bellerose og Sarah Pacini til hyggelige priser. Hvis du tar deg god tid i de fire etasjene kan du gjøre et skikkelig budsjettkupp. I nummer 94 finner du undertøy, strømper og bademoter.
Rue Bailli nr. 81 og 94.

ZAO
En vakker butikk som tar deg med på en reise rundt i verden. Innehaveren er fotograf og har latt seg inspirere av fargerike og morsomme gjenstander hun har funnet på steder hun har fotografert. Her finner du også et utvalg klær i belgisk design.
Rue Bailli, 96.

Home Faktory
Butikk med masse humor. Er du på jakt etter en original liten gave, finner du den garantert her.
Rue Bailli, 63.

La Meute
En merkelig butikk, et slags skattekammer hvor du finner tapeter med gylne bier, pillebokser av skjell, utstoppede påfugler og små lamper av ugler i porselen. En butikk hvor du får lyst til å løfte på alt for å finne ut av hva det er.
Rue Page, 92.

MEKKA: På Elles finner du håndplukkede plagg med fantastisk kvalitet.
MEKKA: På Elles finner du håndplukkede plagg med fantastisk kvalitet. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Degrif
Kvalitetssko til 20–50 prosent av prisen. Luksusmerker som Prada, Paul Smith, Sergio Rossi og Dior finnes riktignok ikke i alle størrelser – her handler det om å ha litt flaks. Men butikken har også et stort utvalg lekre sko i andre kvalitetsmerker.
Rue Simonis, 49.

Her vil vi bo

Villa Sablon
Villasablon.com

MMM: Høye kaker frister i vinduene i Rue Américaine.
MMM: Høye kaker frister i vinduene i Rue Américaine. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Vintage Hotel
Vintage.be

Made in Louis
Madeinlouis.com

Sofitel
Sofitel.be

KULT HOTELL: På Vintage Hotel kan du både sove godt opg hente inspirasjon i interiøret.
KULT HOTELL: På Vintage Hotel kan du både sove godt opg hente inspirasjon i interiøret. Foto: FOTO: Lisbeth Wille

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning