Reise

10 på topp i fjonge Firenze

Vil du til Italia på moteferie, trenger ikke turen gå til Milano. Dra til fasjonable Firenze.

DEILIGE ITALIA: En langhelg i Firenze er en god blanding mellom shopping, god mat og kultur.
DEILIGE ITALIA: En langhelg i Firenze er en god blanding mellom shopping, god mat og kultur. Foto: FOTO: Istock Photo
Publisert Oppdatert
LØP OG KJØP: Baberino Designer Outlet er perfekt i jakten på designplagg til en billig penge.
LØP OG KJØP: Baberino Designer Outlet er perfekt i jakten på designplagg til en billig penge. Foto: FOTO: Anne Aasgaard

Firenze er et paradis for shopping og champagne - og for people watching. Slå deg ned på en fortauskafé og kikk på de moteriktige fotgjengerne som passerer.

Etter ei langhelg i den fasjonable byen begynner du å tenke at det kanskje ikke er tilfeldig at Italia er formet som en støvlett.

Kamille reiste til Italia og Firenze på en skandinavisk pressetur, som både ble arrangert og sponset av Italian State Tourist Board (Enit.it).

Shopping

Firenze er stedet å reise til hvis du ønsker deg shopping og champagne. Eller skal vi kanskje heller si butikker og bellini, den italienske cocktailen bestående av prosecco og hvit fersken?

I gata Via Tornabuoni finner du de italienske luksusbutikkene Armani, Prada, Gucci, Pucci, som det iallfall er gøy å vindushoppe i. Rundt Piazza della Repubblica finner du kjedebutikker som Zara og H&M, mens du finner kunst og antikviteter i gata Via Maggio.

Og du, en av verdens beste nettbutikker, Luisaviaroma.com, har sitt utsalgssted i Firenze. Får du råd til å kjøpe med deg et designerplagg hjem fra ferien, finner du det garantert her!

Via Roma, 19/21.

Outlet-shopping
Outlet-shopping er populært i Italia, og en liten halvtime fra Firenze finner du Barberino Designer Outlet, med opptil 70 prosent avslag på klær, sko og tilbehør fra blant annet Nike, Michael Kors, Prada, Calvin Klein og Dolce & Gabbana.

Og som om ikke det var nok, er Barberino helt fritt for kleshauger og rot. Her føles det heller ut som om du vandrer rundt i en eksklusiv handlegate enn i et outlet, bare med en over dobbelt så feit lommebok som vanlig. #Denfølelsen.

Mcarthurglen.com

Kosmetikk, takk!
Lokale Lorenzo, som tidligere var både filosof og psykolog, er kanskje mest kjent for å lage personlige dufter til de rike og berømte – eller til deg, hvis du har 3600 euro i parfymebudsjettet ditt.

Hvis ikke, kan du besøke atelieret til parfymøren hvor du finner panoramautsikt over Firenze og ferdigblandede dufter som den pudrede bestselgeren Teint de Neigle, fra kr 676 (80 ml).

Via de Bardi, 14.

Kulturelt

Lokalt håndverk
I tillegg til å komme hjem med et par ekstra kilo rundt midjen, kommer du nok til å måtte bære med deg litt mer vekt i kofferten også.

På landemerket Ponte Vecchio, brua som går over elva Arno, kryr det eksempelvis av gullsmeder – én av tingene som det er «gull» å kjøpe med seg hjem.

Ellers er matmarkedet Eataly nærmest obligatorisk, hvor du finner alt du måtte ønske deg av italienske delikatesser. Bare husk å sette av god tid, for skal du kjøpe olivenolje er det mange flere valgmuligheter enn First Price, Eldorado og Ybarra.

Via Martelli, 7.

Motemuseer
På stedet hvor italienske Guccio Gucci åpnet sin aller første butikk i 1921 finner du i dag et Gucci-museum med historiske klær, smykker, sko, vesker og tilbehør – ja, til og med en Gucci-bil!

I tillegg til å sjekke ut utstillingen, bør du sette av god tid i Gucci-bokkafeen hvor du finner et stort utvalg mote, kunst, foto og arkitekturbøker til å bla i.

Bøkene nytes aller best med en kaffe på siden, med sukkerbiter som er formet som Gucci-logoen! Og med det ville plutselig alle ha ekstra sukker til kaffen.

SE, MIN KJOLE: Motemuseet Costume Gallery i Pitti Palace rommer flere kjoler enn selv klesskapet til Donatella Versace gjør ..
SE, MIN KJOLE: Motemuseet Costume Gallery i Pitti Palace rommer flere kjoler enn selv klesskapet til Donatella Versace gjør .. Foto: FOTO: Richard Bryant/Gucci


Piazza della Signoria, 10.

Hvordan var det å gå i Salvatore Ferragamos sko? Det finner du ut av på Ferragamo-museet, hvor den fascinerende historien om hvordan en fattig bondegutt ble til en av verdens mest berømte skodesignere fortelles gjennom ni rom.

Tips

Husk å hydrere mellom slagene – noe som er en perfekt unnskyldning for en italiensk gelato. Ta det «isi» på en av byens mange isbarer; Bar Vivali, Cantina del Gelato og Grom er alle kjent for å ha byens beste …

Utstillingen roteres innimellom, men én ting er iallfall sikkert – her kommer du alltid til å kunne sikle over berømte sko, som blant annet tilhørte Marilyn Monroe, Audrey Hepburn og Sophia Loren.

Sjekk hvilken utstilling som er på akkurat nå, på Museoferragamo.it.

Og du, har du 500 euro til overs, går det alltids an å stikke innom Ferregamo-butikken også, i byggets første etasje.
 

Via dei Tornabuoni, 2.

Magiske marked
Er du sugen på utendørsshopping, er Firenze stedet. Her finner du både daglige, ukentlige og månedlige marked, for enhver smak – ja, uansett om du foretrekker postkort, pumps eller prosciutto.

Tre favoritter er matmarkedet Mercato Centrale for lokale delikatesser, det lille loppemarkedet på Piazza Ciompi for en genuin opplevelse, eller Piazza Santo Spirito for et antikkmarked som åpner opp hver søndag morgen (au).

MAKSIMALISME: Italienere er ganske så annerledes enn skandinaver i klesstilen - se opp for knallfarger, leopardmønster og skimrende stoffer.
MAKSIMALISME: Italienere er ganske så annerledes enn skandinaver i klesstilen - se opp for knallfarger, leopardmønster og skimrende stoffer. Foto: FOTO: Bulls

Og kanskje best av alt; når du likevel er ute og vandrer gatelangs, er det alltid kort vei til nærmeste fortauskafé og vinkaraffel.

Kul kunst
Firenze blir gjerne kalt et utendørsmuseum. Hele byen er nemlig som en hyllest til renessansen, en retning innen kunst og arkitektur som oppsto nettopp her på 1300-tallet.

Å spasere rundt i Firenze er virkelig som å vandre rundt i et postkort, og i bybildet bør du blant annet legge merke til katedralen Santa Maria del Fiore, palasset Palazzo Medici Riccardi og statuen David av Michelangelo.

Men, det er også mulig å tråkke utenom allfarvei. Sjekk Unusualflorence.blogspot.com for en mer alternativ rute til Firenze, skapt av en gjeng unge og hippe florentinere.

Mat-must!

Italia er landet hvor du finner mødre, fedre, sønner og døtre på kjøkkenet og enkle sammensetninger på tallerkenen, som smaker hundre ganger bedre i Italia enn hjemme på kjøkkenet ditt.

Lorenza de’ Medici, tidligere redaktør i Vogue Italia, har forklart det sånn: «Det handler om å bruke ingredienser av ypperste kvalitet og å tilberede dem med ømhet».

Smak på den lokale spesialiteten florentinsk biff, eller Bistecca alla florentina, eksempelvis hos Cucina Torcicoda. Og husk å dynke biffen i plenty med olivenolje – eller så kommer gjerne personalet og gjør det for deg!

MATPAUSE: Du bør ikke være redd for å gå sulten i Firenze. Midt på dagen ble vi gjerne servert både forrett og dessert - i tillegg til lunsjen.
MATPAUSE: Du bør ikke være redd for å gå sulten i Firenze. Midt på dagen ble vi gjerne servert både forrett og dessert - i tillegg til lunsjen. Foto: FOTO: Anne Aasgaard

Via Torta, 5.

I Firenze kan en lunsj gjerne bestå av vin, brød, kjøttpålegg, oster og en spaghettirett før hovedretten, den florentinske biffen, kommer på bordet. Så husk mottoet: «Det er Italia, det kommer alltid mer» når du bestiller.

For du har vel ikke glemt at det blir servert dessert, kaffe og biscotti også?

Om du ikke trodde at kafélivet kunne blir mer moteriktig enn hvis du bestiller en trendy cortado, bør du ta turen innom Cavalli Caffé – som, du gjettet det, er oppkalt etter den florentinske designeren Roberto Cavalli.

Villa della Spada, 10.

Trendy tradisjon
Vin er en kunst, i hvert fall på designer-vingården Marchesi Antinori, som ble bygd for over 110 millioner euro (!) i 2012.

SØTT: Selv om du foretrekker svart kaffe, bør du bestille med sukker i kafeen på Guccimuseet. Sukkerbitene er nemlig formet som Gucci-logoen.
SØTT: Selv om du foretrekker svart kaffe, bør du bestille med sukker i kafeen på Guccimuseet. Sukkerbitene er nemlig formet som Gucci-logoen. Foto: FOTO: Anne Aasgaard

Familien Antinori har produsert vin siden 1385, men i de nye lokalene brytes det med alle forestillinger om at vin blir til i rustikke omgivelser. Her går vin heller hånd-i-hånd med moderne kunst og arkitektur.

Vel verdt et besøk – det vil si, hvis du finner fram! Den 50 000 kvadratmeter store vingården er nemlig bygd for i gå i ett med fjellene i Chianti.

Via Cassia per Siena, 133.

Om du skal på vingårdsbesøk eller ikke, bør du uansett smake på frisk Chianti-rødvin, når du er i regionen. When in Rome … ehm, Firenze.

Heite hoteller

Om du ikke kjenner til navnet Salvatore Ferragamo før du reiser til Firenze, sitter det iallfall godt når du kommer hjem igjen.

I Firenze finner du til og med en hotellkjede eid av Ferragamo-familien (Lugarnocollection.com), hvor du virkelig kan bo fasjonabelt. Det ene Salvatore-hotellet, Hotel Lungarno, ligger eksempelvis såpass nær elva Arno, at det føles heller som du er på et elvecruise enn på et hotell.

Ellers finner du også et hett hotell med klokketema der, Hotel L’orologio, som alltid er i tiden …

Hotelorologioflorence.com

UT MOT HAVET: Hotel Lugarno, som er eid av Salvatore Ferragamo sin familie, ligger nær elva Arno.
UT MOT HAVET: Hotel Lugarno, som er eid av Salvatore Ferragamo sin familie, ligger nær elva Arno. Foto: FOTO: Hotel Lugarno

Slik kommer du deg dit

KLM flyr deg fra Oslo Gardermoen til Firenze på rundt fem timer, siden du må mellomlande i Amsterdam og beregne litt ventetid der.

Vi måtte vente i et par timer, noe som ærlig talt var … Skikkelig stas! Schiphol lufthavn er nemlig blant en av verdens beste flyplasser med bibliotek, museum, hundehotell, en park, et kasino og et spa.

Prisen ligger fra kr 2500 t/r, eller skal vi kanskje heller si cirka 300 euro? Både i Nederland og Italia er det nemlig denne valutaen som rår.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning