HELSE

Nyt mer – hold deg ung

Vi er mer opptatt av å holde oss unge enn noen gang. Likevel lever mange av oss liv som gjør at vi eldes før tida.

FAST SPALTIST: Lege, forfatter og seksbarnsmor, en superinspirasjon for å leve et sunt liv – samtidig som hun koser seg! Berit Nordstrand skriver fast for Kamille.
FAST SPALTIST: Lege, forfatter og seksbarnsmor, en superinspirasjon for å leve et sunt liv – samtidig som hun koser seg! Berit Nordstrand skriver fast for Kamille.
Publisert Oppdatert

Vårt moderne levesett speeder opp aldringsprosesser i kroppen. Både stress, dårlig søvnkvalitet og næringsfattig mat bidrar til at vi eldes før tida. Alderdomssvekkelse kryper ned i de yngres rekker. Gammelmannssukkersyke, som tidligere først viste seg i 70-åra, debuterer nå helt ned i tenåra, og en tredjedel av alle 30-åringer har blodtrykk som om de var 80.

De fleste unge tenker nok ikke på at et lett forhøyet blodtrykk eller et forhøyet langtidsblodsukker (HbA1C) er tegn på at kroppen eldes i rekordfart. Og selv om medisiner kan normalisere både blodtrykk og blodsukker, så fortsetter kroppen å eldes i unaturlig rask fart, om man ikke gjør noen smarte livsstilsgrep.

Stigende blodtrykk, langtidsblodsukker, ugunstig kolesterol og betennelsesmarkører i blodet er nemlig kroppens måte å rope varsko på. Stadig flere kropper signaliserer at vi er på ville veier – mer rynkete hud enn alderen skulle tilsi, en stivere kropp, overflødige kilo, svekket muskelmasse, søvnvansker, smerteplager, mindre overskudd og svekket konsentrasjon og hukommelse.

Stadig mer medisiner

Moderne 40-åringer bor i en dårlig vedlikeholdt kropp på 60 og lar seg lure av medisiner som demper kroppens varselsignaler, men som ikke gjør noen verdens ting med årsakene. I dag rammes mer enn 50 % av aldersrelaterte helseplager i ung alder. Hele 15-20 prosent av barn og unge mellom 3 og 18 år sliter nå med angst, depresjon og atferds-problemer.

Overført til travsporten, ville ikke slike hester kvalifisert til travløp. De som driver innen travsport er imidlertid smertelig klar over hva som skal til for sykdomsfrie travhester som trives og presterer. Der er fóret førsteprioritet, avstressing, restitusjon og trening like viktig. Ingen ville vel investert i en kostbar travhest, satt den på junkfood og parkert den på båsen?

Medisinering demper helseplager og lapper på konsekvensene av en usunn livsstil, men de gjør fint lite med årsaken. Bare i 2014 økte legemiddelforbruket i Norge med 9,2 % (ref. Legemiddelforbruket i Norge 2015:1). Forbruket av ADHD-medisiner økte med 29 % i perioden 2010-2014. I samme periode økte bruken av sovemedisinen melatonin med hele 60 %. Ifølge reseptregisteret er det 70 prosent flere under 30 år som bruker blodtrykksmedisin enn i 2004. Vi passerer nå en halv million statin-medisinerte nordmenn, selv om et eple om dagen, ifølge britiske forskere, faktisk kan ha samme effekt på dødelighet av hjerte-karsykdom (Briggs 2013).

Jeg argumenterer ikke for at de som bruker

medisiner bør slutte med det og heller spise frukt, men det illustrerer en utvikling hvor vi bøter på helseplager med medisiner heller en virksomme tiltak som kan fjerne årsaken til problemene, nemlig vår moderne livsstil. Vi er altfor mange flotte travhester på bås med dårlig pleie og feil fòr.

La kroppen matche sinnet

Du kan bremse aldringsprosessen ved å ta bedre vare på deg selv. I mitt siste bokprosjekt Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker redegjør jeg for enkle, effektive grep som ikke bare bremser aldringen. Med enkle byttetriks i matveien kan du uke for uke kose deg mer råvarer som bremser kroppens aldring, demper helseplager og tilbyr maskineriet kroppen nødvendig næring.

Videre lærer du avspenningsteknikker og pusteøvelser for avstressing, øvelser for en styrket muskelmasse og trening for et sterkt hjerte. Så kan du toppe det hele med en hudpleie som tar hensyn til hudcellenes behov så de kan bidra til å dempe hudens aldringstegn. Oppskriften på færre helseplager og et langt liv er ikke å finne i medisiner, overdrevet trening og krevende dietter. Derimot kan du finne den du i rene matnytelser, mer sosialt felleskap med mennesker du trives med, flere øyeblikk til nytelse i hverdagen og mer tilstedeværelse i eget liv.

Dette er ikke egenskaper vi er født med eller noe vi lærer i den norske skolen. Øvelsen må læres, prioriteres og praktiseres. Effekten får du, enten du er 30, 50 eller 80 år. Premien du kan høste er et lysere sinn og en kropp med færre helseplager. En kropp som bedre matcher ditt ungdommelige sinn.

Politikernes ambisjoner i Lov om folkehelse-arbeid 2012 er at Norge igjen skal stå på pallen blant de tre landene i verden med høyest levealder, slik vi gjorde på 1950-tallet. Det kan du og jeg bidra til gjennom å inspirere andre, ta dem med oss i tidsreisen og i nytelsen. Fordi vi alle fortjener det aller beste!

 

Kilde: Briggs, A. D., Mizdrak, A., & Scarborough, P. (2013). A statin a day keeps the doctor away: comparative proverb assessment modelling study. Bmj, 347, f7267.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning