Skopleie

Vinterskoene trenger nødhjelp

For å unngå at de blir ødelagt av snø og salt, må de pleies riktig.

SKINNSKO: Tar du ordentlig vare på skinnskoene dine, kan du bruke dem i mange år fremover.
SKINNSKO: Tar du ordentlig vare på skinnskoene dine, kan du bruke dem i mange år fremover. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Skinnskoene våre lever et hardt liv om vinteren med vann, salt, snø og svette. Glemmer du å pleie dem riktig, risikerer du at skoene kun er fine i én sesong, og det er jo en synd og en skam - spesielt hvis du har investert i nye, lekre vintersko.

Skoene dine kan vare en liten evighet, hvis du bare behandler dem pent. Det finnes nemlig enkle triks som gjør at du kan bruke skoene i mange år fremover.

Fjern skitt og tilfør fuktighet

- Det folk ikke tenker over lenger, er at skinn kommer fra levende dyr, sier Tor Johansen hos Skinnlåven Smith & Bull AS.

Så lenge skinnet sitter på dyret, får det næring derfra. I det øyeblikket det blir tatt av dyret tørker det sakte ut, og blir sprøtt og tørt over tid. Dette gjelder også andre typer skinnklær, som skinnbukser for eksempel.

For å vedlikeholde skinnskoene er det viktig å fjerne saltet og annet skitt som setter seg på skoen, samtidig som man bør tilføre fuktighet.

- Vi bruker sadelsåpe, som er en kraftig fettet såpe. Gni en fuktig svamp i såpa, og vask over skoen. Skitten vil nå sette seg i svampen, og fettet i såpen vil trekke inn i skinnet og gi fuktighet, forklarer Johansen.

Ikke sjokktørk skoene

Det er også viktig å huske å la skoene tørke etter at du har vasket dem.

Men du må for all del ikke la dem tørke over en varmeovn, det ødelegger nemlig skinnet.

- La aldri skoene varmetørke over ovn eller lignende, for det vil føre til at skinnet sprekker og mister fargen. La skoene tørke naturlig i romtemperatur, sier Nina Farstad, PR- og informasjonsansvarlig i Lille Vinkel Sko.

Har du varmetørket skoene dine, mister du for øvrig reklamasjonsretten.

Gi skoene farge

Fargen på skinnsko har en tendens til å falme etter hvert, spesielt etter at det er utsatt for mye slaps og salt. Da bør du bruke skokrem.

- For å beholde skinnets originale farge, bruker du nøytral skokrem. Ved behov for å friske opp fargen benytter du farget skokrem, forteller Farstad.

Det er også viktigå impregnere skinnskoene, spesielt om vinteren når skoene utsettes for mye fukt.

- Impregneringen påføres med klut eller børst, og dette kan gjøres flere ganger i måneden om skoen brukes ofte, forklarer Farstad.

På glatt skinn kan du også benytte sprayimpregnering, men dette virker kun impregnerende, ikke pleiende.

Semsket skinn kan være utfordrende

- Semsket skinn har en pusete overflate, noe som gjør det vanskelig å vedlikeholde. Fett og skitt trekker seg raskt inn i den åpne overflaten, sier Johansen.

For å fjerne flekker på semskete sko, finnes det egne viskelærlignende børster som du børster over flekken med. Du kan også bruke spesialbørste, enten av metall eller gummi, alt ettersom hvor sterkt skinnet er.

- Det finnes også en egen type shampoo for semsket skinn, som skal rengjøre skoene, forteller Farstad.

Etter at du har rengjort skoen for flekker, er det alfa omega at du impregnerer det semskede skinnet.

- Man bør bruke en impregneringsspray som er beregnet på semsket skinn. Den gjør skinnet mer smuss- og vannavvisende, forklarer Johansen.

Les også:

Høye, flate, lave- vi viser deg hvordan du bruker støvlettene

Slik vasker du sneakersene dine

Test deg selv: Hvor jålete er du?

Slik overlever du høye hæler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen