Frisyrer kort hår

Velg riktig kort frisyre til ditt ansikt

Fristelsen om å gå for en kort hårfrisyre blir ekstra stor i sommervarmen, men før du hiver deg under saksa er det et par ting frisørene vil du skal tenke igjennom.

KORT HÅR: Hvor kort hår kan du egentlig ha, og hvilken frisyre kler din ansiktsform best?
KORT HÅR: Hvor kort hår kan du egentlig ha, og hvilken frisyre kler din ansiktsform best? Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert

Det er varmt, det er hektisk og drømmen om lange beach-waves blir som oftest byttet ut med tovet hår og dreadlocks-lignende hårballer fulle av saltvann og floker.

Er det rart man får lyst til å ta det store hårspranget, og gå for en kort frisyre om sommeren?

De fleste kvinner har vel vurdert å gå fra langt hår til kort minst én gang i livet, men det er ikke til å legge skjule på at det er et skummelt steg å ta.

Selv om hår ærlig talt bare er hår, og vokser ut igjen, kan man ikke unngå å stille seg selv spørsmålet - kommer jeg egentlig til å kle kort hår?

Overraskende kledelig

Klikk Mote tok en prat med fire frisører, og vi ble faktisk overrasket over hvor positivt innstilte samtlige var til en kort frisyre. Ikke minst hvor mange valgmuligheter som finnes - uansett hvilken ansiktsform man måtte ha.

- De fleste kan kle korte hårfrisyrer, da disse kan klippes på mange forskjellige måter. Spesielt et ovalt ansikt kler det meste, forklarer hårstylist ved Adam og Eva Grensen, Eva Lill Kristengård.

Senior Art Director ved Adam og Eva, Lars Eriksen Eitran, mener det er nettopp valgalternativene som gjør looken så anvendelig.

- Det er veldig få som ikke kler en kort hårklipp, men form og hvor mye eller lite man beholder er det avgjørende for hvorvidt den korte frisyren kler nettopp deg, opplyser Eitran.

- De korte frisyrene er oftest de som endrer seg mest med tanke på trendbildet, så det finnes alltid et alternativ for alle og enhver som ønsker å la lokkene falle, legger han til.

HELT KORT: - Det er veldig få som ikke kler en kort hårklipp, men form og hvor mye eller lite man beholder er det avgjørende for hvor vidt den korte frisyren kler nettopp deg, sier Senior Art Director ved Adam og Eva, Lars Eriksen Eitran.
HELT KORT: - Det er veldig få som ikke kler en kort hårklipp, men form og hvor mye eller lite man beholder er det avgjørende for hvor vidt den korte frisyren kler nettopp deg, sier Senior Art Director ved Adam og Eva, Lars Eriksen Eitran. Foto: FOTO: Stella

Frisyrer kort hår

Hårklipp og ansiktsform

Rundt: Kler godt en ujevn klipp med forskjellige lengder med en dyp sideskill for å bryte opp det runde, eventuelt en bob eller en myk rund pixie-klipp for å understreke den runde formen.

Ovalt: Passer som oftest til det meste, men en lug eller volum på sidene kan gjør ansiktet kortere hvis man ønsker det. Perfekt til bobber og litt bredere korte frisyrer.

Firkantet: En midskill vil trekke fokus vekk fra kjeven og kinnbena. Bølger og romantiske oppsetninger myker opp de harde kantene.

Hjerteformet: Fint å tilføre bredde ved kjevepartiet og trekke fokus opp og vekk fra den spisse haken med en tung lugg à la Reese Witherspoon. Myke bobber eller en oppklipt frisyre som gir volum er kledelig, men denne ansiktsformen er ofte vanskeligere med kort hår.

Diamantformet: Kler de fleste fasonger, men har godt av en myk frisyre for å balansere ut de sammensatte formene i ansiktet.

Kilde: Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen.

Grunnen til at så mange kler en kort hårfrisyre, eller i det minste kan kle det, har frisør og eier av frisørsalongen Gevir, Agnes Marie Bjørge Gulbrandsen, svaret på:

- Jeg tror på å bryte regler, men følger ofte noen grunnleggende prinsipper. Når det gjelder ansiktsformer så finnes det en generell regel om at hårets form og tekstur skal balanseres slik at man oppnår en oval ansiktsform. Denne formen er den mest perfekte og behagelige formen for det menneskelige øyet å hvile på ettersom det er den mest symmetriske, forklarer Gulbrandsen og fortsetter:

- For å oppnå dette kan for eksempel en lang ansiktsform forkortes og et bredt ansikt forlenges, og dermed smalnes.

Nettopp derfor er det viktig at man ikke bare velger en kort hårfrisyre som ser pen ut på en kjendis, i en moteserie eller på ei venninne, men at den faktisk også gjør det den skal for deg og din ansiktsform.

Skulpturer ansiktet

Akkurat som sminke drastisk kan endre på et ansikt, kan hvilken hårklipp du går for gjøre det samme.

- Det vi frisører ser an er ansiktsformen, kroppsfasongen og stilen til kunden. Ei formfull dame kler gjerne litt volum selv om frisyren er kort, mens ei smal dame kan passe bedre med en pixie-kort frisyre, råder Silje Benedikte Sjøthun, frisør og makeupartist ved Klipperiet Hår og Sminkeverksted i Tromsø.

Dermed kan man bruke formen på håret, og hvordan den korte frisyren legger seg eller hvilke skygger den gir til ansiktet, for å trekke frem eller skjule forskjellige elementer.

- Ønsker man å fremheve kinnbein, er det fint å gradere det litt, så man forlenger kinnbeinet via håret. Har man litt smal hake og vil lage en illusjon om at denne er bredere, er det fint om klippen ikke blir for kort i nakken, opplyser Kristengård.

Hva med luggen?

STYLE KORT HÅR: Den amerikanske skuespillerinnen, Ginnifer Goodwin, er spesielt god på å style sine korte frisyrer på forskjellige måter.
STYLE KORT HÅR: Den amerikanske skuespillerinnen, Ginnifer Goodwin, er spesielt god på å style sine korte frisyrer på forskjellige måter. Foto: FOTO: Stella

Et av de vanskeligste valgene man må ta når man klipper håret kort, er hvordan fronten skal se ut. Derfor liker mange først å begynne med en lang lugg, og så heller gradvis gjøre den kortere.

- Har man en lang panne, kan det være fint med litt lugg, mens har man en kort panne vil en helt kort lugg, eller det å legge luggen opp og bort fra ansiktet, ofte være det beste, råder Kristengård.

Hvis du ønsker å gå fra langt til kort hår, kan det virke som en så drastisk endring at det kan være vanskelig å vite hva slags frisyre du egentlig liker og er ute etter.

Men istedenfor å ta et komplett valg, kan det være lurt å ha et par elementer tydelig klart for deg - som hvordan du liker å ha panneluggen generelt.

- Det som er viktig å huske på, er at om du ikke liker lugg når du har langt hår, så burde du ikke gå for en lang lugg når håret skal bli kort. En kortere lugg, med litt lengre, myke lengder bak på hodet er mye mer passelig da, sier Eitran.

- Og er du ikke glad i lange lengder bak i nakken, vil jeg heller anbefale mer lengder i fronten. Dette er virkelig en trend man kan leke seg med og skreddersy slik man selv ønsker den, legger han til.

Trendy med kort frisyre

Det er ikke bare sommervarmen som gjør at higet etter en deilig kort frisyre vokser, det stiller også sterkt i trendbildet generelt og skal vi tro ekspertene så har vi mye gøy å glede oss til fremover på hårfronten.

- Kort hår kommer mer og mer utover sommeren og høsten nå. De korte variantene vi ser er gjerne en mye mer raffinert form for kort hår - det vil si det er kort med mening, mykhet og tydelig form av en eller annen grad, opplyser Eitran og fortsetter:

- Det er mye mer volum i de korte frisyrene, men med en minimalistisk tilnærming. Et veldig hett stilikon for denne trenden er artisten Robyn, som også er et veldig typisk eksempel på tendensene vi nå ser. Håret hennes er kort, men med tydelige 90-tallsreferanser, og også en noe lengre hockey i det siste. Man trenger ikke gå like drastisk til verks, men gjerne hente inspirasjon fra det da de fleste vil kle disse frisyrene, uavhengig av ansiktsform.

Men ønsker man ikke å gå helt kort, eller like tydelig til verks med sin korte frisyre, så finnes det også mange halvkorte frisyrer å boltre seg i.

- Akkurat nå har jeg merket at det er veldig populært både med lange bober med en liten gradering nederst og myke, korte, feminine «pariserinne»-frisyrer. Gjerne med sideskill, litt volum på krona og med litt hår som kan legges bak ørene. Enkle, lettstelte frisyrer som godt bare kan lufttørke med litt produkt i og fortsatt se fab ut, eller styles med ekstra volum til fest, tipser Kristengård

Vær sikker før du klipper deg

At valgene er mange når det kommer til kort hår, og at langt flere av oss burde teste det ut en tidligere antatt, tviler vi ikke lengre på og har mest lyst til å hente kjøkkensaksa sporenstreks.

HALVKORT: Akkurat nå har jeg merket at det er veldig populært både med lange bober med en liten gradering nederst og myke, korte, feminine "pariserinne"-frisyrer, tipser frisøren Eva Lill Kristengård.
HALVKORT: Akkurat nå har jeg merket at det er veldig populært både med lange bober med en liten gradering nederst og myke, korte, feminine "pariserinne"-frisyrer, tipser frisøren Eva Lill Kristengård. Foto: FOTO: Stella

Men det er fortsatt lurt å ta en runde med seg selv, og tenke igjennom hvorvidt man egentlig ønsker denne relativt oppsiktsvekkende frisyren, som ikke er så enkel å vedlikeholde som man kanskje tror.

- Det kunden må tenke på, er at kort hår må styles på en helt annen måte enn langt hår. Det kan bli litt mer jobb og styling som skal til for at frisyren skal se bra ut om morgningen. Men det kommer også an på hvilken type klipp du, sammen med frisøren din, går for, forteller Sjøthun.

Hennes beste råd er at man prater nøye med frisøren, og forklarer hvor lang tid man realistisk sett ønsker å bruke på styling.

Til slutt er det viktig at du kan forklare og vise frisøren din nøyaktig hvordan du vil at frisyren skal være, spesielt fordi en kort hårklipp ofte er mye mer detaljert enn ved langt hår. Små detaljer kan endre hele looken og hvordan du selv oppfatter den.

- Inspirasjonsbilder er alltid lurt å ha med seg når man vil ha noe nytt i en veldig bestemt retning, være seg farge eller klipp. Dette gjør det enklere for frisøren å se hva du vil oppnå og så kunne legge en plan ut ifra dette. Ta gjerne med så mange bilder som mulig da det ikke alltid er like lett å forklare via ord hva man liker, forklarer Kristengård.

Og er du spesielt nøye, tar du med bilder av hva du ikke liker i tillegg - da blir både du og frisøren helt sikre på at resultatet blir en stor hit.

Les også:

Slik forhindrer du fet hodebunn

Slik får du fantastisk hår - uten å måtte vaske det

ROBYN: - Et veldig hett stilikon for denne trenden er artisten Robyn, som også er et veldig typisk eksempel på tendensene vi nå ser nå, forteller Eitran.
ROBYN: - Et veldig hett stilikon for denne trenden er artisten Robyn, som også er et veldig typisk eksempel på tendensene vi nå ser nå, forteller Eitran. Foto: FOTO: robyn.com.

Advarer mot å bleke håret hjemme

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning