Hvordan vaske håret riktig

Vasker du håret ditt riktig?

Det er nemlig mange som gjør det feil!

HÅRVASK: Mange slurver når de vasker håret, noe som kan resultere i fett hår.
HÅRVASK: Mange slurver når de vasker håret, noe som kan resultere i fett hår. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

De aller fleste av oss gjør det flere ganger i uken - selv om det er noen som dropper det helt - men likevel er det mange som slurver og gjør det feil!

Vi snakker om hårvasken, og ifølge ekspertene er det et par ting man bør huske på når man vasker håret.

Vasker du håret ditt feil, kan du nemlig ende opp med et hår som ikke er ordentlig rent og som har flust med floker, og det vil vi jo ikke!

Hvordan vaske håret riktig

Når du skal vaske håret ditt, begynner du selvfølgelig med å væte håret skikkelig. Deretter skal du fordele en liten mengde sjampo i håndflatene.

- Fordel sjampoen inntil hodebunnen og massér lett til den skummer opp. Ta skummet og klem det utover i lengdene som når du melker en ku, forklarer Agnes Marie Guldbrandsen, frisør og innehaver av frisørsalongen Gevir.

Ofte kan man oppleve at sjampoen ikke skummer så veldig mye. Elise Smestad, Technical Educator hos L'Oréal Professionnel, forteller at dette er fordi håret ikke er rent - det er fult av stylingrester, eksos, støv og lignende.

Hun mener derfor at man alltid bør vaske håret sitt to ganger. Skyll ut den første sjamponeringen, og vask håret en gang til. Da vil du oppleve at sjampoen skummer skikkelig, og håret vil bli skikkelig rent.

Guldbrandsen er enig:

- Skummer det lite første gang, skyller du ut og tar en ny runde.

- I første vask løser sjampo opp stylingrester, fett og smuss fra hår og hodebunn, man kan da oppleve at det skummer lite. Andre gangen vasker sjampoen håret helt rent, og det skummer mer, fortsetter hun.

GODE PRODUKTER: <b>1.</b> Sebastian Professional Potion 9 Lite, kr 319. <b>2.</b> Wella System Professional Volume Mask, kr 289. <b>3.</b> Redken Clear Moisture, kr 276 for sjampo og kr 288 for balsam. <b>4.</b> Aussie 3 Minute Miracel Reconstructor, kr 125. <b>5.</b> Bjørn Axén Volumizing, kr 119 for sjampo og kr 122 for balsam. <b>6.</b> Korres Nourishing Hairmask, kr 149. <b>7.</b> Biosilk Volumizing Therapy, kr 234 for sjampo go kr 249 for balsam. <b>8.</b> Bumble and Bumble Seaweed Mild Marine, kr 209 for sjampo og kr 219 for balsam.
GODE PRODUKTER: 1. Sebastian Professional Potion 9 Lite, kr 319. 2. Wella System Professional Volume Mask, kr 289. 3. Redken Clear Moisture, kr 276 for sjampo og kr 288 for balsam. 4. Aussie 3 Minute Miracel Reconstructor, kr 125. 5. Bjørn Axén Volumizing, kr 119 for sjampo og kr 122 for balsam. 6. Korres Nourishing Hairmask, kr 149. 7. Biosilk Volumizing Therapy, kr 234 for sjampo go kr 249 for balsam. 8. Bumble and Bumble Seaweed Mild Marine, kr 209 for sjampo og kr 219 for balsam. Foto: Foto: produsenten

Føl deg litt frem

Hun mener derimot, i motsetning til Smestad, at det strengt tatt ikke er nødvendig å ta to runder med sjamponering hver eneste gang man vasker håret.

- Her må man føle seg litt frem. Det kommer an på hvor ofte man vasker håret og hvor mye styling man trenger å fjerne, sier frisøren.

Hårstylist og frisør Johan Hellstrøm mener også at det kommer an på hvor ofte man vasker håret.

- Vasker du håret hver dag, holder det med én gang. Vasker du det annenhver eller hver fjerde dag, eller sjeldnere, behøver man ofte å vaske det to ganger for å få det rent, sier han.

Ikke glem balsam!

Når håret er vasket og skikkelig rent, er det viktig at man bruker en god balsam.

- Balsam lukker skjellaget i håret, og gir den jevnere og blankere overflate. Balsamen gjør at håret blir mykere og lettere å gre, forteller Guldbrandsen.

Og er håret lettere å gre, så sliter man også mindre på håret når man børster det.

- Har man veldig mykt og tynt hår, er det ikke et must med balsam, legger hun til.

Smestad råder deg til å tørke håret med et håndkle før du påfører balsam. Da er det mindre vann i håret, og produktet blir ikke vannet ut og har dermed sin optimale virkning.

- Påfør balsam fra ørene og ned, ha produktet i håret etter anvist virketid og skyll grundig, sier Smestad.

Hellstrøm mener derimot at man bør påfør balsam helt ned til røttene.

- Avslutt med balsam helt ned til hårrøttene, til og med hårbunnen din trenger fuktighet. Ville du noen gang vaske ansiktet ditt med såpe uten å smøre deg inn etterpå?, spør han retorisk.

Når balsamen er skylt ut, tørker du håret med et håndkle. Smestad anbefaler deretter at man har i et leave-in produkt som beskytter håret mot ytre påvirkninger.

SKAL SKUMME: Skummer ikke sjampoen skikkelig når du vasker håret, bør du skylle ut og vaske det en gang til.
SKAL SKUMME: Skummer ikke sjampoen skikkelig når du vasker håret, bør du skylle ut og vaske det en gang til. Foto: FOTO: Thinkstock

Derfor må du huske hårkuren

I tillegg til å bruke balsam hver gang man vasker håret, bør man også med jevne mellomrom bruke en hårkur tilpasset håret, mener hår-ekspertene.

- En hårkur er det produktet som styrker, fukter og bygger opp håret mest. Derfor er det viktig å bruke en hårkur med jevne mellomrom for å unngå et tørt og slitt hår, forteller Hellstrøm.

- Da kan du gjøre så mye mer med håret ditt, legger han til.

Behandler du håret med farge eller striper, anbefaler Guldbrandsen at du bruker en hårkur et par ganger i måneden.

- Alle bør bruke en hårkur for å forebygge slitt hår. Her er det mange forskjellige grader, så spør frisøren din om råd, sier Guldbrandsen.

Hvis du bruker krølltang eller rettetang ofte, bør håret kures ofte for å unngå minske skadene. Frisøren understreker at man da i tillegg bør bruke varmebeskyttende produkter før styling.

HUSK KUR: Man bør kuret håret regelmessig for å holde håret sunt og vakkert.
HUSK KUR: Man bør kuret håret regelmessig for å holde håret sunt og vakkert. Foto: FOTO: Thinkstock

De vanligste feilene

Selv om mange tror de vasker håret sitt riktig, er det likevel en del fallgruver man bør unngå.

- En feil som mange gjør, er at de slurver med massasjen i hårbunnen, og derfor vasker de ikke ordentlig rent. Dette kan skape hårbunnproblemer, forteller Hellstrøm.

- Massasjen i hårbunnen øker dessuten blodsirkulasjonen i hårsekkene, noe som gjør håret sunt, legger han til.

Men vær lett på hånden når du masserer! Guldbrandsen forteller nemlig at om man gnikker og roter for mye i håret, så ender man opp med masse unødvendige floker!

Hellstrøm mener at nesten alle slurver med å tilføre balsam helt ned i hodebunnen.

- Se på balsam som en fuktighetsgivende krem for både håret og hodebunnen din. Nesten 25 prosent i Norden har problemer i hodebunnen, og 60 prosent av dem har tørr hodebunn, forteller han.

Smestad på sin side fraråder å tilføre balsam i hodebunnen.

- Da vil man føle at håret blir fortere fett i bunnen. Det er fordi håret i etterveksten er sunnere enn i lender og spisser, og vi trenger derfor ikke like mye næring der, sier hun og forteller at produktet vil ikke trekke seg ordentlig inn i håret i etterveksten, og derfor legge igjen et tyngre resultat.

En annen klassisk feil, ifølge Guldbrandsen, er at man bruker store mengder med produkt og derfor sløser med produktet.

- Gode produkter som er kjøpt i frisørsalong er veldig konsentrerte og drøye, forteller hun.

Les også:

Hva er best av frisørsjampo og butikksjampo?

Slik forhindrer du fet hodebunn

Denne sjampoen er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning