Sminke til bunad

Tre perfekte sminkelooker til 17.mai

17. mai er dagen for lek og moro, familie og venner. Her har vi samlet tre forskjellige sminkelooker som passer perfekt sammen med feiringen!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Visse ting er helt garantert når det kommer til 17. mai.

Vi skal spise kake, is og pølse, gå i tåg, synge stolt, og klemme og hilse på en hel haug av folk - både kjente og ukjente.

Men hva som aldri er helt sikkert, derimot, er hvordan været vil bli - eller hvor lenge vi kommer til å holde ut.

Da er det greit å vite at i det minste sminken er på plass og holder seg fresh hele dagen, uten mørke maskararinger under øyne eller røde kyssemerker på kinnene.

I videoen over kan du se tre forskjellige sminkelooker som passer perfekt til 17.mai, og til alle øyeformer og farger. Disse lookene er også superfine til bunaden.

Styr unna

Selv om vi ikke liker å snakke om regler når det kommer til sminke eller klær (det viktigste er jo tross alt å føle seg fin selv), så er det én sminkelook jeg som makeupartist ikke er så fan av å se på 17.mai.

Nemlig sotede eller generelt hardt sminkede øyne. Det er nydelig til alle andre anledninger egentlig - til og med en bryllupsgjest kunne rocket en smoky eye i riktig setting.

Men på 17.mai kan det fort bli for heavy, både direkte, men også indirekte ved at det ofte blir en veldig lang dag som lett kan by på både vind og regn.

Det er ikke mye lekkert med fin stasen eller bunaden på, og Alice Cooper-øyne. Derfor kan det også være lurt å bruke vannfast maskara, eller kun bruke den maskaraen du har på de øvre vippene.

I tillegg kan det være greit å roe ned på både rougen og solpudderet - vi blir som regel varme nok i kinnene som det er.

PERFEKT HUD: Når huden stråler er halvparten av sminkejobben gjort, så pass på at du bruker både riktig hudpleie så vel som sminkeprodukter for DIN type hud. Produkter brukt: 1. Re-Nutritiv Ultimate Contouring Eye Lift fra Estée Lauder (kr 850), 2. Ansikts Serum fra Indeed Hydraluron (kr 249), 3. Camera Ready BB Cream fra Smashbox (kr 280), 4. Face & Body Foundation fra Make Up For Ever (kr 417/, 5.  L'Oréal Paris Lumi Magique Highlighter Concealer (kr 135), 6. Fuktighetskrem Elixir 7.9 fra Yves Rocher (kr 199), 7. Ultimate concealer fra Youngblood (kr 305), 8. Mineral Foundation fra Gaya (kr 539).
PERFEKT HUD: Når huden stråler er halvparten av sminkejobben gjort, så pass på at du bruker både riktig hudpleie så vel som sminkeprodukter for DIN type hud. Produkter brukt: 1. Re-Nutritiv Ultimate Contouring Eye Lift fra Estée Lauder (kr 850), 2. Ansikts Serum fra Indeed Hydraluron (kr 249), 3. Camera Ready BB Cream fra Smashbox (kr 280), 4. Face & Body Foundation fra Make Up For Ever (kr 417/, 5. L'Oréal Paris Lumi Magique Highlighter Concealer (kr 135), 6. Fuktighetskrem Elixir 7.9 fra Yves Rocher (kr 199), 7. Ultimate concealer fra Youngblood (kr 305), 8. Mineral Foundation fra Gaya (kr 539). Foto: FOTO: Tove Eggen.

Frisk hud

Det er selvfølgelig helt vanlig og fint å gå sminkefri på 17. mai, men hvis man ønsker å sminke seg så naturlig som mulig, er det fint å bruke produkter som etterlater huden frisk og jevn, uten å se ut som sparkel.

Da er det viktig at man bruker litt av flere produkter, istedenfor å kjøre på med et kompaktpudder som låser huden inne.

For en sminket hud som holder hele dagen og ser strålende frisk ut, er det fint å bruke følgende type produkter i denne rekkefølgen:

  • Serum og/eller fuktighetskrem.
  • Forfriskende øyekrem.
  • Primer, BB- eller CC cream.
  • Vannbasert foundation.
  • Krem-concealer og/eller highlighter-penn.
  • Løspudder - gjennomsiktig eller mineralbasert.
  • Fikserende spray.

Det kan virke som mange produkter, men nøkkelen er som sagt å bruke veldig lite av hvert produkt slik at man bygger små lag som til slutt ser ut som naturlig hud - bare jevnere.

Sminkelook nummer 1: Naturlig

Det er fullt mulig å bruke både øyesminke og leppeprodukter, og fortsatt se naturlig og delikat sminket ut. Generelt på våren, og spesielt til 17. mai, er det fint med romantiske farger som champagne, fersken og pudderrosa.

NATURLIG: Når man først har mestret den naturlig sminkelooken, kan man faktisk bruke ganske mye sminke uten at det er synlig som nettopp sminke. Huden ser bare friskere ut, og ansiktet blir mer våkent. Produkter brukt: 1. Marvellous Moxie Lip Gloss fra Bare Minerals i fargen Spark Plug (kr 179), 2. Flower Crush Palette fra YSL (kr 465), 3. Giordani Gold Lash Panorama Mascara fra Oriflame (kr 219), 4. Tapered Blending Brush #224 fra MAC (kr 275).
NATURLIG: Når man først har mestret den naturlig sminkelooken, kan man faktisk bruke ganske mye sminke uten at det er synlig som nettopp sminke. Huden ser bare friskere ut, og ansiktet blir mer våkent. Produkter brukt: 1. Marvellous Moxie Lip Gloss fra Bare Minerals i fargen Spark Plug (kr 179), 2. Flower Crush Palette fra YSL (kr 465), 3. Giordani Gold Lash Panorama Mascara fra Oriflame (kr 219), 4. Tapered Blending Brush #224 fra MAC (kr 275). Foto: FOTO: Tove Eggen.

Uansett hvilken øyeform du har, kan du legge en champagne- eller ferskentone med en gul base fra vippekanten og opp til globalen. Globalen ligger der hvor øyebenet går innover på midten av øyelokket.

Følg øyets form og bruk en myk kost med lite produkt av gangen, og jobb skyggen godt inn i huden. Da både holder skyggen lengre, og ser mer naturlig ut - ikke som om den "sitter" utenpå huden.

For litt ekstra dybde, som også løfter lett på øyelokkene, kan du bruke en rosa eller medium-brun øyeskygge i ytterkanten av globalen.

Legg et tynt lag med maskara kun på de øvre øyevippene, og sleng på en frisk lipgloss - og vips så er sminken klar!

Sminkelook nummer 2: Røde lepper

Tro det eller ei; røde lepper er helt innafor på 17.mai. Generelt er alle farger som går i rødt, hvitt og blått fint å bruke - kanskje ikke overraskende nok.

En rød leppe kan virke veldig sterk på en hvilken som helst annen dag, men siden vi da er omringet med røde flagg, blomster og klær, blir ikke leppefargen så tydelig.

RØDE LEPPER: Ja, røde lepper er fullt lov på 17. mai, spesielt fordi det jo er en av dagens tre store farger, rødt, blått og hvitt. Gå for en dyp og matt leppestift, og lag en liten dramatisk vippekant med øyeskygge for en ekstra fin look. Produkter brukt: 1. Eyeshadow fra MAC i fargene Parfait Amour og Ebark (kr 160 per stk), 2. Perfect Matt Lipstick fra Isadora i fargen Femme Fatal (kr 139), 3. Eyeshadow Brush #126 Black Diamond Kontur fra Nilens Jord (kr 210).
RØDE LEPPER: Ja, røde lepper er fullt lov på 17. mai, spesielt fordi det jo er en av dagens tre store farger, rødt, blått og hvitt. Gå for en dyp og matt leppestift, og lag en liten dramatisk vippekant med øyeskygge for en ekstra fin look. Produkter brukt: 1. Eyeshadow fra MAC i fargene Parfait Amour og Ebark (kr 160 per stk), 2. Perfect Matt Lipstick fra Isadora i fargen Femme Fatal (kr 139), 3. Eyeshadow Brush #126 Black Diamond Kontur fra Nilens Jord (kr 210). Foto: FOTO: Tove Eggen.

Bruk gjerne en dyp rødfarge, og husk å preppe leppene med leppebalm en god stund på forhånd slik at de er så myke som mulig.

PUDDER-TRIKSET: Etter du har påført leppestiften burde du gå over med et gjennomsiktig løspudder slik at rødfargen holder seg godt på plass.
PUDDER-TRIKSET: Etter du har påført leppestiften burde du gå over med et gjennomsiktig løspudder slik at rødfargen holder seg godt på plass. Foto: FOTO: Tove Eggen.

En matt leppestift vil holde lenger, men spe gjerne på ved å legge et tynt lag med foundation over leppen, påfør leppestiften som du pleier, og avslutt med et slør av gjennomsiktig pudder.

Ikke glem å bruke en finger til å klemme av overflødig leppestift på innsiden av leppene! Øynene kan få være litt mer dramatiske, men vi prøver fortsatt å unngå en altfor tung øyesminke.

Legg en medium farge, gjerne lilla, blå, grønn eller brun, med en skråkost langs vippekanten og skrått oppover mot ytterkanten av globalen.

Hvis du holder deg fra midten av vippekanten og utover, beholder du et åpent blikk og skaper et lite løft samtidig.

Sminkelook nummer 3: Funky Eyeliner

En klassisk sort, flytende eyeliner er alltid kledelig på 17.mai. Men det er også superfint å bruke en litt funky farge, og heller holde resten av sminken så nedtonet som mulig.

En sjøgrønn eller blå eyeliner er spesielt fint, og vil se ut som en vanlig sort type på avstand og bilder, men når man kommer nærme, får man seg en gledelig fargeoverraskelse!

Men det er jo fortsatt fare for regn, så pass på at det er en long-lasting eyeliner du bruker.

FUNKY EYELINER: Selv om man ikke burde bruke for tung øyesminke på 17.mai, er en farget eyeliner perfekt for å løfte øyne og gi et hint av farge! Produkter brukt: 1. Semi-Permanent Skinliner #50 fra Kryolan (kr 89), 2. Shine Caresse i fargen #200 Princess fra L'Oréal Paris (kr 129).
FUNKY EYELINER: Selv om man ikke burde bruke for tung øyesminke på 17.mai, er en farget eyeliner perfekt for å løfte øyne og gi et hint av farge! Produkter brukt: 1. Semi-Permanent Skinliner #50 fra Kryolan (kr 89), 2. Shine Caresse i fargen #200 Princess fra L'Oréal Paris (kr 129). Foto: FOTO: Tove Eggen.

Igjen liker jeg å konsentrere tykkelsen på eyelineren i ytterkant, men har du større øyne og mye plass på øyelokket, kan du legge en grei tykkelse hele veien.

Ikke vær redd for å lage en litt lengre ende enn du vanligvis gjør, det er jo tross alt en festiv dag. Men bruk gjerne ingen, eller en veldig lys og matt øyeskygge på øyelokket, og maskara kun på øvre vippekant.

En nude leppe passer perfekt, men vi kan også strekke oss til en sheer ferskenfarget lipgloss eller liptint.

Les også:

Du bør droppe hårvasken på 17.mai

Glem dette, nå er det ekte sexy som gjelder

Fem motetabber du kommer til å angre på

HVILKEN ER DIN FAVORITT?: De tre forskjellige sminke-lookene som Tove viser i videoen over er enkle å kopiere hjemme, og kler de fleste. Hvilken ville du valgt?
HVILKEN ER DIN FAVORITT?: De tre forskjellige sminke-lookene som Tove viser i videoen over er enkle å kopiere hjemme, og kler de fleste. Hvilken ville du valgt? Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning