Sminkevideo: Ti tips for å legge på sminke

Ti sminketriks alle burde kunne

Selv om teip og teskje vanligvis hører hjemme i kjøkkenskuffen, er de også fantastiske små hjelpere når det kommer til sminke.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det høres kanskje rart ut å skulle varme opp vippetangen med hårføneren før bruk, men dette er bare ett av de fantastiske sminketriksene som faktisk fungerer.

Hvis man skal tro ymse Youtube-videoer og diy-nettsider rett, er det ikke den ting (eller husholdningsredskap) som ikke burde få en permanent plass i toalettmappa.

Men som med så mange andre tips man finner på nettet, er det slettes ikke alle råd man burde følge.

Ikke tro på alt du leser

Det er blant annet ikke spesielt lurt å bruke lipgloss på øyne, da mesteparten vil havne cirka ti centimeter lengre sør innen lunsj. Heller ikke det å bruke vanlige lim for å fjerne sorte prikker (som et annet tips råder deg til å gjøre) kan umulig være bra for en.

Med andre ord; du bør ikke stole på alt du kommer over - uansett hvor glamorøs en nettside måtte se ut.

Derfor har vi valgt oss ut ti av de mest populære sminketriksene - til tross for at flere også er nokså merkelige. Men de fungerer faktisk. Og i videoen over kan du se fire av disse geniale triksene in action.

Tipsene kan også spare deg for både tid og penger fordi de faktisk tipser deg om hvordan du benytter deg av produkter du allerede har i sminkemappen din.

1. Tørr og klumpete maskara

Det finnes vel ikke det sminkeprodukt vi benytter oss hyppigere av enn maskara. Ikke bare fordi den har en levetid på cirka fire måneder. Produktet har også en lei tendens til å bli både tørt og klumpete etter få uker.

Denne skjebenen kan komme som en følge av flere ting; enten det er snakk om en dyr eller rimelig maskaraer. Og selv om skylden som oftest ligger i at vi ikke vrir maskarakosten godt nok igjen, har også visse maskaraer bare en trøblete konsistens.

Du har kanskje hørt om tipset som forteller deg å helle i litt øyesminkefjerner for å løsne opp den tørre maskaraen? Problemet er dessverre det at denne har en oppløsende effekten som ofte påvirke maskaraen din mens den er på vippene. Og vil derfor legge seg riktig så fint under øyene.

Derfor er det langt bedre å heller ty til litt vanlige øyedråper - uansett hva slags type eller merke. Hell i cirka fire til seks dråper i maskaraholderen, rør litt rundt med kosten og voilà. Maskaraen din er god som ny, og klar til bruk!

ØYEDRÅPER: Hvis maskaraen har blitt tørr og klumpete, kan et par dråper med øyedråper være alt som skal til for å redde den.
ØYEDRÅPER: Hvis maskaraen har blitt tørr og klumpete, kan et par dråper med øyedråper være alt som skal til for å redde den. Foto: FOTO: Tove Eggen

2. Perfekte katteøyne med teip

Kunsten å sminke skarpe linjer på øyne, er vanskelig for de aller fleste. Derfor er teip-trikset, som jeg viser i videoen over, en helt genial måte å sikre rette, jevne og symmetriske katteøyne på.

Bruk en vanlig teipbit, cirka fem til åtte centimeter lang, og plasser den i samme retningen som den nederste vippekanten din har - fra øyekroken og skrått utover.

Da skal du få en perfekt vinkel som strekker seg i en retning rett over øret. Hvordan du deretter velger å sminke øynene, spiller ingen rolle, så lek deg litt med forskjellige former og farger.

Bare husk på å ikke sminke forbi teipbiten, og sørg for at ytterkanten på begge øyne blir like lange. Dra teipen av, og vips så har du en perfekt øyeskygge-linje - eller eyelinerkant hvis du bruker teipen til dette.

3. Bruk en teskje

TEIP: Fest en teipbit ved sidene av øyet for perfekte katteøyne.
TEIP: Fest en teipbit ved sidene av øyet for perfekte katteøyne. Foto: FOTO: Tove Eggen

For å unngå maskaraflekker på øyelokket, er en teskje som gjerne er litt kald (mot hovne øyne) perfekt.

Plasser den krumme siden under det ene øyet først, og kjør maskarkosten godt over vippene uten frykt for å søle til huden.

Over øynene plasserer du den samme siden helt ned til vippekanten, og ser ned i et speil. Da kommer maskaraen seg helt inn til vipperøttene, og vippene ser fyldigere ut - som jeg også viser i videoen over.

4. Varm vippetang

I det siste har det kommet en del batteridrevne vippekammer som skal bøye vippene med varme. Problemet med disse er at de fortsatt ikke får klemt vippene inn i en bøy, slik som vanlige vippetenger gjør.

TESKJE: Plasser den krumme siden av en teskje mellom øyevippene og huden for å unngå maskarasøl.
TESKJE: Plasser den krumme siden av en teskje mellom øyevippene og huden for å unngå maskarasøl. Foto: FOTO: Tove Eggen

Dette løses enkelt ved å varme en helt vanlig vippetang med en hårføner i cirka 30 sekunder, la tangen kjøle seg ned i fem til ti sekunder, og deretter bøye i vei.

Da fungerer den nærmest som en krølltang for håret, og vippebøyen holder den bøyde formen sin hele dagen.

5. Harde eyelinere

Noen eyelinere er bare altfor harde til å enkelt kunne gli over øyelokket, spesielt hvis man ikke er i begynnelsen av tjueårene lengre.

Som vi alle sikkert vet, så blir øyelokket løsere med årene - noe som resulterer i at det meste vi ønsker å legge i en rett linje langs vippekanten, ofte ender opp som riller istedenfor.

EKSTREM-VIPPETANG: For maks utbytte av vippetangen din, kan den først varmes opp med hårføner, som vist i videoen over.
EKSTREM-VIPPETANG: For maks utbytte av vippetangen din, kan den først varmes opp med hårføner, som vist i videoen over. Foto: FOTO: Tove Eggen

Da er en hard kajal umulig å jobbe med, og fortjener en plass i ilden. Nei, vi tuller ikke; hold tuppen av kajalen forsiktig mot flammen fra en lighter i ett sekund for å mykne den opp til å ligne en gele-liner.

Vift gjerne flammen frem og tilbake i nærheten av tuppen. Dette får blyanten til å smelte relativt fort. Sånn, nå blir det mye enklere å tegne en pen strek, skal du se!

6. Pudder over kajal

Sliter du med at kajalen smitter av nedover på huden i løpet av dagen? Dette er et helt vanlig problem, spesielt når man bruker eyeliner under øynene, men er heldigvis superenkelt å fikse.

Alt du trenger er litt gjennomsiktig pudder, helst i løs form. Bruk en liten kost til å legge pudderet på kajalen og rett under for å holde den på plass hele dagen.

7. Ikke kast maskarakostene

Neste gang du går tom for eller skal bytte ut maskaraen din, ikke la den gamle gå i dunken. Maskarakostene kan nemlig brukes til så mangt, og er geniale å ha liggende på badet og i samtlige toalettmapper (vi vet du har flere).

Vask kosten godt i varm vann og zalo for å fjerne maskararester, og la den tørke over natten. Beholderen kan du få kaste, med mindre du kommer på noe fantastisk den kan brukes til - det kunne ikke vi.

Bruk nå din nye og rene maskarakost til alt fra brynskost til en leppeskrubber, og ja - den er fortsatt genial som maskarakost etter at du har brukt den faktisk nye en stund, og vil gi deg både jevne og fine vipper.

MYK KAJAL: Hvis eyelineren din er for hard mot øyelokket, er det bare å holde den ved en flamme i ett sekund, og vips så er den myk som en gelé-liner!
MYK KAJAL: Hvis eyelineren din er for hard mot øyelokket, er det bare å holde den ved en flamme i ett sekund, og vips så er den myk som en gelé-liner! Foto: FOTO: Tove Eggen

8. Bruk liplineren riktig

Hvis du er så flink at du bruker lipliner (bravo), så gjør du jakten etter perfekt symmetri langt enklere for deg selv ved å bruke x-trikset. Start ved å tegne en x fra amorbuen.

Da blir det langt enklere å visualisere både symmetrien, og hvor mye du kan tegne opp leppene utenfor sin naturlige kant, uten at det ser klovnete ut.

Følg opp x-trikset med å tegne en linje på midten av nederste leppekant og så kan du enklere line opp ytterkantene.

9. Fingeren i munnen

Dette er en god gammel klassiker som ikke bare er smart å gjøre når man bruker sterke leppefarger; det er praktisk talt nødvendig.

Ved å stappe pekefingeren i munnen, klemme leppene sammen og dra fingeren ut igjen, fjerner man den leppestiften som garantert ville havnet på tennene dine i løpet av ti minutter.

Gjenta prosessen helt til det ikke kommer mer leppestift på fingeren, og avlutt med å klemme et papir mellom leppene og et tynt lag med gjennomsiktig pudder. Sånn, da holder leppene seg fine og røde hele kvelden.

10. Tykkere vipper

X-TRIKSET: Tegn opp sterke lepper med et kryss i amorbuen for perfekte og symmetriske lepper.
X-TRIKSET: Tegn opp sterke lepper med et kryss i amorbuen for perfekte og symmetriske lepper. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Det finnes mange måter å få tykkere vipper på. Noen dyre og raske som ved vippextension. Andre rimelige og langtekkelige som lakserolje-behandling.

Så hvis du er ute etter en metode som både er billig og rask, er baby-pudder tingen! Legg et llte lag på vippene før maskara, og gjenta to-tre ganger mellom hvert lag med ny maskara.

Pudderet fester seg til vippene, og blander seg deretter med maskaraen som gjør vippene fyldigere. I tillegg så holder maskaraen seg bedre på plass - det er hva vi kaller en vinn-vinn-situasjon!

Man kan så klart bare bruke gjennomsiktig løspudder også.

Hva er ditt beste, om ikke rare, skjønnhetstriks? Del det ned oss i kommentarfeltet under!

img Del på FacebookLes også:

De verste vippeextensions-tabbene

- Aldri bruk de samme hælene to dager på rad

Denne genseren blir snart utsolgt

NULL LEPPESTIFT PÅ TENNA: Den gode, gamle metoden om å klemme en finger mellom leppen, vil faktisk dra av overføldig leppestift som ellers ville ha festet seg på tennene.
NULL LEPPESTIFT PÅ TENNA: Den gode, gamle metoden om å klemme en finger mellom leppen, vil faktisk dra av overføldig leppestift som ellers ville ha festet seg på tennene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning