Mindre porer med rimelige primere

Test av poredempende primere

Sjekk videoen over for å se hvor godt de rimeligste poredempende primerne egentlig fungerer.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Etter en lang og deilig sommer begynner hverdagslivet sakte, men sikkert, å falle på plass, og vi er klare for å komme tilbake til våre faste rutiner.

Men hva er de små åpningene på huden, spesielt i kinn, på hake og i panne?

- Store porer er en del av aknesykdommen og dannes via en økning av talg og keratin i talgkjertlene. Dette gir en propp som enten lukker talgkjertelen, og man får en såkalt hvit komedon, eller proppen åpner seg over tid, og kalles da en åpen komedon og blir svart, av talgens reaksjon med luft, forteller hudlege Bjørn Bondevik ved Dr. Bondeviks hudklinikk til Kvinneguiden.

Spesielt etter sommeren, hvor huden har blitt utsatt for tykke solkremer og andre elementer som sterk mat, svette og solbrent hud, som kan føre til fetere hud, kommer porene ofte ekstra frem.

Hva er en ansiktsprimer?

Nå som vi kanskje har lyst til å bruke litt mer sminke igjen, etter en lang sminkefri sommer, kan porene ofte by på litt problemer.

De aller fleste av oss har vel opplevd å prøve på en foundation eller concealer, som bare gjorde at porene så større ut?

Nettopp da er det fint å kunne ty til hjelpemidler som umiddelbart skal minske porenes utseende, og i tillegg gjøre sminkejobben et hakk lettere.

En ansiktsprimer er en krem som legges etter fuktighetskrem , men før foundation og concealer, for å forbedre hud og sminke.

Forskjellige primere kan ha forskjellige formål, men i hovedsak vil en primer lage et perfekt underlag for foundation. Slik at sminken er lettere å påføre på huden, og ser jevnere ut.

I tillegg er mange primere ment til å gjøre enhver foundation om til en longlasting type, som holder seg på plass hele dagen.

FØRBILDE: Det er spesielte porene på kinn, ved siden av nesa, og på hake - spesielt et gammelt arr, vi testet primerne på. Dette bildet er tatt rett før testen.
FØRBILDE: Det er spesielte porene på kinn, ved siden av nesa, og på hake - spesielt et gammelt arr, vi testet primerne på. Dette bildet er tatt rett før testen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Poredempende primere lover mye

En poredempende primer derimot, skal først og fremst dempe porer og jevne ut - eller fylle inn, små og fine linjer i huden.

Med andre ord skal den gi oss en umiddelbar effekt av en helt glatt og babymyk hud. Store løfter, kan man trygt si!

Men poredempende primere, i både billige og dyre varianter, har dukket opp de siste årene, og har nærmest blitt et trendprodukt. Både fordi porer og linjer er noe som mange forbrukere irriterer seg over, og fordi de faktisk er relativt enkle å «trylle» vekk, ved å fylle dem inn.

Og det er nettopp dette de fleste poredempende primere gjør, de fyller inn linjer og porer slik at det skapes en illusjon om at de er borte.

Og noen har til og med ingredienser som visstnok gjør at porene trekker seg sammen over tid.

Det finnes gode sminketeknikker som gjør den samme jobben, men en poredempende primer vil selvsagt spare tid og bruk av andre produkter.

Test av billige poredempende primere

PORENE BLE BORTE: 5sex Perfect Blur fra Garnier vant absolutt testen i forhold til å umiddelbart dempe og "blurre"-ut porene, men var dessverre ikke god nok til å brukes under foundation under vår test. ©
PORENE BLE BORTE: 5sex Perfect Blur fra Garnier vant absolutt testen i forhold til å umiddelbart dempe og "blurre"-ut porene, men var dessverre ikke god nok til å brukes under foundation under vår test. © Foto: FOTO: Tove Eggen.

I og med at porer er relativt enkle å dempe eller skjule ved bruk av sminke, ville vi teste om de billigste poredempende primerne også fikk jobben gjort.

Det er ingen tvil om at dette er et såpass spesifikt produkt, at det er greit å slippe å bruke for mye penger på det.

I videoen over kan du se selve testen, og få live resultat og reaksjon på tre av de mest kjente, rimelige poredempende primerne som finnes.

Nemlig Garnier Optical Blur 5 Sec (kr 99), L'Oréal Nude Magique Blur Cream (kr 169) og Kicks Hydrating Primer (kr 149).

Hva merkene lover

Dette sier merkene selv om primerne sine i produktbeskrivelsen på nett:

Garnier sier at primeren deres er en mykgjørende, perfeksjonerende primer som ikke skal ta mer enn fem sekunder å påføre. Den skal redusere rynker, urenheter, synlige porer og blank hud, i tillegg til å fungere som en super makeupbase.

L'Oréal skriver at primeren deres er silikonbasert og har en ultralett konsistens med diskré dekkevne. Resultatet skal bli en jevnere hud med mindre synlige porer og et fløyelsmykt resultat. Den skal kunne brukes både alene eller som en primer før makeup.

Kicks sier primeren deres er fuktighetsgivende med opprinnelse i sveitsisk kildevann. Den skal ha være herlig avkjølende primer som fyller ut fine linjer, reduserer forekomsten av porer, gir fuktighet hele dagen og skal være en fin base til foundation.

Resultat

Som vist i videoen over, er de tre poredempende primerne vi tester ganske så forskjellige.

MIDDELS BRA: Nude Maquique Blur Cream fra L'Oréal Paris gav middels demping av porene, og var helt ok å bruke under foundation. Et helt ok produkt, med andre ord.
MIDDELS BRA: Nude Maquique Blur Cream fra L'Oréal Paris gav middels demping av porene, og var helt ok å bruke under foundation. Et helt ok produkt, med andre ord. Foto: FOTO: Tove Eggen.

De er alle rimelige, men den billigste fra Garnier demper porer og linjer raskest og tydeligst. Men på den andre siden var den ikke like god å legge foundation over, og teksturen ble da noe synlig.

Som makeupartist anbefaler jeg derfor å bruke Garnier Optical Blur 5 Sec alene for en rask forbedring av hudens utseende.

Bruk lite av produktet hvis du ønsker å gå over med foundation.

På den andre enden av skalaen har vi parfymerikjeden Kicks sin egen primer. Denne dempet porene minimalt, men var derimot ypperlig å legge foundation over, som da fikk dempet resten av porene.

Men siden jeg var litt sår i huden etter å ha testet og fjernet to primere allerede, merket jeg en lett kjølig sviing i huden som kan bety at en sensitiv hud burde være forsiktige med denne. Derfor anbefaler jeg Kicks Hydrating Primer Kicks hvis du stor sett alltid bruker foundation og ikke har spesielt sensitiv hud.

Da sitter vi igjen med L'Oréal sin primer, som også er testens vinner fordi den treffer på alle punktene.

Den demper porene godt nok, og er fin å bruke under foundation. Det eneste negative med L'Oréal Nude Magique Blur Cream er at den ikke gir noe dekk, slik som den lover.

Huden føltes oljete ut

Felles for alle de testede poredempende-primerne, er at de føles ganske oljete på huden. Iallfall umiddelbart etter påføring, som kan være trøblete for fet hud.

Det kan derfor være lurt å droppe fuktighetskrem, og la primeren synke godt inn før du går videre med sminken hvis du har denne hudtypen.

Har du en favoritt-primer som er genial på porer og linjer? Fortell oss i kommentarfeltet under!

Les også:

Her er sminken gutta elsker

LITE DEKK: Hydrating Primer fra Kicks var desidert best å bruke under foundation, som gjorde påføringen superenkel og glatt. Men alene klarte den ikke å dempe porene tilstrekkelig nok.
LITE DEKK: Hydrating Primer fra Kicks var desidert best å bruke under foundation, som gjorde påføringen superenkel og glatt. Men alene klarte den ikke å dempe porene tilstrekkelig nok. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Slik kan du sminke deg for å se eldre eller yngre ut

Hvordan fremheve dine fineste ansiktstrekk med sminke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning