Test av flekkfjernere

Flekkfjernere er stort sett bortkastet

Det er bare ett middel som egentlig imponerer i flekkfjernertesten.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av flekkfjernere er utført av testansvarlig på klikk.no, Morten Solli.

Vi har testet flekkfjernere vi har funnet i dagligvarebutikker samt tre som selges på Jernia. Merket Vanish dominerer dette markedet, og det finnes flere varianter enn dem vi har testet.

Alle flekkfjernerne er testet på to tekstiler, en hvit skjorte av bomull og en lilla/fuchsia kjole av viskose. Flekkfjerningsmidlene er anvendt slikdet står beskrevet i bruksanvisningen. 

Plaggene er påført flekker av ribbefett, rødvin, kaffe, leppestift og ketsjup. Flekkene har vært på plaggene i tre timer før behandling og vask, for å simulere en mest mulig reell forbrukersituasjon.

Hjem fra julebordet med ketsjup på skjorta? Ribbefett på kjolen? Leppstiftmerke på skjortesnippen? 

Vi skulle gjerne vært til hjelp. Vi har testet sju flekkfjernere for å se om det finnes mirakelmidler som løser kriseflekkene.

Prøvestykker av en hvit skjorte og stumpene av en flott, men revnet kjole i fargen fuchsia (lys lilla) er blitt satt på alvorlige prøver.

Vi kan love deg at du kommer til å slite med flekkene, særlig dem av ribbefett eller rødvin, om du ikke får tatt dem med en gang. Det finnes midler her som gjør en hederlig jobb, men det er nok det mest positive vi kan si om flekkfjernerne.

Masse søl

Klærne er blitt grundig påsølt flekker av ketsjup, kaffe, ribbefett, leppestift og rødvin. Deretter har klærne fått lov til å ligge i om lag tre timer.

Det er ganske sjelden at du kan kaste kjolen eller skjorta på vask straks du får fett eller vin på den, da hadde det blitt mye naken hud på julebordene omkring. Vi har derfor etterlignet et sannsynlig scenario for dine flekk-problemer. og latt flekkene godgjøre seg i tre timer før behandlingen med flekkfjerner.

Testen vår viser at flekkfjernerne stort sett ikke gjør en bedre jobb enn et helt vanlig vaskemiddel. Og at metoden du bruker trolig har vel så stor betydning som middelet.

Bløtlegging best

For eksempel fungerer Vanish Oxiaction bedre med forbehandling med bløtlegging, enn om du legger plagget rett i maskinen med flekkene på og flekkfjerneren i maskinen.

Vi kan også konkludere at sprayene gir dårligere effekt enn pulveret , men Vanish-sprayen gjør en OK jobb med rødvin.

Testvinneren er Dylon 1, en liten plastflaske som retter seg spesielt mot fettflekker. Dylon har også en variant rettet mot vin og syre-baserte flekker, også denne gir et ganske godt resultat.

Det miljøvennlige alternativet Bioguard gir omtrent samme resultat som varmt vann, om du legger den rett i maskinen.

- Man må bruke varmt vann, så varmt vann som stoffet tåler. Ellers vil det det kalde vannet i forvasken skylle ut middelet. Vi får masse tilbakemeldinger fra fornøyde kunder som får fjernet flekker med Bioguard som ingen andre midler hjelper mot, sier Hanne Karlsen, kundekontakt i Bioguard.

Etter å ha snakket med Hanne Karlsen, gjorde vi et nytt forsøk med Bioguard. Resultatet ble bedre ved bare å skylle i varmt vann etter behandlingen, men både fettflekken og leppestiften var godt synlig også ved bruk av denne metoden.

Ubrukelig middel til hvitt tøy

Vi er heller ikke imponert over Vanish-middelet for hvite klær, som overhodet ikke gir forventet resultat.

Vi prøvde begge metodene som er foreslått, bløtlegging i en halvtime påfulgt av maskinvask, og å legge de flekkede klærne rett i maskinen med stor dose Vanish i vaskemiddelbeholderen sammen med vanlig vaskemiddel.

Ingen av metodene ga merkbart bedre resultat enn helt vanlig vask med bare vaskemiddel, mens du loves "amazing stain removal", "up to 3 times whiter" på pakken, og det ved vask på 30 grader. Du får garantert mer ut av en bløtlegging i klor.

Produsenten av Vanish er kontaktet for tilsvar om Vanish Oxiaction Crystal White, men har ikke besvart vår henvendelse.

Vriene flekker

Alle midlene i denne testen greier å fjerne ketsjupflekken. Men det gjør også varmt vann.

Kaffe gir også en stygg flekk, men håndteres greit av flekkfjernerne.  

De største utfordringene er ribbefett, rødvin og leppestift. Kun ett av midlene her, testvinneren Dylon, greide å hamle opp med ribbefett.

- Mange fargestoffer som gjør rødvin vanskelig. Det er det samme problemet med bær og safter fra bær, som også inneholder mange fargestoffer. Ribbefett blir av og til tilsatt krydder som brukes som fargestoffer. Varme kan fiksere fettet og fargestoffene gjør flekkfjerningen ekstra vanskelig, sier Kjell-Åge Karlsen, som driver BA Renseri og Vask i Oslo. 

Slik fjerner du leppestift

Leppestift er det ingen som tar helt bort, ikke en gang spesialmiddelet mot fett. Fargestoffene som brukes i leppestift er ulike, og derfor kan flekker av leppestift ha ulik effekt. 

- Leppestift er det mye fett i. Det er nok forskjeller på dem, men noen sminkeprodukter er veldig vanskelige. Prøv litt flytende salmiakk blandet med vann og gni inn med neglebørste, så får du et bedre resultat, råder Karlsen.

Les også:

Undertøyet som redder julebordet

Slik finner du den perfekte dressen

Derfor virker ikke sjampoen din - vi har testet 28 typer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen