20 trinn til et yngre utseende

Spis deg yngre!

Spise? Ja, takk! Se yngre ut? Ja, takk! La oss introdusere deg for tidenes vinn-vinn-situasjon!

SPIS DEG YNGRE: Ekspertene råder deg til å spise mat med kortest mulig innholdsliste - altså, mat som er så ren som mulig. Flere gode tips til hvordan du kan spise deg til et yngre utseende får du nedenfor.
SPIS DEG YNGRE: Ekspertene råder deg til å spise mat med kortest mulig innholdsliste - altså, mat som er så ren som mulig. Flere gode tips til hvordan du kan spise deg til et yngre utseende får du nedenfor. Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Tips!

- Det er helheten som teller. Det er flest hverdager i året, så det er klart at man kan skeie ut en gang i blant. Inneholder hverdagskostholdet matvarene som er nevnt nederst i saken, i tillegg til at livsstilen er sunn, vil kroppen ha det godt og man vil holde seg ung lengre, tipser ernæringsfysiolog Linn Hansen.

At vi blir eldre for hvert minutt som går, er noe vi alle har til felles og noe som ikke kan forhindres.

Likevel skulle nok de fleste av oss ønske at vi beholdt pupper som peker oppover, elastisk hud, overskudd og sprettrumpe. Men, dette er vel noe vi må se langt etter, så sant vi ikke har lyst til å introdusere kropp og ansikt for Herr Skalpell. Eller?

Nei. For heldigvis finnes det andre (og mer velsmakende) råd enn å ty til plastisk kirurgi. Både trening og et sunt kosthold kan nemlig få deg til å se yngre ut - to, eller kanskje til og med ti år.

De magiske ordene: Anti-age

Okay da, så kan de kanskje ikke få det som allerede peker sørover til å sprette, men det kan gjøre underverker for hud, helse, energi og immunforsvar.

La oss presentere deg for noen magiske ord; Anti-age. Noen mat- og drikkevarer besitter nemlig andre egenskaper, enn å smake godt og gjøre deg mett.

- Noen matvarer er fullspekket med næring som kroppen vår trenger, som egg og avokado, og derfor er det mye mer gunstig at disse matvarene dominerer kostholdet vårt, fremfor andre matvarer som inneholder bare tomme kalorier, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog og eier av firmaet Sprudlende Sunn.

Styr unna

En enkel huskeregel er å spise mat med kortest mulig innholdsliste - altså, mat som er så ren som mulig. Styr unna det som inneholder mye sukker og stivelse, som søtsaker og industribakst - i alle fall på hverdagene.

- Spis ren og naturlig mat som inneholder mye næring, som rent kjøtt, mye grønnsaker, bær, frukt, egg og nøtter. Unngå industriell bearbeidet mat som ofte er så bearbeidet at det ikke lenger kan kalles mat, sier Hansen.

- Kroppen eldes egentlig fra den dagen du er født, men de fleste begynner først å se aldringstegnene i slutten av tjueårene. Men hvor mye er individuelt og avgjøres både av gener, kosthold, trening og øvrig livsstil, forklarer Trine Berge, supermatekspert, livsstilveileder, forfatter og blogger på Superdamebloggen.no.

- Det er likevel mye du kan gjøre for å bremse din biologiske alder, både med kosthold og øvrig livsstil. Du blir hva du spiser og hvert eneste sekund fornyer kroppen din seg. Cellene dine må ha gode byggematerialer, det vil si næringsrik mat for å lage nye celler, sier hun.

HOLDER SEG GODT: Til venstre: Hvem skulle vel trodd at skuespiller Goldie Hawn er 68 år? Ifølge henne selv, er det unge utseendet et resultat av et sunt kosthold og en sunn livsstil. Til høyre: Heather Locklear (52) sverger visstnok til å smøre ansiktet sitt med sæd, for å holde seg ung. Så nå høres det kanskje ikke så ille ut lenger, å spise litt spinat?
HOLDER SEG GODT: Til venstre: Hvem skulle vel trodd at skuespiller Goldie Hawn er 68 år? Ifølge henne selv, er det unge utseendet et resultat av et sunt kosthold og en sunn livsstil. Til høyre: Heather Locklear (52) sverger visstnok til å smøre ansiktet sitt med sæd, for å holde seg ung. Så nå høres det kanskje ikke så ille ut lenger, å spise litt spinat? Foto: FOTO: Stella Pictures

Supermat

Kroppen eldes egentlig fra den dagen du er født, men de fleste begynner først å se aldringstegnene i slutten av tjueårene.

Berge opplyser om at det er lite næring i mye av maten som vi kjøper på butikken, da for eksempel grønnsakene kan ha blitt lagret lenge, bearbeidet på en måte som forringer næringsinnholdet, eller være plukket når de er umodne - før alle næringsstoffene er utviklet.

Som supermatekspert, er det kanskje ikke så overraskende at hun anbefaler all supermat, da den er ekstremt næringsrik. Men likevel er det noen supermat som er bedre egnet for anti-aging.

- Matvarer som inneholder antiantioksidanter er kjent for å være foryngende - gojibær og rå kakao, for eksempel. Riktig fett, som Omega 3, 6 og 9 er også viktig. Dette fettet, som du blant annet finner i chiafrø og hampfrø, smører oss nemlig fra innsiden, noe som er viktig for organene og for en vakker hud, sier hun.

Og ønsker du deg flere råd om hva du bør spise, er det bare å lese videre. Her har du 20 matvarer du bør legge til kostholdet ditt!

Du blir hva du spiser - 20 trinn til et yngre utseende

1. Blåbær

Blåbær har andre egenskaper, enn å gjøre deg blå på tunga. Bærene kan nemlig gjøre deg litt mer "grønn" også, siden de er fulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Sistnevnte kan være med på å beskytte deg innvendig og utenpå - fra hjerne til hud.

2. Laks

Laks gjør at du holder deg frisk som en fisk, da de sunne Omega-3 fettsyrene i fisken er betennelsesdempende og beskytter både hud, hode, øyne, hjerte og ledd. Det anbefales at du spiser 300-450 gram ren fisk i uken, gjerne av en fet type. Makrell er et godt alternativ.

3. Pistasjenøtter

Har du lyst til å spise deg i bedre form, er du "nøtt" til å inkludere disse. Pistasjnøtter er nemlig proppfulle av næring, i tillegg til at de inneholder færre kalorier enn nøtter uten skall.

4. Hveteproteiner

Når vi blir eldre, mister vi omtrent en prosent av muskelmassen per år - noe som igjen betyr lavere forbrenning, dårligere koordinasjon og balanseevne. Kombinerer du styrketrening med hveteproteiner, eksempelvis i en smoothie, kan du forhindre dette.

4. Hveteproteiner

SUPERTIPS: Til venstre: Naomi Watts (45) forsøker å holde seg såpass naturlig som mulig ved å eksempelvis farge håret minst mulig. I tillegg til at hun tar ansiktsbehandlinger og drikker massevis av vann, da. Til høyre: Gwyneth Paltrow (41) holder seg ung ved hjelp av trene fem ganger i uka og å drikke massevis av vann. Det siste punktet skal vi i alle fall klare!
SUPERTIPS: Til venstre: Naomi Watts (45) forsøker å holde seg såpass naturlig som mulig ved å eksempelvis farge håret minst mulig. I tillegg til at hun tar ansiktsbehandlinger og drikker massevis av vann, da. Til høyre: Gwyneth Paltrow (41) holder seg ung ved hjelp av trene fem ganger i uka og å drikke massevis av vann. Det siste punktet skal vi i alle fall klare! Foto: FOTO: Stella Pictures

Når vi blir eldre, mister vi omtrent en prosent av muskelmassen per år - noe som igjen betyr lavere forbrenning, dårligere koordinasjon og balanseevne. Kombinerer du styrketrening med hveteproteiner, eksempelvis i en smoothie, kan du forhindre dette.

5. Gresk yoghurt

Er du glad i yoghurt, bør du med fordel velge en variant som er helt gresk. Denne yoghurt-typen inneholder nemlig halvparten så mye sukker og dobbelt så mye proteiner som det vanlig yoghurt gjør.

6. Kaffe

Det svarte gullet virker noen ganger heller som det svarte fåret, da drikken har et ufortjent dårlig rykte. Kaffe er nemlig ikke usunt - så lenge du ikke dynker den med sukker, krem, sirup og fløte. Tvert imot, kaffe kan forhindre både hjertesykdommer, diabetes og Parkinson. I tillegg til å kurerer gruff, da.

7. Barramundi

Ser du fisken Barramundi på menyen, eksempelvis på Thailand-ferien, er det bare å bestille - med god samvittighet. Den inneholder nemlig halvparten så mye kalorier som laks, men like mye Omega 3.

8. Havregryn

Mange har ikke nok fiber i kosten, noe havregryn kan fikse på null komma niks! Og siden havregryn både metter godt og er billig, er det effektivt mot overvekt - og mot tom bankkonto.

9. Rødvin

At rødvin er sunt, må være den beste nyheten siden Instagram. Rødvin inneholder nemlig massevis av antioksidanter, noe som er godt for hodet. Vel, kanskje bortsett fra hvis du overskrider den anbefalte daglige dosen på ett glass for kvinner eller to glass for menn.

10. Spinat

Hvem skulle ha trodd at tegneserien Skipper'n er basert på en sann historie? Vel, kanskje ikke det om hans overmenneskelige styrke og usårbarhet, men delen om spinat er i alle fall delvis sann! Grønnsaken er nemlig veldig næringsrik og inneholder blant annet massevis av magnesium og jern, noe som kan forhindre aldring. Og kanskje best av alt, så smaker den supergodt i både supper, omeletter, salater og smoothies. Grønn gjør skjønn!

11. Mais

Mais har jammen andre bra egenskaper enn å smake supergodt med smør på. Grønnsaken kan muligens være krefthemmende, da forskere spekulerer i om den kan stoppe celledeling. La oss nå bare håpe at det er sant - og at det gjelder popcorn også.

SPIS DEG YNGRE: Visste du at rødvin og sjokolade har en foryngrende effekt? Eller at blæbær er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter?
SPIS DEG YNGRE: Visste du at rødvin og sjokolade har en foryngrende effekt? Eller at blæbær er stappfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter? Foto: FOTO: Thinkstock.com

12. Fullkorn

Fullkorn kan forhindre et høyt kolesterolnivå i blodet, noe som i verste fall kan lede til åreforkalkning, blodpropp og hjerteinfarkt.

13. Kanel

Strø ekte kanel på alt som er godt, for å gjøre det enda bedre - både smaks- og helsemessig. Krydderet er godt for forbrenninga, i tillegg til at det har et høyt antioksidantinnhold. Med andre ord betyr det at det finnes fordeler ved å elske kanelboller, også!

14. Mørk sjokolade

En sunn matvare vi i alle fall ikke kommer til å ha problemer med å få i oss, er mørk sjokolade - helst med over 80 prosent kakao. Å spise en bit om dagen er nemlig ikke bare synonymt med mmm-lyden, men også med å øke det gode HDL-kolesterolet.

15. Gurkemeie

VANNMELON: Trodde du at vannmeloner bare inneholdt vann? Vel, de kunne like gjerne ha blitt kalt vitaminmeloner eller vitameloner, da de er fylt med lykopen og betakaroten. Disse vitaminene beskytter huden og reparerer solskader i huden, som allerede er der.
VANNMELON: Trodde du at vannmeloner bare inneholdt vann? Vel, de kunne like gjerne ha blitt kalt vitaminmeloner eller vitameloner, da de er fylt med lykopen og betakaroten. Disse vitaminene beskytter huden og reparerer solskader i huden, som allerede er der. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Forskere fra Louisiana State University har funnet ut at gurkemeie kan ha krefthemmende egenskaper. Så tenk på det neste gang du spiser indisk - at ja-mat trenger slett ikke å smake "nei"!

16. Søtpoteter

Søtpoteten er litt som, ja, som en potet. Den kan nemlig moses, stekes, kokes og bakes, i tillegg til at den inneholder antioksidanter som beskytter huden fra UV-stråling, og vitamin C som er en viktig ingrediens i en sunn hud.

17. Grønn te

Kinesiske forskere har funnet ut at tre kopper med grønn te om dagen kan sakke ned aldringsprosessen, på grunn av drikkens høye antioksidantinnhold. Ja, og så speeder den i tillegg opp forbrenninga og virker stressdempende. Førstemann til helsekosten!

18. Vannmelon

Trodde du at vannmeloner bare inneholdt vann? Vel, de kunne like gjerne ha blitt kalt vitaminmeloner eller vitameloner, da de er fylt med lykopen og betakaroten. Disse vitaminene beskytter huden og reparerer solskader i huden, som allerede er der.

19. Hamp

Hampfrø inneholder alle de essensielle næringsstoffene som kroppen vår vil ha. Spis de rå, eller tilsett de i favorittsmoothien din. Smooth!

20. Ørret

Det som gjør ørreten ekstra spesiell, bortsett fra de karakteristiske prikkene på ryggen, er at den inneholder "E PA" - en fettsyre som bekjemper stresshormonene i kroppen din. Så i stedet for å fyre opp en røyk eller putte inn en snus når du er stressa, kanskje du heller skulle tatt en ørretmiddag?

Kilde: Livestrong.com og Linn Hansen, ermæringsfysiolog (sprudlendesunn.no).

Les også:

Maten som gjør huden vakker

Derfor smører hun lakserolje på vippene

Så mye har sminke å si for alderen din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning