Sommerklær man kan bruke til høsten

Sommerklær med matchende prints

Det er lett å bli forvirra over trender som kommer og går, spesielt når det tidligere utenkelige nå har blitt det hotteste - nemlig matchende prints.

FIN, MEN VANSKELIG?: Er egentlig den tilsynelatende enkle trenden med å matche prints i overdel med underdel, så enkel som den ser ut?
FIN, MEN VANSKELIG?: Er egentlig den tilsynelatende enkle trenden med å matche prints i overdel med underdel, så enkel som den ser ut? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

I årevis har det vært ansett som en mote faux-pas å kle seg i såkalte matchy-matchy antrekk.

Men under moteukene i fjor høst viste designermerker som Michael Kors, Sportmax, House of Holland og Mulberry antrekk hvor underdelen og overdelen hadde helt like prints, for vår- og sommer-kolleksjonen 2014.

Så hva gjør man når én av sesongens hotteste trend bryter mot det vi tidligere har styrt unna?

Jo, da gjelder det å hive seg inn - helst med bena først, for å prøve å forstå trenden bedre - uten å angre oss over bilder av gremme antrekk i ettertid.

Er matchende prints en enkel trend?

Trenden med matchende prints ble virkelig massiv i våres, og i sommer har den blitt et fast innslag blant både fashionistaer, bloggere og allmenheten.

Kanskje er trenden blitt så populær fordi det i utgangspunktet krever minimalt med stylingferdigheter for å sette sammen antrekket.

Men betyr det at looken alltid vil se bra ut - på alle?

- Personlig elsker jeg prints og mønster - jo mer fargesterkt jo bedre, sier den tyske stylisten Claudia Behnke, som styler for blant annet magasinene Harpers Bazaar, Elle og I-D, samt kjendiser som Katie Melua, Gillian Anderson og Sophie Ellis-Bextor, til Klikk Mote og fortsetter:

- Matchende prints er noe jeg syns alle burde og kan bruke da det er en fantastisk måte å tilføre spenning og glede til garderoben sin. Men matchende mønster ville jeg derimot vært litt mer forsiktig med, da disse oftere egner seg bedre som enkeltplagg.

Men husk, for at et matchende antrekk skal fungere, er det akkurat samme print på underdelen og overdelen av et antrekk det er snakk om.

Matching av sminke med klær, sko med veske og smykker er fortsatt ansett som en faux pas.

SOMMER OG HØST: - Balmain viste noen veldig fine sett i hvit, sort, rosa og lyseblå hundetannsmønster, som forsåvidt også er superaktuelt for høsten, sier stylist og makeup-artist, Marthe Hesvik Norheim.
SOMMER OG HØST: - Balmain viste noen veldig fine sett i hvit, sort, rosa og lyseblå hundetannsmønster, som forsåvidt også er superaktuelt for høsten, sier stylist og makeup-artist, Marthe Hesvik Norheim. Foto: FOTO: Stella Pictures
SPORTMAX: Noen av de fineste variantene, som også er hakket mer tilgivende å bruke, for matchende prints trenden finner vi hos merket Sportmax.
SPORTMAX: Noen av de fineste variantene, som også er hakket mer tilgivende å bruke, for matchende prints trenden finner vi hos merket Sportmax. Foto: FOTO: Stella Pictures

Fra catwalk til sidewalk

Sesongens heteste prints og mønster

 • Etnisk.
 • Tradisjonelt.
 • Tribal.
 • Kunsthus.
 • Rutemønster.
 • Boksmønster.
 • Skriblerier og tekst.
 • Palme- og blad-prints.
 • Blomster.
 • Pysjamas-ruter.
 • Striper.
 • Hundetann.

Kilde: Claudia Behnke.

Som med de aller fleste trender, så gjelder det å ta utgangspunkt i det designere viser under moteukene og deretter justere antrekkene til å passe akkurat deg og din stil.

- Balmain viste noen veldig fine sett i hvitt, sort, rosa og lyseblå hundetannsmønster, som forsåvidt også er superaktuelt for høsten. Pin-stripes og ruter var også representert her, forteller stylist og makeup-artist, Marthe Hesvik Norheim og legger til:

- Kenzo hadde sjø-, surfe- og fiske-inspirerte antrekk (for å sette fokus på overfisking), som jeg veldig gjerne skulle brukt på stranden i sommer.

Mens noen designere viser matchende klær som er relativt enkle å style ved at de har holdt seg til lyse og rene farger, samt igjenkjennbare mønster, er det også mange som pusher på det litt mer eksentriske.

- Jeg syns Alexander McQueen nailet denne trenden med sine grafiske geometri-prints med en interessant tribal side ved seg. Jeg elsker også Chanel sin kunstskole-inspirerte prints for vår/sommer 2014 kolleksjonen. Utrolig fresht og sommerlig, sier Behnke entusiastisk.

Tenk på dette før du shopper

- Når man styler et matchende prints-antrekk er det viktig at printen eller fargen du styler med er flatterende til deg, og noe som du selv liker veldig godt. Det er fort gjort å kjøpe et matchende sett med mye print fordi det er kult, men så viser det seg at det egentlig ikke er din stil i det hele tatt, tipser motekonsulent ved This is PR, Henriette Dybdahl og legger til:

- Da ender det ofte med at du ikke bruker antrekket, eller ikke føler deg komfortabel i det.

I tillegg til å gå for flatterende prints, er det også lurt å tenke på hvor fargene og mønsteret plasserer seg på kroppen.

- Det man burde huske på er å balansere ut looken og fremheve dine beste trekk. Med andre ord burde man bruke mønster til å fremheve, og et ensfarget eller mer nedtonet mønster for å skjule, råder Behnke.

Til slutt, før man går videre på accessories og resten av stylingen, burde man også sjekke at antrekket, uansett hvilke prints eller mønster den måtte ha, også passer godt til ens kroppsform.

- Da matchende prints krever mye oppmerksomhet, er det vitkig at antrekket passer perfekt slik at man føler seg vel og fin, sier Hesvik Norheim og fortsetter:

- Noen vil kanskje kle en vid bukse med en strammere topp til, mens andre rocker et kort skjørt og magetopp. Uansett; skal man først våge seg ut i denne trenden bør man være komfortabel og gå med rak rygg.

Hvordan bruke den matchende trenden

ELSKER PRINTS: Den internasjonale stylisten, Claudia Behnke, elsker å bruke matchende prints og mønster til styling for store motemagasiner som Elle og Harpers Bazaar. ( Editorialbilde: Photography: Ami, Lafleur , Styling: Claudia Behnke, Graphics: Populärgrafik, Retouch: Armin Wolf, Make-up: Hila Karmand, Hair: Kim Roy, Nails: Pebbles, Model: Dalia Gunther @Model Management - Bilde av Claudia: Foto: Jo Paterson, Makeup: Tove Eggen).
ELSKER PRINTS: Den internasjonale stylisten, Claudia Behnke, elsker å bruke matchende prints og mønster til styling for store motemagasiner som Elle og Harpers Bazaar. ( Editorialbilde: Photography: Ami, Lafleur , Styling: Claudia Behnke, Graphics: Populärgrafik, Retouch: Armin Wolf, Make-up: Hila Karmand, Hair: Kim Roy, Nails: Pebbles, Model: Dalia Gunther @Model Management - Bilde av Claudia: Foto: Jo Paterson, Makeup: Tove Eggen). Foto: FOTO: Ami Lafleur og Jo Paterson
NAILED IT: - Alexander McQueen nailet denne trenden med sine grafiske geometri-prints med en interessant tribal side ved seg, forteller den internasjonale stylisten Claudia Behnke til Klikk Mote.
NAILED IT: - Alexander McQueen nailet denne trenden med sine grafiske geometri-prints med en interessant tribal side ved seg, forteller den internasjonale stylisten Claudia Behnke til Klikk Mote. Foto: FOTO: Stella Pictures

At det er mye som skjer på et mønstrete antrekk er ikke til å komme unna, det er jo halve moroa også.

Men for å være helt sikker på hvordan man skal kle seg i prints og mønster, har vi laget en aldri så liten liste for å gjøre jobben enklere.

 1. Skap balanse. Ikke la prints eller mønster overvelme deg, og pass på at silhuetten antrekket skaper er interssant i seg selv. Bruk for ekspempel en langermet topp sammen med shorts, eller en magetopp sammen med et halvlangt skjørt.
 2. Juks deg til en heldrakt. Matchende prints over og under, gir deg også muligheten til å style det slik at det ser ut som en kjole, jumpsuit eller playsuit.
 3. Samme prints må ikke ha samme farge. Mange av designerne lager samme prints i forskjellige farger, så dette er en fin måte å bryte opp trenden - uten å falle av lasset.
 4. Bryt opp prints med tydelig tilbehør. Enten det er en nøytral kåpe eller fargesterke sko, kan ensfargede elementer undestreke looken - samtidig som de samler og balanserer ut mønsteret.

Begrens tilbehøret

Avhengig av hvilket antrekk du sporter, så kan en matchende outfit være som et smykke i seg selv. Ofte er materialet i silketaft eller andre skinnende materialer, som vanligvis ikke trenger noe mer enn et par sko og en fab sminke.

Men med de mer hverdagslige antrekkene, eller ved bruk av matte materialer, er det kanskje ikke like innlysende hva man skal gjøre med smykker og tilbehør generelt.

Vi spurte Dybdahl om man burde begrense tilbehøret.

- Både og. Det kan være veldig kult med matchende prints sammen med et stort statement smykke. Men personlig så syns jeg det er finest uten, kanskje bare noen enkelte ringer, og faktisk la klærne få være i fokus. Det kan bli litt for mye av det gode.

Hesvik Norheim er enig.

- Tilbehøret er noe man bør tenke over, og jeg syns man skal passe på at dette er litt enkelt. Har man for eksempel et mønstrete sett med mye farger kan det være greit å styre unna matchende leppestift og sko i tillegg. Dette kan fort bli litt kostymete, sier stylisten og makeup-artisten.

En mildere versjon av matchende prints

Men hvis det ikke er alle som hopper ut av stolen for å prøve den iøynefallende trenden, har vi stor forståelse for det.

Heldigvis har Behnke gode tips til de som gjerne vil teste en litt mildere versjon først.

KUNST: - Jeg elsker også Chanel sin kunstskole-inspirerte prints for vår/sommer 2014 kolleksjonen. Så fresht og sommerlig, sier Behnke entusiastisk.
KUNST: - Jeg elsker også Chanel sin kunstskole-inspirerte prints for vår/sommer 2014 kolleksjonen. Så fresht og sommerlig, sier Behnke entusiastisk. Foto: FOTO: Stella Pictures
MOT OVERFISKE: Kenzo bruke sommerens kolleksjon til å vise sin avsky over overfiske, hvor salget av en av t-skjortene påskrevet "No Fish - No Nothing" går til veldedig formål for å redde dyrelivet på havbunnen.
MOT OVERFISKE: Kenzo bruke sommerens kolleksjon til å vise sin avsky over overfiske, hvor salget av en av t-skjortene påskrevet "No Fish - No Nothing" går til veldedig formål for å redde dyrelivet på havbunnen. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Å bruke forskjellige prints, i lignende farger, er en ypperlig måte å starte matchende prints-ferden på. Velg mønster fra samme fargefamilie for å oppnå en elegant og moderne look, forteller stylisten og fortsetter:

- En annen metode er å mikse et matchende antrekk med noe solid. En ensfarget jakke, belte, veske, sko eller overdel hvis det er jakken som bærer mønsteret. Pass på at mønsteret og teksturen i klærne ikke konkurrerer med hverandre ved å la én være sterkest.

Høsttrend 2014

Heldigvis er dette en trend du kan investere i med god samvittighet, da det ser ut som om den kommer til å vare langt inn i neste sesong, nemlig høst/vinter 2014.

- Prints kommer definitivt til å vare fremt til høsten, og til og med vinteren, med en noe mer nedtonet fargepalett i rike høstfarger, opplyser Behnke.

- Designere som Alberta Ferretti, Fendi og Prada viste alle et utvalg av subtile blomsterprints, ekspressiv pensel-geometri og malingssprut-prints under moteukene sist februar.

Hesvik Norheim tror også dette er en trend som spesielt kommer til å vokse seg større i Norge fremover.

- Dette er en trend vi nordmenn bruker litt tid på å venne oss til, men heldigvis ser det ut til at den blir med oss inn i høstkulden, sier hun og legger til:

- Vi har kåper som matcher buksene hos Roberto Cavalli. Sett med like prints, men varierende på farge, som hos Kenzo. Vesker og kåper som matcher hos Chanel. Psykedelisk 70-talls hos Acne Studios og Prada, men også mix og match av forskjellige mønstre som hos Diane von Furstenberg.

Vil du safe innkjøpet helt går du for et sett i hundetannsmønster nå, da disse garantert varer til langt ut på nyåret - i tillegg til at de er klassiskere uansett.

Chunky jakker, strikk og etniske prints - russiske i sær, kommer til å bli stort til høsten, så det er bare å hamstre opp disse nå!

Les også:

Her er sommerens nøkkelplagg

Slik finner du den perfekte sandalen

Unngå brusete hår i sommer

HØSTTREND: Designere som Kenzo, Roberto Cavalli og Fendi fortsetter å vise matchende prints og mønster i høst- og vinter-kolleksjonen 2014/2015.
HØSTTREND: Designere som Kenzo, Roberto Cavalli og Fendi fortsetter å vise matchende prints og mønster i høst- og vinter-kolleksjonen 2014/2015. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning