DIY: Hvordan lage aftersun-body butter

Sommerens deiligste krem lager du selv

Vi elsker body butter og aftersun av to grunner nå på sommeren. 1. De lukter herlig. 2. Huden tørster etter lindrende kremer. Derfor lagde vi like gjerne en blanding som inneholder begge to!

DIY: Sommerens deiligste produkt lager du helt selv! Passer perfekt etter en lang dag i solen!
DIY: Sommerens deiligste produkt lager du helt selv! Passer perfekt etter en lang dag i solen! Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er noe med lukten av kokos og sommer som bare hører sammen.

Kanskje er det fordi det minner oss om palmesus i eksotiske land. Eller kanskje vi bare er vant til at absolutt alt selges med kokosduft om sommeren.

Uansett så biter vi på, og selv om body butter strengt tatt ikke er laget for å bli brukt om sommeren, er jeg førstemann til å hamstre inn kremen.

- Egentlig er ikke bodybutter det beste å bruke på sommeren - med mindre man har veldig tørr hud, fordi den fort kan bli for fet og seig å smøre ut. Med en lettere lotion slipper man å gni den såre og solbrente huden så mye, forteller Cand Pharm Monika Andersen, forfatteren bak det norske ingrediensleksikonet "Din kosmetikk- og hudpleieguide".

Men body butter hører på en måte hjemme etter en lang og kald dusj nå når sola stråler fra morgen til kveld. Så vi ville gjerne prøve å lage vår helt egne, med en litt lettere og ekstra beroligende vri - ja, en aftersun-body butter, rett og slett!

Aftersun-body butter

Det er mange grunner til hvorfor du bør prøve å lage dine egne kroppsprodukter, mener Christina Slette Johnsen, bloggeren bak helse- og livsstilsbloggen lovelyliller.com, som er kjent for sine sunne og hjemmelagde oppskrifter for både kropp og hud.

- Ved å lage dine egne kroppskremer, kan du unngå hormonforstyrrede og allergifrembringende ingredienser og den berømte "cocktaileffekten". I tillegg kan man være sikker på at produktet ikke er testet på dyr, at den er bra for miljøet og fortsatt mild mot huden, forteller Johnsen.

Men hvis du ønsker å lage din egen body butter av god kvalitet - kun for å spare penger, er nok ikke det den beste grunnen.

I vår jakt etter de perfekte råvarene kom vi nemlig opp i flere hundrelapper, men mer om dette lenger ned i testdelen i saken.

FERDIGLAGET: 1. Helt krem med shea og lavendel fra Krem Fresh (kr 239), 2. Helt fett med jojoba og rose fra Krem Fresh (kr 349), 3. Lait Soyeux Hydratant du Corps fra Beauté Pacifique (kr 299 for 200ml), 4. D-force Risk Managerment Body Cream fra Beauté Pacifique (kr 379), 5. Bio Oil (kr 119), 6. Vichy Capital Soleil After Sun (kr 206).
FERDIGLAGET: 1. Helt krem med shea og lavendel fra Krem Fresh (kr 239), 2. Helt fett med jojoba og rose fra Krem Fresh (kr 349), 3. Lait Soyeux Hydratant du Corps fra Beauté Pacifique (kr 299 for 200ml), 4. D-force Risk Managerment Body Cream fra Beauté Pacifique (kr 379), 5. Bio Oil (kr 119), 6. Vichy Capital Soleil After Sun (kr 206). Foto: FOTO: Produsentene

Body butter

Når man skal lage eller kjøpe body butter, aftersun eller kroppslotion er det viktig å vite hvilke ingredienser man burde se etter.

Kokosolje er ofte brukt da den er kjent for å være særdeles fuktighetsgivende, samtidig som den gir en god konsistens og naturlig duft til kremen.

Sheabutter blir også ofte brukt av samme grunn, i tillegg til at den inneholder masse e-vitamin - dog konsistensen er noe tykkere. For å gi kremen er ekstra boost, kan man fylle på med forskjellige oljer og vitaminer - spesielt hvis man ønsker en beroligende effekt etter soling.

- På generell basis kan vi si at oljer kan beskytte og pleie huden. Vi vet også at for tette produkter kan gi akne, også kjent som "Mallorcaakne". Oljer med antioksidanter og e-vitamin kan virke beroligende, forklarer Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

Riktig konsistens

En av gründerne bak det norske hud-, hår- og kroppspleie merket Kremfresh, Torhild Næss, ble i 2002 inspirert av den friske naturen som omringer byen Bergen, og ønsket ble å skape bærekraftige skjønnhetsprodukter som passer inn i dette bildet.

I dag blir Kremfresh produsert i Bergen, og produktene blir kontrollert og sertifisert i samarbeid med en dansk farmasøyt. Næss har et godt tips til hvordan man kan sjekke om body butteren man har kjøpt er av høy kvalitet.

- Er body butteren veldig glatt i konsistensen, kan det tyde på at det er blitt tilsatt mye tykningstilsetninger, og at kvaliteten ikke er så god som du tror. Har kremen en unaturlig sterk duft av kokos som henger i huden i over en time, er det mest sannsynlig ikke duften av ekte cocos nucifera du kjenner. Naturlige dufter dunster nemlig raskt vekk, sier Næss.

Aftersun

MANUKA-HONNING: - Aloe vera er uten tvil noe av det aller beste mot solbrent og irritert hud, i tillegg til at den også fukter bra. En litt bedre bevart hemmelighet, derimot, er at Manuka-honning også fungerer ypperlig på brent hud, tipse Christina Slette Johnsen, helse- og livsstilsbloggeren fra lovelyliller.com.
MANUKA-HONNING: - Aloe vera er uten tvil noe av det aller beste mot solbrent og irritert hud, i tillegg til at den også fukter bra. En litt bedre bevart hemmelighet, derimot, er at Manuka-honning også fungerer ypperlig på brent hud, tipse Christina Slette Johnsen, helse- og livsstilsbloggeren fra lovelyliller.com. Foto: FOTO: Produsenten

- En god aftersun tar hensyn til at huden plutselig har blitt svært sensibel og trenger øyeblikkelig lindring. Kanskje huden også har fått soleksem som klør? Ingredienser som cocos nucifera virker svært mykgjørende, og japansk mynte har en kjølende og lett bedøvende virkning ytterst på huden, noe som er svært deilig når huden er solbrent, forteller Næss.

Det huden trenger etter soling, uansett om den er solbrent eller ikke, er antioksidanter og beroligende elementer fra for eksempel c-vitamin, e-vitamin, søt mandelolje, lavendelolje, mynteolje og den mest kjente av dem alle, aloe vera.

- Aloe vera er uten tvil noe av det aller beste mot solbrent og irritert hud, og så fukter den bra i tillegg. En litt bedre bevart hemmelighet derimot er at Manuka-honning også fungerer ypperlig på på brent hud, mener Johnsen.

Men det er ikke alle som kan ty til Aloe vera, dessverre.

- På sommeren er temperaturen høy og luftfuktigheten tettere, så huden får gjennomgå og man føler seg kanskje tørr etter å ha blitt solbrent, noe en kroppslotion eller Aloe vera kan bedre. Men vær obs på at noen, dog få, er allergiske mot Aloe vera. Dette merker man raskt ved at huden klør og blir rød, forklarer Andersen.

- Ikke vent for lenge

På varme og fuktige sommerdager, er det ikke alltid så fristende å smøre inn kroppen med krem eller aftersun rett etter at man har dusjet, men det er en feil du ikke vil begå.

- Rett etter at du har dusjet er huden ekstra "åpen" og myknet opp slik at produktet og de gode ingrediensene lettere blir absorbert av hudens indre lag. Smører du deg for sent, kan det hende huden ikke klarer å ta til seg kremen like godt. Bare pass på at du har tørket kroppen godt først slik at kremen ikke blander seg med vannet og bare sklir utover huden, tipser Andersen.

Hvor lang tid huden bruker på å lukke seg, avhenger av hvem man er. Det er derfor lurt å smøre seg så fort som mulig når huden er tørr.

Vi testet

I håp om å lage vår egen superblanding av body butter og aftersun, tok vi ekspertenes råd og gikk til innkjøp av noen utvalgte ingredienser:

  • Organisk kaldpresset kokosolje
  • Aloe vera-gelé (99 prosent)
  • E-vitaminolje
  • Lavendelolje
  • Søt mandelolje
BASEN: Begynn med cirka to spiseskjeer kokosolje. Bland inn to spiseskjeer Aloe vera, og tilsett lindrende og berikende oljer som e-vitamin, søt mandel olje og lavendel olje. Rør godt sammen.
BASEN: Begynn med cirka to spiseskjeer kokosolje. Bland inn to spiseskjeer Aloe vera, og tilsett lindrende og berikende oljer som e-vitamin, søt mandel olje og lavendel olje. Rør godt sammen. Foto: FOTO: Tove Eggen
OPPBEVARING: En reiseflaske er perfekt til å oppbevare bodybutter- Aloe veraen. Eller så er en klassisk syltetøykrukke også fin å bruke med pynt for å gi bort som gave.
OPPBEVARING: En reiseflaske er perfekt til å oppbevare bodybutter- Aloe veraen. Eller så er en klassisk syltetøykrukke også fin å bruke med pynt for å gi bort som gave. Foto: FOTO: Tove Eggen

Basen som gir en tykkere konsistens kommer fra kokosnøttoljen. Er den veldig hard, kan den raskt smeltes i et vannbad.

Vår variant hadde derimot stått romtemperert en stund, og hadde derfor en myk nok konsistens, men kunne godt vært smeltet for å unngå klumper - neste gang!

Start med cirka to spiseskjeer av kokosnøttoljen og to spiseskjeer Aloe vera, og rør godt. Tilsett deretter de resterende oljene etter ønske. Vi brukte cirka én spiseskje av hver.

Bland igjen godt, og hell over på en reiseflaske eller syltetøykrukke - og vips så har man en tynnere form for bodybutter med en lindrende effekt på solbrent hud.

Kremen kan med hell oppbevares kjølig og tørt, spesielt den første dagen, men den behøver ikke stå i kjøleskapet - med mindre man ønsker en ekstra avkjølende effekt.

Holdbarheten på kremen burde være den samme som ingrediensene naturlig har, så cirka fire til seks måneder.

Resultat

Dette var både enkelt og gøy. Vi var litt redde for at det hele skulle bli et oljete søl, men ingrediensene blander seg godt sammen, trekker seg raskt inn i huden og virker slik at den holder huden myk hele dagen.

Det føles godt å være hundre prosent sikker på hva man har på huden, og at samtlige ingredienser er nyttige.

Prismessig landet vi på cirka 300 kroner (ingredienser innkjøpt på nett og i Barcelona), men tilsammen kan man jo lage hele 735 ml, så det blir en del produkt ut av det hele. Absolutt godkjent med andre ord!

Les også:

Du kan faktisk jukse deg sexy

Ikke bli lurt av billig hudpleie på nett

Har du hørt om tre minutters-regelen?

SÅ FORT SOM MULIG: Venter du med å smøre inn kroppen for lenge etter at du har dusjet, går huden glipp av alle de gode ingrediensene.
SÅ FORT SOM MULIG: Venter du med å smøre inn kroppen for lenge etter at du har dusjet, går huden glipp av alle de gode ingrediensene. Foto: FOTO: Tove Eggen.
REISEKLAR: Bodybutter-aftersun tar bare fem minutter å lage, og kan vare opp til seks måneder - perfekt til både ferie og hjemme!
REISEKLAR: Bodybutter-aftersun tar bare fem minutter å lage, og kan vare opp til seks måneder - perfekt til både ferie og hjemme! Foto: FOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen