Sminketabber voksen hud

Sminken som gjør deg eldre

Her er tabbene du bør unngå hvis du ikke ønsker se eldre ut enn du er.

SMINKETABBER: Ifølge eksperten, så har Suzanne Somers begått opptil flere sminketabber med denne looken!
SMINKETABBER: Ifølge eksperten, så har Suzanne Somers begått opptil flere sminketabber med denne looken! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

I tillegg til at det er visse hårfrisyrer som får deg til å se eldre ut, så er det også endel tabber du kan gjøre med sminke som får deg til å dra på åra - og det vil man jo ikke!

For selv om man gjerne ønsker å bli en perfekt utgave av seg selv når man sminker seg, men likevel er det mange som begår klassiske sminketabber.

- Det jeg ofte ser, er at mengden med sminke kan være litt overdrevet, og at det fort kan bli litt for mye av alt, sier Jeanette Gjerden Olsen, makeupartist hos Pudder.

Hun påpeker at sminke skal fremheve dine fine trekk, og at man tross alt bør se ansiktet før man ser sminken.

Makeupartist hos Max Factor, Linda Wickman er helt enig i at veldig mange legger altfor mye sminke:

- Vi er ikke Drag Queens!, påpeker hun.

Utforsk utseendet på nytt

Når det er sagt, så finnes det ikke så mange «regler» når det gjelder sminke, i hvert fall så lenge det ser bra ut, understreker Randal Hedges, makeupartist og Global Eudcator hos Jane Iredale.

- Det er mange veier man kan ta for å nå toppen. Hvordan du kommer deg dier er ikke så viktig - så lenge det ser bra ut, mener han.

Et godt råd er å begynne og utforske utseendet sitt på nytt når du har passert 40-års alderen.

- Det er så mange endringer som skjer i huden mellom 40 og 60, at man hele tiden bør være frempå og være interessert i sitt eget utseende i stedet for ikke å være det - som dessverre mange ikke er, sier Stephan Ulvund Øien, International Makeupartist hos IsaDora.

Vi har bedt de fire sminkeekspertene fortelle oss hva du bør unngå hvis du ikke ønsker at sminken skal elde deg. Sjekk ut deres beste tips i listen under!

Hud

Riktig foundation er alfa omega for å unngå å se eldre ut enn du er!

HUD: Pass på at du ikke legger en foundation med for mye dekk.
HUD: Pass på at du ikke legger en foundation med for mye dekk. Foto: FOTO: Stella Pictures

Foundation

En ting mange gjør feil når de sminker huden, er at de bruker altfor mye foundation. Da kan den kake seg, og legge seg i smilerynker.

- Selv om du ikke har det fra før, kan det forsterke og se slik ut når man legger på for mye foundation, sier Linda Wickman.

- Det samme gjelder om du bruker feil foundation. Har du tørr hud og legger en matt foundation med mye pudder, kan huden se eldre ut, legger hun til.

Jeanette Gjerde Olsen er helt enig. Ifølge henne, er det viktig med riktig hudpleieprodukter og en del fuktighet slik at foundation flyter litt bedre.

- Blir den for tørr, kan den legge seg i linjene og krakelere i løpet av dagen.

Hun mener også at veldig mange bruker en for mørk foundation på huden.

- Det tar tid å finne riktig farge, og man bør sjekke dette i dagslys, tipser Gjerde Olsen.

- Husk også at vi forandrer farge i løpet av året, så det kan være lurt å ha to farger, legger hun til.

Stephan Ulvund Øien mener man må gå for en foundation med mer glød og semi-dekk.

Grunnen til at man heller bør velge en foundation med semi-dekk i stedet for full coverage, er fordi når man bruker en med mye dekk vil opplevelsen av linjer i huden forsterkes fordi eventuelle pigmentflekker og store porer vil bli borte.

- Det er jo et lite dilemma: Vil du at man skal se pigmentflekkene og porene, eller er det greit å se linjene?

- Jeg foreslår derfor en founsation med semi-dekkevne, slik at du får duset ut pigmentflekkene og porene. Velg også et produkt med god glød, slik at linjene blir dusere på grunn av de lysreflekterende egenskapene.

Randal Hedges er enig i at man bør velge produkter med glød.

- Mange tror at når de har nådd en viss alder, så kan de ikke bruke lysnende produkter eller skimmer fordi det får dem til å se eldre ut. Det er ikke sant!, forteller han.

Selv om du har voksen hud, kan du fremdeles bruke sminkeprodukter som glitrer – det får faktisk huden din til å se yngre ut!

- Men unngå å bruke produkter som har store glitterkorn. Tenk at huden din skal få en sunn glød, ikke glitre som en discokule. Det er stor forskjell, understreker han.

Bronzer

- En av de største feilene mange kvinner begår når det kommer til sminke, og som jeg mener gjør deg eldre, er å bruke for mye brunt – altså for mye bronzer, sier Hedges.

Han mener at brunt er det samme som gammel: Brown equal age.

Hvis du virkelig ønsker å lysne opp huden og få den til å se yngre ut, må du bruke rosa nyanser.

- Når du bruker en bronzer med rosa pigmenter, får du litt brunfarge, men det hjelper deg også med å se ung ut, tipser Hedges.

Ifølge Wickman, er den største feilen mange begår når de bruker bronzer, eller solpudder som det heter på godt norsk, at de legger det i hele ansiktet. Det skal man ikke gjøre!

Når man bruker en bronzer, skal det bare se ut som om man har fått litt farge av solen.

- Det er best å legge bronzer på de høyeste punktene i ansiktet, der solen vil treffe først, sier Gjerde Olsen.

Den bør heller ikke inneholde for mye glitter eller skimmer, mener Wickman.

Husk at bronzer finnes i mange ulike farger, det er derfor viktig å finne din farge og legge deg i din fargeskala, tipser Gjerde Olsen.

- Velg en som er gyllen fremfor en som går for mye mot oransje. Det ser aldri pent ut!, sier Wickman.

Øyne

Hold deg til lysere farger på øyenlokket!

Når det kommer til øynene, er det også mange fallgruver.

ØYNE: Når man har nådd en viss alder, bør man droppe mørke farger på øynene og heller gå for mykere farger.
ØYNE: Når man har nådd en viss alder, bør man droppe mørke farger på øynene og heller gå for mykere farger. Foto: FOTO: Stella Pictures
FOR MARKERT: Altfor markerte øyne, med mye mørk øyensminke, gjør at du ser eldre ut.
FOR MARKERT: Altfor markerte øyne, med mye mørk øyensminke, gjør at du ser eldre ut. Foto: FOTO: Stella Pictures

Linda Wickman mener at den største feilen man gjør når man sminker øynene som får en til å se eldre ut, er at man ikke er så nøye.

- En lys, glitrende øyenskygge som drysser ned på kinnbena er ikke det peneste, og deretter en tørr og klumpete maskara, sier makeupartisten.

- En naturlig, fresh look med fine, separerte vipper gjør deg yngre, legger hun til.

Ifølge Jeanette Gjerde Olsen så er den største feilen at man bruker for mye produkt, i tillegg til harde og ujevne linjer og feil farger.

Øyenskygge

- Når du har passert 35 år, og med mindre du skal noe spesielt, så er det alltid lurt å holde seg til lysere farger på øynene, som toner i rosa og fersken i alle mulige varianter. Det får deg til å se yngre ut, tipser Randal Hedges.

Stephan Ulvund Øien er enig i at store, mørke øyenskygger kan virke tyngende og eldende.

- Jeg synes det er finere å sette fokus inn mot øynene, at man mørkner kun inn mot øynene i stedet for å ha en stor øyenskygge, sier han.

Makeupartisten mener også at det er en misforståelse ute og går når det gjelder konsistensen på øyenskyggen.

Han mener at man aldri burde bruke satengøyenskygge på voksen hud, men heller gå for en øyenskygge med glitterkorn.

Grunnen til dette er fordi satengøyenskygger skaper en heldekkende, lysreflekterende overflate som vil følge teksturen den er lagt på og lyse tilbake fra toppene av linjen og lage skygger i bunnen av linjen. Større glitterkorn har ikke denne tilknytningen til hverandre og reflekterer lyset separat uavhengig av teksturen den er lagt på.

Man opplever dermed ikke tekstur men denne type øyeskygge.

- Blir en satengskygge lagt på et fast flatt område vil den derimot oppfattes som nydelig og glødende der den blir lagt.

Maskara

- En annen ting som gjør deg eldre, er at du påfører maskara på vippene under øyet, sier Randal Hedges.

Har du maskara på de nederste vippene, lukker du øyet og det ser dermed smalere ut. Når du derimot har maskara bare på de øverste vippene, løfter dette blikket ditt og gjør det med åpent.

- Det som også kan skje når du bruker maskara under øynene, er at du kan få en «vaskebjørn»-effekt. Så aldri bruk maskara under øyet, og dette gjelder jenter i alle aldre!, understreker Hedges.

Ulvund Øien er delvis enig med sin kollega. Han forteller at du ikke ser eldre ut når du legger maskara under øyet, men at dette gjør at øyenformen forandrer seg.

Han forteller at når du legger maskara under øyet, blir øyenformen trukket litt med ned og man får en mer rund form på øyet, i stedet for en oval form som er mer løftende og foryngende.

- Hvis du legger en maskara under øyet, så sørg for at den har en lysere farge enn den du legger over øyet - da vil du uansett få løftet. Eller du kan legge mer produkt oppe enn det du gjør under, da vil du også få et løft, tipser han.

Hedges tipser om at man i stedet for å bruke en maskara på vippene under øyet, så kan man bruke en liner for å markere.

- Dette får vippene til å se tykkere ut, forklarer han.

- Men fra aldri streken lenger enn 1/3 inn fra ytterkanten av øyet. Legg en liner frem til der irisen begynner, det åpner blikket ditt og får øynene dine til å se yngre ut, forklarer Hedges.

Kajal

Ulvund Øien mener at veldig mange ikke skjønner konseptet kajal. Man legger en kajal, og så går det et par timer og så ser det griset ut over alt.

Dette er fordi de fleste kajaler er fettbasert og varmes opp, og begynner dermed å skli rundt.

Det er derfor viktig å feste kajalen med øyeskygge. Det er akkurat det samme som baking: Nok mel og deigen blir fast, for lite og det blir temmelig klissete og rotete.

- Man duser ikke ut kajalen. Det er harde linjer, og det er veldig eldende, sier han.

Et triks han selv ofte bruker, er å legge en vannfast sort kajal på den øvre våtkanten under og mellom vippene. Dette vil gi et litt mer feminint og ovalt øye, og det vil gi mer intensitet til øyet.

Da slipper du unna problematikken med ujevn lagt linje oppå lokket og en liner som sklir ut i løpet av dagen.

- Når man blir eldre begynner våtkanten å bøye seg utover, så da er det viktig å stramme den opp litt. Bruk en blond kajal for å ta bort rødhetene på nedre vipperot og sort på øvre. sier makeupartisten.

I tillegg er det viktig å huske på at man ikke bare skal legge en kajal inntil vippehårene, men også mellom dem – i tillegg til våtkanten. Dette gjør at du får et bredere og mer ovalt og feminint øye.

Ulvund Øien tipser også om at det er bedre for voksne kvinner å legge en liner med en pudderskygge i stedet for kajal, eller bruke en liner med kremkonsistens som man deretter legger en øyenskygge over.

- Når man blir eldre får man som regel en pose som går nedover i ytterkant av øyet, og da er det umulig å legge en liner med vinge, sier han.

Øyenbryn

Ikke farg dem for mørke!

Randal Hedges mener at en av de største feilene mange kvinner gjør når det kommer til øyenbryn, er at de overdriver.

- Kvinner med mørkt hår har en tendens til å farge brynene sine for mørke. Hvis brynene er for intense, er det alt man ser, sier han.

ØYENBRYN: En stor feil mange gjør er å farge øyenbrynene altfor mørke.
ØYENBRYN: En stor feil mange gjør er å farge øyenbrynene altfor mørke. Foto: FOTO: Stella Pictures
OLD SCHOOL: Overnappeden øyenbryn er velidg gammledags, nå er det store, fyldige bryn som gjelder.
OLD SCHOOL: Overnappeden øyenbryn er velidg gammledags, nå er det store, fyldige bryn som gjelder. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Selv om du er brunette, må du ikke finne på å bruke en brun brynsfarge – det er altfor hardt. Selv når du har kullsvart hår, må du ikke finne på å bruke en svart brynsfarge, mener Hedges.

Grunnen til dette er at hår aldri er helt svart. Hår har den mørkeste brunfargen som finner – det bare ser svart ut.

- Har du svart hår, bør du bruke en brun farge på brynene, og hvis du er brunette bruker du en taupe-farge på brynene.

Stephan Ulvund Øien forteller at man ofte får mye mer små dunhår på øyenbrynene når man blir eldre.

- Det kan være smart å farge disse dunhårene, og så nappe etterpå slik at du får løftet brynet litt, sier han.

- Men du burde gå til noen som kan bryn og få en form som passer deg, legger han til.

Og pass for all del på å ikke nappe brynene for mye, råder Wickman. Det er noe man gjorde for ti år siden, og kan fort bli litt gammeldags – nå er det jo store, fyldige bryn som gjelder.

Lepper

Mørke lepper gjør at du ser eldre ut.

- Man bør unngå mørke leppestifter, sier Stephan Ulvund Øien.

Jeanette Gjerde Olsen er enig i at man fort kan se litt eldre ut med veldig mørke farger på leppene, men mener at det ikke nødvendigvis trenger å være negativt.

Ulvund Øien tipser om at man heller bør gå for bærfarger, fremfor rødt på leppene

LEPPER: Ikke legg en for mørk lipliner utenfor leppen - da ser det ut som om du har sjokoladetrut!
LEPPER: Ikke legg en for mørk lipliner utenfor leppen - da ser det ut som om du har sjokoladetrut! Foto: FOTO: Stella Pictures

- Hvis man er vant til, fra man var yngre, å bruke en rød leppestift, så er det finere å gå over til en mer bærfarget leppestift når man blir eldre, mener han. Dette fordi rødt er synonymt med strengere og klassisk.

- Eller eventuelt finne en farge som går mer mot korall eller brunrosa. Det ser litt yngre og mykere ut, legger han til.

Har man mange linjer i leppene, er det to ting som er lifesavers:

- Bruk en nude lipliner som går i ett med leppefargen din, og bruk en leppevoks, råder Ulvund Øien.

En leppevoks kan du bruke på to måter. Enten kan du legge den langs kanten på utsiden av leppen og duse den utover bort fra leppene. Dette vil forhindre leppestiften i å skli ut.

Eller du kan legge den på hele leppen som en primer som vil gjøre at fargepigmentene på lipglossen eller leppestiften fester seg i voksen.

- Det å legge en brun lipliner med lys gloss inni, er veldig umoderne, sier Linda Wickman.

Kinn

Plasseringen av rougen er veldig viktig!

Når det kommer til rouge, er det veldig viktig å velge riktig farge, mener Jeanette Gjerde Olsen. Det du bør være oppmerksom på, er om fargen blir for mørk, varm eller kald i forhold til dine naturlige farger.

- Rougen skal gli naturlig inn i dine farger, og man skal så vidt ense at du har det på – du skal bare se litt våken ut, sier hun.

Linda Wickman mener at den størst synden du kan begå når det gjelder å legge rouge, er å bruke en altfor sterk farge i enten rosa eller fersken. Legger man i tillegg for mye, vil det se pudret og unaturlig ut.

- Aldri glem å sjekke deg selv i dagslys! Dette gjelder også når foundation er lagt, understreker hun.

KINN: Det er ikke meningen at rougen skal få deg til å se ut som en klovn!
KINN: Det er ikke meningen at rougen skal få deg til å se ut som en klovn! Foto: FOTO: Stella Pictures

- Tenk på eplene i Hardanger! Du vil ha den gløden og den friske farge, sier Stephan Ulvund Øien.

Randal Hedges sitt beste tips når det kommer til rouge, er å passe på at den harmonerer med fargen på leppene.

- En ting jeg synes ser veldig rart ut, er når man ikke matcher fargen på leppene med fargen på kinnene, sier han.

- Når du ser en kvinne en kvinne som har på seg korallfarget leppestift med rosa kinn, så  ser det ut som om hun er «drunk on blush». Man kan ende opp med å se ut som en klovn!

En annen feil mange gjør når de legger rouge, er at de legger den for lavt.

- Mange legger rougen litt langt ned, slik at man blir litt dratt. Smil når du påfører rouge, og legg det på det høyeste punktet på kinnet, tipser Gjerde Olsen.

Ulvund Øien er helt enig:

- Blushen bør plasseres litt lenger opp, for når man blir eldre faller ting gjerne litt ned. Smil og legg farge oppå kinnbenet, ikke midt på slik som man gjorde da man var yngre.

Han anbefaler litt sterkere farge til kinn når man har passert 40, fordi det gir en fin glød.

- Men bruk en farge som binder sammen hår, hud og lepper. Korall for varme blondiner, rosa for kalde blondiner, fersken og mørkere orange for brunetter.

Han understreker at det da er snakk om bare midt på kinnet, ikke langs hele kinnbenet!.

- Du kan bruk en litt varmere blush i bakkant, og heller legge en knall blush midt på kinnet, tipser han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning