Herremote: Organiser garderoben - spar tid

Slik rydder gutta i klesskapet

Hvis du må lete deg gjennom haugevis med gamle t-skjorter for å finne frem til noe passende å kle deg i, er det kanskje på tide med en opprydning i klesskapet ditt.

ORDEN I KLESSKAPET: Det er ikke så mye som skal til før du har forvandlet et klesskap fra kaos til kontroll. Tipsene får du her - steg for steg!
ORDEN I KLESSKAPET: Det er ikke så mye som skal til før du har forvandlet et klesskap fra kaos til kontroll. Tipsene får du her - steg for steg! Foto: FOTO: Tove Eggen.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det stemmer nok at dama okkuperer mesteparten av klesskapet dere deler... Men; hvor mange gutter eier vel ikke altfor mange t-skjorter som er både hullete og møkkete?

Kanskje er det vanskelig å kvitte seg med favorittjeansen fra 2005 - til tross for at den er umulig å kneppe igjen om dagen. Eller hva med skjortene som ikke kan brukes blant folk, men som muligens kommer godt med den dagen du skal male noe?

For hvis du begynner å regne på hvor mye tid i uka du kaster bort på å, nokså febrilsk, lete deg frem i synkehullet av en garderobe, hvorpå halvparten ender på gulvet, kan det fort bli et par timer som du kunne brukt på langt bedre ting.

Steg 1: Hva eier du egentlig?

Selv om mange gutter ikke er opptatt av mote, burde de fleste være klar over hva de faktisk eier - og være trygge på at hva enn man slenger på seg, faktisk ser bra ut.

- Forestill deg at du eier 15 skjorter som du faktisk bruker, istedenfor 28 som du kun bruker åtte av. Hvis du gjør denne garderobe-omveltningen, vil du frigjøre mer enn 50 prosent av plassen, samtidig som du har mer å ha på deg. Mindre klær, mindre rot, flere muligheter, skriver den kjente motebloggeren, Antonio Centeno på realmenstyle.com, når han forklarer viktigheten bak en fungerende herregarderobe.

En skikkelig rydderunde i garderoben er ikke bare avgjørende for å kunne organisere klærne og tiden din bedre. Det er også en god mulighet til å hjelpe andre.

- Du bør rydde ut av klesskapet ditt hver sjette måned. Er det noe du ikke har brukt siden sist gang du ryddet, pakk det ned og gi det videre. Selv gav jeg nettopp bort syv kasser med tøy, forteller TV-reporter og moteblogger Espen Hilton fra espenhilton.blogg.no.

Det er mye som kan kastes, men visse ting er viktigere å kvitte seg med enn andre, ifølge Fredrik Lund, ansvarlig i klesagenturet Kaare Lund.

- Sko byttes før de er utgåtte og hvite ting som skjorter, t-skjorter og undertøy være helt hvitt. Det eneste som kan fungere også når det er slitt, er jeans og skinnjakker, forteller Lund.

For å fullføre steg 1, gjør du følgende:

 • Sett av en dag og dra frem absolutt alt du eier. Gå gjennom plagg for plagg.
 • Alt som er hullete og flekkete går i søpla - du kan beholde maks én maleskjorte og renoveringsbukse.
 • Plaggene du hadde helt glemt, og heller ikke savnet, burde gå til Fretex.
 • Det samme gjelder klær som er to, tre størrelser for små eller for store.
 • Er det noen klær du egentlig ikke liker og aldri bruker, send det til Fretex.

Nå burde garderoben allerede være hakket smalere. Og det blir enklere å gå videre til neste del av prosessen. Men hvis du fortsatt synes at noen av klærne er vanskelig å kvitte seg med av sentimentale grunner, er det fortsatt lov å ta vare på dem. Bare ikke inne i selve garderobeskapet.

- Fretex er bra, men vær heller kritisk til hva du faktisk kjøper. Da er det også lettere å velge antrekk når klærne har en sammenheng. Samtidig liker jeg ikke at alt kastes. Klær sier mye om din reise i livet, og har man et bevisst forhold til hva man kjøper, har også det meste en nostalgisk verdi, råder Alexander Helle fra den norske designer-duoen Norwegian Rain.

Steg 2: Plasser plaggene smart

RYDD OPP, GUTT: Først og fremst må alt som ikke brukes og ikke har sentimental eller økonomisk verdi, eller har hull og flekker på seg, ut av skapet. De ekstra klærne er bare i veien, og bidrar til konstant rot i klesskapet ditt.
RYDD OPP, GUTT: Først og fremst må alt som ikke brukes og ikke har sentimental eller økonomisk verdi, eller har hull og flekker på seg, ut av skapet. De ekstra klærne er bare i veien, og bidrar til konstant rot i klesskapet ditt. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Nå som vi har dratt alle klærne ut av skapet og kvittet oss med en god del, er det på tide å plassere plaggene systematisk tilbake i klesskapet slik at vi lettere har tilgang på bra antrekk hver eneste morgen.

15 plagg alle menn burde ha:

Hvis du mangler noe på denne lista, har du en god unnskyldning for å stikke på shopping!

 1. Blå Oxford-skjorte
 2. Jeansskjorte
 3. Sorte og mørkeblå jeans
 4. T-skjorte med rund hals
 5. Tynn ullgenser med rund hals
 6. Halvlang ullfrakk
 7. Hvit og sort skjorte med fint snitt og kvalitet
 8. Svarte og brune Brogue-sko
 9. En dress i fint snitt av god kvalitet
 10. Hvitt og stilrent undertøy uten prangende logoer
 11. Tidløs skinnjakke av god kvalitet
 12. En tre-piece ulldress, jakke, vest og bukse - kan brukes hver for seg
 13. Et hodeplagg som passer din hodeform - hatt, sixpence, caps eller lue
 14. Et par boots
 15. En collagegenser som kan brukes til alt

- Legg stablene med favorittgensere- og buksene ved siden av hverandre i hyllene etter farger. Da er det lettere å sette sammen et antrekk, tipser Chris Skoug, eiendomsmegler og moteblogger fra thechriscourse.com.

Fargekoordinering av garderoben er generelt et godt tips for å raskt finne frem til antrekk som både matcher og ser gjennomtenkt ut. I tillegg er det ikke alle klær som trenger å være i klesskapet.

- Garderoben burde organiseres etter klesplagg; gensere, jeans, t-skjorter, undertøy og så videre. Alt du ikke skal bruke de kommende seks månedene, burde lagres et annet fornuftig sted, med mindre du er heldig og har et enormt klesskap du kan dele i sesonger, sier Daniel Authen Moe, Showroom Coordinator ved Spalt PR.

For å fullføre steg 2, gjør du følgende:

 • Pakk bort klærne som er ute av sesong (for eksempel sommertøyet nå som det er vinter).
 • Fordel plaggene etter klestype/bruksområde - bukser, skjorter, sportstøy etc.
 • Plasser favorittunderdelene- og overdelene side om side og etter farge.
 • Alt som skal på henger, burde plasseres etter farger fra lyst til mørkt innenfor sin klesgruppe.
 • Først hvitt, så beige, gul, oransje, rød, lilla, brun, grønn, blå, grå og til slutt sort for eksempel.

Etter en nøye gjennomgang av klærne og smart plassering av alle plaggene, sparer du ikke bare tid fordi du til enhver tid vet hvor klærne dine er. Antrekkene vil også matche hverandre bedre.

Den aller viktigste nøkkelen bak et fungerende garderobeskap, er at så mye av klærne er synlige. Og at sokker og undertøy ligger i skuffer for seg, trenger vi vel ikke fortelle en gang.

Steg 3: Gi klærne maks levetid

Ofte er grunnen til at klærne blir slitte, og til og med hullete eller mister passformen, den dårlige behandlingen de gjennomgår i klesskapet.

Vil du gi klærne dine maks levetid, er det derfor viktig at de oppevares, brettes og henges korrekt. Dette vil også føre til et mer strukturert og en mer oversiktlig garderobe.

SYSTEM: Å plassere favorittplaggene fremst i hylla, og gjerne overdel og underdel side om side, gjør at påkledningsprosessen går raskere, samtidig som man roter mindre.
SYSTEM: Å plassere favorittplaggene fremst i hylla, og gjerne overdel og underdel side om side, gjør at påkledningsprosessen går raskere, samtidig som man roter mindre. Foto: FOTO: Tove Eggen.

- For å unngå unødig stryking, er det viktig å henge alle plagg som har godt av dette. Dette gjelder særlig dressjakker, bukser og skjorter. Har du plass, må du gjerne henge opp t-skjorter og gensere også for å unngå brettekanter. Husk derimot å ikke henge opp plagg som tykke strikkeplagg. Disse vil gjerne miste passformen dersom de henger, tipser Authen Moe.

Og var du klar over at kleshengertypen du velger, er avgjørende for plagget ditt?

- Både dressjakker og skjorter burde henges på tykke kleshengere da de tynne typene kan ødelegge passformen over skuldre, samtidig som plaggende blir hengende for tungt, råder Hilton og legger til:

- Bukser kan både brettes eller henges, men la buksene du bruker mest ligge eller henge først.

For å fullføre steg 3, gjør du følgende:

 • Ikke stapp klesskapet fullt - klærne trenger litt pusterom mellom hverandre.
 • Heng opp det som henges kan.
 • Bruk tykke kleshengere (men ikke heng opp tykke strikkegensere).
 • Plasser plagg som brettes etter hvor ofte de brukes - favorittene i front, så klart.

Et klesskap med plass til å henge opp klærne i, er altså viktigere enn mange gutter tror - så krev den plassen du fortjener!

Men så er det jo ikke sånn at alle har plass til å kun henge opp klærne sine, spesielt ikke gensere, og da kommer Hilton med et supert triks for en strøken garderobe.

- Finn et hardt magasin, og legg det på baksiden av genseren slik at du har bladet helt opp ved halsen. Derfra bretter du begge armene mot midten av bladet. Da vil du få rette kanter. Dra så bladet ut nedenfra og brett opp nederste delen av genseren. Så enkelt har du en genser som ligger brettet som en fin, firkantet pakke.

Steg 4: Påfyll av nye klær

Gratulerer - garderoben din er både ryddig og oversiktlig. Det kan likevel hende at du mangler noen essensielle plagg for å virkelig gjøre påkledningsprosessen til en drøm - og unngå at klesskapet blir rotete igjen fordi du leter etter plagg som ikke eksisterer.

- Sko er dyrt, men samtidig en svært nødvendig del av antrekket, og ikke minst; ganske greit å ha på seg! Jeg opplever at det å ha minimum tre til fem par sko i ulike stiler, er en god investering. For det første slites ikke disse skoene ut like fort. For det andre gir det variasjon, tipser Skoug.

Dette er Helle også enig i:

- Norske menn pleier ikke investere i gode skinnsko. I England derimot har de en kultur for dette, og enten man møter en megler eller punker, består veldig ofte fotplagget av evig kvalitet. Ta vare på kvalitetssko, og man kan ha disse livet ut. Sko kan heve ethvert antrekk. Og ødelegge det helt. Det er veldig avgjørende for totalen, sier Helle.

UNNGÅ DISSE: De tynne kleshengerne gjør ingen nytte for klærne dine. De ødelegger passformen, klærne sklir alltid av, og til slutt er de så bøyde at de må kastes uansett . Gå heller for brede hengere med glatt treverk.
UNNGÅ DISSE: De tynne kleshengerne gjør ingen nytte for klærne dine. De ødelegger passformen, klærne sklir alltid av, og til slutt er de så bøyde at de må kastes uansett . Gå heller for brede hengere med glatt treverk. Foto: FOTO: Tove Eggen.

For å fullføre steg 4, gjør du følgende:

 • Lag en sjekkliste over hva du faktisk mangler og trenger til jobbantrekk, festantrekk og casual-antrekk før du går på shopping.
 • Ikke impuls-shopp,
 • Kommer du hjem med enda en hvit t-skjorte, burde en gammel variant flytte ut av skapet.
 • Invester i ting som kan holde i mange år som sko, belte, slips og dresser.
 • Før du kjøper et helt nytt plagg, se for deg hva du har hjemme som kan passe til nettopp dette plagget.

Og er det noe menn både har alt for mye av OG mangler samtidig (fordi de er gamle og utslitte) så er det undertøy - ja, vi snakker sokker og boksershortser her.

- Mangelvare er ofte ordentlig undertøy av god kvalitet. Undertøy er en bruksvare som vaskes ofte og blir slitt, og derfor burde byttes ut jevnlig. Slitt undertøy og sokker med dårlig passform bør kastes og erstattes med noe som ser bra ut, sitter ordentlig og er komfortabelt å gå med, sier Authen Moe.

Steg 5: Man må ikke være trendy

Nå er det aller meste på plass. Men; hva gjør du den dagen nye, skumle og rare trender plutselig inntar landet, og dama maser om at du skal se ut som en eller annen svensk dude i et motemagasin?

- Mange av de kortvarige trendene kan kjøpes billig hos high-street-merkene, dersom man ønsker å teste disse ut, uten å bruke altfor mye penger. Er man ikke komfortabel, så skinner dette lett gjennom og trenden var ikke for deg. Generelt har jeg har størst tro på å alltid følge sin egen stil, sier Skoug.

Helle er også enig i at personlig stil og kvalitet trumfer trender.

- Trender kan være bra fordi det utfordrer det etablerte og bidrar til å øke kunnskapen om nye felt. Likevel er det gjerne mye viktigere å kultivere sin egen stil basert på gode snitt og kvalitetsplagg som varer. Har du det, kan man sjelden trå feil, uansett hva trendbildet sier. Har plaggene i tillegg fleksible detaljer, kan utseendet tilpasses anledningen og det er alltid et pluss.

For å fullføre steg 5, gjør du følgende:

 • Finn ut av hvilke klær du virkelig liker og føler deg vel i.
 • Våg å prøve ut rimelige versjoner av nye trender som ser spennende ut.
 • Invester i de plaggene som du bruker aller mest.
 • Tenk over hva klærne dine avslører om deg som person.
 • Ikke vær redd for å pynte deg på en helt vanlig onsdag.

I tillegg er det greit å holde et halvt øye åpent for å sjekke om alt matcher.

HVER SJETTE MÅNED: Ekspertene råder deg til å rydde i klesskapet ditt hver sjette måned.
HVER SJETTE MÅNED: Ekspertene råder deg til å rydde i klesskapet ditt hver sjette måned. Foto: FOTO: Tove Eggen

- At slips og slipsknute matcher skjortekragen er essensielt - dersom man bruker slips. Det har mye å si for helhetsinntrykket, og er like relevant enten man heter Jens Stoltenberg eller Pete Doherty. Hvis du er i tvil, dropp alltid slipset, forteller Helle.

Og for å gjøre jobben enda enklere for dere som ikke føler et behov om å eksperimentere så alt for mye med trender og farger, har Lund ett siste godt tips:

- Unngå å ha for mange ulike farger og mønster i garderoben din. Hold deg til farger som matcher hverandre, som sort, grått, blått - så har du i hvert fall én ting mindre å tenke på før du skal ut!

Les også:

Jeansguide til gutta

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Har du sett verdens raskeste slipsknute?

KLASSIKERE: Det er visse plagg som enhver mann kan og burde ha, uansett klesstil og jobb. Blå skjorte, mørkegrå eller sort dress, halvlang frakk og skinnjakke er blant disse plaggene.
KLASSIKERE: Det er visse plagg som enhver mann kan og burde ha, uansett klesstil og jobb. Blå skjorte, mørkegrå eller sort dress, halvlang frakk og skinnjakke er blant disse plaggene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning