Klestips

Slik kler du deg høyere

Triksene som gjør at du ser høyere ut, og aldri trenger å styre unna en trend igjen!

HVEM GJØR DET RIKTIG?: Paret til venstre på bildet utnytter triks som gjør at man virker hakket høyere, mens paret til høyre gjør det motsatte.
HVEM GJØR DET RIKTIG?: Paret til venstre på bildet utnytter triks som gjør at man virker hakket høyere, mens paret til høyre gjør det motsatte. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Som en kvinnelig stylist på 1.85, hører jeg det nesten daglig: «Kan jeg ikke få litt av høyden din?» eller «Jeg er for kort til å kle meg sånn».

Også mange gutter lurer på hvilke klær de burde styre unna for å ikke se lavere ut.

Mitt beste og viktigste tips er uten tvil å la høyde være høyde, og føle seg komfortabel med den en er. Selvtillit er alltid det beste klestilbehøret.

Det spiller ingen rolle om klær gjør at man ser lavere eller høyere ut, hvis man virkelig digger antrekket!

Når det er sagt, så er det mange som ønsker å se høyere ut og som sender inn spørsmål om hvordan man kan bruke klær for å oppnå akkurat dette. Dette er heldigvis en så enkel sak at det skal vi så klart gi noen svar på!

Så her kommer 10 enkle og anvendelige tips til hvordan både jenter og gutter kan kle seg høyere:

1. Kle deg monokromt

Den enkleste måten å virke hakket høyere, uten å måtte punge ut for helt nye klær, er å velge overdel og underdel i samme tone.

Altså kan man for eksempel bruke en sort bukse med en sort genser, eller et lilla skjørt med en lilla bluse.

Når fargene går i ett, vil også blikket til den som ser på deg følge hele formen - som da skaper en illusjon av lengde. Altså virker man høyere.

Hvis man i tillegg har samme farge på sko, er illusjonen komplett. Og det er lov å bruke forskjellige toner, men i samme farge. Som en mørkere oransje sammen med en lysere oransje.

2. Bruk lange accessoirer

Igjen; for å skape en illusjon av høyde, prøver vi å skape lange linjer. Accessories som er tynne og lange, vil gjøre nettopp dette.

Lave gutter kan derfor med hell bytte ut et bredt slips med et tynt et, som uansett er veldig trendriktig akkurat nå.

Og jenter må gjerne bruke hengende og smale øredobber, samt lange, tynne halskjeder.

Stramme armbånd som sitter akkurat på håndleddet vil i motsetning bryte opp kroppslinjene, og får en til å virke litt kortere igjen. Så bruk heller en løsere variant som henger litt over hånden, eller fester seg lenger opp på armen.

3. Bruk bootcut jeans

Dette trikset er viden kjent - spesielt blant jenter, men har ikke helt fått den anerkjennelsen den fortjener.

I teorien skal en bootcut jeans, altså bukser som er strammere over lårene og løsere fra knærne eller leggene og ned, gi bena en illusjon av at buksene fortsetter forbi skoene - og dermed forlenge.

Problemet er ofte at jeans som er altfor brede fra leggene og ned, kan bryte opp benet for mye og gjøre at vi ser kortere ut.

Den perfekte jeansformen, både for lave jenter og gutter, er derfor den klassiske 505-jeansen fra Levis, som har akkurat passe volum ved skoene.

Sørg for at buksen ikke er for lang, slik at den legger seg i folder, men heller ikke for kort slik at man ser en glippe mellom ankelbenet og buksa.

4. Gå for v-hals

PERFEKT JEANS: Den klassiske jeans-formen 505 fra Levis gir bena litt ekstra lengde.
PERFEKT JEANS: Den klassiske jeans-formen 505 fra Levis gir bena litt ekstra lengde. Foto: FOTO: produsenten

Silhuetten, altså formene som klær skaper generelt, er med på å forme hvordan kroppen fremstår.

Runde og boksete former, vil skape en illusjon av en rundere og boksete form. Lange linjer vil på sin side virke nettopp det: lange.

Så ved å bytte ut gensere, T-skjorter og bluser som har en rund hals, med en v-hals istedenfor, oppnår du mye. Overdel, brystkasse og nakke virker lengre, og du virker høyere.

5. Velg riktig sko

At sko med hæler kan gi deg høyde, er jo en logisk sak. Men ikke alle sko vil gjøre like mye for å både øke faktisk lengde, samt illusjonen av det.

Jenter burde gå for nude eller lyse hæler, eller sko som matcher fargen du har på bena. Være seg sort bukse eller strømper, eller en bar hud under et kort skjørt.

Sko som øker fokuset på anklene, som stroppesandaler eller ankelboots, kan gjøre at ben ser korte ut så hold ankelområdet åpent så mye som mulig.

Boots for menn, kan absolutt gi fysisk høyde. Men hvis de styles ved å være halvveis åpne, og med buksa nedi kan man fort virke stutt - uansett hvor høy man måtte være.

Bruk derfor sko i samme tone som buksene, og snør relativt stramt igjen. Da kan buksa være enten nedi, eller utenpå skoene som både vil skape en illusjon av lengre ben og faktisk gi økt høyde fra de tykke hælene.

6. Hold deg til lette materialer

Selv om trendbildet kanskje byr på chunky strikkeplagg, oversized kåper og voluminøse pilotjakker, gjør ikke akkurat disse plaggene at du ser høyere ut.

HVORDAN BRUKE BOOTS: Bildet til venstre er stylet med en stram boots i lik farge som buksa, og gir dermed litt ekstra lengde. Bildet til høyret har derimot forskjellige fargetoner på boots og bukse, noe som gjør at bena virker kortere.
HVORDAN BRUKE BOOTS: Bildet til venstre er stylet med en stram boots i lik farge som buksa, og gir dermed litt ekstra lengde. Bildet til høyret har derimot forskjellige fargetoner på boots og bukse, noe som gjør at bena virker kortere. Foto: FOTO: Thinkstock

Det betyr ikke at du ikke skal få lov til å være med på de nye trendene, men tenk litt strategisk når du shopper.

Bestem deg for hvilken look og trend du digger, og se etter plagg som lages på lettere og tynnere materialer. Og går du for en oversized kåpe, burde den kunne snøres inn, eller ha sømmer som går langs kroppsformen.

Høsten 2014 og vinteren 2015 byr heldigvis på en massiv strikketrend som også bruker finstrikket materiale, samt gensere med vertikale linjer - som passer perfekt for å øke høyden.

7. Skulderputer er lov

Akkurat som at hæler byr på fysisk høyde under bena, kan riktig bruk av skulderputer gjøre det samme.

Nei da, vi mener ikke at du skal sy inn faktiske skulderputer i alle overdeler. Gå heller for jakker som allerede har de i seg.

Trender som spesielt benytter seg av brede skuldre finner vi både i den sporty-looken og business-trenden, som er massive akkurat nå.

Baseball-, biker- og pilotjakker vil alle gi litt ekstra bredde til skuldre, men pass på at størrelsen ikke blir for stor.

Blazere kommer med mange forskjellige former på skulderputene, men hold deg til de som gir ekstra volum oppover og ikke bare utover. Og igjen er passformen alfa omega for at illusjonen skal fungere.

8. Utnytt magen bedre

Selv om det er vanskelig for oss stylister å forstå hvorfor man ønsker å gå med buksene langt under rumpa, er én ting sikker: Bena blir halvparten så lange av det!

Man forflytter jo faktisk bare området hvor hoftene skal starte, nedover.

MATCHER: Ved å bruke samme farge på sko og kjole, gir man bena en rask forlengelse.
MATCHER: Ved å bruke samme farge på sko og kjole, gir man bena en rask forlengelse. Foto: FOTO: Thinkstock

Derfor vil en bukse med vanlig, eller noe høyere liv, gi inntrykk av at bena er lengre. Denne looken passer spesielt godt på jenter, som kan kaste seg inn i high-waist trenden.

Bukser med høyt liv er ikke like vanlige for gutter, forståelig nok, men litt stramme sorte jeans som går halvveis til navlen og ned i sorte boots, passer perfekt til en litt rocka stil.

For begge kjønn gjør dette trikset at man kan bruke skinny-jeans, hvis ønskelig, uten at bena ser kortere ut for det.

9. Unngå 3/4 plagg

De fleste trender og plagg kan styles på ulike måter for at de skal fungere på alle, men 3/4 plagg er spesielt tricky hvis man ønsker å virke høyere.

3/4 plagg har nemlig en lei tendens til å, visuelt sett, kutte av ben eller armer på steder som bryter opp kroppsdelen på helt feil sted.

Hold deg derfor heller til plagg som enten dekker hele kroppsdelen, som en langermet genser, eller viser hele, som en singlet.

T-skjorter og shorts er selvfølgelig lov, men pass på at lengden ikke stopper på feil sted.

10. Langt hår gir ikke økt lengde

Til slutt et lite tips som mange misforstår: Hvis du febrilsk prøver å gro ut håret langt for å virke høyere, vil dette ha motsatt effekt.

Det lange håret tynger deg visuelt sett ned, og forsterker at kroppen ikke er så lang.

Kortere frisyrer som får frem spesielt brystkasse, hals og kjeve vil derimot skape en illusjon av lengde. Og helt korte frisyrer gjør slik at fokuser går oppover.

Les også:

Slik kler du deg slankere

Lær å kle deg etter din kroppsfasong

Stylistene forteller deg hvordan du styler det perfekte antrekket

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning