Slik fjerner du flekkene
Disse tipsene fjerner enkelt flekker fra klærne.

På festdager hvor man koser seg med is, god mat og drikke, er det fort gjort å få flekker på finstasen.
Men fortvil ikke, det meste lar seg enkelt fjerne om man bare bruker riktig metode.
En vanlig feil er å gni for hardt på flekken slik at stoffet blir tovet eller misfarget.
Mange bruker samme metode på alle flekker, og gnir så knoklene blir hvite. Dette er ikke riktig måte å gjøre det på.
Få de beste flekkfjerningstipsene i saken under!
Les også: Slik fjerner du svetteflekkene
Vask av bunadsskjorte
17. mai er dagen hvor man endelig kan ta frem bunaden igjen, og det er ikke mye som skal til før man får flekker på bunadsskjorten.
Men skjorten må vaskes rett etter bruk, og helst innen 24 timer for at ikke flekkene skal feste seg. Det gjelder særlig kaffeflekker, bærflekker og flekker fra vin for eksempel.
Om du har fått flekker på skjorten, kan du legge den i kaldt vann i én til to dager for å løse opp flekken, anbefaler Norskebunader.no. Linskjorter bør ikke klores, det sliter på stoffet.
Oppvaskmidler (for eksempel Zalo) kan brukes på fettflekker. Det har også rykte på seg for å være effektivt mot det gule skjæret slike skjorter kan få i nakken. La virke i maks fem minutter, før du skyller godt.
Norskebunader.no anbefaler å vaske linskjorter for hånd med et nøytralt vaskemiddel som Milo eller Bio-tex. Det er veldig viktig å skylle godt ved håndvask, hvis ikke kan du risikere at skjorta gulner.
Har du en vaskemaskin av nyere dato derimot, vil de fleste skjorter vanligvis tåle finvaskprogram på 30-40 grader råder Den norske husfliden. Har du en bunadsskjorte i lin med broderi anbefales det derimot å vaske den for hånd.
Rødvinsflekker
Er flekken ny bør du spyle den med kokende vann hvis plagget tåler det, og deretter vaske det på så høy temperatur som mulig.
Føl alltid vaskeanvisningen på plagget for å unngå at du ødelegger det.
Er flekken gammel kan plagget fuktes med oppvaskmiddel og ligge i noen timer. Deretter vaskes på vanlig måte.
Hvis det da er igjen fargerester, kan det blekes med hydrogenperoksidløsning.
Mange tyr til kjerringråd som for eksempel salt eller hvitvin på rødvinsflekker. Dette er litt uheldig siden hvitvin og salt kun trekker fargestoffene ut av vinen, og flekken som da sitter igjen kan være gråaktig og veldig vanskelig å fjerne.
Kosmetikk og parfyme
Ha oppvaskmiddel på flekken og vent noen timer. Deretter bør plagget vaskes ved så høy temperatur som stoffet tillater. Sjekk vaskeanvisningen.
Er det fortsatt fargeflekk, ta på hydrogenperoksid og vask etterpå.
Parfymeflekker kan du fjerne ved å gni forsiktig på flekken med sprit.
Har du fått leppestift, foundation eller øyensminke på klærne, kan dette fjernes ved å bruke oljefri sminkefjerner på en bomullspad og gni forsiktig på flekken, ifølge iVillage.
Olje og fett
Fettflekker er vanskelig å få vekk. Du kan forsøke å fukte med flytende oppvaskmiddel, og la det ligge i noen timer og deretter vaske på høyeste varme som plagget tåler.
Det kan også benyttes white-spirit som løser fett. Fukt flekken og sug opp løsningsmiddelet med en klut. Det er mulig prosedyren må gjentas.
Du kan også prøve å bruke Zalo. Hell Zalo på flekken, og la det virke i tjue minutter. Vask deretter plagget på så høy temperatur som mulig.
Husk å skylle ut Zaloen før du vasker plagget, hvis ikke skummer det over i maskinen.
Frukt, bær og grønnsaker
De fleste frukt- og saftflekker blir borte ved kokevask hvis du bruker et vaskemiddel som også bleker. Husk å sjekke om plagget tåler kokvask.
Er flekken ny bør du få spylt plagget med kokende vann så fort som mulig, og deretter vaske det.
Er flekken gammel og tørket inn, fukter du stoffet med oppvaskmiddel og lar det ligge noen timer. Vask plagget etterpå.
Les også:
Slik fjerner du svetteflekkene
Slik fjerne du flekker fra teppene