DIY: Triksene som gjør klesskapet større

Slik får du ekstra skapplass på sekunder

For mye klær, altfor lite skapplass - høres det kjent ut? Vi har testet de rareste triksene for en større garderobe. Som er helt geniale!

BOKSERINGER: Tenk at noe så enkelt som bokseringer fra brusbokser  kan gi deg masse ekstra plass i garderoben din!
BOKSERINGER: Tenk at noe så enkelt som bokseringer fra brusbokser kan gi deg masse ekstra plass i garderoben din! Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Okay, så tar vi gjerne vare på altfor mye klær. Men noen ganger er det vanskelig å kvitte seg med sentimentale plagg, enten man faktisk bruker nettopp det plagget eller ei.

Så selv om en skikkelig utrydning av klesskapet egentlig er det beste tipset for å øke skapplassen, har vi testet noen finurlige triks som både gjør skapet mer oversiktlig - og finner mer plass der man trodde det var fullt.

I tillegg har vi tatt en prat med norske stylister for å høre deres beste garderobetips, og hvordan deres drømmegarderobe ser ut.

Få skoene opp fra gulvet

La oss begynne nederst i garderoben, med penskoene som ligger slengt hulter til bulter under klærne på hengere - ja, de du nesten ikke ser en gang.

Har man et gedigent klesskap, eller walk in closet, er det selvfølgelig lekkert med individuelle esker til hvert skopar med et polaroidbilde av hver sko utenpå skoesken. Men så er de færreste av oss Carrie Bradshaw.

Hvis du har en liten del av en vegg til overs på soverommet eller gangen, kan du smekke opp et par tynne lister, og enkelt henge skoene etter hælene på rekke og rad.

De fineste skoene du bruker ekstra sjeldent, kan jo til og med nesten brukes til en fancy utstilling i trappen eller i stua.

Bare pass på at listene, som kan være enkle eller med utsmykninger - og så klart malt i den fargen du ønsker, stikker greit ut fra veggen slik at skohælen fester seg godt.

PYNT MED SKOENE: Mange velger å henge skoene opp på veggen ved å bruke fine og tynne lister som stikker godt ut fra veggen. Skoene blir både lettere å finne - og fine som interiørdekorasjon.
PYNT MED SKOENE: Mange velger å henge skoene opp på veggen ved å bruke fine og tynne lister som stikker godt ut fra veggen. Skoene blir både lettere å finne - og fine som interiørdekorasjon. Foto: FOTO: Lowes

DIY-dobbelthenger

Neste gang du skal pante en brusboks eller en ølboks, sørg for at du river av bokseringen først. Disse er nemlig supre å bruke i garderoben for å både spare plass, og for å få inn flere klær.

Trikset er sålig enkelt, og trenger ingen form for manipulering - ikke superlim engang!

Tre korken over en kleshenger, først gjennom det minste hullet på metallkorken, og la den henge ned slik at det andre hullet kommer frem. Ta så en kleshenger til, og fest denne på det nederste hullet.

Da får du enkelt og greit en dobbelthenger med plass til klær på begge sider - som da henger nærme hverandre og sparer plass i skapet.

I tillegg er det en fin måte å ferdigstyle for eksempel en jakke og en bluse, så antrekkene henger klare sammen.

Superwoman

DOBBELHENGER: En liten boksering fra en brusboks forvandler raskt en enkel henger til en dobbel. Både for å spare skapplass, men også slik at for eksempel bluser og jakker kan henge ferdigstylet sammen.
DOBBELHENGER: En liten boksering fra en brusboks forvandler raskt en enkel henger til en dobbel. Både for å spare skapplass, men også slik at for eksempel bluser og jakker kan henge ferdigstylet sammen. Foto: FOTO: Tove Eggen

Hvis du ikke har plass eller mulighet til å henge lister på veggen for å henge opp skoene, så har jeg et annet triks på lur.

Og det beste med dette trikset er at man føler seg litt som verdens sterkeste mens man forbereder det. Ta en vanlig stålhenger - denne skal vi bøye og forme til å holde sko høyt og oversiktlig - som man ofte ser i butikken.

Bøy først begge sider rett ned (det er nå man begynner å føle seg supersterk), brett så halvparten av hver side opp igjen, og dytt inn mot midten.

Disse stålvingene vi nå sitter igjen med, passer perfekt inn i alt fra ballerinasko, flip flops, sandaler, lette pensko og joggesko.

Kan henges på selve klesstativet, eller aller helst på knagger eller skruer på veggen på innsiden av skapet. Da får man utnytter maksimalt av skapplassen også.

Disse skohengerne er også fine å pynte til med gavepapir eller en form for tekstil for å gi garderoben et innslag av farge.

Klesklypa

De fleste har diverse klesklyper liggende på de rareste steder, overalt i huset, og man ergrer seg ofte over dem.

BUTIKKSKO: I butikker finner man ofte sko på hengere for å lettere både se produktet, og spare plass. Dt er klart vi kan gjøre dette selv! Sett i gang og bøy en stålhenger. Lekende lett er det!
BUTIKKSKO: I butikker finner man ofte sko på hengere for å lettere både se produktet, og spare plass. Dt er klart vi kan gjøre dette selv! Sett i gang og bøy en stålhenger. Lekende lett er det! Foto: FOTO: Tove Eggen

Så sett de til bedre bruk ved å lime klypene opp på innsiden av garderobeskapet, eller på veggen av siden av, for å henge opp alt fra belter, skjerf, vesker, smykker og hatter.

KLYPA: Å henge alt fra belter til vesker, skjerf, smykker og hatter med pålimte klesklyper på innsiden av garderobeskapet sparer masse plass, i tillegg til å skape en skikkelig oversikt.
KLYPA: Å henge alt fra belter til vesker, skjerf, smykker og hatter med pålimte klesklyper på innsiden av garderobeskapet sparer masse plass, i tillegg til å skape en skikkelig oversikt. Foto: FOTO: Tove Eggen

Klesklypene er overraskende sterke, og så klart veldig enkle å bruke da det bare er å dytte på toppen for å frigjøre beltet - akkurat som ved vanlig klesvask. Heng de på rekke, og gjerne flere rader med cirka ti cm mellomrom.

Ikke bare får du frem beltene som alltid ligger henslengt, og til og med veskene du ofte glemmer at du har, men du frigjør også masse plass fra bakerst eller øverst i klesskapet - hvor disse artiklene så altfor ofte oppholder seg.

Hold på plaggene

Det er alltid noen lette og glatte bluser, kjoler og jakker som aldri vil holde seg på kleshengeren. Samme hvordan man justerer på disse plaggene, så faller de ned til slutt, blir krøllete og skapet ser rotete ut.

Ofte ender man opp med å henge plagget opp etter merkelappen, som igjen bidrar til at blusen lett mister passformen sin.

For å raskt fikse dette problemet, finner du bare frem til de utallige gummistrikkene som ligger i skuffer og boller, du vet - de du aldri bruker.

Fest en eller flere på hver side av kleshengeren, cirka fem cm fra enden, og vips så holder klærne seg på plass!

Stylistenes beste tips

Vi tok en prat med klesekspertene for å høre hvilke supre tips de har for å sørge for et oversiktlig, ryddig og velbenyttet klesskap.

- Mitt beste tips for bedre plass i garderoben er rett og slett litt hyppige detoxing av klærne dine. Har du ikke brukt et plagg på ett år, så selg det eller gi det bort til for eksempel Fretex eller Fattighuset, råder stylist og butikkeier Marthe Kveli Valeberg fra MagMaLou.

PÅ PLASS: Alle har bluser og gensere som alltid sklir av hengeren. Dette kan lett fikses med noe så enkelt som en gummistrikk.
PÅ PLASS: Alle har bluser og gensere som alltid sklir av hengeren. Dette kan lett fikses med noe så enkelt som en gummistrikk. Foto: FOTO: Tove Eggen

Stylist, makeupartist og designer bak duoen slow fashion smykke- og klesmerket A/Bareness, Karoline Hestnes, råder til rydding ved de forskjellige årstidene.

- Pakk vekk sommerklær om vinteren og motsatt. Ta i samme slengen en rask sortering av hva du kan donere bort, hva som kan repareres, hva du av ulike årsaker ikke bruker, og hva som er skadet eller ødelagt i form av flekker, hull og annen slitasje, sier Hestnes og legger til:

- Hvis du har undertøy, nylonstrømpebukser, sokker og belter slengt i et sammensurium i en skuff, så kan du få kjøpt rimelige og praktiske små stoffbokser som du kan benytte til å dele inn skuffene i seksjoner.

- Tenk strategisk

For å utnytte skapplassen maks, stiller lærer ved Art Complexion Makeupskole, Trude Mokkelbost, med mange gode råd.

- Det beste trikset som holder garderoben din oversiktlig er å organisere samme type plagg på egne steder. Bluser, skjorter og kjoler trenger alle sine faste plasser, og da vil du alltid vite hvor det du leter etter er. Gummistrikk på endene av kleshengeren til glatte plagg er lurt, og en liten kommode inne i skapet, hvor skjorter og bluser henger høyt, er utrolig praktisk.

Veronica Lauritsen, stylisten og bloggeren bak verozitas.femelle.no, mener man burde tenke strategisk når man planlegger garderobeskapet.

SMYKKESKAP: På Ebay kan man finne disse skapene, som i tillegg til å fungere som et speil, kan oppbevare alle smykkene du eier og har - på det mest perfekte stedet, nemlig inne i speilet.
SMYKKESKAP: På Ebay kan man finne disse skapene, som i tillegg til å fungere som et speil, kan oppbevare alle smykkene du eier og har - på det mest perfekte stedet, nemlig inne i speilet. Foto: FOTO: Ebay.com

- Å dele opp garderoben gir ofte mer plass og bedre oversikt. Selv har jeg delt min i to, med basisplagg på den ene siden, selskapsklær på den andre, og jakker og kåper for seg, sier Lauritsen og fortsetter:

- Skoene jeg ikke bruker har jeg pakket i esker, og ofte legger jeg bort en del av plagg fra sesongen som er lengst unna, for så å ha mer plass til nåværende sesong. I tillegg henger jeg belter på knagger eller kleshengere.

Les også:

Slik så Guro ut etterpå

Unngå oransje ben med disse tipsene

Tenker du på dette når du farger håret?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen