Saueskinnssko

Skoene dine kan huse tusenvis av bakterier

- Uggsene er en bakteriebombe, sier anerkjent amerikansk fotpleiespesialist.

PERFEKTE FORHOLD: Bakterier elsker Uggsene dine, mener eksperten.
PERFEKTE FORHOLD: Bakterier elsker Uggsene dine, mener eksperten. Foto: FOTO: Stella
Publisert Oppdatert

De er varme og myke. Hatet av motebransjen. Elsket av kjendisene.

Skoene har også blitt brukt av de fleste og til det meste - enten det er på fjellet, til jeans, kombinert med en sliten joggebukse eller bare legger og bikini.

Nå advares du imidlertid mot hyppig bruk av det komfortable skotøyet.

Uggsene dine kan nemlig være det perfekte oppholdsstedet for bakterier - ja, rett og slett en skikkelig bakteriebombe, hevder spesialist i fotpleie Dr.Oliver Zong til det amerikanske nettstedet SheKnows.

Øker risikoen for soppinfeksjon

Ifølge Zong vokser og formerer sopp og andre bakterier seg raskt i områder som er mørke og fuktige - forhold han mener er svært typiske i de deilige saueskinnsskoene.

- Ved bruk av denne typen fottøy, øker risikoen for soppinfeksjoner nettopp fordi skoene er så varme og klamme, opplyser Zong.

- Fotsopp fører til tørr og kløende hud, og gjør tåneglene dine både tykke og gule. Det er vanskelig å bli kvitt en fotsoppinfeksjon når den først har spredt seg til neglene, legger Zong til.

Velg riktige sokker

Bad føttene i te:

For å forhindre vond lukt i skoene, råder Dr.Zong deg til å bade føttene dine i te.

- Putt føttene i et fotbad med tre til fem poser med favoritteen i, sier Zong.

- Tannin, en aktiv ingrediens i te, gjør underverker for tørr hud og lindrer lukt. Te inneholder også antioksidanter som gir liv til føttene dine, i tillegg til at du får en frisk følelse og lukter godt.

Zong forteller at saueskinnsskoene også kan resultere i at føttene dine blir svette og begynner å lukte.

- Pass på at du holder bena dine tørre. Dette er spesielt vanskelig på vinteren når de aller fleste kler seg i tykke sokker, strømpebukser og boots for å holde varmen, noe som gjør at du svetter mer. Også det kan forårsake fotsopp, sier Zong.

Han tipser om hyppig skift av sokker som en måte å forebygge bakterievekst i skoene.

- Hold deg unna sokker som inneholder nylon og polyester. Disse materialene tillater ikke føttene dine å puste skikkelig, og er derfor med på å fremme både svette og lukt, sier Zong.

Lett å flytte inn i

Fotterapeut Anne Grethe Hauge ved Lavendelklinikken i Oslo er ikke enig i at du har større sjanse for å få fotsopp i et par Uggs enn i andre sko.

Lukt, bakterier, sopp og svette kommer som en følge av at skoene din er for tette.

- Uggs blir nok trukket frem som et eksempel fordi de er så myke og behagelige, nesten som tøfler, og mange flytter rett og slett inn i dem, sier Hauge.

Hun mener likevel det er et par forhåndsregler du skal ta dersom du bruker Uggs - og alle andre typer sko.

- Lukt, bakterier, sopp og svette kommer som en følge av at skoene din er for tette, sier Hauge.

Fotterapeuten anbefaler deg derfor å skifte sko daglig.

- Vær nøye med å sette fottøyet ditt til lufting. Husk at skoene dine trenger omtrent 24 timer til å tørke fullstendig etter bruk. Noen hevder de bør stå ubrukt i så lenge som 48 timer.

Invester i et ekstra par

Som Zong, anbefaler Hauge deg i å holde deg unna nylon i sokkene.

- Bruk av nylonstrømper i tette sko kan resultere i at lukten trenger inn i neglene. Dersom du aldri bytter fottøy, kan det føre til bakterievekst, og i verste fall fotsopp fordi du blir klam mellom tærne.

Hauge mener at dersom du er glad i å gå i Uggs, bør du heller investere i et ekstra par.

- Bytt regelmessig mellom de to parene. Jeg synes også at alle bør ha et par innesko på jobb, og et par de går frem og tilbake i slik at de har noen skobytter i løpet av dagen.

La skoene hvile

Robert Axelsson, markejdssjef for Selected Brands som er nordisk distributer for Ugg Australia, avviser kritikken fra den amerikanske fotspesialisten.

SOMMER SOM VINTER: De aller fleste eier eller har eid et par Uggs. Skoene brukes like ofte til bare legger som til jeans verden rundt.
SOMMER SOM VINTER: De aller fleste eier eller har eid et par Uggs. Skoene brukes like ofte til bare legger som til jeans verden rundt. Foto: FOTO: Stella

- Selvfølgelig kan alle sko bli en bakteriebombe om de brukes døgnet rundt, men Ugg er et produkt i saueskinn og ull, noe som betyr at skoen faktisk puster, sier Axelsson.

Han forteller at en sko blir en bakteriebombe dersom de aldri får hvile.

- Risikoen for at dette skjer er mye større i andre sko, og spesielt med syntetiske støvler som ikke puster i det hele tatt.

Les også:

Slik vasker du undertøyet ditt

Følg Klikk Mote på Facebook

Blyantskjørtet er formenes beste venn

Plagget flest kvinner bruker feil

Slik vasker du Converse-sko

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning