Reiseguide:

Shopping i London

Hvis du ikke finner gaver og julestemning her, finner du det ingen steder!

Unn deg en herlig tur til London, med ingredienser som shopping og afternoon tea.
Unn deg en herlig tur til London, med ingredienser som shopping og afternoon tea. Foto: FOTO: Bård Jørgensen
Publisert Oppdatert

Unn deg en deilig helg i London - det perfekte stedet å gjøre unna juleshoppingen.

Storby

Hvis du ikke er så kjent i London, er det lurt å planlegge litt på forhånd.

Skal du på shopping, kan du legge opp din egen lysløype. Har du noen butikkfavoritter du bare MÅ innom, finn ut hvor de ligger i forhold til hverandre, slik at du legger opp ei fornuftig løype. Med innlagte mat- og kaffepauser, selvsagt.

Og for all del: Ta med behagelige sko! Her blir det trasking. Ellers er det lurt å pakke så lite som mulig. For du kommer til å fylle opp kofferten hjem. Garantert!

Shopping

Dette overdådige varehuset Harrods i Knightsbridge i London, startet som en liten kolonialforretning i 1835. I dag er det Londons, og trolig Europas, største varehus med et salgsareal på vanvittige 80 000 kvadratmeter. Her kan du shoppe luksusvarer som sko fra YSL, vesker fra Louis Vuitton og kjoler fra Cavalli.

I annen etasje ønsker Harrods egen julebamse Eddie deg velkommen til Christmas World - hele 8000 (!) kvadratmeter med alt fra juletrepynt til en 20-kroning til gedigne jule­nisser til over 30 000 kroner. Og alt midt i mellom, selvfølgelig. Julepynten er sortert etter farger og tema, og betjeningen er selvsagt pyntet til jul. Finner du ikke gaver, eller julestemning, her, så finner du det ingen steder!

Julegatene i London skrur vanligvis på lysene i slutten av november. Over travle Oxford Street henger digre stjerner, og fasadene er dekket av svære juletrær, julekuler, glitter og stas.

På fortauet står et nisseorkester og spiller jazza julesanger, og overalt frister vindusdekorasjonene med jul. Det er null problem å bruke en hel dag i Oxford Street. Start gjerne turen ved Bond Street t-bane­stasjon for et kleskupp hos billigkjeden Primark. Deretter bør du titte innom varehusene Selfridges, Marks & Spencer og Debenhams.

Hvis du synes det blir for hektisk i Oxford Street, er kanskje Neal Street noe for deg. Den lille gatestubben er preget av småhus med fargerike fasader, og her finner du store kjedebutikker som Guess, Aldo, Office og Mango.

Shoppingen i London er fantastisk med sitt varierte og enorme vareutvalg.
Shoppingen i London er fantastisk med sitt varierte og enorme vareutvalg. Foto: Istock, Bård Jørgensen og Bulls.

Julemarkeder

LONDON

Flytid: Drøyt to timer.

Tidsforskjell: En time bak oss.

Sesong: Reis hele året. Litt surt om vinteren, men fantastisk å få med seg julestemninga!

Valuta: Britiske pund

Prisnivå: Litt billigere enn i Norge.

Ellers: Londons historie er ca. 2000 år gammel. Romerne grunnla en by her i år 43, og den fikk navnet Londinium (muligens av Lyn-dun - befestning ved sjøen). I dag har London over 8 millioner innbyggere.

Julemarkedene i London finnes det mange av. Du kan uten problemer gjøre unna hele juleshoppingen her.

Hyde Park Winter Wonderland er Londons største julemarked, og som navnet antyder er det et eventyrland for små og store. Her finner du pariserhjul, rutsjebaner, spøkelseshus, skøytebane, berg- og dalbane, sjørøverskute og flere titalls andre aktiviteter for hele familien. Bodene ligger tett inntil hverandre. Her kan du spise og drikke, leke og shoppe fra 10 til 22 hver dag fra slutten av november. I bodene finner du blant annet julepynt, håndlagde såper, design og håndverk.

Traditional Christmas Market er lokalisert på Southbank Centre og byr på gaver og julegodis.

Greenwich Market er det kunst, håndverk og antikviteter som gjelder.

Old Spitalfields Market er et av byens mest pulserende markeder med internasjonal mat og britisk design på menyen.

Portobello Market byr på matmarked, både nytt og vintage innen mote og mange spesielle gaver.

Gå innom Stables Market i Camden hvis du er ute etter ukonvensjonelle gaver innen goth, pønk og vintagesjangeren.

Salgsbodene i Brick Lane og på Spitalfield Market er en hit dersom du er ute etter klær, kunst og design. Er du mest opptatt av mat, bør du sjekke ut det fantastiske matmarkedet på Borough Market. Eller kanskje Cologne Christmas Market kunne friste? Eller Real Food Christmas Market? Eller Columbia Road Christmas Shopping Evenings? Eller St Katharine Docks Christmas Market?

Mulighetene er mange!

Uten mat og drikke duger shoppedamene ikke

Londons gater er nydelig julepyntet, her kommer du garantert i rett stemning.
Londons gater er nydelig julepyntet, her kommer du garantert i rett stemning. Foto: Bård Jørgensen og Istock.

Men hva er bedre enn shopping? Kake, så klart!

Maison Bertaux har Londons eldste kakeutsalg. De baker alle kakene våre i bakeriet i etasjen over, og har gjort det siden 1871. I vindusutstillingen fristes det med terter, scones og croissanter. I jula tilbyr de dessuten kaker med en juletvist. Hva med en snømann av marengs, for eksempel? Vi anbefaler deg å sette deg ned for en afternoon tea, et konsept som innebærer te, scones og andre herligheter.

HIX er restauranten og baren for it-folk som vil ha britisk gourmetmat med en tvist, og du finner den sentralt i bydelen SoHo. Ypperlig hvis du skal på show eller forestilling, før eller etter middagen.

Ingen engelsk shoppingtur er komplett uten en pause på en britisk, brun pub. Det er en på hvert gatehjørne, men Kamilles favoritt er gastropuben The Peasant.

Bo fint

The Portobello Hotel er et koselig gjemmested i London, perfekt for kjærestepar eller venninner. Hotellet ligger i en stille gate i Notting Hill.

Skal du legge litt penger i overnattingen, unne deg skikkelig luksus, er det ingenting som kan måle seg med The Ritz. Ta på deg finstasen, prøv den historiske afternoon tea-serveringen og sov som ei dronning på et av hotellets mange overdådige rom.

Det finnes også mange designhoteller i London, og Kamilles favoritt er Rough Luxe. Hotellet er halvveis røft og halvveis luksuriøst. Frokosten er topp, og gutta som driver stedet er veldige hyggelige!

God tur!

Les også:

Kamilles julekalender

Fine, behagelige klær

Kjendisenes hårtips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen