Herremote: Slik kler du deg på julebordet

Sånn vil jentene se deg på julebordet

Jentene gjør jobben enkel for dere gutta, og er tydelige i sin sak - det enkleste er ofte det beste.

KLASSISK: Det er ikke så mye som skal til før jentene blir fornøyde med dressen du velger til fest, og den klassiske looken med skjorte og slips er like populær i dag som for 50 år siden.
KLASSISK: Det er ikke så mye som skal til før jentene blir fornøyde med dressen du velger til fest, og den klassiske looken med skjorte og slips er like populær i dag som for 50 år siden. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Resultatet:

Slik ble de 532 stemmene fordelt:

1. Klassisk skjort og slips (39%)

2. Mr. dandy (26%)

3. Åpen krage (11%)

4. Humor (6%)

5. Lysegrå dress (6%)

6. Avslappet (5%)

7. Helsort (5%)

8. Rocka (3%)

9. Velur (1%)

Julebordsesongen er desidert den tiden da gutta virkelig kan slå til pynte seg flere helger på rad - helt frem til nyttårsaften, minst!

For noen dager siden spurte vi derfor våre kvinnelige lesere hvilket antrekk de aller helst vil se gutta i fremover. Nå har vi funnet frem til det endelige svaret - over 500 stemmer senere.

Og selv om det finnes et stort utvalg dresser om dagen, og damene fikk hele ni forskjellige stiler å velge mellom, var de nokså enige i hvilken look som er hottest på fest.

Klassiker på topp

Trendene for menn har eksplodert de siste årene, og for mange har det vært vanskelig å vite om man skal kaste seg på dem eller ei.

Det dukker opp stadig flere moteblogger, hvor kreative sjeler virkelig viser hvor gøy det kan være å hive seg på både humoristiske og elegante trender.

Men, let's face it - akkurat som vi damer ikke klarer å identifisere oss med alskens nye it-plagg, så er det ikke alle trender som funker for gutter flest.

Så da er det jo gode nyheter at for flertallet av damene, så trenger ikke dere gutter være så altfor vågale i klesveien for å få vår oppmerksomhet på fest.

Hele 39 prosent stemte nemlig for at det er den gode gamle klassikeren, dress med skjorte og slips, som funker best til julebord og nyttårsfest.

Og på en god andre plass, med 26 prosent av stemmene, kom mr. dandy-looken, som man kan påstå at er en oppdresset versjon av vinneren.

KLASSISK: Den klare favorittstilen blant jentene er den klassiske mørke dressen med en clean skjorte og slips. Dette antrekket går aldri av moten, og virker alltid som en sikker vinner blant menn. Looken oser en form for modenhet og trygghet i mannen, selv om det ikke er videre oppfinnsomt. Produkter: 1. Oslo Dress fra Ricco Vero (kr 4200), 2. Wool Stretch Navy Slim Blazer fra Dressmann (kr 1599), 3. Smokingblazer fra H&M (kr 1299), 4. Dresskjorte fra Selected Homme (kr 399,95), 5. Derbyskjorte fra Selected Homme (kr 399,95), 6. Dressbukse fra Selected Homme (kr 899,95), 7. Dressbukse fra H&M (kr 499), 8. Skjorteknapper og slipsklype fra Selected Homme (kr 249,95), 9. Belte fra Dressmann (kr 199), 10. Bredt belte fra Dressmann (kr 299), 11. Boots fra Selected Homme (kr 999,95), 12. Derbysko i skinn fra H&M (kr 599), 13. Smalt Slips fra H&M (kr 99), 14. F-Slips fra Selected Homme (kr 249,95), 15. Stripete Smalt Slips fra H&M (kr 99).
KLASSISK: Den klare favorittstilen blant jentene er den klassiske mørke dressen med en clean skjorte og slips. Dette antrekket går aldri av moten, og virker alltid som en sikker vinner blant menn. Looken oser en form for modenhet og trygghet i mannen, selv om det ikke er videre oppfinnsomt. Produkter: 1. Oslo Dress fra Ricco Vero (kr 4200), 2. Wool Stretch Navy Slim Blazer fra Dressmann (kr 1599), 3. Smokingblazer fra H&M (kr 1299), 4. Dresskjorte fra Selected Homme (kr 399,95), 5. Derbyskjorte fra Selected Homme (kr 399,95), 6. Dressbukse fra Selected Homme (kr 899,95), 7. Dressbukse fra H&M (kr 499), 8. Skjorteknapper og slipsklype fra Selected Homme (kr 249,95), 9. Belte fra Dressmann (kr 199), 10. Bredt belte fra Dressmann (kr 299), 11. Boots fra Selected Homme (kr 999,95), 12. Derbysko i skinn fra H&M (kr 599), 13. Smalt Slips fra H&M (kr 99), 14. F-Slips fra Selected Homme (kr 249,95), 15. Stripete Smalt Slips fra H&M (kr 99). Foto: FOTO: Produsentene

Stylistene enige

Man skulle kanskje tro at de som jobber i moteindustriene ville ha prakka på menn alskens fancy antrekk og tilbehør til tusen. Men våre to eksperter, makeupartist Trude Mokkelbost og makeupartist, stylist og butikkeier av MagMaLou, Marthe Kveli Valeberg, har et veldig avslappet forhold til hvordan menn burde kle seg.

- Jeg er veldig svak for den gode gamle looken med sort dress, vest, hvit skjorte, seler og hele pakka. Jeg synes det er utrolig hot! Også er det midt i blinken stilmessig for min kjære som er det aller viktigste, svarer Mokkelbost når vi spør henne om hva hun selv foretrekker på mannen sin.

Kveli Valeberg stemmer i, og slår et slag for en mer avslappet stil også.

- Jeg er blodfan av bare en t-skjorte og fitted jeans, men jeg dåner også litt når mannen min finner frem til sin indre James Bond!

Og det som kjennetegner en god stil, enten det er til fest eller til hverdag, trenger ikke alltid ha så mye med trender å gjøre, ifølge ekspertene våre.

- Humor, sjarm og selvtillit er det beste en mann kan kle seg i, deklarerer butikkeieren.

- Ordentlige kvalitetssko som er nypussede, og at antrekket er gjennomført fra topp til tå, men samtidig naturlig. Slik at man tenker, "ja dette er han", indikerer for meg god stil, forteller Mokkelbost og legger til:

- Det er også kult når man får frem personligheten sin, selv i et festantrekk - da kjører du stil!

Enkelt å følge

MR. DANDY: Denne stilen kom på en solid andreplass i avstemningen. Her kan du godt dra på litt med tilbehøret. Med et par ekstra tiltak som et finurlig lommetørkle, sløyfe, uventede farger, striper og brede slipsknuter sammen med en tettsittende dress og gjerne en vest, får man dandy-looken. Denne er for mannen som virkelig liker å gjøre flid ut av å kle seg, og har et godt øye for detaljer. Det forventes så klart at han er en ekte gentlemann hele kvelden.  Produkter:1. Berlin Dress fra Ricco Vero (kr 4600), 2. Wool Blend Herringbone Blazer fra Dressmann (kr 799), 3. Smokingblazer fra H&M (kr 399), 4. Smokingbukse fra H&M (kr 499), 5. Dressbukse fra H&M (kr 349), 6. Skjorte fra Morris (kr 949), 7. Skjorte med avtakbar sløyfe fra Savvy Citizen (kr 899), 8. Dobby Stripete Skjorte fra Dressmann (kr 499), 9. Vest fra H&M (kr 349), 10. Vest fra Selected Homme (kr 499,95), 11. Lakksko fra H&M (kr 399), 12. Sko fra H&M (kr 249), 13. Pensko fra Selected Homme (kr 899,95), 14. T-Slips fra Selected Homme (kr 299,95), 15. Bowtie fra Dressmann (kr 199).
MR. DANDY: Denne stilen kom på en solid andreplass i avstemningen. Her kan du godt dra på litt med tilbehøret. Med et par ekstra tiltak som et finurlig lommetørkle, sløyfe, uventede farger, striper og brede slipsknuter sammen med en tettsittende dress og gjerne en vest, får man dandy-looken. Denne er for mannen som virkelig liker å gjøre flid ut av å kle seg, og har et godt øye for detaljer. Det forventes så klart at han er en ekte gentlemann hele kvelden. Produkter:1. Berlin Dress fra Ricco Vero (kr 4600), 2. Wool Blend Herringbone Blazer fra Dressmann (kr 799), 3. Smokingblazer fra H&M (kr 399), 4. Smokingbukse fra H&M (kr 499), 5. Dressbukse fra H&M (kr 349), 6. Skjorte fra Morris (kr 949), 7. Skjorte med avtakbar sløyfe fra Savvy Citizen (kr 899), 8. Dobby Stripete Skjorte fra Dressmann (kr 499), 9. Vest fra H&M (kr 349), 10. Vest fra Selected Homme (kr 499,95), 11. Lakksko fra H&M (kr 399), 12. Sko fra H&M (kr 249), 13. Pensko fra Selected Homme (kr 899,95), 14. T-Slips fra Selected Homme (kr 299,95), 15. Bowtie fra Dressmann (kr 199). Foto: FOTO: Produsentene

De fleste har vel dratt på seg en dress en eller annen gang, enten det sist var til konfirmasjonen, bryllup, forrige helg eller jobben i dag.

En god dress er for dere gutter som den lille sorte kjolen er for oss jenter - det perfekte antrekket så lenge den sitter riktig. Alt du trenger er en mørk dressbukse og blazer, en skjorte og et slips.

Sammen med et par fine pensko, og mansjettknapper om du vil, så er du klar. Men det er ikke alltid bare, bare å kjøpe seg en dress som sitter perfekt. Passformen til dressen skal både passe din egen kroppsform, og ikke minst skal størrelsen være perfekt for at dressen virkelig skal sitte som du vil.

For å sjekke om spesielt blazeren har riktig passform og størrelse er det et par ting du kan sjekke:

  • Hvis skuldrene buler seg, er jakken for stor.
  • Hvis kragen bøyer seg nedover brystkassa, er jakken for liten.
  • Hvis jakkeermet stopper over knokkelen på håndleddet, er jakken for kort.
  • Hvis jakkeermet stopper på hånda, er den for lang.

For de aller fleste, er det alltid lurt å gå for en blazer med innsvinget midje, istedenfor en som er firkantet i formen, men da er det ekstra viktig at den ikke er for liten. Med en innsvinget blazer kan man faktisk heller gå for en størrelse for stor, for å føle seg ekstra komfortabel.

Velg riktig bukse

Selv om de fleste dressbukser kan se umåtelig like ut, så vil de også sitte veldig forskjellig.

Det viktigste er jo at man selv føler seg vel i buksa, men for å gjøre prøveromsprosessen litt lettere, er det et par ting også her som du man kan se etter:

  • Hvis buksa blir helt rett over setet, er den for stram.
  • Hvis buksa glir inn i sprekken, er den for stor.
  • Hvis buksens hem stopper ved ankelen, er den for kort.
  • Hvis buksens hem stopper etter vristen, er den for lang.

Husk at jo tyngre (men ikke nødvendigvis tykkere) materialet er, jo penere sitter og holder dressbuksa seg.

Styr unna disse

Stilene som kom dårligst ut i avstemningen var velur, rocka, avslappet, lysegrå dress og humorantrekk. Med andre ord er ikke dette noe kvinner flest er superkeene på å se deg i, selv om det selvfølgelig finnes dem som digger dette også.

I tillegg trenger man ikke falle for de klisjefylte antrekkene bare fordi det er jul heller.

- Dropp å tenke at rødt slips er jul, lilla slips er advent og nisseslipset kjøres i romjula. Er du derimot typen, så er jo en skikkelig julegenser med reinsdyr, snøballer og nissemotiv på julefrokosten helt uslåelig! Men dette krever sin mann, sier Mokkelbost.

MESTEREN: Selv om Jude Law ofte stiller i grå dresser, er han en mester i å veksle mellom den klassiske skjorte og slips-stilen, og mr.dandy-looken. Og helst mikser han de to sammen - kanskje ikke så rart damene faller som fluer...
MESTEREN: Selv om Jude Law ofte stiller i grå dresser, er han en mester i å veksle mellom den klassiske skjorte og slips-stilen, og mr.dandy-looken. Og helst mikser han de to sammen - kanskje ikke så rart damene faller som fluer... Foto: FOTO: Stella Pictures

Ofte er det noe så enkelt som minimal planlegging som kan ødelegge et festantrekk.

- Når det synes godt at gutta ikke orker å tenke over antrekket sitt i det hele tatt og hiver på seg den gode gamle som gjerne har flekker fra fjorårets juleselskap, vil jeg kalle det en fail. Krøllete dress og skjorte er ikke veldig imponerende. Planlegg i forveien, send det hele til rens uka før, så er det bare å slappe av når dagen kommer og alt ser perfekt ut, råder Mokkelbost.

- La solpudderet vårt ligge

De færreste jenter tiltrekkes nok av menn som er litt for opptatte av utseendet sitt.

- Sminke er totalt turn-off, så la solpudderet vårt ligge. Og er antrekket for anstrengt blir det bare harry! Jeg liker tanken på menn som ser megadeilige ut i noe enkelt de bare kaster på seg! Bruker han mer tid enn meg på å planlegge et antrekk, kunne vi ikke bodd sammen i hvert fall, legger Kveli Valeberg til.

Så med andre ord menn; så lenge dere har en ren dress i riktig størrelse, stort smil og godt humør så er de fleste av oss solgt.

Men hvis du vil stille i rutete dress med høyvannsbukser, tverrsløyfe, strikkavest og lakksko - så er det min personlige favoritt. Man kan tross alt aldri få for mye humor på et julebord!

STYR UNNA: Hvis du vil imponere damer flest, så er ikke lyse dresser, rocka antrekk eller velur noe å satse på i julebordsesongen...
STYR UNNA: Hvis du vil imponere damer flest, så er ikke lyse dresser, rocka antrekk eller velur noe å satse på i julebordsesongen... Foto: FOTO: Stella Pictures

Les også:

Her er de fem vanligste kroppsfasongene for menn

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Her er kroppshårtrendene gutta følger, men ikke snakker høyt om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning