Hårvideo: Triksene som gjør det lett å klippe håret hjemme

Sånn gikk det da hun klippet håret selv

Enten det er for å spare penger, eller fungerer som en nødløsning mellom frisørtimene, kan en hjemmestuss være langt mindre skremmende enn vi trodde!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Jeg er ikke verdensmester i å gå til frisøren, dessverre.

Det finnes ingen god grunn egentlig, jeg har jo flust med geniale kollegaer som har nettopp dette som yrke. Men håret mitt vokser så fort at nesten ingen hårfarge eller klipp vil holde seg fin lenge uansett.

Jeg har som ung både klippet pannelugg rett av (med intet annet enn en neglesaks), og ellers stusset tuppene i ny og ne med kjøkkensaksa. Ingen stor suksess, med andre ord.

YouTube-sensasjon

For et par måneder siden kom vi i Klikk Mote over en YouTube-video, hvor skjønnhetsguruen Faradhukai viser steg for steg hvordan hun selv klipper de lange lokkene sine når hun ikke rekker å dra til frisøren.

Den superpopulære videoen har blitt sett over 1,2 millioner ganger, og kommentarene under viser til stor suksess for de som har testet stegene.

- Jeg har brukt denne videoen tre ganger for å klippe håret mitt. Teknikken er perfekt. Tusen takk, Farahdukai, skriver Marilyn Dawn i kommentarfeltet.

Og stegene så overraskende enkle ut, men som med så mangt på nettet i disse dager, virket resultatet nesten for bra til å være sant. Vi hadde dermed ikke noe annet valg enn å prøve selv.

Ikke anbefalt av eksperter

Vi har snakket med fire norske frisører, for å høre hva de synes om å klippe håret selv - og eventuelle tips man burde ha i bakhodet før man setter i gang.

- Jeg anbefaler ikke å klippe håret selv, da man skal ha ganske stålkontroll for at det ikke skal bli ujevnt eller hakkete. I tillegg er det jo mange forskjellige måter å klippe på, og ingen "blåkopi" som brukes på alle. Derfor kan det ofte være svært vanskelig å få til det samme som frisøren har klippet, råder Eva Lill Kristengård, stylist i Adam og Eva Grensen.

Vi ble ikke noe mindre nervøse av det, og to frisører stemmer også i.

- Hjemmeklipp er sjeldent en god idé, da det er linjer og vinkler som bør følges for en pen form, forteller Anette Bakker ved Luxe Frisør & make-up studio.

GØY: Selv om det var nervepirrende å skulle klippe sitt eget hår på denne måten, var det overraskende greit og gøy - spesielt å gjennoppleve ungdomsfrisyren min fra 90-tallet.
GØY: Selv om det var nervepirrende å skulle klippe sitt eget hår på denne måten, var det overraskende greit og gøy - spesielt å gjennoppleve ungdomsfrisyren min fra 90-tallet. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Fare for skjevhet

Style Director ved Toni and Guy, Jeanette Gjerde Olsen, mener også man burde være forsiktig med å kaste seg ut i egen hårklipp.

- Jeg ville ikke anbefalt å klippe håret selv. Det tar minimum fire år før du oppfyller kravene til å avlegge svenneprøven som frisør, så det sier seg selv at det ligger et godt stykke arbeid bak. Det blir sjeldent beint siden man må trekke håret fremover, og alt er jo speilvendt.

Men heldigvis får vi noen oppmuntrende ord fra Line Sekkingstad, frisør og makeupartist-lærer ved Tone Lise Akademiet.

- Hvis du ikke har en frisyre, men bare langt hår, kan du alltids få til å stusse det selv. Og å ta litt av luggen er jo relativt lett å få til, men en spesifikk frisyre er verre å få stusset selv, sier Sekkingstad.

Riktig utsyr

IKKE MYE: Man skulle tro at det ble klippet av mye mer hår, men så lite skulle til for å gjøre en forskjell.
IKKE MYE: Man skulle tro at det ble klippet av mye mer hår, men så lite skulle til for å gjøre en forskjell. Foto: FOTO: Tove Eggen.

At å klippe håret selv ikke nødvendigvis er verdens beste idé, kan vi være med på - men vil ville fortsatt teste selv hvordan en strategisk og rask stuss ville bli.

Jeg har som sagt veldig langt hår, og vil uansett klippe det kortere hos en frisør om ikke lenge, så for meg var det ikke så farlig om resultatet ikke ble helt perfekt. For meg er hår tross alt bare hår.

Men for å sørge for et bra utgangspunkt, gikk jeg til innkjøp av både amatør-hårsaks og effilieringssaks - da Faradhukai fra YouTube-videoen brukte nettopp disse.

For bedre oversikt over hva forskjellen mellom disse to saksene egentlig er, spurte jeg Gjerde Olsen om en enkel forklaring.

- Den vanlige saksen bruker man til å klippe fasongen i håret, og effileringssaks bruker man til å tynne ut håret. Man har ikke like god kontroll med effileringssaksen, og man kan ofte ende opp med å bruke feil teknikk. Derfor er det viktig å ha god kjennskap til de forskjellige klippeteknikkene som kan brukes.

60/40 vått og tørt

Selv om frisørene var nervøse på mine vegne for at jeg skulle klippe håret mitt selv, fikk jeg med meg et par gode råd siden jeg uansett skulle gjøre det.

- Man klipper som regel cirka 60 prosent av håret på vått hår, og 40 prosent på tørt hår. Den siste delen på tørt hår er som regel for å tilpasse hver enkelt sin ansiktsform, og tynne ut håret der det er behov, sier Gjerde Olsen.

- Klipp i hvert fall mindre enn du tenkte, håret kryper alltid litt opp. Trekker du håret for langt frem, så får du en overdirigering og uønsket gradering når du slipper det tilbake igjen, tipser Bakke.

Overraskende resultat

Med godt mot, men litt nervøs, gjorde jeg meg klar til å stusse håret mitt for å gjøre det hakket kortere og tynnet ut slik som i YouTube-videoen. I videoen min på toppen av denne artikkelen, kan du se steg for steg hvordan det hele gikk.

FØR OG ETTER: Håret ser sunnere og fyldigere ut, men samtidig lettere og ikke så tyngende rett etter den lille stussen.
FØR OG ETTER: Håret ser sunnere og fyldigere ut, men samtidig lettere og ikke så tyngende rett etter den lille stussen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Jeg er ikke spesielt god på hår, og kløna litt her og der med å dele inn håret og holde det vått nok, men jøje meg så fornøyd jeg ble!

Ok, dette kan ikke sammenlignes med frisøren, så klart - selve stussen har jo bare blitt gjort i tuppene og litt langs ansiktet. Men at det ble en stor forbedring fra før og etter klippen, er det ingen tvil om!

Som Sekkingstad forklarte, har jeg jo langt hår uten en spesiell frisyre, så denne typen hjemmestuss passet nok ekstra godt til håret mitt. Men jeg innrømmer gledelig at jeg koste meg med å klippe mitt eget hår.

Selv om jeg må be deg som leser om å tenke deg om før du setter i gang selv, og gjerne helst gå til frisør - spesielt hvis du er nøye med håret ditt, så kommer jeg selv garantert til å gjøre dette igjen, og igjen, og igjen.

Les også:

Oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

Her er frisyren han helst vil se deg med

Eggehvite i fjeset, kanel på leppene eller ananas på kroppen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning