DIY: Hjemmelaget hårmaske av rømme

Rømme kurerer vintertørt hår

Det må ikke koste hundrevis av kroner å få bukt med tørt vinterhår!

RØMME I HÅRET: Vi testet en av de mest populære oppskriftene fra nettet, nemlig rømme mot vintertørt hår. Om det funket? Svaret får du nedenfor.
RØMME I HÅRET: Vi testet en av de mest populære oppskriftene fra nettet, nemlig rømme mot vintertørt hår. Om det funket? Svaret får du nedenfor. Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Her til lands er vi kanskje over gjennomsnittlig glad i rømme.

Selv elsker jeg seterrømme på det aller meste, på alt fra fredagstacoen til kokt laks med sandefjordsmør og poteter.

Men det er ikke bare maten dette melkeproduktet gjør seg bra til. Sammen med yoghurt, så er rømme eller crème fraîche en av de mest brukte ingrediensene i diy-blandinger innen skjønnhetsbehandling.

Rømme kan brukes i ansiktsmasker for å tilføre fuktighet, samtidig som huden blir skikkelig renset takket være melkesyren produktet inneholder - i tillegg til dets probiotiske egenskaper.

Probiotika er de små levende bakteriene som lever i melkesyren. Mange tar disse som kosttilskudd for å få bakteriefloraen i tarmene i balanse, men forskere mener at probiotika også kan ha den samme balanserende effekten på huden. Det er også mulig å blande rømme med sukkerkorn for en god og fet skrubb mot tørr vinterhud.

Men i dag har vi testet en av de mest populære oppskriftene fra nettet, nemlig rømme i håret mot tørt, slitt og livløst hår.

Lite forskning, men stor interesse

Per dags dato finnes det ingen forskning som viser til forbedring av håret ved bruk av melkesyre. Det eneste vi kan si med sikkerhet, før vi tester hårmasken selv, er at melkesyre og probiotika brukes i en rekke hudpleieprodukter - nettopp fordi det har en påvist god effekt på huden vår.

Til tross for at melkesyre har vært et kjent fenomen i både melkeprodukter og i kroppen i hundrevis av år, er det ifølge nettsiden naturalwellbeing.com, først de siste årene vi har tatt ingrediensen i bruk i skjønnhetsbehandlinger.

- Dette gjøres fordi melkesyre er med på å tilføre fuktighet, i tillegg til at vi også ser forbedringer på hudteksturen, skriver nettsiden, og legger til at melkesyre er med på å fjerne døde hudceller, og kan i lengden også øke produksjonen av kollagen.

Det er videre tydelig at flere forbrukere på nettet er overbeviste om at rømme fungerer mot det knusktørre vinterhåret:

- Wow, dette må definitivt prøves på det lange håret mitt ved neste vask - jeg rapporterer tilbake om hvordan det gikk, skriver forumbrukeren morehairpleaselonghaircairforum.com i en tråd av forumdeltakere.

Hun forteller senere at hun så en stor forbedring på håret sitt ved bruk av rømme og yoghurt.

ENKELT OG GREIT: Selv om man gjerne må blande inn alt fra avocadoolje til honning eller kokosnøtt, så satset vi på at det enkleste ofte er det beste. Alt man trenger er en boks rømme som masseres inn i håret.
ENKELT OG GREIT: Selv om man gjerne må blande inn alt fra avocadoolje til honning eller kokosnøtt, så satset vi på at det enkleste ofte er det beste. Alt man trenger er en boks rømme som masseres inn i håret. Foto: FOTO: Tove Eggen

Det enkleste er ofte det beste

Rømme

  • Rømme er laget av fløte eller blanding av helmelk og fløte som er syrnet.
  • Rømmen syrnes ved hjelp av en bakteriekultur, enten naturlig eller tilsatt melkesyrekultur.
  • Vanlig rømme inneholder 18-20% melkefett, og såkalt seterrømme har 35% fett, i likhet med kremfløten som er råvare.
  • Rømme har en tykk konsistens og en sur/syrlig lukt.

Kilde: Wikipedia.no og melk.no

Det finnes et hav av oppskrifter på nettet for å lage hårmaske basert på rømme.

Mange liker å blande inn eggeplomme for ekstra styrke, mens andre sverger til olje i form av avocado- eller kokosnøttolje for maks fuktighet.

Jeg velger derimot å følge den enkleste oppskriften fra womansday.com som kun består av rømme, eventuelt yoghurt naturell hvis man ikke har rømme stående i kjøleskapet.

Ifølge den populære hjemmesiden, kan spesielt stylingprodukter - i tillegg til forurensing fra lufta, etterlate et tynt lag som både stjeler fuktighet og hindrer håret i å skinne.

Men de mener altså at melkeprodukter som rømme eller yoghurt naturell kan motvirke denne skaden.

Rømme og massasje

Fremgangsmåten er viktig, dog rimelig enkel.

  • Masser 1/2 kopp rømme inn i fuktig hår.
  • La sitte i 20 minutter.
  • Skyll med varmt vann.
  • Etterfølges med kaldt vann.
  • Vask håret som normalt.

Hvor mye rømme du bruker, kommer naturligvis an på hvor mye hår du har. Jeg trengte en hel boks for å dekke håret. I tillegg er dette en behandling som kan utføres ukentlig uten å skade håret eller være for sterk på noen som helst måte.

Resultat

Å bruke melkeprodukter i skjønnhetsbehandlinger er ikke nytt for meg i det hele tatt, og jeg er allerede en stor fan av det som en del av en hudpleierutine.

FØR OG ETTER: Til venstre ser du håret slik det var før rømmekuren. Til høyre ser du det endelige resultatet. Selv om man fint kunne brukt en dyr hårkur, er den billige rømme-varianten helt kurant og mye billigere.
FØR OG ETTER: Til venstre ser du håret slik det var før rømmekuren. Til høyre ser du det endelige resultatet. Selv om man fint kunne brukt en dyr hårkur, er den billige rømme-varianten helt kurant og mye billigere. Foto: FOTO: Tove Eggen

Men jeg har faktisk aldri prøvd rømme i håret før, så dette ble et spennende prosjekt. Akkurat nå som det bare blir kaldere utenfor, er håret mitt inne i en trassfase hvor det ser veldig flatt og dødt ut.

I tillegg blir håret veldig statisk av å være så tørt, så jeg var ivrig etter å se om hårmasken kunne hjelpe meg med dette.

Selv om oppskriften med én enkelt ingrediens virker litt for god til å være sann, må jeg si at jeg er gledelig overrasket.

Det samme skjer her, som når jeg bruker yoghurt- eller rømmeansiktsmasken - det klør noe helt utrolig etterhvert. Men da føler man på en måte at den fungerer også, merkelig det der.

Etter behandlingen kjennes håret både renere og mykere, og jeg ser definitivt mer glans igjen. Det er ingen drastisk endring her, og jeg kunne nok også like gjerne brukt en dyr hårmaske - men da var jo i det minste de pengene spart.

Les også:

Skjønnhet for dummies

Billigsjampoen som er best i test

Ikke tørk håret med håndkle

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning