Sko i fryseren mot vond lukt

Putt skoene i fryseren

Ballerinasko hører enhver sommer til. Desverre gjør illeluktende føtter og sure sommertær det samme.

UNNGÅ DÅRLIG LUKT: Lei av sko som lukter? Da bør du teste ut frysertrikset...
UNNGÅ DÅRLIG LUKT: Lei av sko som lukter? Da bør du teste ut frysertrikset... Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Nå som våren har gitt oss noen av de varmeste dagene vi har hatt på mange år, er det nok spesielt én type skotøy som har blitt dratt frem igjen fra bakerst i garderobeskapet.

Vi snakker selvfølgelig om ballerinaskoene. Enkle å gå med, passer til nesten alt og er ikke for varme om sommeren.

Men få har vel klart å gå en hel sommer uten å tenke: "Er det føttene mine som stinker så fælt?" etter å ha sparket av seg ballerinaskoene i en park eller hjemme på sofaen.

Og ja, mest sannsynlig er det nettopp dine føtter - eller rettere sagt; sko, som stinker merkelig surt.

Lukten kommer fra bakterier

- Uansett om tåfisen er et kronisk problem eller ei, har vi alle hatt illekuktende føtter en eller annen gang fordi sko og sokker er både varme og fuktige steder der bakterier trives. Når disse bakteriene får i seg et realt måltid svette fra føttene våre, sender de ut avfallstoffer som vi kjenner som tåfislukt, svarer den kjente legen Mehmet Oz på spørsmålet om hvorfor man får sure tær.

Ballerinasko er ofte laget av et syntetisk materiale, og dette er kjent for å være ekstra ille når det kommer til vond lukt fra føttene.

Det syntetiske stoffet gir nemlig føttene liten mulighet til å puste, og holder derfor på all svetten fra føttene - inne i skoene. Og selv om noen dyrere varianter er laget av skinn eller tøystoff, har vi ofte en lei tendens til å svette også i disse.

- Å ikke bruke sokker, fremkaller vond lukt fra føttene, forklarer fotterapeut Mike O'Neil til den britiske nettavisen Daily Mail.

Han legger videre til at føttene produserer så mye som et helt eggeglass med svette om dagen.

- Dette brytes igjen ned inne i skoen hvis de bare blir slengt tilbake i garderobeskapet etter bruk. sier O'Neil.

Ifølge nettsiden lukt.no kan en løsning være å putte skoene dine i fryseren. Det vil nemlig fryse bakteriene - noe som igjen får bort den vonde lukten.

HJELPENDE PRODUKTER: 1. & 2. Sneaker Balls fra Eurosko, kr 79. 3. Shoe Deo fra Eurosko, kr 80. 4. Bama Shoefresh til hverdagsbruk, kr 69. 5. Bama Silky Comfort fra Eurosko, kr 89. 6. Bama Shoe Fresh fra Eurosko, kr 69. 7. Mjuka Føtter Fotbehandling, kr 199. 8. Mjuka Føtter Fotkrem, kr 99.
HJELPENDE PRODUKTER: 1. & 2. Sneaker Balls fra Eurosko, kr 79. 3. Shoe Deo fra Eurosko, kr 80. 4. Bama Shoefresh til hverdagsbruk, kr 69. 5. Bama Silky Comfort fra Eurosko, kr 89. 6. Bama Shoe Fresh fra Eurosko, kr 69. 7. Mjuka Føtter Fotbehandling, kr 199. 8. Mjuka Føtter Fotkrem, kr 99. Foto: FOTO: Produsentene

Stell både føtter og sko

- Fordi det er føttene som får skoene dine til å stinke, gjelder det å pleie begge deler, opplyser Mariann Arstal, markedsjef for Eurosko.

- Bruk en fotbehandling, som produktet Mjuka Fötter, for å holde bena så velpleide som mulig. Denne kuren tar bort tykk, død hud på hæler, tær og ilker. Det er her bakteriene sitter. Bruk gjerne en fotdeodorant etter stell av føttene og en god fotkrem, legger Arstal til.

Dersom man vil være litt forebyggende, finnes det også andre gode tips til hva man kan gjøre før man begynner å bruke skoene. Blant annet kan du bruke en såkalt Shoe Deo som du sprayer inn i skoen.

Denne kan være med på å sikre et rent og frisk miljø for føttene dine.

Vi testet frysertrikset

Selv om det først føltes litt rart å skulle legge mine stinkende ballerinasko (som jeg egentlig har brukt litt for mye denne våren) inn i fryseren - så gikk det greit å komme over den barrieren.

Fryserskuffen ble tømt, skoene ble pakka inn i plastikkposer med lynlås. Og for å være på den sikre siden, la jeg ned et håndkle i bunnen av fryseskuffen.

Dette er egentlig ikke være en del av trikset, men jeg tenkte at det umulig kan skade forsøket heller - også fikk jeg sove litt bedre den natten.

Det funker!

FREMGANGSMÅTE: Fryserskuffen ble tømt, skoene ble pakka inn i plastikkposer med lynlås, og for å være på den sikre siden, la jeg ned et håndkle i bunnen av fryseskuffen.
FREMGANGSMÅTE: Fryserskuffen ble tømt, skoene ble pakka inn i plastikkposer med lynlås, og for å være på den sikre siden, la jeg ned et håndkle i bunnen av fryseskuffen. Foto: FOTO: Tove Eggen

Jeg skal innrømme at da jeg ble spurt om å teste frysertipset, var jeg ganske så skeptisk, og helt sikker på at skoene ikke kom til å lukte noe bedre.

Tips mot tåfis

 • Ikke bruk de samme skoene hver dag, men gi skoene tid til å tørke og bli fri for svette og bakterier før neste bruk.
 • Sett alltid sko ut til lufting etter bruk.
 • Legg skoene i fryseren en natt.
 • Vask og bytt sålene ofte.
 • Bruk sokker så ofte det lar seg gjøre. Slik absorberes svetten fra sokkene og ikke av skoene.
 • Bruk talkum, enten i form av bakepulver eller fotpudder før bruk for å forhindre svette.
 • Fotdeodoranter finnes også! Test ut om en god fotdeodorant kan gjøre at foten din svetter mindre.
 • Bruk sko laget av pustende materialer så mye som mulig.
 • En god fotpleie kan hjelpe mye, så ta turen til en dyktig fotterapeut.
 • Vask sålene med en antibakteriell såpe og heng til tørk.
 • Bytt sålene ut med sedertre-såler, som skal forhindre lukt og være antibakterielle.
 • Fyll skoene med tøymyknerpapir som både absorberer svette, og frigjør godlukt til skoene.
 • Bruk en 50/50 blanding av vann og eddik og gå over skoene med en klut eller svamp. Spesielt eple- og hvitvinseddik og er kjent for å fjerne vond lukt generelt.

Men jeg tok feil. Heldigvis, får jeg vel legge til!

Ikke har jeg bare funnet en genial måte å fjerne tåfislukta fra ballerinaskoene som jeg elsker så høyt, men de føles jo også utrolig mye freshere å gå med!

Å begynne dagen med et par friske og avkjølende sko, rett ut fra fryseren, er visst helt perfekt på en junidag!

Ok - så kommer jo lukta på nytt igjen etter et par dager. Men dette fungerte så bra, både for komfort og lukt, at jeg vurderer å vie en hel skuff i fryseren kun til sko.

Da kan jeg jo bare slenge av meg på beina, for så å legge skoene rett ned i fryseren hver eneste dag!

Vask og bytt sålene ofte

Å fryse ned skoene for å fjerne vond lukt, er ikke det eneste tipset som florerer på internett og i magasiner. Og det er kanskje greit for deg som ikke får seg til å hive skoene i fryseren, selv om plastikkposen beskytter skoene fra direkte kontakt.

- Ta ut sålene, hvis det går, vask med en antibakteriell såpe og la sålene henge til tørk over natten. Hvis du ikke får ut sålen, spray ned hele innsiden av skoene med lysol, eller antiseptisk spray og dryss over med bakepulver, råder Tracey Lomrantz Lester, style editor for det amerikanske magasinet Glamour.

Det sier Silje Brøter Olsen, brandmanager for ALDO, seg enig i:

- For å unngå lukt anbefaler vi alltid å bruke såler i skoene. Disse kan og skal skiftes ofte. Man kan også ta sålen ut av skoene mellom bruk for å tilføre litt luft. Sålene trekker til seg fuktighet, og hindrer at svetten setter seg, sier Olsen.

Mange og gode råde

Dette er bare ett av mange råd ekspertene kommer med for å forhindre eller fjerne vond luft fra skoene dine, og spesielt ballerinasko.

De fleste er enige i at å skifte sko hver eneste dag har veldig mye å si for tåfisen. Og at skoene burde oppholdes ute etter bruk, er en kjent mening.

Men et av de rareste tipsene, kanskje etter det å slenge fottøyet i fryseren som vi nå har gjort, er å fylle skoene med kattesand!

Det er blant annet nettsiden Wikihow som skriver om dette trikset.

Tanken er å fylle for eksempel en nylonstrømpe eller sokk med kattesand, knyte godt igjen og fylle skoene med posene. Da skal kattesanden trekke til seg den vonde lukta - akkurat som den ville gjort der den hører hjemme; i kattesand-kassen.

Har dere prøvd noen av disse triksene for å fjerne vond lukt fra sko? Fortell oss gjerne hvordan det gikk i kommentarfeltet under!

Les også:

Finn bikinien som passer deg

It-klokken alle vil ha nå

Følg oss på Facebook

Klart du kan gå uten maskara

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning