Alternativ helse- og skjønnhetsbehandling: Oljetrekking

Oljetrekking for bedre munnhygiene

Ville du byttet ut munnvannet med matolje? Vi sjekker ut det noe spesielle fenomenet - oljetrekking.

OLJETREKKING: Har du prøvd å skylle munnen med olje?
OLJETREKKING: Har du prøvd å skylle munnen med olje? Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Alternative skjønnhetstips og helseregimer florerer på nettet om dagen, men da vi kom over fenomenet Oil Pulling, eller oljetrekking, må vi innrømme at vi ble nokså skeptiske.

Rådene som regelrett bugner over på nettsider, forumer og i alternative helsejournaler, går ut på at å skylle munnen med olje, 5-20 minutter om dagen, kan føre til hvitere tenner, bedre munnhygiene og generelt færre toksiner i munn og kropp.

Men det stopper ikke der. Flere leger, ernæringsfysiologer og alternative behandlere skriver at korrekt utførelse av oljetrekking kan minske plagene ved en rekke helseproblemer også.

Den amerikanske legen, Bruce Fife, lister blant annet opp akne, allergier, gikt, kronisk utmattelsessyndrom, søvnløshet og migrene som vanlige forbedringspunkter i boken Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing.

Etter fagre løfter har vi tidligere puttet skoene våre i fryseren, og denne gangen ble vi selvfølgelig fristet til å teste ut oljetrekking selv.

Gammel indisk medisintradisjon

Bruk av oljetrekking for å lindre medisinske plager, er på ingen måte et nytt fenomen.

Bruken av olje som skylles i munnen stammer helt tilbake til den eldgamle indiske Veda-kulturen - og mer spesifikt den tradisjonelle medisinske læren Ayurveda.

Teorien går ut på at oljen trekker til seg toksiner, og dreper bakterier og parasitter i munnen, som dermed forsvinner når oljen spyttes ut igjen etter 20 minutter.

Brukt i studier om tannhelse

Veda-kultur og Ayurveda

 • Vedaene er de eldste indiske tekstene vi kjenner og legger grunnlaget for hinduismen.
 • Ordet Ayurveda er sanskrit og betyr på norsk læren om livet.
 • Ayurveda er et eldgammelt helhetlig medisinsk system fra India.
 • Det består av alternative behandlingsformer innen bl.a. kostholdslære, renseteknikker og pusteteknikker
 • Ayurveda er i dag én av fire anerkjente medisinsystemer, og delvis finansielt støttet av den indiske stat, og er en femårig standardisert tradisjonell-medisinutdannelse ved høyskoler.

Kilde: Wikipedia

Selv om listen av mulige helbredende kvaliteter er lang, er det tydelig at oljetrekking har sin styrke innen munnhygiene og tannpleie.

Det er også innenfor dette feltet det har blitt gjort forskning som rapporteres både fra British Dental Journal, og den medisinske databasen PubMed.

Her legges det grunnlag for at oljetrekking, ved bruk av spesielt kokosnøttolje og sesamolje, hindrer forskjellige typer bakterier fra å vokse.

- Konklusjonen er at oljetrekking kan brukes som en effektiv og forebyggende medhjelper i vedlikehold og forbedring av munnhelse, skriver Department of Pediatric Dentistry, Meenakshi Ammal Dental College i India.

Fra Universitetet i Madrid kommer også en studie som påviser at fordi olivenolje inneholder oleuropein (også en kjent antioksidant), blir bakterier i munnen bekjempet.

Studiet ble utført etter oppdagelsen av at innbyggerne av landsbyer hvor oliventrær dyrkes, hadde veldig få hull og tannhelseproblemer.

Så selv om oljetrekking umiddelbart for oss så ut som et nettfenomen uten tilstrekkelig holdbarhet, er det tydelig at spesielt påstander rundt munnhygiene får en viss klinisk støtte.

Hold munnen i bevegelse

VELDIG ENKELT: Alt man trenger å gjør for å utføre en oljetrekking, er å ta en halv spiseskje med den oljen du vil bruke, skylle den godt i munnen mellom tenner og gane i 20 minutter, spytte ut i søppelkassa og skylle med varmt vann eller saltvann - that's it!
VELDIG ENKELT: Alt man trenger å gjør for å utføre en oljetrekking, er å ta en halv spiseskje med den oljen du vil bruke, skylle den godt i munnen mellom tenner og gane i 20 minutter, spytte ut i søppelkassa og skylle med varmt vann eller saltvann - that's it! Foto: FOTO: Tove Eggen

Oljetrekking er veldig vanskelig å gjøre feil, og det finnes få regler for hvordan det skal gjøres.

Det viktigste er at du virkelig får skylt hele munnen med oljen, og så lenge du klarer, men helst 20 minutter, skriver nettsiden oilpulling.com.

Det er også nettopp denne bevegelsen som flere mener stimulerer lymfatisk aktivitet rundt bihulene, som kan lette på kroniske plager og smerter tilkoblet bihuleproblemer.

Vi testet oljetrekking

Selv om tanken på å skylle munnen med olje ikke akkurat fikk meg til å hoppe av glede, var jeg mildt sagt ivrig etter å se og føle hvordan det ville fungere etter å ha undersøkt emnet i ukesvis.

Jeg var forberedt på at jeg kunne bli kvalm, og ikke overraskende nok - det ble jeg. Men etter råd fra boken til Dr. Fife, så spyttet jeg bare oljen ut og hostet opp slimet som løsner på grunn av oljen, og begynte på nytt.

Fremgansmåte:

 • Selv om sesam-, solsikke- eller kokosnøttolje er mest anbefalt, kan man bruke all slags type oljer, men helst så rene produkter som mulig.
 • Ta en halv spiseskje med olje i munnen, og hold den der i 20 minutter.
 • Skyll oljen frem og tilbake, og beveg kjeven godt for å få oljen inn mellom tenner og rundt i hele munnen.
 • Ikke gurgle da dette kan trekke oljen ned i magen.
 • Spytt ut oljen i søppelkasse og ikke vasken!
 • Rens munnen med varmt vann eller saltvann hvis du ønsker.

Kilder: wellnessmama.com, Dr. Bruce Fife, oilpulling.com

Etter å ha lest side opp og side ned med oljetrekkingtips fra forumer, artikler og bøker, hadde jeg heldigvis fått med meg at for å klare å holde ut med oljen i munnen i hele 20 minutter, måtte jeg finne noe som kunne få tiden til å gå.

Så for meg er dette ypperlig å gjøre om morgenen i dusjen, mens jeg leser mail eller rydder litt i huset.

Ifølge nettsiden oilpulling.com skal oljen helst ikke svelges, da toksiner som frigjøres kan trekkes ned i fordøyelsessystemet - så jeg passet på at alt ble spyttet ut etter 20 minutter.

Et annet godt tips jeg fant fra en leser på nettsiden mindbodygreen.com, var å skylle munnen med saltvann etter oljetrekkingen. Og om ikke annet, så føles munnen hakket friskere når jeg gjør det.

Jeg har valgt å bruke kokosnøttolje, både fordi det smaker litt bedre og er anerkjent for sine sunne og pleiende kvaliteter, og flere studier nå motbeviser at det mettede fettet er dårlig for en.

Renset bihulene

Jeg skal innrømme at håpet før jeg startet med denne oljetrekking-testen, var at tennene skulle bli skinnende hvite som nettsiden wellnessmama.com (og de fleste andre oljetrekking-forumer) skriver om.

Men etter fem dager kan jeg ikke se så stor forskjell på den fronten enda, så det blir spennende å se om tennene blir hvitere om en måneds tid.

Men, det jeg har merket - og som gjør en stakkarslig allergiker som meg selv veldig glad, er at bihulene mine virker mer åpne, rene og mindre irriterte!

FØR/ETTER: Etter fem dager med testing av oljetrekking ved bruk av kokosnøttolje, er ikke tennene slående hvitere - men det kan jo alltids bli bedre med tid. At munnen kjennes renere og at bihulene mine har blitt renset, er det ingen tvil om derimot.
FØR/ETTER: Etter fem dager med testing av oljetrekking ved bruk av kokosnøttolje, er ikke tennene slående hvitere - men det kan jo alltids bli bedre med tid. At munnen kjennes renere og at bihulene mine har blitt renset, er det ingen tvil om derimot. Foto: FOTO: Tove Eggen
KOKOSNØTTOLJE: Jeg valgte å bruke kokosnøttolje til testen, da det a) smaker bedre og b) har påbeviste ekstra gode egenskaper. Men konsistensen er jo ganske tykk, så det er lurt å la den "smelte" litt på skjea før den går inn i munnne! Eventuelt så kan den varmes lett i vannbad.
KOKOSNØTTOLJE: Jeg valgte å bruke kokosnøttolje til testen, da det a) smaker bedre og b) har påbeviste ekstra gode egenskaper. Men konsistensen er jo ganske tykk, så det er lurt å la den "smelte" litt på skjea før den går inn i munnne! Eventuelt så kan den varmes lett i vannbad. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Munnen føles også generelt renere, og selv om jeg fortsatt er litt reservert i forhold til de helt store livsforandrende effektene som flere argumenterer for, så er resultatene foreløpige store nok til at det ikke føles som bortkastet tid heller.

Oljetrekking i seg selv skal ikke være farlig, og så lenge du spytter alt ut i søppelkassen, og ikke i vasken, så er det verdt et forsøk, mener jeg.

Relativt ukjent i Norge

Selv om det finnes et par Ayurveda-klinikker og produkter i Norge, virker det som om dette fenomenet ikke har blitt testet så mye her til lands.

Vi kontaktet flere tannleger og øre, nese og hals-klinikker, men ingen hadde kunnskap om eller mulighet til å uttale seg om temaet.

Les også:

Her er bloggernes skjønnhetsfavoritter

Følg oss på Facebook!

Finn bikinien som passer deg

Slik får du en perfekt hårløs og nuppefri bikinilinje

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning