Sminkevideo: Hvilken leppestift passer best til deg

Leppestiften som gir hvitere tenner

Det er ikke alle leppestifter som er like heldige hvis du vil styre unna gule tenner.

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

For mange er det å skulle bruke en synlig leppestift, skummelt nok i seg selv.

Når det da i tillegg er mange flere fargenyanser, undertoner og konsistenser å velge mellom enn man kan forestiller seg, er det ikke rart at den perfekte leppestiften kan være vanskelig å finne.

Som makeupartist vil jeg først og fremst si at tips og veiledninger spiller ingen rolle så lenge du er fornøyd med din egen sminke - og det burde ikke være så skummelt å teste ut litt forskjellige leppestiftfarger. Uansett om de er såkalt kledelige eller ikke.

Men for å i det minste forenkle leppestiftjakten litt, viser jeg i videoen over hvordan man kan velge leppestiftene som gjør at tennene virker hvitere - eller i det minste ikke gulere.

Dette er noe veldig mange lesere spør meg om, og det skjønner jeg godt da det finnes mye forskjellig informasjon både på nett og i magasiner.

Ikke la deg lure

En av grunnene til at mange er forvirra over hva slags fargetoner som egentlig gjør at tennene virker hvitere, er fordi vi forklarer valgene gjennom fargeteorier og spesielt komplementærfarger.

Enkelt forklart, og det man som oftest leser i artikler og sminketips, virker tenner hvitere av leppestifter med en blå undertone - fordi blått er komplementærfargen til gult.

Denne teorien stemmer, men - det er forståelig at dette er forvirrende for dette burde egentlig innebære at den blå undertonen i leppestiften faktisk drar frem det gule i tennene.

Derfor er det mange, både amatører og eksperter, som mener at man skal ty til det motsatte - men ikke la deg lure av disse. Misforståelsen er ganske enkelt forklart egentlig.

FØR/ETTER: Man ser en stor forskjell på meg, uten leppestift (over) og deretter med den dyprøde leppestiften Ruby Woo fra MAC (under), med den perfekte blå undertonen. Tennen ser hakket hvitere ut, og fordi jeg har varme farger på hud og hår, skaper den kalde leppestiften fine kontraster og gir ansiktet nærmest et løft.
FØR/ETTER: Man ser en stor forskjell på meg, uten leppestift (over) og deretter med den dyprøde leppestiften Ruby Woo fra MAC (under), med den perfekte blå undertonen. Tennen ser hakket hvitere ut, og fordi jeg har varme farger på hud og hår, skaper den kalde leppestiften fine kontraster og gir ansiktet nærmest et løft. Foto: FOTO: Tove Eggen

Skaper kontraster

KJØTTFARGER: De mest vanlige og naturlige leppestiftfargene er de vi så delikat kaller for kjøttfarger. Det betyr egentlig bare at de ligner veldig på fargene vi naturlig har på innsiden av leppen og munnen. Her er det lett å bomme, da mange av disse fargene inneholder mye brunlige og oransje toner, og når de i tillegg er lik i lysstyrke som tennene, kan de dra frem det gule fordi fargene harmonerer.
KJØTTFARGER: De mest vanlige og naturlige leppestiftfargene er de vi så delikat kaller for kjøttfarger. Det betyr egentlig bare at de ligner veldig på fargene vi naturlig har på innsiden av leppen og munnen. Her er det lett å bomme, da mange av disse fargene inneholder mye brunlige og oransje toner, og når de i tillegg er lik i lysstyrke som tennene, kan de dra frem det gule fordi fargene harmonerer. Foto: FOTO: Tove Eggen

I motsetning til når komplementærfarger brukes i øyesminke, for eksempel en rødlig øyeskygge for å fremheve grønne øyne, så vil ekstra blått i en leppestift skape tydelige kontraster og dermed "vinne" over det gule på tennene.

De aller fleste leppestifter er laget på en blanding av rødt og blått, og ispedd for eksempel hvitt for å få frem lysere toner, eller gult for å fremme en varmere tone.

Så den blå undertonen er noe alle leppestifter inneholder i forskjellige grader, men det er først når de inneholder mindre at de kan være med på å dra frem det gule i tennene.

Som en motsetning vil de gule og oransje tonene i andre leppestifter harmonere for mye med tennene, og dermed dra opp misfargingen.

Derfor er det ikke det i seg selv at leppestiften inneholder blått som gjør at tennene ser hvitere ut, det er mengden av blått som skaper kontraster og en illusjon av at leppene blir mørkere, og dermed tennene lysere.

Blekrosa funker dårlig

NUDE: Bleke toner er veldig populære, og spesielt nude er en stor hit blant jenter i alle aldre. Den er også ofte veldig kledelig så lenge fargen er nøytral - det vil si; matcher de naturlige fargene man har i hud og/eller på lepper. Men så snart fargetonen blir for blekrosa, eller blekere enn hudfargen din, vil tennene raskt se gulere ut.
NUDE: Bleke toner er veldig populære, og spesielt nude er en stor hit blant jenter i alle aldre. Den er også ofte veldig kledelig så lenge fargen er nøytral - det vil si; matcher de naturlige fargene man har i hud og/eller på lepper. Men så snart fargetonen blir for blekrosa, eller blekere enn hudfargen din, vil tennene raskt se gulere ut. Foto: FOTO: Tove Eggen og produsentene

Dette betyr også at en blekrosa leppestift, som inneholder masse blått, vil få motsatt effekt - og er nok den fargen som gjør tennene mest gule.

Lyse og nude farger i seg selv, har en nøytral effekt for tennene så lenge de harmonerer med fargene man naturlig har på innsiden av munnen, på leppene eller i hudtonen rundt munnen.

I tillegg vil en glossy-finish være med på å skape kontraster igjen, og nærmest virke lysreflekterende på tennene slik at de virker hvitere.

Prøv en rød leppestift

Fordi de aller fleste røde leppestifter er mye sterkere i fargen enn det leppene våre naturlig er, vil de som oftest ha en positiv effekt på tennene.

ET HAV AV RØDT: De fleste har fått med seg at røde leppestifter ofte kan gjøre at tennene ser hvitere ut. Dette fordi de inneholder ekstra mye blått, men det finnes veldig mange forskjellige typer rødt - og som man ser, er det de dypere tonene som gjør tennene hakket lysere.
ET HAV AV RØDT: De fleste har fått med seg at røde leppestifter ofte kan gjøre at tennene ser hvitere ut. Dette fordi de inneholder ekstra mye blått, men det finnes veldig mange forskjellige typer rødt - og som man ser, er det de dypere tonene som gjør tennene hakket lysere. Foto: FOTO: Tove Eggen

I tillegg inneholder de ofte mye blått, fordi produsentene ønsker å skape en mer levende farge, og vil da igjen forsterke inntrykket av hvitere tenner.

Men noen røde leppeprodukter har kuttet ned på det blå, og heller tilført oransje og brunlige toner.

Dybden i fargen, altså at den er mørkere enn dine egne lepper, vil fortsatt være med på å skape den positive kontrasten. Men det gule i tennene vil være hakket mer synlig, da de oransje tonene harmonerer med misfargingen.

Vær forsiktig med kontrastene

Det samme gjelder veldig poppende og sterke farger, som jeg selv elsker. I seg selv vil disse fargene være en så tydelig kontrast til både tenner og leppene, at de skal kunne skape en positiv effekt.

Men når vi vipper over mot alt for blå toner, vil dette slå uheldig ut. Dette er veldig sjeldne farger å komme over, som oftest er det de som er lilla og ikke for mørke i tonene.

UHELDIGE FAVORITTER?: To av mine favorittleppestifter, Electric Orange fra ColorSensational Maybelline og My New BFF fra Zanzuel by Hanneli, gjør ikke tennene mine noe hvitere på grunn av deres oransje undertone, men de passer fint til hudtone og øyefarge. Mens den mer lilla leppestiften, Amplified fra MAC, passer både til mine farger - og gjør tennene mine hakket lysere.
UHELDIGE FAVORITTER?: To av mine favorittleppestifter, Electric Orange fra ColorSensational Maybelline og My New BFF fra Zanzuel by Hanneli, gjør ikke tennene mine noe hvitere på grunn av deres oransje undertone, men de passer fint til hudtone og øyefarge. Mens den mer lilla leppestiften, Amplified fra MAC, passer både til mine farger - og gjør tennene mine hakket lysere. Foto: FOTO: Tove Eggen

Men oransje toner og ferskenfarger vil da ikke være særlig hvitgjørende.

Les også:

Så mye har sminke å si for alderen din

Denne bør du ha med på årets julebord

Kan du dette hårtrikset?

ROSA: Kontraster skaper kontraster - så når leppestifter er veldig mørke, vil det ofte i seg selv være nok til at tennene virker hvitere. Dette gjelder også ofte for veldig sterke farger, spesielt da rosa. Ikke bare fordi de inneholder mye blått, men fordi de skiller seg så mye ut fra de naturlige fargene rundt munnen. MEN - hvis leppestiften blir for blek, kan den gjøre akkurat det motsatte. Dette fordi blåtoner egentlig drar frem gule toner, hvis lysstyrken er for lik.
ROSA: Kontraster skaper kontraster - så når leppestifter er veldig mørke, vil det ofte i seg selv være nok til at tennene virker hvitere. Dette gjelder også ofte for veldig sterke farger, spesielt da rosa. Ikke bare fordi de inneholder mye blått, men fordi de skiller seg så mye ut fra de naturlige fargene rundt munnen. MEN - hvis leppestiften blir for blek, kan den gjøre akkurat det motsatte. Dette fordi blåtoner egentlig drar frem gule toner, hvis lysstyrken er for lik. Foto: FOTO: Tove Eggen og Produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning