Tørt hår

Kan du dette trikset?

Trikset som skal vise om håret ditt er for tørt. Men fungerer det egentlig?

FRISØRTRIKSET: Ifølge flere frisører og nettsider kan du teste om håret ditt er tørt og livløst ved å legge det i en skål med vann. Slik gikk det da vi  testet eksperttipset for å se om det faktisk fungerer...

FRISØRTRIKSET: Ifølge flere frisører og nettsider kan du teste om håret ditt er tørt og livløst ved å legge det i en skål med vann. Slik gikk det da vi testet eksperttipset for å se om det faktisk fungerer... Foto: Anne Margrete Aasgaard

Publisert Oppdatert

Tips fra Barbro!

Gå ikke ut med fuktig hår når det er minusgrader. Håret fryser og fibrene blir skadet, noe som igjen kan føre til at håret brekker og blir svakere og tørrere. Frost er altså fy, fy for fjonene...

Endelig er høsten her, men dessverre bringer den med seg annet enn høstfarger, krisp luft og lun strikk. Nei, for det er ikke bare bladene på trærne som tørker ut, men også hud, hår og hodebunn.

Så sant du ikke har lyst til å satse på en helhvit garderobe i vinter, som kamuflerer både dryss av flass og flisete tupper, bør du definitivt lese videre. For mange av oss er det ikke bare i jula at vi har "snø" på skuldrene...

- På høsten og vinteren er luften kald, tørr og inneholder ikke like mye luftfuktighet som på sommeren. Derfor blir håret ofte elektrisk. Kulde, fyring inne og vekslende temperaturer gjør at håret blir ekstra tørt, skjørt og statisk, forklarer Barbro I. Larsen hos Tendenz Hårpleie, som er kurs- og opplæringsansvarlig for Joico.

Skal kunne avsløre tørt hår

Høst- og vinterhalvåret kan nemlig ikke skryte av å være den mest fotogene sesongen, med flass på nesa, sprukne lepper, statisk hår - i tillegg til boblejakke og ullundertøy.

Heldigvis finnes det mange måter å behandle tørt hår på. Men, hvordan kan du egentlig vite om manken din er tørr eller ei?

- Det mest vanlige er at håret ser livløst ut, mangler glans, i tillegg til at det er veldig typisk for nordiske hoder å være litt fete i hodebunnen og tørre i håret, sier Lise Holm-Glad, leder av Define sitt frisørteam.

Noen frisører og fagkyndige klarer nærmest å spotte et tørt hår på like lang avstand som vi så vidt klarer å bedømme kjønn. Heldigvis finnes det enklere metoder som mannen (eller dama) i gata kan finne ut av om de har tørt hår på, som ved hjelp av denne porøsitetstesten.

I teorien skal du kunne avsløre om du har tørt hår eller ei, ved å legge håret i bløt. Men i praksis? Vi i Klikk Mote tok saken (eller håret) i egne hender.

TØRT HÅR: Dessverre er ikke alle porøse ting like gode som Stratos... Porøst hår er ikke særlig stas, men heldigvis finnes det mange tips og triks som både fikser og forhindrer! Vi testet ett av dem. Alt du trenger til denne testen er en bolle eller et glass med vann og noen hårstrå.

TØRT HÅR: Dessverre er ikke alle porøse ting like gode som Stratos... Porøst hår er ikke særlig stas, men heldigvis finnes det mange tips og triks som både fikser og forhindrer! Vi testet ett av dem. Alt du trenger til denne testen er en bolle eller et glass med vann og noen hårstrå. Foto: FOTO: Anne Margrete Aasgaard

Vi testet

Tre tørre tips:

  • Når håret ditt er vått, trekker du i et av hårstråene. Ryker det lett, er det et tegn på at håret ditt er skadet og porøst. Heldigvis kan det bygges opp igjen, ved hjelp av produkter med styrkende proteiner i.
  • Modellene som kaster rundt på håret i reklamene, har én ting til felles - med unntak av et vakkert utseende. Glans. Det er nemlig sånn at et glansfullt hår, er et sunt hår. Glitrer ikke håret ditt som Miranda Kerr sitt, er balsam og hårolje to gode stikkord.
  • Har du lite "frizz", har du lite å bekymre deg for! Men hvis du har det, kan leave-in produkter og fuktighetskurer være noe for deg. Statisk hår er nemlig et tegn på at håret trenger ekstra pleie.

Ifølge nettsteder som Naturallycurly.com flyter sunt hår, mens usunt hår synker. Dette har med hårets porøsitet å gjøre - dets evne til å absorbere både vann, produkter og annen fukt.

Er håret ditt veldig porøst (eller tørt), slipper det vann inn, blir tungt og synker. Tørt hår er nemlig ikke særlig "sjødyktig", med flisete tupper og et sprikende skjellag.

Sunt hår derimot, med et lukket skjellag, er vanntett. Men, er testen det?

Kort oppsummert kan det altså skje en av tre ting hvis du legger et hårstrå i vann, som avslører om håret ditt er lite eller veldig porøst. Det kan flyte, synke, eller gjøre begge deler på en gang, alt etter hvor "tørst" håret ditt er.

Alt du trenger til testen er en bolle eller et glass med vann og noen hårstrå - eller kanskje heller en neve, som i undertegnedes tilfelle. Testhåret er nemlig av den lite samarbeidsvillige sorten, eller det som pent kalles tykt hår med mye fall. Falle av, gjør det i alle fall.

Uenighet blant de lærde

Selv om det var stor stas at håravfallet til undertegnede endelig skulle gjøre mer nytte enn å tette støvsugeren eller dusjsluket, skjedde det skuffende lite da håret traff vannoverflaten.

Bortsett fra å fremkalle assosiasjoner til "kelner, jeg har fått et hår i suppen min"-vitser, hendte det nesten ingenting. Det vil si, med unntak at noen deler av håret sank noen millimeter - hårfint lite.

Dette kan stemme, da tuppene på håret gjerne er mer slitt enn hårrøttene og kanskje særlig i denne manken, som fremdeles bærer preg fra da det fantes blekemiddel på sprayflaske. Eller, var det kanskje heller en ren tilfeldighet?

- Testen behøver ikke si så mye om kvaliteten på håret, sier Lise Holm-Glad.

Vi har alle forskjellige hårtyper, bestemt av gener, kosthold og ytre påvirkning som pleie, styling, vær og vind, påpeker hun. At noen hårstrå og et glass vann kan bedømme dette, stiller hun seg skeptisk til.

På utallige nettsteder, som den nevnte Naturallycurly.com, Transitioningmovement.com og Curlynikki.com, er de derimot positive til testen. Med andre ord er det ikke bare undertegnede som strides om testen holder vann, eller ei.

Skal du teste trikset?

Heldigvis finnes det andre måter å bedømme hvor tørt håret ditt er, i tillegg til mange tips og triks som kan forhindre at det i hele tatt blir det.

Tips fra Lise!

En god regel er å alltid bruke balsam. Sliter du med at håret blir tungt, tar du balsamen kun i lengdene og spissene.

Og du, tester du trikset må du for all del la oss få vite hvordan det gikk, i kommentarfeltet!

Les også:

Billigsjampoen som er best i test

Ikke tørk håret med håndkle

- Det mange gjør feil er at de løfter alt håret opp på hodet og sjamponerer som gale

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning