DIY - hjemmelaget hårbleking

Kan du bleke håret med sitronsaft?

Det er sommer, det er sol og det er tid for en ny hjemmekurtest for håret!

VI TESTET: Kan du bleke håret med sitronsaft? Det måtte vi selvfølgelig teste ut!
VI TESTET: Kan du bleke håret med sitronsaft? Det måtte vi selvfølgelig teste ut! Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Sommeren er en tricky tid for håret. Vi reiser, vi flyr, vi soler oss og bader i saltvann.

Så for de fleste av oss er ikke dette tiden hvor vi bruker hundrevis av kroner hos frisøren for en ny hårfarge, fordi vi vet at fargen lett kan forandre seg.

Klorvann, saltvann, sola og UV-strålene har sin effekt på håret som kan gjøre det alt fra lysere til grønt om man en riktig uheldig.

Men er det én ting som skjer med enhver hårfarge hvis man henger mye i sola, så er det at håret blir lysere, så hvorfor ikke utnytte det?

Sitronbleking

Mange har vel hørt at man kan bleke håret selv med saften fra sitroner, men hvor effektfullt er egentlig det?

Vi var nokså skeptiske, så før jeg satt i gang med å teste dette selv, spurte vi fysiker og blogger Anja Røyne om sitron i håret hadde noe for seg.

- Joda, sitron i håret fungerer! Stoffer i sitronsaften får den naturlige solblekingen av håret til å gå raskere. Sollyset endrer nemlig på en av de kjemiske bindingene i molekylet som gir håret farge. Da reflekteres mer av sollyset, slik at håret ser lysere ut, forklarer Røyne.

FORANDRING:  Her ser vi hvordan håret fikk en makeover både i farge og tekstur. Håret er litt lysere, men også litt mer slitt, rett og slett. Men det var ikke så ille som jeg hadde forventet, faktisk!
FORANDRING: Her ser vi hvordan håret fikk en makeover både i farge og tekstur. Håret er litt lysere, men også litt mer slitt, rett og slett. Men det var ikke så ille som jeg hadde forventet, faktisk! Foto: FOTO: Tove Eggen

Anbefales av frisør

Med en så god bekreftelse fra en fysiker om at sitron i håret faktisk fungerer, begynte jeg å bli ivrig etter å få testa ut hvor bra sitronblekingen egentlig er.

Men hva med frisørene - vil de anbefale det?

- Ultrafiolett lys fra solen lysner håret. Sitron fremskynder denne prosessen raskt da den åpner skjellaget i håret, og syren, i kombinasjon med det fiolettelyset, lysner pigmentene i hårstrået, forteller den kjente frisøren og hårstylisten Agnes Marie Gulbrandsen fra frisørsalongen Gevir i Oslo.

Sitronteknikken er noe Gulbrandsen selv utnytter seg av når sol og saltvann står på plakaten.

- Saltvann åpner skjellaget i håret som en sjampo gjør, så sitronen skal helst påføres i vått hår etter et bad i saltvann. Dette må ikke gjøres i klorvann da håret kan bli grønt hvis kobbersulfatene trenger inn i porøst hår, legger frisøren til.

Sliter på håret

SITRONTRIKSET: Alt du trenger for å lysne håret helt naturlig er sitron, en sprayflaske og godt med solkrem.
SITRONTRIKSET: Alt du trenger for å lysne håret helt naturlig er sitron, en sprayflaske og godt med solkrem. Foto: FOTO: Tove Eggen

I og med at håret lysnes av sola, som uansett skader håret, så kan håret bli ekstra tørt og slitt etter bleking med sitron - som nettopp forsterker blekingsprosessen.

Dr.Aaron Shafer fra Stanford University skriver at akkurat som sola får melaninen (pigmentet) i huden til å bli mørkere ved å produsere mer av det, gjør den også håret lysere ved at det mister melaninen helt.

Dette fordi håret er et dødt materiale, og har dermed ingen forsvarsmekanisme som produserer mer melanin. Lysningen er dermed en form for permanent skade.

- I kjemisk terminologi sier vi at UV-stråler fra solen ødelegger materialet ved å oksidere det. Det er nettopp dette som skjer med melaninen i håret, og videre forvandler det til en fargeløs sammensetning. Ergo blir håret lysere, forklarer Shafer.

Men ifølge Røyne er det ikke alltid at skaden, og dermed lysningen ved bruk av sitronbleking i sola, er permanent.

- Interessant nok vil denne type bleking kunne gå over med tiden. Dette er fordi molekylet som har blitt endret av sollyset kan reagere med oksygen i lufta, og dermed repareres igjen. Når du bleker håret med hydrogenperoksid, derimot, slites fargestoffmolekylene i stykker slik at blekingen blir permanent, sier Røyne.

Trenger TLC

For å være på den sikre siden, og ikke ende opp med utørket og slitt hår, er det derfor best å behandle håret godt etter bleking. Enten om det er hos frisør eller etter stranda, med eller uten sitron i håret.

FRA STRAND TIL GLAM: Bildet til venstre er før jeg startet lysningsprosessen, og bildet til høyre er tatt rett før denne saken ble skrevet. Håret er litt lysere, men også litt mer slitt i tuppene. Men jeg digger den veldig naturlige ombre-effekten håret fikk - selv om det ikke er så lett å se på bilder.
FRA STRAND TIL GLAM: Bildet til venstre er før jeg startet lysningsprosessen, og bildet til høyre er tatt rett før denne saken ble skrevet. Håret er litt lysere, men også litt mer slitt i tuppene. Men jeg digger den veldig naturlige ombre-effekten håret fikk - selv om det ikke er så lett å se på bilder. Foto: FOTO: Tove Eggen

- Sitronen har en sur base, så når du har vasket ut sitronen, burde du tilføre håret godt med fukt i form av oljer, kurer og pleiende produkter - hvis ikke vil håret føles veldig trått, forklarer Gulbrandsen.

Hun råder deg også til å bruke olje, et fint pleiende produkt, som du kan ha i håret etter en lang dag på stranden.

Pass imidlertid på at oljen ikke inneholder alkohol da dette sammen med sol kan tørke ut håret.

- Alkohol kan finnes i noen oljeprodukter for at oljen skal trekkes raskt inn og ikke tynge skandinavisk hår, legger frisøren til.

Generelt er sommerhåret fint å pleie med hurtigkurer, oljer og leave-in-kurer.

Vi testet

For å være sikker på at jeg utførte testen så korrekt som mulig, fikk jeg en god oppskrift fra Gulbrandsen.

  • Fordel et tynt lag med sitron over håret, mest i lengdene.
  • Pass på at sitronen ikke treffer huden din, og at du vasker hender og eventuelt søl før du legger deg i sola.
  • Sitron kan være veldig sterkt for huden og lett gi brannskader, så legg alltid håret på utsiden av solsengen mens det tørker.
  • For en litt svakere blanding, bruk en fjerdedel kopp med varmt vann sammen med sitronen, og hell blandingen i en sprayflaske.
  • Har du tørt hår, kan du blande ut en kopp sitron med en fjerdedel kopp balsam.
  • Bruk gjerne ren sitron direkte i lengdene eller på en bomullsdott, og påfør i striper for ekstra effekt noen steder.

Jeg gikk for ombre-effekten og påførte ren sitronsaft, utblandet med en fjerdedel med varmt vann på sprayflaske, fra cirka ørene og ut i lengdene.

Håret mitt blir helt klart lysere om sommeren av seg selv, så jeg ville gjerne se om jeg kunne få til en forskjell med mørkere røtter og lysere tupper.

Teknikken er enkel og billig, så den eneste utfordringen jeg hadde var: a) finne tid til å ligge i sola, og b) ikke søle sitron utover resten av kroppen.

Den siste var verst, da jeg virkelig hadde fått hetta av at en dråpe sitron på huden nærmest ville etse seg inn i kroppen fra solstrålene. Dette skjedde jo selvfølgelig ikke.

Jeg prøvde både teknikken med håret løst, og med håret tvinnet opp i en ball på toppen av hodet, men rakk kun å teste teknikken tre ganger i løpet av to uker.

Ifølge nettsiden WikiHow blir ikke håret lysere på første forsøk, men gradvis over to til fire uker.

Resultat

Jeg forventet kanskje at håret, på magisk vis, skulle bli mye lysere på første forsøk, men det ble det jo naturligvis ikke - som også ekspertene poengterte over her.

Håret er litt tørt i tuppene, ja, men ikke så ille som jeg hadde forventet heller.

Jeg brukte ikke spesielt pleiende produkter mens jeg testet sitronbleking - kun for å se hvor slitt håret egentlig kunne bli. Men den siste testdagen brukte jeg en god sjampo og en kurserie basert på oljer fra Sebastian Professional.

Håret mitt blir alltid lysere om sommeren, og siden jeg har rødt hår synes jeg ikke det nødvendigvis er så heldig. Derfor var det veldig greit å bare lysne tuppene litt, i en god ombre-stil slik at håret fikk litt forskjellige fargenyanser.

BEHANDLING PÅ STRANDA: Fyll opp ssprayflaska med sitronsaft, ta deg en dykkert i saltvannet, spray håret du vil lysne, og la tørke løst eller i en liten ball på toppen av hodet hvis du kun vil lysne tuppene.
BEHANDLING PÅ STRANDA: Fyll opp ssprayflaska med sitronsaft, ta deg en dykkert i saltvannet, spray håret du vil lysne, og la tørke løst eller i en liten ball på toppen av hodet hvis du kun vil lysne tuppene. Foto: FOTO: Tove Eggen

Jeg kan ikke si at håret er drastisk lysere i tuppene, enda - men det kan jo endre seg de neste ukene. Det jeg derimot liker, er at overgangene er veldig naturlige, og at håret ikke bare gult slik som bleking ofte gjør. Det blir bare litt lysere, rett og slett.

Alt i alt en veldig enkel prosess, og billig - ikke minst. Men vær forberedt på litt slitt hår, noe kløning for å unngå sitron på huden, og mange timer i solen - så husk høy spf på kroppen og ansiktet!

Les også:

Her er løsningen for sommertørt hår

Unngå denne sminketabben

90 prosent av alle kvinner har det

Følg oss på Facebook!

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning