Modeller blir bare yngre og yngre

- Jeg møtte mange ulykkelige 13-åringer

Hvor går grensen mellom en ung og frisk modell, og en barnemodell?

ALTFOR UNG: Det er vanskelig å forstå hvorfor den 15 år gamle skuespilleren Elle Fanning fronter en kleskolleksjon myntet på voksne jenter.
ALTFOR UNG: Det er vanskelig å forstå hvorfor den 15 år gamle skuespilleren Elle Fanning fronter en kleskolleksjon myntet på voksne jenter. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Slik fungerer loven:

I oktober 2013 ble en ny lov innført i New York for å beskytte rettighetene til arbeidende modeller under 18 år.

  • Modeller under 18 år må ha arbeidstillatelse og oppsatt sparekonto i eget navn for opptjente inntekter.
  • Kunder, som designere under fashion week, må kunne vise til egne sertifikater for å kunne hyre inn barneopptreden.
  • Kunder som bryter reglene vil får $1000 i bot ved første overtredelse, deretter $2000 og så $3000 for hver tilfelle.
  • Overtredelse kan også medføre til indratt sertifikat.

Kilde: The New York Times.

Det var en ganske så annerledes New York Fashion Week som gikk av stabelen i februar i år.

Modellene var like lange og slanke som før, og klærne var fortsatt fantastiske.

Men den store forskjellen denne gangen, var at flesteparten av modellene som spradet nedover catwalken i "voksenklær" - og flere svært så sexy antrekk, for første gang på lenge var over 18 år.

I oktober 2013 ble det nemlig lovbestemt, i den amerikanske delstaten New York, at modeller under 18 år skulle ansees som barneartister - på lik linje med musikere, skuespillere og dansere under 18 år.

Regelverket medfører at mindreårige modeller ikke kan følge de esktremt lange arbeidsdagene som en moteuke forventer, og papirarbeidet for å kunne booke jentene til visninger skal virke avskremmende for designerne.

- Jeg deltok på et møte i forbindelse med Elite Model-Look International i november, hvor nettopp denne lovendringen ble tatt opp. Det var enighet om at også Elite International vil bli strengere på aldersgrensen, sier den kjente modellmammaen og eier av Team Models, Eivor Øvrebø.

- Barn selger

For ja, det er dessverre slik at mange av jentene du ser i en sensuell og henslengt positur i det du åpner et motemagasin, ikke er ferdig med tenårene sine enda.

Det kan være 16 år gamle Nastya Kusakina, som i fjor sommer, iført gule og hvite ruter samt en gjennomsiktig kjole fra Louis Vuitton, landet sin første, store reklamekampanje.

Eller hva med Ondria Hardin som kun var 14 år gammel da hun gikk en visning for Marc Jacobs for første gang - under New York Fashion Week, iført en massiv fløyelshatt og et enda større strikkeskjerf som dekket henne fra ørene og ned til albuene.

Og vi glemmer vel ikke da en 15 år gammel Brooke Shields ytret de beryktede ordene: "Vil du vite hva som kommer mellom meg og mine Calvin-jeans? Ingenting", for en Calvin Klein tv-reklame.

Vi spurte Øvrebø hvorfor modeller ofte er så unge når de starter sine karrierer.

- Det startet vel i Paris og Milano. Øst-Europa åpnet dørene, og unge jenter på 13,14 år reiste til Milano for å bli modell. Den sosiale situasjonen var jo noe annerledes for unge mennesker, og muligheten til å komme bort for å tjene penger, var mye av årsaken. Disse unge jentene var jo unge, tynne og perfekte til å henge klær på. Dermed ble de også yndet av designerne verden over, sier Øvrebø.

UNGE SØSTRE: Designeren Marc Jacobs la tidelig sin elsk på Dakota og Elle Fanning, og har brukt dem begge i reklamekampanjene sine siden de var 12 år gamle. Merket Miu Miu valgte å bruke den yngste av de to, Elle på 15 år, i fjorårets høstkampanje.
UNGE SØSTRE: Designeren Marc Jacobs la tidelig sin elsk på Dakota og Elle Fanning, og har brukt dem begge i reklamekampanjene sine siden de var 12 år gamle. Merket Miu Miu valgte å bruke den yngste av de to, Elle på 15 år, i fjorårets høstkampanje. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Du som forbruker bestemmer

Men med nye lover i New York, og løfter om samarbeid fra internasjonale modellbyråer og magasinet Vogue som har skrevet under på en intern avtale om å ikke booke modeller under 16 år, må vel dette tyde på bedre tider?

Klikk Mote spurte den kjente modellagenten Donna Ioanna, som blant annet oppdaget supermodellen Siri Tollerød, om hun synes modeller begynner for tidlig.

- Jeg synes jentene kan begynne når de er 18 år, og utvikle seg derfra. Men det krever at vi som forbrukere ikke kjøper imaget til store motemerker som bruker unge jenter i reklamene. Mange klager på meg som agent, og spør hvorfor jeg bruker så unge jenter. Men det er ikke jeg, det er dere som forbrukere som bestemmer og har makten til å forandre det dere ikke liker, sier Ioanna.

Ingen regelverk i Norge

Og det er klart at vi som tilskuere og kunder også har et visst ansvar om å formidle hvordan vi ønsker at moteindustrien, som vi er delaktige i med pengene våre, skal være.

Men fortsatt må vi innrømme at det er noe meget underlig over dette behovet innad i moteindustrien for å booke, ikke bare unge jenter, men rett og slett barn.

I Norge har vi ingen regelverk når det kommer til unge modeller, men så er også arbeidsmarkedet her veldig annerledes - sammenlignet med utlandet.

- I og med at det ikke finnes noen som jobber profesjonelt som modell i Norge, finnes det heller ingen spesielle regler i forhold til alder. Men vi har satt egne etiske regler, som blant annet at det i begynnelsen skal være lek og moro, og mindre alvor for de yngste. Det finnes ingen utdannelse i å bli modell, så i starten handler det mer om å tilegne seg erfaring enn å jobbe masse, sier Jonas Mangerud, driver av de norske modellbyråene Heartbreak og Pholk.

Mye mer arbeid

TIDENES YNGSTE: Med sine 14 år er Brooke Shields tidenes yngste til å fronte coveret til motemagasinet Vogue.
TIDENES YNGSTE: Med sine 14 år er Brooke Shields tidenes yngste til å fronte coveret til motemagasinet Vogue. Foto: FOTO: Faksimile Vogue

Det er ikke til å unngå at en slik helomvending i regelverket, i det minste i New York, byr på ekstra arbeid for alle involvert i en motevisning.

Modellbookeren James Scully som blant annet jobber for merkene Jason Wu, Derek Lam og Tom Ford, kunne rapportere til The New York Times at omkring 60 prosent av modellene han booket ved tidligere år var under 18 år.

Denne sesongen, derimot, var kun tre av de 350 jentene Scully hadde casting på, mindreårige. Flere bookere innrømmer også at alder var noe de aldri tenkte på en gang, før den nye loven ble innført.

Mangerud ser at det kan bli ekstra arbeid av en slik endring, men at et nytt regelverk er på sin plass.

- Jeg ser positivt på en aldersgrense, selv om det kan bli mer utfordrende å ha modeller med nok erfaring når de endelig er gamle nok til å jobbe. Problemet med for unge modeller, er at om man oppnår suksess før man er ferdig utviklet. Det kan resultere i et større jag etter å opprettholde størrelser som ikke lenger er naturlig for en.

Vil ha et bedre tilrettelagt arbeidsliv

I tillegg kan man, ifølge Ioanna, få store materialistiske utfordringer senere i livet ved å starte modellkarrieren for tidlig.

- Det negative er at man kan bli bortskjemt, og tro at pengene, skjønnheten og "luksusen" varer evig.

Selv om modell-mammaen Øvrebø aktivt jobber for et bedre tilrettelagt arbeidsliv for modellene sine, ser hun ikke noe galt i at man begynner å jobbe som modell før fylte 18 år.

- I Norge får man jo frikort for studenter fra fylte 13 år, og det er vanlig med en butikkjobb - eller å gå med avisen ved siden av studiene. Dette er det mange som gjør. Uke etter uke. Derfor har jeg vanskeligheter med å se hvorfor det skal være annerledes for modeller.

Størrelsene og alder krymper

Akkurat som alderen på modellene har sunket betraktelig de siste årene, har også klesstørrelsene gjort det samme. Dette kan være med på å bidra til "behovet" for yngre modeller som naturlig har smalere kroppsbygning.

SILJE ANDRESEN: -  I Norge er det ikke noe problem å være ung modell, men jeg har møtt mange ulykkelige 13-åringer som ikke prater engelsk på mine reiser, forteller den norske topp-modellen Klikk Mote.
SILJE ANDRESEN: - I Norge er det ikke noe problem å være ung modell, men jeg har møtt mange ulykkelige 13-åringer som ikke prater engelsk på mine reiser, forteller den norske topp-modellen Klikk Mote. Foto: FOTO: Christian Bakstad/ Teammodels

- Da jeg startet i 1965, var en jente på mellom 170 og 172 centimeter, og størrelse 38 perfekt. I dag er det mellom 177 og 180 centimeter, og maks en 34-størrelse som gjelder. Det er egentlig helt sykt, sier Øvrebø og fortsetter:

- Jeg har luftet dette for flere internasjonale byråer, men ingen tør å gjøre noe med det. De fleste unnskylder seg med noe som: "Det vil alltid være andre byråer som ikke bryr seg"- og skaffer designerne den størrelsen de vil ha. Samtidig er det litt feil å nekte jentene som har denne størrelsen naturlig å jobbe. De finnes jo absolutt også, så det ville vært diskriminering.

Ulykkelige 13-åringer

Den norske toppmodellen Silje Andresen, var 11 år gammel da hun startet modellkarrieren sin som den tøffe jenta fra Møllers Tran reklamen.

I etterkant har hun jobbet mye internasjonalt, og reiste til Paris allerede som 16-åring. Da hun la opp den internasjonale karrieren for syv år siden, hadde hun vært på konstant reisefot i et helt tiår.

- Jeg tror man måtte være 16 år for å jobbe som modell i Paris, men dette var noe som ikke fungerte i praksis. Det tar tid å bygge en karriere, samtidig som unge jenter er lettere å forme. Det er derfor ikke veldig rart man ofte starter tidlig, forteller Andresen.

Vi spurte henne om hun synes mange modeller er for unge til å jobbe.

- Jeg vil si ja, men det kommer veldig an på personen. I Norge er det ikke noe problem, men jeg har møtt mange ulykkelige 13-åringer som ikke prater engelsk. Jeg har alltid vært misunnelig på guttemodellene som begynte rundt 18-20-års-alderen. De var tryggere på seg selv, og hadde det alltid mye morsommere enn jentene.

Vær smart

Hvis man ønsker å gå etter modellyrket, burde man forvente seg alt annet enn en glamorøs tilværelse, og innse at dette også er et yrke på lik linje som enhver annen jobb; det har sine oppturer og nedturer.

- Det er flere negative sider enn positive ved modellyrket. Tilværelsen er beintøft og ensomt, og det er et yrke med et enormt press på utseendet, sier Andresen.

STARTET TIDLIG: Allerede som 14-åring tok Tyra Banks turen til Europa for å jobbe som modell, noe hun har delt både sine sorger og gleder over gjennom tv-programmet sitt ved flere anledninger.
STARTET TIDLIG: Allerede som 14-åring tok Tyra Banks turen til Europa for å jobbe som modell, noe hun har delt både sine sorger og gleder over gjennom tv-programmet sitt ved flere anledninger. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ioanna tipser også om å omringe seg med de riktige folkene, og ha en nøktern innstilling til det hele.

- Det er viktig at modellene får seg en dyktig agent, og at de er omringet av seriøse mennesker. I tillegg burde man hele tiden huske å se på tittelen "modell" som et skjold for det virkelig mennesket under - dette er en fantasiverden, og det er viktig å forstå, sier Ioanna.

- Handler om mer enn hvordan du ser ut

Andresens beste råd er å forstå hva modellbransjen egentlig dreier seg om.

- Å gjøre det bra som modell handler om mer enn hvordan man ser ut. Jentene i toppen er superproffe og vakre, men har samtidig hatt masse flaks. De har vært på rett sted til rett tid. Modellyrket er heller ikke noe man kan gå etter. De fleste jenter som får sjansen til å prøve seg som modell, ender ikke opp med å faktisk jobbe profesjonelt som modeller. Det de sier i reality-modellprogrammene om at jentene ikke "vil det nok" irriterer meg grenseløst. Det skal så mye mer til enn å "ville" jobbe som modell, avslutter Andresen.

Les også:

Eldes kvinner raskere enn menn?

- Jenter i alle størrelser burde bruke magetopp

Ikke la huden din lure deg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning