DIY- Sminkevideo: Hvordan fikse ødelagt sminke

Ikke kast ødelagt sminke

Ødelagt sminke trenger ikke finne veien til nærmeste søppelkasse lenger!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Man trenger ikke være spesielt klønete for å ha latt sminke gått i bakken x-antall ganger.

Det er like frustrerende hver gang, og som oftest etterfulgt av en lang remse banneord - ja, litt som når man slår en tå i dørstokken.

Du har sikkert kastet en del sminke allerede, og det er spesielt variantene i pudderform som må støvsuges opp fra tusen knas.

Men hva hvis du ikke trengte å kaste den knuste pudderdåsa i det hele tatt? Det har seg nemlig slik at å gjenopprette pudderet til fast form igjen er enklere enn du tror.

Alkohol redder sminka

For når ulykka først er ute, er alt du trenger litt alkohol. Okay, ikke vodka fra fredagsfesten, men vanlig desinfiserende alkohol som man får kjøpt på apoteket.

Alkoholen vil sørge for at sminken både blir flytende og desinfisert, og etter at de knuste bitene har fått samlet seg til en fast form igjen, har alkoholen også fordampet. Med andre ord er det helt trygt for huden.

Lag din egen sminke

I videoen over fikser jeg på en av mine favoritt-highlightere som gikk i bakken nylig. Men dette trikset kan også brukes på øyeskygger, rouge, bronzer og pudder. Alle produkter som er i tørr form, med andre ord.

Og man må ikke bruke trikset kun til å fikse ødelagt sminke - man kan til og med lage sine egne produkter!

Mangler du for eksempel en lilla øyeskygge, men har en blå øyeskygge og en rød rouge, kan du jo knuse disse to sammen for å lage din helt egen øyeskygge som da blir nettopp lilla.

Alt man trenger er litt enkel kunnskap om fargelære som vi alle gikk fikk på barneskolen.

KNUST, MEN IKKE ØDELAGT: Endelig kan du spare penger ved å fikse knust sminke istedenfor å kjøpe ny! Latterlig enkelt er det også - du trenger bare litt rensealkohol.
KNUST, MEN IKKE ØDELAGT: Endelig kan du spare penger ved å fikse knust sminke istedenfor å kjøpe ny! Latterlig enkelt er det også - du trenger bare litt rensealkohol. Foto: FOTO: Tove Eggen

Jo mer knust desto bedre

Først prøver vi å samle så mye av de knuste delene i beholderen, men la gjerne det som har falt ut på gulvet ligge hvis det ikke nettopp er vasket.

Du vil fortsatt klare å redde mye produkt, og slipper da å få med deg så mye bakterier.

Når et produkt først har knust, er det faktisk best at det blir så pulverisert som overhode mulig, så bruk en skje, kniv eller spatel for å hakke opp delene ekstra godt.

Dette kan du enten gjøre direkte i beholderen, som jeg viser i videoen over, eller helle delene over i en zip-lock pose, klemme til og helle innholdet tilbake.

Prøv å fordel pulveret utover hele beholderen.

Flytende form

STEGENE: Her bruker jeg en highlighter og bronzer som har fire forskjellige farger, men til slutt får en nydelig frisk bronzetone som kan brukes både til ansikt og som øyesminke.
STEGENE: Her bruker jeg en highlighter og bronzer som har fire forskjellige farger, men til slutt får en nydelig frisk bronzetone som kan brukes både til ansikt og som øyesminke. Foto: FOTO: Tove Eggen

Så bruker vi alkoholen til å forvandle pulveret til en flytende form. Hvor mye alkohol du bruker, kommer litt an på hvor store mengder knust pulver du har.

Det viktigste er at du bruker nok til at hele massen blir fuktig. Hvis du heller i for mye alkohol, tar det lengre tid før massen tørker, men det ødelegger ikke prosessen.

Bruk så skjeen til å røre sammen pulveret og alkoholen til det hele får en kremete tekstur, og smør massen utover og helt inn i kantene.

Lag en så jevn overfalte som mulig.

Tørketid

Så er det bare å vente på at sminken tørker igjen.

Etter cirka en time er det lurt å ta en serviett, legge den flatt over massen og dytte en flat gjenstand som en mynt eller et lokk over. Da vil papiret trekke til seg litt av alkoholen og overflaten vil bli flat og pen.

La produktet stå med lokket åpent på et tørt sted, altså ikke på badet. Ofte kan det ta mellom 12-24 timer før massen tørker helt, men etter tørketiden så har du fått et sminkeprodukt som er helt good as new.

Og det er alt som skal til for å fikse på ødelagt sminke.

Har du noen andre gode tips om hvordan man kan redde sminke? Rop ut i kommentarfeltet under - vi elsker å lese gode triks og råd!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning