DIY - denne hjemmelagde ansiktsmasken fungerer

I denne ansiktsmasken er det små levende bakterier

Jeg har prøvd mye i skjønnhetens navn, men dette er første gang jeg tester små levende bakterier på ansiktet!

DIY-ANSIKTSMASKA: Lauren Conrad sverger til denne ansiktsmasken bestående av gresk yogurt og Probiotika kapsler.
DIY-ANSIKTSMASKA: Lauren Conrad sverger til denne ansiktsmasken bestående av gresk yogurt og Probiotika kapsler. Foto: FOTO: Stella Pictures og Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Jeg skal tørre å påstå at Lauren Conrad, tidligere realitystjerne fra MTV-serien The Hills, er kjent for sin glødende hud.

Hun ser alltid så forbaska fresh ut - og det vil jo vi også! Så da jeg kom over en av hennes DIY-masker på laurenconrad.com, var jeg gira etter å prøve selv om ingrediensene var litt rare.

At masken består av noe som man finner på kjøkkenet, nemlig gresk yoghurt var kanskje ikke så sjokkerende. Men den andre ingrediensen skremte meg litt, nemlig probiotika-kapsler.

Jeg hadde aldri hørt det navnet før, og da et raskt Google-søk veldig visuelt fortalte meg at kapslene inneholder små levende bakterier, som blant annet er flott mot diaré - vel, da var jeg ikke fullt så ivrig lenger.

Lauren Conrad forklarer

I følge Conrad er det laktosen i yoghurten som renser huden og drar ut smuss, samtidig som den er næringsgivende. Med andre ord fungerer den som en aktiv rens, skriver Conrad.

Yoghurt er en kjent ingrediens for hjemmelagede hudpleieprodukter, og det er særlig laktosen (lactic acid) som fremheves som en effektiv ingrediens. Den er en såkalt aha-syre som eksfolierer huden og sørger for at huden kvitter seg med døde hudceller. En typisk ingrediens vi liker når vi gjerne vil ha glød!

Men hva med disse små levende bakteriene da? Jo, de skal også etter sigende stimulerer huden og etterlate den med en nydelig glød. Men hun forklarer ikke hvordan.

Conrad legger også til at kombinasjonen av disse to produktene hjelper til med å forminske rødhet og roe ned utbrudd.

DIY-ANSIKTSMASKA: Lauren Conrad sverger til denne ansiktsmasken bestående av gresk yogurt og Probiotika kapsler.
DIY-ANSIKTSMASKA: Lauren Conrad sverger til denne ansiktsmasken bestående av gresk yogurt og Probiotika kapsler. Foto: FOTO: laurenconrad.com og Stella Pictures

Nytt innen hudpleie

Probiotika

Probiotika er et kosttilskudd som inneholder bakterier som skal forbedre fordøyelsen og helsen.

Det er vanlig å ta probiotika i forbindelse med for eksempel en antibiotikakur eller etter cellegiftkur. Poenget er å få bakteriefloraen i balanse ved at den probiotiske organismen undertrykker tilstedeværelsen av sykdomsfremkallende bakterier.

De mest brukte probiotika tilhører slektene Lactobacillus eller Bifidobacterium.

Kilder: Norsk Helseinformatikk og Wikipedia

De siste årene har det blitt spekulert i om probiotika kan ha noe for seg i skjønnhetsprodukter også.

Daily Mail skriver at tanken bak bruken av probiotika i hudpleie, er at det vil kunne hjelpe bakteriene i ansiktet på nærmest samme måte som den gjør i tarmene. Huden inneholder gunstige bakterier, og mikrofloraen spiller en viktig rolle i å forebygge invasjon av uønskede bakterier.

Problemet kommer når bakteriebalansen forstyrres, for eksempel ved å bruke produkter som stripper huden for sin naturlige beskyttende barriere. Da får nemlig dårlige bakterier, slik som de som forårsaker akne og eksem, muligheten til å feste seg til huden.

Bruken av probiotika i hudpleie kan dermed være med på å gi balanse til ansiktsbakteriene igjen.

Det kjente hudpleiemerket Clinique, er et eksempel på en skjønnhetsprodusent som bruker probiotika i enkelte av sine produkter. I følge Pubmed.com er det også gjennomført flere studier som tyder på at probiotika kan være bra for hudhelsen vår også, ikke bare tarmhelsen...

- Klødde som fy!

STEG FOR STEG: Åpne en Probiotika kapsel i en liten bolle, og tilfør ett par spiseskjeer med gresk yogurt. Etter Lauren sin oppskrift skal bomull brukes til påføring, men jeg synes ærlig talt det ville vært lettere med hendene.
STEG FOR STEG: Åpne en Probiotika kapsel i en liten bolle, og tilfør ett par spiseskjeer med gresk yogurt. Etter Lauren sin oppskrift skal bomull brukes til påføring, men jeg synes ærlig talt det ville vært lettere med hendene. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Som den beautyjunkien som jeg er, heiv jeg meg ut i det og ble overrasket over hvor enkelt det var å kjøpe disse probiotika-kapslene på helsekost, apotek eller nettet.

Vel hjemme var det bare frem med den greske yogurten som jeg allerede hadde i kjøleskapet, gjøre klar en liten bolle, litt papir og bomullspads.

Én kapsel ble åpnet og helt i bollen, og mikset sammen med tre spiseskjeer med yoghurt, nøyaktig som Conrad beskrev i oppskriften sin.

Jeg så raskt at dette ble alt for mye, så det holder nok med én stor spiseskje.

Deretter blandet jeg det hele godt sammen, smurte litt over på en bomullspads og begynte å plassere masken tykt og jevnt over hele ansiktet.

Jeg hadde lurt veldig på hvorfor man måtte bruke bomullspads istedenfor fingrene, og jeg fant ingen god grunn. Neste gang bruker jeg definitivt hendene istedenfor, så får de seg en liten behandling også.

Masken skulle sitte i 10-15 minutter, men jeg liker alltid å teste DIY-prosjekter litt lenger så jeg satt nesten 30 minutter.

Da klødde masken så fryktelig, at jeg måtte løpe på do og vaske den av meg med lunkent vann.

Overraskende resultat

Selv om det var litt klønete å få yoghurten av - jeg ville ikke at det skulle renne for mye inn i øyene, så gikk det til slutt med en fuktet klut.

RESULTAT: Hvordan ta bilde av glødende hud, er kanskje det store spørsmålet. Dette er tatt rett etter ansiktsmasken ble fjernet med lunkent vann, og huden min så veldig bra ut! Frisk, fuktig og glatt. Dette lover jo bra!
RESULTAT: Hvordan ta bilde av glødende hud, er kanskje det store spørsmålet. Dette er tatt rett etter ansiktsmasken ble fjernet med lunkent vann, og huden min så veldig bra ut! Frisk, fuktig og glatt. Dette lover jo bra! Foto: FOTO: Tove Eggen

Huden føltes umiddelbart skikkelig næringsmettet. Fuktig og god, - nesten fet på en positiv måte.

Og den så helt fantastisk ut, hvis jeg får si det selv! Hudtonen var jevn, jeg fantes ikke rød og den friske gløden som Conrad hadde maset så mye om var definitivt på plass.

Det som overrasket meg mest var hvor modne de sorte prikkene mine var. Jeg vet det høres rart ut, men det var akkurat som om de var halveis dratt ut på grunn av masken, og alt jeg trengte var å klemme lett til så var de helt ute.

Med andre ord ble huden skikkelig renset for smuss, og porene så overraskende mindre ut de også.

Jeg gikk resten av kvelden uten å smøre ansiktet med krem, som jeg vanligvis alltid må. Etter et par timer merket jeg at behovet for fuktighetskrem kom og jeg hadde fått en liten kvise på kinnet. Det kan jo skyldes den utrensende effekten til masken. Men det kan være andre månedlige grunner til det.

Konklusjon

Jeg kjenner at huden har vært i gjennom noe aktivt, som jeg håper og tror er en positiv ting.

Så gjenstår det bare å se hvordan denne masken fungerer på lang sikt, og i samme slengen skal jeg sette meg selv på en oral probiotika-kur også - når jeg først har de på lur.

Les også:

Huden blir det du spiser (spis deg kvisefri!)

Høstantrekk til under 1500 kroner

Sminken gutta elsker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning