Hvordan få fin hud

Bruker du egentlig dusjsåpen riktig?

Åtte vanlige hudpleietabber du bør unngå denne vinteren.

HUDPLEIE: En av de største mytende rundt vinter-hudpleie blir avslørt av legen Rolah Lønning.
HUDPLEIE: En av de største mytende rundt vinter-hudpleie blir avslørt av legen Rolah Lønning. Foto: FOTO: Thinkstock.
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Hvis du sliter med dårlig hud de første vintermånedene, så kan du puste lettet ut; du er ikke alene.

Luften har ikke bare blitt kaldere, men også tørrere, samtidig som varmeanlegg blitt satt til fullt i de fleste hjem. Kanskje føles huden tørr og stram, samtidig som et par kviser dukker opp her og der?

Da er det ikke særlig gøy å skulle sminke seg fjong til årets julebord, eller prøve å virke tålelig våken på mørke mandagsmorgener. Så for å hjelpe huden vår i denne overgangsfasen, og gjøre den så fin og behagelig som mulig, er det viktig å være ekstra snill med den.

Derfor har vi samlet åtte av de vanligste hudpleietabbene du burde styre unna denne vinteren, med hjelp fra lege og forfatteren bak boken "Frisk Hud", Rolah Lønning, og hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

1. Tar lange og varme dusjer

Hvem av oss er vel ikke skyldige i å skru varmen ekstra opp og holde oss i dusjen så lenge som mulig på kalde morgener?

Det føles kanskje godt og varmende for kroppen, men huden vår er ikke like fornøyd.

- Glovarmt vann stripper huden for beskyttende oljer, og bruker man sterk såpe i tillegg forverrer dette problemet, forklarer Lønning og legger til:

- Ikke dusj lenger enn 10-15 minutter i varmt vann, og bruk såpe kun i områder du svetter, som armhuler og lyske.

- Glovarmt vann vil få fuktigheten til å prelle av huden din. Bruk derfor lunkent vann, ikke glovarmt, legger Stokke til.

2.  Dropper ansiktspeeling fordi huden føles sensitiv

De fleste er ganske gode til å eksfoliere huden om sommeren eller når huden generelt kjennes fet.

Men om vinteren når huden blir tørr og stram, er det lett å hoppe over ansiktspeelingen i frykt for at huden skal bli oversensitiv. Ikke bra!

- Peelinger er gjerne ekstra viktig om vinteren når tørr hud ofte melder seg med flassing og ujevnheter, forteller Lønning.

Men det er fortsatt greit å tenke over hvilke produkter man bruker, spesielt hvis man har sensitive hud fra før av.

- Vær nøye når du velger eksfoliant. Riktig eksfoliant vil faktisk sammen med påfølgende fuktighetskrem kunne bedre hudens barrierefunksjon og beskyttelse, da eksfolianten fjerner gustne celler som ligger og irriterer huden, forklarer Stokke og legger til:

- Finn en som er tilpasset din hud, eksfolianter med korn er som regel for kraftige for en sensitiv vinterhud. Unngå å eksfoliere før du går ut i vinterkulda.

Å få fjernet de døde hudcellene og flassete hud er ikke bare bra for hudens tilstand, men også essensielt for å legge en fin sminke som ikke ser flekkete ut over den tørre huden.

- En mild syrepeeling kan brukes 1-2 ganger i uken, avhengig av behov. Har man sensitiv hud bør man være forsiktig med syrene, men det finnes enzympeelinger som egner seg godt for sensitive hudtyper så vel som tørr vinterhud, forteller Stokke.

KLAPP: Ta deg tid til å klappe huden tørr istedenfor å gnikke og gnu.
KLAPP: Ta deg tid til å klappe huden tørr istedenfor å gnikke og gnu. Foto: FOTO: Thinkstock.

3. Bruker samme hudpleie som man gjorde om sommeren

Husker du hvor fin og sunn huden din så ut i sommer, da været ga oss en skikkelig dose med vitamin D og livet var en evig lang ferie?

Peptider

- Peptider er en type signalmolekyler som det finnes mange forskjellige av i kroppen.

- Det mest effektive peptidet er matrixyl. Det har en svært god rynkereduserende effekt, tolereres godt av huden og er effektivt i konsentrasjoner under 1%.

- Andre kjente peptider er argireline, kopperpeptidet Cu-GHK og Ac-EEMQRR. Kopperpeptider har vist seg å kunne bedre sårheling. Ac-EEMQRR er kjent som botox-imitatoren, fordi det får musklene til å slappe av i påføringsområdet.

Kilde: Frisk Hud av Dr. Rolah O. Lønning

Vel, hudpleien du brukte da kan ikke få huden til å se slik ut igjen nå om vinteren, så det er på tide med en utbytting.

- Huden vil ha et større behov for fuktighetsgivende ingredienser som forhindrer tap av fuktighet gjennom overhuden om vinteren. Derfor er det fint å i alle fall bytte dagkrem eller solkrem, til en krem som er beregnet for tørr hud, sier Lønning.

Er målet å virkelig hjelpe huden gjennom vinteren, mener Stokke at en rensegelé burde byttes ut med en rensemelk, samt at toneren også burde være laget spesielt for tørr hud.

- For huden din er dette den tørre sesongen, og rensegeleen og den lette fuktighetskremen fra i sommer er ikke lenger nok. Bytt gjerne til et mildere, mer krembasert renseprodukt om vinteren. Og for all del, unngå såpe!

- Ved å bruke milde renseprodukter uten kraftige vaskestoffer kan du lettere bevare hudens naturlige fuktighetsfaktor, legger Stokke til.

4. Dropper anti-aldrende hudpleie

Noen av oss dropper vår vanlige anti-aldrende hudpleie om vinteren, med gode intensjoner.

Det er lett å tenke at dette er produkter som er for sterke for huden vår, og man kjører derfor kun på med rike fuktighetskremer.

Godt med fukt er absolutt vel og bra, men du trenger på ingen måte droppe anti-aldringskremene av den grunn.

- Du kan fint fortsette å bruke ditt vanlige antialdrende serum under en fetere fuktighetskrem. Det viktigste er at fuktighetskremen også inneholder SPF på dagtid, råder Lønning og legger til:

- På kveldstid kan man bruke peptidrike fuktighetskremer som både nærer og virker antialdrende.

De mest aktive og sterke anti-aldrings produktene, kan man dog følge litt med på i forhold til hvordan huden reagerer på vinteren.

- Dersom man bruker en meget aktiv antiage-serie, og huden har blitt meget sensitiv på grunn av klima, bør man legge om rutinen og bruke produkter som er mer lindrende og beroligende, og ikke så aktive, råder Stokke.

5. Dropper ansiktskrem på travle morgener

Vi har alle hørt eller lest at man ikke burde legge fuktighetskrem på huden rett før vi skal ut i kulden, da vannet i produktet kan fryse.

Men ifølge ekspertene våre er det ingen grunn til å droppe ansiktskremen hvis du har lite tid om morgenen.

- Det er en myte at ansiktskremer som inneholder vann fryser på huden når man utsetter huden for kulde. Sannheten er at kremen får hudens temperatur når den absorberes, og overflaten av huden faller ikke under frysepunktet – selv i kaldt vær, forklarer Lønning.

- En annen myte som har vist seg  «å ikke holde vann», er at en kuldekrem må være vannfri. Kremen tillpasser seg hudtemperaturen, og selv hud som er direkte eksponert for kulde, vil holde en egen temperatur på godt over 20 plussgrader, stemmer Stokke i.

Men Lønning legger også til at det er greit å være bevisst på hva slags krem man smører seg med.

- Det er dog viktig å bruke kremer som har høyere innhold av oljer, da disse beskytter overflaten av huden bedre og reduserer tap av fuktighet.

PASS PÅ SÅPEN: En lang og glodvarm dusj, samt innsåping av hele kroppen, er noe av det mest uttørkende du kan utsette huden din for.
PASS PÅ SÅPEN: En lang og glodvarm dusj, samt innsåping av hele kroppen, er noe av det mest uttørkende du kan utsette huden din for. Foto: FOTO: Thinkstock

6. Gnir kroppen tørr etter dusjen

Dette er kanskje et steg som mange synes det er grusomt kjedelig å ta seg tid til, men å gni håndkle mot kroppen gjør mer skade enn du tror!

Ansiktsrens på ett minutt

Fremgangsmåte:

  • Fest håret vekk fra ansiktet slik at hårfestet og ører også blir renset.
  • Påfør riktig mengde renseprodukt med rene fingre.
  • Bruk fingre eller en myk ansiktsbørste i sirkulære bevegelser.
  • Ikke glem halsen!
  • Bruk ekstra tid i problemområdene nese, panne og hake.
  • Skyll med lunkent vann og gjerne en ansiktsklut.
  • Gjenta prosessen hvis huden var ekstra tungt sminket.

Kilde: Hudpleier og fagsjef ved Skintific, Ann Kristin Stokke.

I alle fall hvis du er ute etter en jevn og myk hud fra topp til tå.

- Man bør alltid klappe huden tørr og ikke gni eller gnukke. Dette forverrer tørr hud, da man fjerner hudens overfladiske oljer og fuktighet fra dusjen.

Kanskje sparer man et minutt eller to på å gni håndkle over huden, men da får man ikke like godt utbytte av en eventuell kroppskrem og viktige fuktighetspoeng går tapt.

Spesielt de med sensitiv hud burde være oppmerksom på dette, mener Stokke.

- Det virker kun uttørrende og irriterende på en allerede sensitiv hud, og du bør faktisk påføre fuktighetskrem mens huden enda er fuktig.

Dette er Lønning helt enig i:

- Ved å klappe huden tørr etterlates noe av fuktigheten, som ved hjelp av en fuktighetskrem låses inne i huden, sier hun og fortsetter:

- Jo raskere du er med å få på fuktighetskrem etter dusjen, jo mindre fuktighet fordamper, og desto mer fuktighet blir igjen.

- For alle med sensitivitet og eksemhud, gjelder spesielt treminutters-regelen etter dusj og bad, for påføring av fuktighetskrem, legger Stokke til.

7. Bruker ansiktsservietter

Det er ingen tvil om at julebordsesongen byr på sene og slitne kvelder, og da er det fristende å ty til en ansiktsserviett for å fjerne sminken.

Men hvis du virkelig vil være snill mot huden, fortjener den noe mer effektivt.

- Du får ikke rengjort huden din grundig nok med ansiktsservietter. Resultatet blir gusten og livløs hud dagen derpå , og gjerne påfølgende kviser en dag eller to seinere, forklarer Stokke.

Og hvis du tenker at du sparer masse tid, vil Lønning at du gjerne skal revurdere den tanken.

- Ansiktsservietter er kanskje bedre enn ingenting, men bruk av en rensende balm eller olje går like raskt og er en mildere måte å rense i dybden.

For å fjerne all sminken med ansiktservietter kan man ofte bruke flere servietter og flere minutter på å bli helt ren.

- Det bør ta omtrent ett minutt å rense huden med flytende produkter, men forskning fra The International Dermal Institute, viser at folk flest kun bruker 10 sekunder på å rense huden sin, sier Stokke.

Så unn deg det lille minuttet ved vasken med en gang du kommer hjem fra fest, så er huden ren og fin på null komma niks, og klar for å jobbe aktivt gjennom natten.

8. Drikker ekstra mye kaffe

Ja da, det er ekstra vanskelig å komme seg opp om morgenen og holde seg våken gjennom dagen nå i mørketiden. Så det blir gjerne en god del ekstra kopper med kaffe om vinteren, for å ikke snakke om tekopper for å lindre sår hals.

Men husk at disse drikkevarene også har andre effekter på kroppen enn bare oppvåkning og lindring.

- Kaffe og te er vanndrivende slik at kropp og hud kan oppleve lettere dehydrering. Så husk å erstatte væsken underveis med tilstrekkelig mengder vann, sier Lønning.

Hvis man har en sensitive hud, vil kaffe også kunne ha en negativ effekt på dette.

- Mye kaffe vil virke meget stimulerende på kroppen og vil derfor gjøre en allerede sensitiv vinterhud mer sensitivisert, tipser Stokke.

DEHYDRERER: Husk at kaffe og te virker dehydrerende, så balanser ut med ekstra væske.
DEHYDRERER: Husk at kaffe og te virker dehydrerende, så balanser ut med ekstra væske. Foto: FOTO: Thinkstock.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning