DIY - VI TESTER: Puss tennene med jordbær og natron

Hvitere tenner med jordbær og natron

Kan noe så enkelt som jordbær og natron virkelig gjøre tennene hvitere?

HVITERE TENNER: Vi testet ut DIY-tipset: "jordbær blandet med natron gir deg hvitere tenner".
HVITERE TENNER: Vi testet ut DIY-tipset: "jordbær blandet med natron gir deg hvitere tenner". Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det er en ærlig sak; gule tenner er ikke sexy.

Jeg har aldri hatt spesielt hvite tenner selv, og mengden med kaffe og brus som jeg heller i meg i løpet av uka gjør ikke saken noe bedre.

Tidligere har jeg testet både profesjonell bleking hos tannlege, og til og med falt for hjemmekittet med ioniske lys fra tv-shop. Ingen av delene gjorde nok til at jeg ble imponert.

Etter å ha lest en hel haug med artikler og foruminnlegg der alt fra journalister, lesere og tannleger skriver varmt om bruken av jordbær og natron for å lysne tennene, var jeg derfor ivrig etter å prøve.

Endelig en metode som ikke ville lage for stor skade på lommeboka i det minste!

Skrubber tennene

Ifølge nettsiden howstuffworks.com så er natron en god ingrediens å bruke i tannkrem, blandet med vann eller sammen med jordbær, for å nærmest skrubbe tennene.

I seg selv har ikke natron en direkte effekt på plakk, opplyser American Dental Association (ADA).

Men middelet løses så fint opp når det blandes med vann, at natronen virkelig kommer til i alle kriker og kroker av tennene.

Dermed blir misfarging fra mat og drikke skrubbet vekk, som igjen gjør tennene midlertidig lysere.

ENKELT: Mos et par modne jorbær med en gaffel eller stavmikser, og tilsett en liten spiseskje med natron. Bland godt sammen til røra blir lys og kremete.
ENKELT: Mos et par modne jorbær med en gaffel eller stavmikser, og tilsett en liten spiseskje med natron. Bland godt sammen til røra blir lys og kremete. Foto: FOTO: Tove Eggen

Jordbær - naturens blekemiddel

Ifølge ekspertene har også jordbær en naturlig evne til å fjerne misfarging fra tenner.

Den kjente legen Mehmet Oz bekrefter at fordi jordbær inneholder eplesyre, som er et naturlig blekemiddel, vil tenner som pusses og skylles med natron og jordbær faktisk kunne bli lysere.

Oz anbefaler videre å pusse tennene med tannkrem som normalt rett etter behandlingen. Han legger også til at behandlingen er effektiv, men at tennene ikke vil bli permanent lysere.

Kan skade emaljen

Husk imidlertid at jordbær inneholder masse sukker, som gjør det ekstra viktig å pusse tennene godt med fluor etter denne DIY-behandlingen.

Wikipedia opplyser at eplesyren i jordbær bryter ned og bleker misfarging på en naturlig måte, men samtidig så kan syren slite på tannemaljen så dette er ikke en behandling man burde gjennomføre for ofte.

Det er den New York-baserte tannlegen Adina Carrel enig i.

- Dette er en rask og billig måte å lysne smilet på. Men unngå å bruke blandingen for hyppig da syre vil være med på å skade tannemaljen din, uttaler Carrel til nettsiden Health.com

Vi testet

PUSS, PUSS, PUSS: Det er kanskje ikke verdens mest behagelige skjønnhetsrutine, og ja - jeg brakk meg nesten et par ganger. Men tennene var virkelig hakket hvitere og definitivt veldig rene etter at de ble pusset med jorbær og natron! Men obs, obs! Blandingen inneholder syrer som sliter på tannemaljen, så dette er ikke noe du bør gjøre hver eneste dag.
PUSS, PUSS, PUSS: Det er kanskje ikke verdens mest behagelige skjønnhetsrutine, og ja - jeg brakk meg nesten et par ganger. Men tennene var virkelig hakket hvitere og definitivt veldig rene etter at de ble pusset med jorbær og natron! Men obs, obs! Blandingen inneholder syrer som sliter på tannemaljen, så dette er ikke noe du bør gjøre hver eneste dag. Foto: FOTO: Tove Eggen

Oppskriftene vi fant på blant annet Health.com, siterer at det viktig å bruke modne jordbær som da blir lettere å mose og fordele utover tennene. Derfor kjøpte jeg en kurv og lot den stå i to dager før jeg satt i gang med testen.

Når jordbærene har blitt myke, skjæres tre-fire stykker opp i en skål, som moses til en røre med en gaffel eller en stavmikser.

Bland så inn en liten spiseskje med natron. Du kan bruke bakepulver hvis du ikke har natron, men bruk da en god del mer da bakepulver kun inneholder cirka 1/3 natron.

Rør alt godt sammen, til blandingen blir lysere og kremete.

Så er det bare å dyppe tannbørsten godt og plassere jordbærrøra utover tennene, og helst holde blandingen i munnen i fem minutter.

Puss tennene med blandingen, skyll godt med lunkent vann og avslutt med en runde vanlig tannkrem.

Hvitere, men sensitive

Dette er en veldig enkel prosess fordi ingrediensene er så lette å både finne og blande. I tillegg får du det hele til en svært rimelig penge.

FØR OG ETTER: Øverst ser du før. Nederst ser du etter. Selv om dette ikke er en metode som bleker tennene permanent, så fjerner den en god del av misfarging umiddelbart som er helt topp for spesielle anledninger.
FØR OG ETTER: Øverst ser du før. Nederst ser du etter. Selv om dette ikke er en metode som bleker tennene permanent, så fjerner den en god del av misfarging umiddelbart som er helt topp for spesielle anledninger. Foto: FOTO: Tove Eggen

Det største problemet er vel egentlig å dytte munnen full med jordbær og natron uten å brekke seg.

Det blir en veldig syrlig og salt blanding, som nærmest vokser i munnen - men det kan jo være at man venner seg til det. Jeg hadde ikke særlig høye forhåpninger egentlig, men tennene ble faktisk hakket lysere.

Men det beste var hvor rene og friske tennene føltes i lang tid etterpå! Jeg kunne kjenne at de var litt ekstra sensitive i forhold til kulde og varme, noe som jeg ofte opplever normalt sett også.

Derfor er det nok greit å holde seg til en behandling nå og da. Livstrong.com skriver at du bør repetere behandlingen hver tredje eller fjerde måned for å oppnå det beste (og mest skånsomme) resultatet.

Min anbefaling er å bruke dette DIY-trikset til spesielle anledninger hvor du virkelig vil at tennene skal være så hvite som mulig.

Etter én uke har jeg ikke merket noen form for problemer og tennene blir gradvis misfarget igjen som ekspertene hadde forvarslet om.

Relativt ukjent i Norge

Vi kontaktet flere norske tannleger, men ingen hadde kunnskap om eller mulighet til å uttale seg om temaet.

Les også:

Det er denne jakken du bør kjøpe nå

De legendariske skjønnhetsproduktene

90 prosent av alle kvinner har det

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning