Slik setter du sammen antrekk

Husk dette neste gang du kler på deg

Hvordan skal skjorta brukes og hva er egentlig en silhuett? Stylistene guider oss gjennom sine beste triks for et perfekt stylet antrekk.

OPPI ELLER UTENPÅ?: Hvordan skal man egentlig style skjorter og bluser sammen med jeans, skjørt eller shorts?
OPPI ELLER UTENPÅ?: Hvordan skal man egentlig style skjorter og bluser sammen med jeans, skjørt eller shorts? Foto: FOTO: Tove Eggen
Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Norske kvinner er kjent for å kle seg bra, men vi er kanskje ikke helt på høyde med parisiske kvinner.

Når det kommer til styling og det å sette sammen det perfekte antrekket for din egen kropp og stil, er det ofte små detaljer som kan løfte et antrekk eller trekke det kraftig ned.

Som stylist mener jeg det er viktig at kropp, humør og din personlige smak kommer foran all verdens trender.

Dette fordi når man har kartlagt disse punktene og føler seg komfortabel med klesvalgene sine, blir det også enklere å teste ut nye og spennende trender.

Er det noen som virkelig kan og forstår hvordan kle en kvinnes kropp og hvilke små nyttige knep man kan benytte seg av for å gjøre et antrekk perfekt, så er det de profesjonelle stylistene, som daglig jobber med å kle opp andre.

Ta trender med en klype salt

Connie Berg, som har base i New York, og Margrethe Gilboe og Isabella Leikanger Mork som holder til i Oslo, er tre vidt forskjellige og anerkjente norske stylister.

Men én ting har de felles - de er overraskende lite opptatt av trender.

- De sniker seg sikkert inn her og der, men jeg dikteres ikke av trender. Silhuetten er det mest spennende for meg, sier Gilboe, som også eier Norges første stylistagentur, Pudder Agency.

- Når det kommer til trender kan det være en farge eller et mønster som er populært akkurat da, og ofte prøver jeg å kombinere litt av trenden med stilen til den jeg styler, sier Leikanger Mork og fortsetter:

- Men det er ikke sånn at selv om motemagasinene sier at nå skal du gå med gensere inspirert av fastfoodkjeder, så kler jeg personen i dette. Man må alltid se an hvem man jobber med og hva som kler vedkommende.

- Det er som regel ingen god idé å forandre stilen sin totalt bare for å passe inn i en spesifikk trend - da føler man seg sjeldent komfortabel. Det er mye mer attraktivt å style antrekk på sin egen måte, råder Berg og legger til:

- Om man synes det er vanskelig, start i det små og konsentrer deg om hva som passer både kroppen OG personligheten din.

Billig mote er lov

Selv om vi vet at trender og motemagasiner burde tolkes som inspirasjon og forslag, og ikke en slags regelbok, blir vi ofte fristet av nye og spennende trender. Dette kan fort bli dyrt - spesielt hvis man senere finner ut at den aktuelle trenden ikke var noe for deg alikevel.

- Skal du prøve en vågal trend, så gjør det med billige kopier. Man kan også style en litt dempet utgave, som ikke involverer absolutt alle elementene man så på motevisningen. Uansett må man føle seg hjemme i klærne sine, sier Gilboe.

Og når man sparer penger på de mer ekstravagante moteplaggene, kan man heller unne seg andre ting til garderoben med litt lenger holdbarhetsdato.

- Jeg legger alltid litt ekstra penger i basisplagg som brukes mye. Trendplagg er kjempefint å handle hos kjedebutikkene, da de har mye fint som ikke koster skjorta. Da svir det ikke like mye i lommeboka om plagget ikke skulle falle i smak, som det hadde gjort om du gikk for et kjempedyrt designerplagg, råder Leikanger Mork.

MARGRETHE GILBOE: -  Favorittplagg til høsten er et vidt skinnskjørt, gjerne i en grønn eller gultone (a la Dries Van Noten). Jeg ønsker meg også vide, lange bukser (2) og et sett med jakke og bukse a la Maison Martin Margiela i tweed  (3). Videre ønsker jeg meg Oxford plattformsko fra Stella McCartney med stjerner eller i nude (5), spisse boots (Helmut Lang) og noe rødt, enten veske eller belte. Jeg elsker kombinasjonen rødt og kamel. Heia Maison Martin Margiela (4) og Helmut Lang for høsten 2014! Love it!
MARGRETHE GILBOE: - Favorittplagg til høsten er et vidt skinnskjørt, gjerne i en grønn eller gultone (a la Dries Van Noten). Jeg ønsker meg også vide, lange bukser (2) og et sett med jakke og bukse a la Maison Martin Margiela i tweed (3). Videre ønsker jeg meg Oxford plattformsko fra Stella McCartney med stjerner eller i nude (5), spisse boots (Helmut Lang) og noe rødt, enten veske eller belte. Jeg elsker kombinasjonen rødt og kamel. Heia Maison Martin Margiela (4) og Helmut Lang for høsten 2014! Love it! Foto: FOTO: Produsenten og Stella Pictures

Skal skjorta oppi eller utenfor jeansen?

Det enkleste antrekket vi kvinner elsker å slenge på oss er en bukse, jeans eller skjørt sammen med en overdel. Gjerne en bluse, skjorte eller topp.

Men med et par justeringer på hvordan du styler overdelen, forvandles antrekket fra hverdagslig og kjedelig til spennende og mer kledelig på sekunder.

- Gensere, skjorter og T-skjorter kan gjerne brettes, rysjes eller rulles opp på ermene for en avslappet look. Det er også fint å putte overdelen litt oppi foran på underdelen, sier Gilboe.

Leikanger Mork er også enig at at overdeler er finest når de dyttes lett oppi bukser eller skjørt i front.

- Ved å plassere en skjorte så vidt nedi buksen eller skjørtet, får man en litt mer spennende look. Det vil også gjøre at man får mer figur. Ellers kan man lage en knute på skjorten eller blusen på midten eller ved siden av magen.

Ta bedre vare på klærne

I motsetning til amerikanerne som nærmest er avhengige av sine lokale renserier, eller spanjolene som aldri ville gått ut døra med en skrukkete bukse, er ikke vi nordmenn like flinke.

Ifølge Gilboe er det to ting som er elementære når hun styler profesjonelt, som også burde anvendes mer til private antrekk.

- Det viktigste man gjør under styling til en fotoshoot, er først å passe på at klærne sitter riktig og deretter steame eller stryke tøyet godt. Alt ser bedre ut etter en runde med steamer, så vær nøye med dette, sier hun.

Berg kunne ikke vært mer enig i at vi burde ta bedre vare på klærne våre.

- Bruk alltid en steamer eller et strykejern når det trengs. Husk at alt ser mye bedre ut uten skrukker! Om du har et plagg som du har investert en del penger i eller er ekstra glad i, er det lurt å få plagget tilpasset av en skredder. Små forandringer kan utgjøre en stor forskjell og få klærne til å passe helt perfekt, råder Berg entusiastisk og slår til et slag for crispy hvite skjorter også:

- Hvis du har en dressskjorte som har blitt litt slapp av overbruk eller vask, er det enkelt å gå over med litt skjortestivelse (starch) for å få tilbake den nyinnkjøpte og crispy looken.

Riktig mengde med tilbehør

CONNIE BERG: Høyt på høstens ønskeliste står 1. Eyes on me Piercing Earring fra Delfina Delettrez. 2. Kåpe fra Rosie Assoulin. 3. Strikket kjole fra Acne Studios. 4. Crisp Packet fra Anya Hindmarch.  5. Wedges fra Jil Sander.
CONNIE BERG: Høyt på høstens ønskeliste står 1. Eyes on me Piercing Earring fra Delfina Delettrez. 2. Kåpe fra Rosie Assoulin. 3. Strikket kjole fra Acne Studios. 4. Crisp Packet fra Anya Hindmarch. 5. Wedges fra Jil Sander. Foto: FOTO: Produsenten og Stella Pictures

Antrekket er plukket ut og klærne sitter perfekt, men hva med smykker, sko, veske og annet tilbehør?

Ifølge Berg er det viktig at man tenker på balanse når det kommer til sistnevnte.

- Har du et stort smykke som tar mye oppmerksomhet, så la det gjerne være det eneste tilbehøret du anvender. Bruker du mange ringer, burde smykke, armbånd eller øredobber være enkle og gjerne små. Det finnes hundrevis av regler, men så lenge man føler seg vel, er det det viktigste.

Gilboe mener også at størrelse har mye å si.

- Jeg følger ikke noen spesfikke regler, men for meg må tilbehør ta litt plass for at det skal gi en kul effekt til et bilde. Og generelt er jeg enig i ordtaket "less is more". Et par rå solbriller kan være nok, og jeg bruker gjerne bare ett tydelig tilbehør i stylingen.

Hvis man ikke føler seg komfortabel i smykker eller kanskje er allergisk, finnes det er hav av andre former for tilbehør man kan benytte seg av i stedet for.

- Jeg har aldri vært superfan av mye tilbehør når det kommer til smykker eller klokker, så jeg liker å holde det enkelt og lite. Men sko og vesker er jeg kjempeglad i, og er antrekket ganske nøytralt, kan et par statement-sko eller en iøynefallende veske gjøre hele antrekket, sier Leikanger Mork.

Ikke glem å style håret

Men det er ikke bare klærne i seg selv som kan gjøre et antrekk, både sminke og kanskje enda viktigere - håret, har en stor effekt på sluttresultatet.

- Jeg er utdannet makeupartist og frisør, og ser ofte at mange jenter setter håret opp i en bun på toppen av hodet. Det kan av og til se litt kjedelig ut, så prøv å kombiner det med et skjerf, hårbånd eller en artig strikk med sløyfe på, og surr det rundt for å gjøre frisyren litt mer spennende, sier Leikanger Mork.

Planlegg shoppingturen - spar penger

Selv om vi nå har lært at trender er noe man ikke burde la seg styre av, er det fortsatt gøy å vite hva vi kan forvente å finne i butikkene neste sesong.

ISABELLA LEIKANGER MORK: - Nude skinnjakke fra Zara (3) blir perfekt denne høsten sammen med et par svarte Tiger of Sweden-jeans (2). Og så har jeg veldig tro på fine sneakers, som Roshe Run fra Nike (4), jeg går alltid med det eller boots. Og jeg elsker de svarte snekkerbuksene fra Rag&Bone (5). Jeg har en veldig enkel stil, og liker å ha på meg et antrekk på jobb og ved å skifte sko gå rett på byen eller et event. Jeg har alltid med leppestift i veska, som pynter nok opp siden jeg ellers bare bruker maskara og concealer.
ISABELLA LEIKANGER MORK: - Nude skinnjakke fra Zara (3) blir perfekt denne høsten sammen med et par svarte Tiger of Sweden-jeans (2). Og så har jeg veldig tro på fine sneakers, som Roshe Run fra Nike (4), jeg går alltid med det eller boots. Og jeg elsker de svarte snekkerbuksene fra Rag&Bone (5). Jeg har en veldig enkel stil, og liker å ha på meg et antrekk på jobb og ved å skifte sko gå rett på byen eller et event. Jeg har alltid med leppestift i veska, som pynter nok opp siden jeg ellers bare bruker maskara og concealer. Foto: FOTO: Produsenten

Vi spurte derfor stylistene våre om hvilke trender de har størst tro på til høst/vinter 2014/2015.

Først og fremst fordi det ofte kan være plagg du selv er veldig glad i, eller kanskje allerede har. Men også fordi man da lettere kan planlegge hvilke tendenser som passer inn med deg og din stil, og hvilke du skal styre unna.

Før man gjør visakortet klar for en runde i klesbutikkene, er det lurt å ta seg en tur i sin egen garderobe først.

Noter deg hva du har, hva du trenger og hva du ikke har brukt noe særlig etter kjøp.

På den måten blir kommende handleturer mer konstruktive, og som oftest rimeligere.

De største trendene for høst/vinter 2014/2015

Berg tipser om både print og strikketøy, men er usikker på én av trendene som flere moteforumer har spådd som den kommende sesongens største trend.

- Print er fortsatt en hit, gjerne i farger. Strikkeplagg i moderne enkle snitt, som lange kjoler og cardigans og strikkede crop-tops, som hos Marc Jacobs. Sekstitallet var en stor trend blandt annet hos Louis Vuitton, Gucci, Tom Ford og Marc Jacobs, men jeg er ikke helt overbevist om at det kommer til å slå an, det gjenstår å se.

Gilboe er glad for at én av de største trendene vi har sett denne våren og sommeren fortsetter inn mot høsten og vinteren.

- Jeg liker veldig godt matchende sett som man ser en del av, for eksempel skjørt og jakke i samme tekstil og mønster, eller bukse og skjorte/jakke i lik farge, sier hun og legger til:

- I tillegg tror jeg også fortsatt på den sporty trenden som har vart en stund - sneakers til alt!

Leikanger Mork er enig i at mye av de kommende trendene spiller på det vi har sett i tidligere sesonger.

- Jeg har stor tro på fjorårets trend, ruter, som kommer igjen i år. Men denne gangen kan man gjerne kombinere rutene med andre mønster, som hundetannsmønster, sier hun og fortsetter:

- Jeg liker også at de klassiske skinnjakkene, som kommer hver høst, har blitt røffet opp med print på rygg og at de kommer i farget semsket skinn.

Og som med alle motesesonger, er det noen trender som moteekspertene håper INGEN hopper på.

- En trend jeg ikke har tro på er klær inspirert av fastfoodkjeder. Disse representerer verdier og en livsstil som jeg ikke syns fortjener mer oppmerksomhet, sier Leikanger Mork.

Les også:

Dette kan du låne av kjæresten din

Slik får du frem sommergløden

Makeupartistene sine sminkehemmeligheter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning