5 hudpleietabber

Hudpleietips for festsesongen

Man skulle tro at sommeren var verst for huden, men julebordsesongen setter dermis på en real prøve!

TØFF TID: Huden får gjennomgå i julebordsesongen, så styr unna de fem største hudpleietabbene.
TØFF TID: Huden får gjennomgå i julebordsesongen, så styr unna de fem største hudpleietabbene. Foto: FOTO: Thinkstock.
Publisert Oppdatert

Vi har en urnorsk tid foran oss. Det er kaldt, tørt i lufta og snø som laver ned blir straks et fast innslag i hverdagen.

Disse første dagene med vinter minner oss på spesielt én ting; nemlig at julebordsesongen er rett rundt hjørnet. Mat, alkohol, fest, sminke, tårer, klining, latter, røykfylte bakgårder og kropper numme fra kulde.

Men det spørs om huden vår syns alt dette er like stas?

- Både rosacea og seborroisk dermatitt (eksem) kan reagere med forverring i perioder med mer alkohol, sier Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til Klikk Mote.

Og et økt alkohol inntak er ikke det eneste som påvirker huden vår i november og desember. Sjekk derfor ut listen vår over de fem største hudpleietabbene for julebordsesongen, slik at huden din kan holde seg så sunn som mulig til langt utpå nyåret.

1. Feil hudpleie til vinterstid

- Ettersom det blir kaldere, blir også luften tørrere. Mange kan da oppleve tørrere hud, både i ansikt og på kroppen for øvrig, forklarer hudlege Veer.

Med en gang gradene begynner å krype seg nedover mot null, er det derfor lurt å bytte ut hudpleieproduktene fra i sommer.

- Hvis huden føles stram og flasser litt ved nesevinge, er det lurt å bytte ut rensegelé med rensemelk/rensekrem, opplyser Hanna Burhol, hudpleier ved Eliteklinikken i Sandvika, og fortsetter:

- Bruk gjerne et serum under dagkremen som gir fukt, eventuelt bytt ut dagkremen med en "rikere" variant. Hvor mange tiltak som må til avhenger av hudtypen din.

Husk også at vann på overflaten av huden kan fryse i minusgrader, så pass på å påføre både fuktighetskrem og flytende sminke minst 30 minutter før du skal ut døra.

DAGEN DERPÅ: Hvis du føler deg rotten innvendig dagen etter det store julebordet, er sjansen stor for at huden din har det på samme måte.
DAGEN DERPÅ: Hvis du føler deg rotten innvendig dagen etter det store julebordet, er sjansen stor for at huden din har det på samme måte. Foto: FOTO: Thinkstock

2. Sukkerholdig alkohol

Dagen derpå

- Plei øyeområdet forsiktig med mikrofoliant, øyegele/maske og kald øyeinnpakning/tposer fra kjøleskapet.

- Drikk masse vann.

- Eksfolier.

- Legg en maske med vitaminer, peptider og planteekstrakter for energi og glød.

- IKKE klem på kviser!

At alkoholinntaket øker i julebordsesongen, er en kjent sak.

- Alkohol virker dehydrerende på kroppen, gir mange tomme kalorier og i tillegg er det en gift som kroppen må få skilt ut, opplyser Burhol og fortsetter:

- Huden er det organet som ofte nedprioriteres hvis kroppen mangler viktige næringsstoffer og vann. Etter mye inntak vil man derfor lett kunne se at huden virker grå, gusten, dehydrert, stram og flassete, i tillegg kan mange oppleve å få en akne eller to.

Man trenger ikke la glasset stå, for å ta vare på huden, men det kan være greit å vite hvilke drikkevarer som er verre enn andre.

- Tanninrike viner er vanligvis verre enn lettere viner, sier Veer.

I tillegg er vin med mye tannin, eller garvestoffer, kjent for å føre til hodepiner dagen etter. Greit å droppe, med andre ord.

- Desto mer sukker det er i alkoholen, desto mer belastende er den på huden, forklarer hudpleier og fagsjef ved Skintific Ann Kristin Stokke og fortsetter:

- Mye sukker vil fremskynde aldringsprosessen ved at fritt sukker reagerer med kollagenfibrene. Dette gjelder også sukker fra alkohol.

En kveld fylt med sukkerrike mojitos og caipirinha er dermed kanskje ikke et sjakktrekk - hvis man ønsker å holde huden ren og sunn.

Men én ting alle ekspertene tipser om er å alltid drikke like mye vann som alkohol.

3. Fett OG karbohydrater

- Mye mat, og gjerne fet mat som det er i disse juletider, inneholder mye mettet fett som også kan vises i form av utbrudd av akne og stresset/irritert hud, forteller Burhol og fortsetter:

- I kombinasjon med sene kvelder og lite søvn er mat i høyest grad medvirkende til at huden kan oppleves sliten.

Men husk at det ikke nødvendigvis kun er fettet i seg selv som fører til akneutbrudd.

- Raske karbohydrater, særlig mye sukker vil også kunne gi kviser, sier Stokke.

4. Fjerner ikke sminke før senga

HVIT OG TØRR: - Individuelt sett, så vil noen tåle for eksempel hvitvin bedre enn rødvin, dette gjelder særlig de som sliter med hudsykdommen rosacea, forteller hudpleier og fagsjef ved Skintific.
HVIT OG TØRR: - Individuelt sett, så vil noen tåle for eksempel hvitvin bedre enn rødvin, dette gjelder særlig de som sliter med hudsykdommen rosacea, forteller hudpleier og fagsjef ved Skintific. Foto: FOTO: Thinkstock

Ja da, på sene kvelder er det fristende å gå rett i seng med all sminke på. Men om det ikke skulle være ille nok på "vanlige" dager, er det spesielt uheldig i julebordsesongen.

- Dessverre slurver vi ofte med rensen, særlig når vi har vært på fest. Dette fører til at huden ser dehydrert, gusten og livløs ut neste dag, sier Stokke.

- Sminken blander seg med svette, talg og forurensing i løpet av kvelden og lager et "lokk" på huden som kan virke forstoppende på porer og generelt irriterende på huden, forklarer Burhol og legger til:

- I tillegg inneholder mye sminke ingredienser som trigger sorte prikker og akne. Sminken bør derfor av, med et godt renseprodukt, og nattkrem bør påføres.

Å tillate huden din å bruke den aktive tiden om natten til å reparere eventuelle skader fra kvelden før, er essensielt når det kommer til en sunn vinterhud.

5. Forbereder ikke huden

Med mye action i vente, er det lurt å være litt føre var og styrke huden i forkant av julebordsesongen.

- I tiden frem mot julebord og festivitas kan man for eksempel gjøre noen fruktsyrepeelinger. Man får da glattere og jevnere hud, tipser Veer.

- Påfør en maske, særlig en med vitaminer, peptider og planteekstrakter som gir huden energi og glød. Påfør masken etter at du har eksfoliert, og la den virke i 10-20 minutter, råder Stokke.

- Et kurprogram hos klinikk, som peelinger fra ZO Medical, styrker og bygger opp huden slik at den på best mulig måte takler påkjenninger både utenifra og innenifra, tipser Burhol og fortsetter:

- For optimal effekt kan denne peelen kombineres med oksygenbehandlingen intraceuticals hvor man ved hjelp av oksygen sluser ned antioksidanter, vitaminer og hyaluronsyre for glød og fukt.

Les også:

Ni tabber som ødelegger håret ditt

KVISEUTBRUDD: Å våkne opp me kviseutbrudd i dagene etter et julebord eller to er langt i fra unormalt.
KVISEUTBRUDD: Å våkne opp me kviseutbrudd i dagene etter et julebord eller to er langt i fra unormalt. Foto: FOTO: Thinkstock

Vinterens store kåpeguide

Tre kule jenters festmust

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning